Almanya'da Araba Almak

Almanya’da Araba Almak

Almanya’ya geldiğimizden beri toplu taşımaya yakın bölgelerde yaşayıp tatilleri Türkiye’de geçirdiğimiz için ne ehliyete ne de arabaya ihtiyaç duymamıştık. Korona sürecinde toplu taşıma bizi zorlayan, kısıtlayan bir faktör olunca Almanya’da araba almak gerekli karar verdik. Zaten ehliyetimi de pandeminin başında almıştım ki kesinlikle doğru bir zamanlama olmuş! Eğer Almanya’da ehliyet alacaksan Almanya’da Sürücü Belgesi yazımızı kesinlikle okumalısın!

Almanya’da Araba Almak

Almanya’da evimizi alıp para biriktirdikten sonra araba almaya karar verdik ve araba aramaya başladık. Tabii ki kafamızda deli sorular vardı: Nasıl bir araba almak istiyoruz? Arabadan beklentilerimiz neler? Ve tabii bu araba için bütçemiz ne olacak?

Her zaman ilgimi çeken Golf’ü inceleyerek başladı araştırmalarımız, fakat uzun yol yapmak istediğimizi düşününce ve araç üstü taşıyıcıların Golf için çok da uygun olmadığını fark edince Golf’e olan ilgimden vazgeçmem gerekti. Arabanın otomatik vitesli olması Didem’in en önemli kriteriydi. Benim kriterlerim ise aracın en çok 3 yaşında olması ve 50000 km altında olmasıydı. Bunların yanı sıra Didem için rengi de önemliydi, beyaz ya da siyah olmasını istiyordu. Fakat bu kriterlere uygun araç bulamayınca renk kriterimizi biraz gevşettik. İlk araba aramaya başladığımızda bütçemiz 18000 Euro civarındaydı. Beklentilerimizin artmasıyla mecburen bütçemiz de artmak zorunda kaldı.

Almanya’da ikinci el araba nereden bulunur?

Almanya’da bütün büyük firmaların galerilerinde ikinci el satışları var. Tek yapman gereken açık olduğu saatler arasında galeriyi ziyaret etmek. Ellerinde bulunan ikinci el arabaları inceleyebilirsin ve sana eşlik eden kimse olmadan test sürüşüne çıkabilirsin. Aracı bir iki saat test edebileceğin gibi hafta sonu boyunca bile test etmen mümkün!

Biraz piyasa araştırması yapmak ve ön bilgi almak istersen Almanya’da araba satışı için birkaç site ve telefon uygulaması var. Bizim takip ettiğimiz siteler: Mobile, Autoscout24 ve Autosuche.

Bizim araba alma hikayemiz pandemi nedeniyle maalesef beklediğimizden uzun oldu. Hasta sayısının yüksek olması nedeniyle çoğu galeri test sürüşü için randevu veremiyordu. İlk defa araba alacak bizler için optimum bir ortam değildi ve bu yüzden de araba alma sürecimiz gecikti.

Fakat sayıların düşmesiyle beraber araba alma çabalarımızı arttırdık. Uzun süreli düşünmeler sonrasında Tiguan almaya karar verdik ve neden bu modeli seçtiğimizi bir sonraki yazımızda daha detaylı anlatırız. Ama haftalar boyunca farklı araçlarla, modellerle karşılaştırıp bu modele karar verdik.

Almanya’da araba piyasası

Almanya’da araba satış fiyatları Türkiye’ye göre çok çok daha uygun, Türk lirasına çevirsek de çevirmesek de! Aşağıda fikir vermesi adına birkaç aracın fiyatını paylaştık. Fiyatların 2021 Haziran fiyatları olduğunu da söylemiş olalım. Eğer Almanya’da yeni mezun bir mühendis aşağıdaki Golf’ü almak isterse yaklaşık 4 ay içerisinde rahatlıkla alabilir. Bunun yanı sıra maalesef Almanya’da pazarlık yapmak çok mümkün değil ama denemekte her zaman yarar var. Bizce pazarlık ve satış konusunda Almanların öğrenmesi gereken çok şey var!

VW Tiguan 1.5 TSI 150 PS IQ.Drive 2020 model 29.000 km araç 26.000 EUR

VW Golf VII 1.4 TSI 125 PS 2017 model 42.000 km araç 15.990 EUR

BMW 118 1.5 Benzin 136 PS 2018 model 44.000 km araç 15.990 EUR

AUDI Q3 1.4 Benzin 150 PS 2018 model 22.500 km araç 22.990 EUR

Almanya’da araba alırken dikkat edilmesi gerekenler

Arabayı almaya karar vermeden arabanın muayenelerinin en son ne zaman yapıldığına bakmalısın. Ana muayeneyi (Hauptuntersuchung, HU) her 2 yıl da bir yaptırmak gerekiyor, bu da ekstra masraf demek.

Ayrıca alacağın arabanın çevreyi ne kadar kirlettiğini gösteren yeşil etiket seviyesine de bakman gerekiyor. Yeşil etiket seviyesine göre aracın vergisi değişirken, eğer Euro 6 seviyesinde yeşil etiketin yoksa özellikle şehir içlerinde trafiğe çıkamadığın noktalar olabiliyor.

Trafiğe çıkmadan yapılması gerekenler

1) Araba almaya niyetlendikten sonra istediğin plaka kombinasyonunu rezerve edebilirsin. Böylelikle seni yansıtan bir plakaya sahip olabilirsin.

2) Arabayı aldıktan sonra sigorta yaptırmalısın. Araç sigortasının elektronik numarasına ruhsat için de ihtiyacın olacak, o yüzden öncesinde yaptırman önemli!

3) Arabayı satın aldığın yerde arabanın ana muayenesi (Hauptuntersuchung, HU) yapılmadıysa yeniden yapılması gerekiyor. Arabanın muayenesinin yapıldığını gösteren belgeleri daha sonra trafik çıkış izni veren kuruma (Zulassungsstelle) vermen gerekiyor. Eğer satın aldığın şirket bunu yaparsa, bu belgeyi kuruma kendi gönderecektir.

4) Bu adımdan sonra Zulassungsstelle‘den randevu almalısın. Maalesef randevular çok geç tarihlere veriliyor. Biz resmen 4 hafta sonraya randevu alabildik.

5) Arabayı aldığın galeri ya da kişiden arabanın ruhsatını (Die Zulassungsbescheinigung Teil I) ve arabanın sana ait olduğunun belgesini (Die Zulassungsbescheinigung Teil II) eğer peşin parayla aldıysan almalısın ve trafiğe çıkış izni almak için Zulassungstelle‘deki randevuya götürmelisin.

Zulassungsbescheinigung Teil I araba kullanırken her zaman yanında bulunması gerekiyor. Zulassungsbescheinigung Teil II ise yanında taşıman gereken bir belge değil. Fakat arabayı tekrar satmak istediğinde bu belgeyi de yeni sahibe teslim etmen gerekiyor. Eğer arabayı bizim gibi krediyle aldıysan bu durumda banka bu belgeyi kendi kasasında tutarak arabayı habersiz elden çıkarmanın önüne geçiyor. Bu yüzden de banka bu belgeyi senin randevuna kadar Zulassungstelle‘ye kendi yolluyor.

Bazı bölgelerde araç ruhsatını, peşin alınmış araçlarda, online olarak da çıkartmak mümkün.

6) Zulassungstelle‘deki randevuya gittiğinde belgeleri teslim ettikten sonra plaka rezervasyonunu da göstermelisin. Seçtiğin plaka hala alınmamışsa gerekli ücretleri ödeyerek kurum civarındaki plaka hazırlayan işletmelere giderek plakanı hazırlatabilirsin. Plakanı teslim aldıktan sonra kuruma dönerek işlemlerini tamamladıktan sonra aracın trafiğe çıkmaya hazır!

7) Artık plakayı araca takarak trafiğe çıkabilirsin.

Almanya’da araç sigortası

Check24‘te belirlediğin kriterlere göre araç sigortanı bulabilirsin (KFZ-Versicherung). Araç sigortası yaptırırken zorunlu olan Haftversicherung‘la beraber kasko yaptırmanı da öneririm. Sigorta ücretleri full veya yarı kasko yapmana bağlı değişmekle birlikte, 25 yaşın altındaki kişiler ve Almanya’da ilk kez sigorta yaptırılanlar için sigorta ücreti yüksek oluyor. Eğer arabanın başka bir kişinin kullanımı altında da sigortalı olmasını istiyorsan, ekstra ücret ödeyerek bunu sağlayabilirsin. Arabanın gücü de sigorta ve kasko ücreti üzerinde etkili. Biz sigortayı da arabayı aldığımız yerde yaptırdık ve ilk yıl için 1440 Euro ödeyeceğiz, aylık taksitler halinde. Eğer yıllık ödemek istersen daha az ödemen mümkün. Ayrıca yıllar geçtikçe, kazasızlıkla beraber bu miktar azalıyor.

Almanya’da araç kredisi

Biz araba için gereken miktarın büyük bir miktarını biriktirmiş olmamıza rağmen araba kredisi çektik. Çünkü yıllık faizler 1%’in altındaydı. 4 yıllık kredi faizi için ödeyeceğimiz sadece 300 euro olunca elimizdeki nakit paramızı vermeyi mantıksız bulduk. Krediyi Volkswagen Bank üzerinden galeri aracılığıyla çektik ve kredi onayı sadece 10 dakika içinde geldi. Tabii başka yerden de kredi çekmek mümkün ama biz bunun için zaman harcamak istemedik.

Böylece Almanya’da araba almak yazımızın sonuna geldik!

Umarız Almanya’da araba alma sürecindeki sorularına cevapları bulabilmişsindir.

Ayrıca yurt dışına arabayla çıkmak, Almanya’da ev sahibi olmak ve Almanya’da ev almak yazılarımız da ilgini çekebilir.

Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 🙂

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

5
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x