Uni-assist Başvurusu ve Almanya'da Yüksek Lisans

Uni-assist Başvurusu ve Almanya’da Yüksek Lisans

Almanya’da yüksek lisans başvurusu yapabilmek için Uni-assist sürecine hakim olmanızda fayda var. Artık birçok program başvurusunda Uni-assist değerlendirmesi istiyor. Aşama aşama Uni-assist başvurusu ve sürecin detayları!

Uni-assist Başvurusu

Bu yazımızda Uni-assist nedir, Uni-assist başvurusu öncesi yapmanız gerekenler, Uni-assist başvurusu nasıl yapılır ve Uni-assist değerlendirmesi ne zaman sonuçlanır konularına değindik.

Uni-assist nedir?

Uni-assist Almanya’da eğitim belgelerinin ön değerlendirmesini yapan bir kurum. Birçok üniversite bu kurumla çalışarak belirli ülkelerden başvuran öğrencilerin belgelerini ön değerlendirmeye tabi tutuyor.

Uni-assist başvurusu öncesi yapmanız gerekenler

1) Başvuracağınız programın Uni-assist ön değerlendirmesi isteyip istemediğini kontrol etmek

Öncelikle başvurmak istediğiniz üniversitedeki programın başvuru sürecinde Uni-assist’in yer alıp almadığını kontrol etmelisiniz. Uni-assist başvurularında üniversite ve program özelinde farklı uygulamalar olabilir. Bazı üniversitelerdeki programlar sadece birkaç belgeyi ön değerlendirme için Uni-assist’e iletmenizi bekler. Bu durumda Uni-assist’teki ön değerlendirme sonucu (Vorprüfungsdokumentation (VPD)) elinize geçince bunu başvurmak istediğiniz üniversiteye sizin iletmeniz gerekir. Bu belgeyi lisans belgelerinizin değerlendirme sonucu olarak düşünebilirsiniz. Yani Türkiye’den aldığınız lisans diplomanızdaki not ortalamanızın Almanya’daki karşılığını gösteren belge.

Bazı üniversitelerdeki programlar ise bütün başvuru belgelerinizi Uni-assist’e yollamanızı bekleyebilir. Bu şekilde yaptığınız başvurularda Uni-assist bütün başvuru belgelerinizi talep eder ve değerlendirmesinin sonucunu gerekli belgelerle birlikte üniversiteye kendi iletir. Bu durumda üniversite kabul edilmeniz durumunda kayıt için ekstra belge talep edebilir.

Uni-assist’le bağlantılı olan üniversiteleri paylaştığımız linkten kontrol edebilirsiniz.

2) Başvuracağınız programın başvuru tarihini kontrol etmek

İlginizi çeken programın başvuru tarihi Uni-assist’te en geç ne zaman başvurmanız gerektiğini belirleyecek. Eğer başvuracağınız program Uni-assist ön değerlendirmesi istiyorsa, programın başvuru tarihine göre olabildiğince erken Uni-assist’e başvurmalısınız. Uni-assist’in değerlendirmesi 4 ila 6 hafta arası sürüyor. Bu yüzden bu süreyi hesaba katmanız üniversitedeki programa başvurunuzda gecikmemeniz için çok kritik. Güvenli tarafta olmak adına en az 2 ay önce Uni-assist başvurunuzu yapmanızda fayda var.

3) Üniversitenin ve Uni-assist’in sitesinde belirtilen başvuru belgelerini kontrol etmek

Uni-assist’in talep ettiği belgeler üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir. Bu yüzden her zaman üniversitelerin ilgili programlarından ve Uni-assist’ten güncel bilgiye ulaşmanız çok önemli.

Bunun dışında tabiki her Uni-assist başvurusunda olması gereken bazı sabit belgeler de var. Bu belgeler arasında diploma, diploma eki ve transkripti sayabiliriz. Ayrıca eğer evlendiğiniz için soyadınızda bir değişim olduysa uluslararası evlenme kayıt örneğinizi de belgelerinizin arasına eklemenizde fayda var. Böylece belgelerinizdeki soyad farkından dolayı oluşabilecek karmaşayı önleyebilirsiniz. Bunun dışında pasaport fotokopinizi de belgelerinizin arasına eklemenizde fayda var.

4) Uni-assist başvuru belgelerinizi hazırlamak

Başvuru belgeleriniz tahmin edebileceğiniz üzere İngilizce ya da Almanca olmak zorunda. Bu yüzden eğer Türkçe bir belgeniz varsa, bunu mutlaka yeminli tercümana çevirttirmelisiniz. Bu noktada belgelerinize çeviri sonrası apostil yaptırmanıza gerek yok. Çok sorulduğu için bunu da belirtmiş olalım. Eğer birden fazla yüksek lisans programına başvurmak istiyorsanız, bu durumda çevirttiğiniz belgelerinizi çoğaltıp notere “certified copy” (aslı gibidir) olarak onaylatmanız gerekiyor ki belgenin aslı sizde kalabilsin.

Diploma ve diploma ekinizin İngilizce’sinin “certified copy” halini üniversitenizin öğrenci işlerinden almayı deneyebilirsiniz. Böylece yeminli tercümana çeviri parası vermeniz ya da noterde onaylı kopyasını oluşturmak için para harcamanız gerekmez. Artık birçok üniversite bu belgeleri sağlayabiliyor ama olur da aksilik çıkarırlarsa maalesef yeminli tercümanın ve noterin yolunu tutmanız gerekecek. Umarız buna gerek olmaz ☺️

Bunun dışında İngilizce transkripti ise yine üniversitenizin öğrenci işlerinden başvuru yapacağınız yer sayısı kadar almanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde her başvurunuzda transkriptinizin orjinalini kullanabilirsiniz.

Uni-assist başvurusu nasıl yapılır?

1) Hesap oluşturmak ve belgelerinizi Uni-assist sistemine yüklemek

Öncelikle my assist üzerinden hesap oluşturmanız ve sorulan bazı temel soruları cevaplamanız gerekiyor. Bu sorular arasında kimlik ve adres bilgileriniz dışında daha önce aldığınız eğitim hakkında da sorular var. Bu bilgileri doldurduktan sonra başvurmak istediğiniz program için gereken belgeleri sisteme yüklemelisiniz.

2) Başvurmak istediğiniz programı bulup ilgili belgelerle başvuru yapmak

Sonraki aşamada Uni-assist sisteminde başvurmak istediğiniz programı bulup sistemde kayıtlı belgeleriniz arasından o başvuru için gerekli olanları seçip başvurunuzu yapmalısınız.

Bu noktada bazen programınızın ismini direkt bulamayabileceğinizi hatırlatmış olalım. Bu durumda programdan bağımsız olarak ilgili üniversitenin adını seçerek başvurunuzu yapmanız gerekiyor. Eğer ne seçeceğiniz konusunda kararsızsanız, Uni-assist’le iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

3) Belgelerinizi Uni-assist’e postalamak

Online olarak başvurunuzu tamamladıktan sonra belgelerinizi postayla Uni-assist’e yollamanız gerekiyor. Bu noktada belgelerinizin orjinalini göndermemeniz gerektiğini söylemiş olalım. Örneğin diploma ve diploma eki gibi belgelerinizin sadece “certified copy” versiyonunu Uni-assist’e yollamalısınız. Çünkü bu belgelerin aslını tekrardan üniversitenizden almanız mümkün olmayabilir. Fakat mesela transkriptinizi üniversitenizden birden fazla alabileceğiniz için bu belgenin orjinalini göndermenizde bir sakınca yok.

4) Uni-assist başvuru ücretini ödemek

Belgelerinizi Uni-assist’e yollamanızla birlikte en kısa zamanda başvuru ücretini de ödemelisiniz. Fakat başvuru ücretini ödemek için belgelerinizin kurumun eline ulaşmasını beklemenize gerek yok. Hatta zaten beklemeyin ki değerlendirme süreciniz gecikmesin.

Uni-assist yapacağı her değerlendirme için ilk başvuruda 75€ ücret alıyor. İkinci başvurundan itibaren ise bu ücret her başvuru için 30€. Her başvuru için tekrar servis ücreti almalarının sebebi inceleme sonucunda hazırladıkları dokümanın üniversiteye, hatta bazen üniversitedeki programa özel olması.

Başvuru ücretini yurt dışı para transferlerinin en uygun yolu TransferWise, şimdiki ismiyle Wise ile yollayabilirsiniz. Gerçekçi kur değerleri, hızlı transfer olanağı sunması ve düşük gönderim ücreti nedeniyle biz de Wise’ı kullanıyoruz. TransferWisea üye olarak ilk transferinizde ücretsiz gönderi hakkı kazanabilirsiniz.

Bunun dışında ödemenizi kredi kartıyla da yapabilirsiniz, fakat yüksek miktarda işlem ücreti kesilmesi olası. Ödeme yapmanız gereken hesabı ve açıklamaya ne yazmanız gerektiğini Uni-asisst ödeme linkinde bulabilirsiniz.

5) Ön değerlendirme (VPD) sonuç belgesini üniversite başvuru belgelerinizin arasına eklemek

Uni-assist değerlendirme sürecini tamamladığında size ön değerlendirme sonuç belgenizi hem email hem de posta yoluyla iletiyor. İlettiği bu belgeyi başvurmak istediğiniz üniversitedeki programın belgeleri arasına koymanız gerekiyor.

Ayrıca daha önce de bahsettiğimiz üzere bazı üniversitelerdeki bazı programlar başvurularını sadece Uni-assist üzerinden de alabiliyor. Bu durumda bütün başvuru belgelerinizi Uni-assist sistemine yüklemeniz ve sonrasında da Uni-assist’e postalamanız gerekiyor. Tabiki Uni-assist ücretini de ödemeniz gerek.

Uni-assist değerlendirme süreci

Değerlendirme sürecinin başlayabilmesi için bütün belgelerinizi Uni-assist sistemine yükleyerek online başvurunuzu tamamlamanız gerekiyor. Ayrıca bunun akabinde bu belgelerinizi Uni-assist’e postalamanız ve gereken ücreti Uni-assist’e transfer etmeniz gerekiyor. Bu yüzden hiçbir adımı atlamadığınıza emin olmalısınız.

Bunun dışında değerlendirme süreci uzun sürebileceğinden yüksek lisans başvuru zamanınızdan en az 2 ay önce belgelerinizi Uni-assist’e yollamış olmanızı tavsiye ederiz. Sürecin uzunluğu kişiden kişiye değişmekle beraber, benim değerlendirme sonucum yaklaşık 3 haftada gelmişti.

Böylece Uni-assist başvurusu ve Almanya’da yüksek lisans yazımızın sonuna geldik!

Ayrıca Almanya’da yüksek lisans başvurusu, Münih Teknik Üniversitesi, Otto von Guericke Üniversitesi ve Technische Hochschule Ingolstadt yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 🙂

Subscribe
Bildir
guest
10 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Monica
Monica
1 yıl önce

Merhaba her şeyi çok iyi açıklamışsınız. Bende master için uniassite belge yüklemek üzereyim. Bölümüm %100 İngilizceydi diplomam ve diploma Ekim ingilizce. Okuldan certificated copy şeklini talep ediyorum fakat yapamayacaklarını sadece Türkçe şeklinde baskı yapabileceklerini söylediler. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Teşekkürler.

Fede
Fede
1 yıl önce

ÖSYM yerleştirme ve sonuç belgeleri için noterden tasdikletmemize gerek var mı yoksa direkt yeminli tercümana çevirtip notere mi onaylatıyoruz?

simayd
simayd
11 ay önce

Merhaba,

Uni-asset sisteminde aynı ana birden fazla üniversiteye master başvurusu yapılıyorsa, belgeleri uni-assete kargolarken her üniversite başvurusu için hard-copy de göndermek gerekiyor mu? Örneğin 5 farklı okul başvurusu yapacağım, her biri için gerekli belgeler online olarak uni-assete yükledim. Kargolarken 5 ayrı okul için yüklenen tüm belgeleri 1 posta içerisinde göndermeli miyim yoksa mesela 1 diploma aslı gibidiri 5 okul için de geçerli sayılıyor mu? Bu konuda çok farklı yorumlar var. Kafam oldukça karıştı.

gizoş
gizoş
2 ay önce
'e cevap  simayd

Başvuru yaptınız mı acaba ? Ben de şu an belgelerimi hazırlıyorum. Gördüğüm kadarıyla tek bir dosya gönderiliyor çünkü uniassist online olarak başvuruyor üniversitelere. Hangisini kabul edersek belgeleri ona yolluyor diye biliyorum

ulassevinc
ulassevinc
14 gün önce

Merhaba,

Yüksek lisans için başvuru yapacağım ve ortalamam 2.54. Minimum ortalama isteyen üniversitelere başvuru yapmayacağım. Böyle bir ortalama ile kabul alma şansım var mıdır?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

10
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x