Almanya'da İş Görüşmesi Soruları

Almanya’da İş Görüşmesi Soruları

Almanya’da bugüne kadar birçok iş görüşmesi yapmış bir çift olarak bize bu görüşmelerde sorulan soruları sizler için bir araya getirdik. İş görüşmesine hazırlığınız ve iş görüşmesi sırasında dikkat etmeniz gerekenleri Almanya’da iş görüşmesi yazımızda bulabilirsiniz.

Almanya’da İş Görüşmesi Soruları

Bu yazımızda Almanya’da iş görüşmesi ice breaker sorular, genel sorular, şirket ve pozisyona yönelik sorular ve klasik insan kaynakları sorularına detaylıca değindik. Eğer hazırsanız, Almanya’da iş görüşmesi sorularına hadi başlayalım!

Almanya’da iş görüşmesi – Ice breaker sorular

Ice Breaker denilen bu sorular işe alım uzmanları tarafından konuşmayı başlatmak ve en başta stres seviyenizi azaltmak için kullanılır. Almanya’da ice breaker mülakat sorularına bazı örnekler:

  • Burayı kolay buldunuz mu?
  • Buraya nasıl geldiniz?
  • Şehre ne zaman geldiniz? (Başka bir şehir veya ülkeden geliyorsanız)
  • Bir şey içmek ister misiniz?

Bu sorulara ne olursa olsun olumlu yanıt vermeye çalışmalısınız. Çünkü bu sorulara verilen negatif cevaplar işe alım uzmanında iyi bir izlenim oluşturmayacaktır. Negatif cevaplar görüşmeye gelmekten memnun olmadığınızın bir işareti olarak anlaşılacaktır.

Bir şey içmek isteyip istemediğiniz sorulduğunda içmek istediğiniz şeyleri basit seçmeniz mantıklı olacaktır (mesela su). Ayrıca görüşme sırasında sorulara cevap vermeden zaman kazanmak adına su içebilirsiniz.

Genel sorular

Aslında mülakatların asıl amacı adayı tanımak ve kendilerini anlatmakta ne kadar iyi olduklarını görmektir. İşe alımcılar kişisel sorularla; karakterinizi, iletişim kurma becerinizi ve pozisyona olan ilginizi anlamaya çalışır. Aşağıdaki örnek mülakat soruları karakterinizi, becerilerinizi ve ilginizi daha hazırlıklı yansıtma şansı verir.

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Bu soru bir mülakatın başında sorulan en yaygın sorudur. Özgeçmişinizde öne çıkarmak istediğiniz noktaları açık ve akıcı bir şekilde anlatmanız için bir şans. Bu soruya cevap verirken özgeçmişinizdeki tüm detayları aktarmamalısınız. Sadece kariyerinizdeki önemli kariyer adımları hakkında küçük bir özet sunmalısınız.

Yeni mezun olduysanız veya mezun olmak üzereyseniz, büyük olasılıkla yapmış olduğunuz stajlar ve projeler, aktif katılım sağladığınız topluluklar ve/veya ERASMUS döneminiz vardır. Bu noktalardan hangileri size uygunsa onlardan bahsetmelisiniz.

Öte yandan, deneyimli bir profesyonel olarak, başvurulan pozisyonla en ilgili dönüm noktalarından bahsedebilirsiniz.

Sizi ne motive eder?

Bu soru, pozisyona başvurma nedenlerinizi öğrenmek için sorulacaktır. Motivasyonlarınız konusunda dürüst olmalısınız. Bu ilanı gördüğünüzde sizi işe başvurmaya iten neydi, bu pozisyonda önem verdiğiniz hangi özelliklerinizi kullanabileceksiniz, bunu açık bir şekilde işe alım uzmanına aktarmalısınız. Sadece alacağınız maaş için bu işe başvurmuş olmanız doğru olmayacaktır. Bu yüzden bunu bir motivasyon kaynağı olarak söylememek yararlı olacaktır.

Kendinizi 5-10 yıl sonra nerede görüyorsunuz?

Görüşmelerde kısa ve uzun vadedeki hedefleriniz hakkında fikir sahibi olmanız beklenir. Elbette zamanla ve deneyimlerle hedefleriniz değişebilir. Ancak hedeflerinizin olması kendi kariyeriniz hakkında düşündüğünüzü ve kendi güçlü yanlarınızı anlamaya çalıştığınızı gösterir. Kendi geleceğini planlamayan bir çalışan iş sürecinde kendini bulma sürecinde olacağı için iş konusunda verimi düşük olabilir. O yüzden de başvurduğunuz işle ilgili kariyer adımlarınızı gerçekçi olacak şekilde planlamanızı tavsiye ederim.

Maaş beklentiniz nedir?

Bu soru biraz zor. Genellikle başvurduğunuz alana ne kadar aşina olduğunuzu bilmek ve pozisyonu ve becerilerinizi nasıl değerlendirdiğinizi anlamak için bu soru yöneltiliyor.

Görüşme öncesinde başvurduğunuz pozisyonun olası maaş aralığını kontrol etmelisiniz. Bu tür bilgileri Glassdoor, Kununu veya LinkedIn‘de bulabilirsiniz. En azından bu araştırma size bir fikir verecektir. Ardından deneyiminize göre sizin için bir aralık tanımlayabilirsiniz.

Sabit bir maaş değil, bir aralık düşünmenizi tavsiye ederiz. Çünkü çoğu zaman maaş beklentiniz size aralık olarak sorulacaktır veya aralık olarak sorulmasa bile bu şekilde belirtmeniz işe alım uzmanına bu konuda pazarlık yapmaya açık olduğunuz izlenimi verecektir.

Şehir değiştirmeyi düşünüyor musunuz ?

Uzaktan çalışmaya uygun bir iş olmadığı iş ilanında yazıyorsa ve taşınmak istemiyorsanız o işe başvurmamalısınız. İş için taşınmaya istekli iseniz, değişikliklere kendinizi nasıl kolayca adapte ettiğinizden bahsedebilirsiniz. Somut bir örnek vermek her zaman daha iyidir. Bu nedenle geçmişte böyle bir deneyim yaşadıysanız, bunu belirtmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca iş yerinin olduğu şehirde araştırma yapmaya başladığınızı, hangi bölgede yaşamayı düşündüğünüzü anlatabilirsiniz.

Ne zaman başlayabilirsiniz?

Mülakattan önce, işe başlangıç tarihiniz hakkında net bir fikriniz olmalıdır. Sorduklarında doğrudan cevap verebilmelisiniz. Eğer hali hazırda bir işte çalışıyorsanız ihbar sürenizi kesin olarak bilmeniz yararlı olacaktır.

Şirket ve pozisyona yönelik sorular

Aslında hiç kimse size doğrudan şirketin büyüklüğünü veya sektörünü sormaz. Ancak şirket hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu görmek için kesinlikle size genel bir soru soracaklardır.

Şirket hakkında ne biliyorsunuz?

Bu genel soruya cevap verebilmek için görüşmeden önce şirketle ilgili aşağıdaki konulara göz atmalısınız.

  • Kuruluş ve köken
  • Büyüklük (Çalışan sayısı)
  • Sektördeki konumu
  • Ürün veya hizmet
  • Konum (Genel merkez, Ar-Ge, üretim veya hizmet lokasyonları dahil)
  • Şirket tarihindeki en kritik adımlar
  • Güncel haberler

Şimdi bu bilgilerle görüşmeyi gitmek istediğiniz yöne yönlendirebilirsiniz. Başvurulan pozisyon güncel haberlerden etkilenebiliyorsa, pozisyon hakkında derin sohbete geçmeden önce bunun farkında olduğunuzu vurgulayabilirsiniz. Bu görüşmeciye araştırmanızı yaptığınızı ve bilgileri ilişkilendirebileceğinizi gösterecektir.

Neden bu şirket?

Şirket hakkında araştırma yaptıktan sonra orada çalışmak için olası nedenleri bulmalısınız. Bu soru bu pozisyona neden başvurduğunuzu ve motivasyonunuzu anlattığınız kısım olacaktır. Bunun yanı sıra motivasyonunuz ve şirket değerleri arasında bağlantı kurmak artı puan kazandıracaktır. Şirketle sizin aranızda bir bağ olduğunu göstermek için güzel bir başlangıç olacaktır. Örneğin, uluslararası bir ekipte çalışmaktan hoşlanıyorsanız ve başvurduğunuz şirket de uluslararası bir şirketse bu özelliğinizden bahsedebilirsiniz. Ayrıca deneyimleriniz arasında böyle bir deneyim varsa bunu vurgulayabilirsiniz.

Neden bu pozisyon? / Sizi neden işe almalıyız?

Mülakat öncesinde bu pozisyonu neden istediğiniz konusunda net bir fikriniz olmalıdır. Görüşme sırasında işe alım uzmanına teknik yetkinlikleriniz ve insani becerilerinizle pozisyona uygunluğunuzu açık bir şekilde aktarmalısınız.

Merak ettiğiniz herhangi bir konu var mı?

Görüşme öncesinde en az iki soru hazırlamak görüşme sırasında size isteğiniz ve ilginizi aktarmada yardımcı olacaktır. Hiçbir şey sormamak kesinlikle iyi bir izlenim oluşturmayacaktır. Aşağıda örnek birkaç soruyu paylaştık.

  • Takımda kaç kişiyle çalışacaksınız?
  • Takımın deneyim ve yaş ortalaması nedir?
  • Pozisyon yeni mi? Yoksa bir çalışan ayrılıyor mu?

Almanya’da iş görüşmesi – Klasik insan kaynakları soruları

Bu bölüm Almanya’da iş görüşmesinin zorlayıcı bölümlerden biridir. Size yöneltilen soruları STAR (Situation, Task, Action, Result) yöntemiyle açıklamak için kendinizi geliştirmenizi tavsiye ederiz. İşe alım uzmanı böylelikle sizi kolayca takip edebilir ve yaşadığınız olayı anlayabilir.

STAR yöntemine göre herhangi bir deneyimizi öncelikle durum neydi, bu durum içerisinde sizin göreviniz neydi, hangi aksiyonu aldınız ve sonuçları nasıl oldu şeklinde anlatmanız gerekir.

Kuvvetli yönleriniz nelerdir?

Görüşme öncesinde öğreniminiz, stajınız, part time öğrenci işleriniz veya tam zamanlı işlerinizle ile ilgili deneyimlerinizi değerlendirmelisiniz ve somut örneklerle en az üç güçlü yön bulmalısınız. Güçlü yanlarınızı analiz ederken başvurduğunuz iş tanımına uygun olarak bulmanız önemli olacaktır. Güçlü olduğunuz yönünüzün işle hiçbir bağlantısı yoksa işi almanıza bir yardımı olmayacaktır. Bu nedenle güçlü yönlerinizi pozisyona yönelik analiz etmelisiniz!

Beceriler kişiye bağlı olsa da, kendi becerileriniz hakkında düşünmenize ışık tutabilecek bazı örnekleri aşağıda paylaştık.

  • Analitik düşünme
  • Yapısal çalışma
  • İyi sunum
  • Organizasyon
  • Zaman yönetimi
  • Takım çalışması

Çoğu iş tanımında bunları ya da bunlara benzer becerilerin olduğunu görmüşsünüzdür.

Bu nedenle, ilgi duyduğunuz iş ilanlarını araştırarak gerekli becerileri kontrol edebilirsiniz. Bu becerilere sahip olup olmadığınızı örneklerle düşünebilirsiniz. Böylece henüz becerilere sahip değilseniz bile hangi becerilerinizi geliştirmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. 😉

En büyük profesyonel başarınız nedir?

Bu soruyu güçlü yönlerinizle harmanlayarak cevap verebilirsiniz. Örnekle açıklamak daha takip edilesi olduğu için her soruda bir örnek vermeniz mantıklı olacaktır. Bu soru için bir proje, yarışma ya da okul başarısıyla cevap verebilirsiniz. Bu soruda da STAR yöntemiyle açıklayarak anlaşılır şekilde cevap vermenizi tavsiye ederiz.

Daha önce herhangi bir çıkar çatışması / zorluk yaşadınız mı? Bu sorunun üstesinden gelmek için ne yaptınız?

İşe alım uzmanları, farklı durumlarda davranışınızı ve yaklaşımınızı anlamaya çalışırlar. Bu nedenle, farklı durumlar hakkında size sorular sorabilirler. Daha önce böyle bir durumla karşılaştınız mı, karşılaştığınızda bu süreci nasıl yönettiniz klasik sorulardan biri. Bu soruları genel olarak örneklerle anlatmak yararlı olacaktır.

Zayıf yönleriniz veya iyileşmeye açık noktalarınız nelerdir?

Bu kritik soruyu cevaplarken çok dikkatli olmalısınız. Başvurulan iş için çok kritik olmayan üç zayıf noktanızı analiz etmelisiniz. Ayrıca mükemmelliyetçilik benim zayıf noktam gibi altını doldurması zor zayıf noktalar seçmek yerine kendinizi analiz etmeniz yararlı olacaktır. Bu noktada belirttiğiniz zayıf noktalarınızın üzerinde nasıl çalıştığınızı da anlatmanızı tavsiye ederiz.

Böylece Almanya’da iş görüşmesi soruları yazımızın sonuna geldik!

Ayrıca Almanya’da İş Bulmak – Almanya’da İş Arama Siteleri, Almanya Yüksek Lisans Başvurusu, Almanya Staj Başvurusu, CV Nasıl Hazırlanır, Almanya’da İş Hayatı ve Almanya’da Aylık Masraflar yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 🙂

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x