Almanya'da Sürücü Belgesi

Almanya’da Sürücü Belgesi

Almanya’ya taşındıktan sonra en önemli konulardan birisi, tabii ki sürücü belgesi. Türkiye’de araba sahibi olmanın özgürlüğüne sahip olduktan sonra Almanya’ya taşınma sonrasında sürücü belgesi sahibi olmamak ya da sadece sınırlı süre için izinli olmak can sıkıcı konulardan biri. Eğer uzun süreler boyunca (1 yıldan uzun süre) Almanya’da kalacaksanız maalesef Türkiye’den almış olduğunuz ehliyete elveda demenin zamanı gelmiş demektir. Bu noktada Almanya’da sürücü belgesi yazımız size çok faydalı olacaktır.

Almanya’da Sürücü Belgesi

Kimler Alman Ehliyeti Almak Zorunda?

Ara not 1: Eğer bir yıldan kısa süre Almanya’da kalacaksanız, ilk altı ay boyunca Türk ehliyetiniz ile Almanya’da araç sürmenize izin verilmiş durumda. Ayrıca 6 aylık bir uzatma hakkınız da bulunmakta ama bu durum hakkında tam olarak bilgi sahibi değilim, belki belediyedeki sürücü belgesi ofise müracaat ederek bilgi almanız yararlı olabilir.

Almanya’da sürücü belgesi almak için neler yapmak gerekiyor, bu yazımızda bunu anlatmaya çalışacağım. Umarım sizlere bu konuda yardımcı olacaktır.

Ehliyet Alma Süreci

İlk olarak yaşadığınız yerde, evinize yakın bir sürücü kursuna (Fahrschule) giderek Türkiyeden ehliyetinizin olduğunu ve Alman Ehliyeti almak istediğinizi söyleyerek kaydınızı yaptırın, eğer Türk ehliyetiniz yoksa da bu adımdan başlamalısınız. Size bir form ve gerekli belgeleri gösteren bir belge vereceklerdir, bu form var olan ehliyetinizi değiştirmek için Antrag auf Umschreibung der Fahrerlaubnis olacaktır. Stuttgart – Feuerbach’ta ehliyet sahibi olanlar için 190 Euro, yeni başlayanlar için 260 Euroluk bir kayıt ücreti ödedik, ayrıca eğitim materyali için de 80 Euro ödedik.

Ehliyet sahibi olanların teorik derslere katılmasına gerek yokken, yeni başlayan birinin zorunlu 14 derse katılması bekleniyor. Ayrıca ehliyet sahibi olanların bazı şehirlerde birkaç sürüş dersi yapması zorunluyken, bazı şehirlerde bu gereklilik de bulunmuyor. İlk defa ehliyet alacak olanlar 12 saatlik zorunlu sürüş dersini yapmalı. Her sürüş saati 45-60 Euro arasında değişiyor, bu sürüş dersleri içinde şehir içi, şehir dışı, gece sürüşü ve otoban sürüşü gibi dersler de bulunmakta.

Ara not 2: Geçici olarak yaşadığınız bir yerde sürücü kursuna başlamanız size ekstra iş yükü çıkaracaktır. Bu yüzden yaşayacağınız yer kesinleştikten sonra başlamanız yararlı olacaktır.

Gerekli Belgeler

  • Ehliyet değişimi için doldurulmuş başvuru formu (Form)
  • 6 aydan eski olmayan biyometrik fotoğraf
  • Görme test sonucu (Sehtest)
  • İlk yardım eğitim katılım belgesi (Erste Hilfe für den Führerschein)
  • Ehliyetiniz varsa çevirisi
  • Almanya’ya ilk girişi gösterir belge

İlk Yardım Eğitimi

İlk yardım eğitimi sabah 9dan akşam 5e kadar sürüyor, bu yüzden bir cumartesi gününü planlamanız gerekebilir. Bunun yanı sıra eğitim sırasında aktif olmanız beklenmekte, bu yüzden rahat bir ayakkabı ve rahat kıyafet kombinasyonu yararlı olabilir. İlk yardım eğitimini eşimle beraber Malteser adlı kurumdan aldık, gayet etkili bir eğitimdi. Bu nedenle linkini vermeyi uygun buluyorum. Malteser – Erste Hilfe für den Führerschein

İlk yardım eğitimi için sürücü kursundan indirim kuponu almıştık, normal ücreti 40 Euroyken biz 30ar Euro ödedik. Ödemeyi de ilk yardım eğitiminden hemen önce ödedik ve burada da o kuponları göstermemiz gerekti.

Görme Testi

Görme testini de ilk yardım eğitiminden 10 dakika önce giderek yaptırdık, ilk yardım eğitimi öncesinde optikten gelen biri size farklı şekiller göstererek bunların hangi yöne baktığını söylemenizi istiyor. Eğer gözlük ya da lens kullanıyorsanız kesinlikle yanınızda olsun, yoksa başka bir zamanda başka bir optiğe gitmeniz gerekebilir.

Görme testi için 6şar Euro ödedik.

Ehliyet Çevirisi

Her ne kadar ehliyet üzerinde ingilizce yazıyor da olsa maalesef fotokopisi ve almanca tercümesini de yaptırmam gerekti. Bunun için evin yakınlarında bir tercüme ofisine 20 Euro ödemem gerekti.

Almanya’ya ilk girişi gösterir belge

Eğer ilk defa ehliyet alacaksanız ehliyet çevirisi ile bu belgeye ihtiyacınız olmayacak ama ehliyetinizi değiştirmek isterseniz bu durumda bu belgeyi almanız gerekecektir. Yabancılar ofisinden bu belgeyi alabilirsiniz, 18 Euro gibi bir ödeme yaptım bunun için de.

Almanya’da Sürücü Belgesi Başvurusunu nasıl yapmalıyım?

Ehliyetinizi değiştirmek için bütün belgeleriniz hazır olduktan sonra belediyenizin sürücü belgesi ofisine giderek başvurunuzu elden yapmak zorundasınız. Açıkçası çok erken saatte gidip sıra almanız gerekebilir ve uzun bekleme süreleri olası. Burada da 42.60 Euroluk bir ödeme yaptım.

Başvuru sırasında teorik sınav için farklı dil seçmek mümkün, Türkçe, Rusça, İngilizce gibi.

Eşim ilk defa ehliyet alacağı için onun Sürücü Belgesi ofisine gitmesine gerek yoktu, belediyeden (Bürgerbüro) başvurusunu yaptı ve o da 43,40 Euroluk bir ödeme yaptı.

Başvurunuzu yaptıktan 1 ila 3 hafta sonrasında belgeleriniz işleme alınarak sürücü kursuna sınava katılma hakkına sahip olduğunuz bildiriliyor ve bunun sonucunda da teorik sınava katılmak için kendinize uygun tarihi seçmeniz bekleniyor.

Teorik Sınav – Hazırlık ve Sınav

Açıkçası çevremden sınavın çok zor olduğunu, herkesin ilk seferde bu sınavı geçemediğini duyarak sınav hazırlığına başladım. 80 Euro ödeyerek aldığımız öğrenim setiyle beraber gelen telefon uygulamasıyla sınava hazırlandım. İlk başta öğrenme setinden başladım ve dördüncü seviyeye kadar ulaştıktan sonra uygulama içerisindeki 1112 soruyu ardı ardına çözmeye çalıştım. Bu sorulara konsantre olup bir seferde hepsini çözdükten sonra yaklaşık iki gün boyunca da akşamları 30ar sorudan oluşan teorik sınav denemelerini çözdüm. Artık hazır olduğumu hissettiğimde de sürücü kursuna giderek sınava kayıt oldum. (80 Euro)

Teorik sınava 6 Ağustos 9.30 için kayıt olmuştum fakat 8.40’ta sınav merkezine ulaşınca sınav gözetmeni ile konuşarak 8.45’teki sınava katıldım.

Sınavda aynı sınav hazırlığında olduğu gibi bir tablet sizin bilgilerinizle ve seçtiğiniz dille ayarlanıyor. Bu sınav uygulamasında gözetmenin talimatlarıyla ilerliyorsunuz ve sonrasında da sınava başla dedikten sonra sınava başlıyorsunuz. Sınavda da deneme sınavlarında olduğu gibi 30 sorudan oluşan bir sınavınız oluyor. Videolu, resimli, doğru yanlış tarzı sorulardan oluşan bu testte maksimum 10 puanlık hata yapma hakkınız var, daha fazla puan hatası yaparsanız başarısız oluyorsunuz. Soruların puanları ekran üzerinde yazılmış durumda, soruların zorluk derecesine göre 2 ila 5 puan arasında değişiyor. Eğer 5 puanlık soruyu hatalı yaparsanız sınavınız başarısız değerlendiriliyor.

Almanya'da Sürücü Belgesi
Almanya’da Sürücü Belgesi – Teorik Sınav Ekran Görüntüsü

Sınav sonucunuz sınavı bitir dediğiniz taktirde ekranınızda yanlış yaptığınız soruları ve ayrıca başarılı olup olmadığınızı anında gösteriyor. Sonrasında da gözetmenin ekranına düşen bilgi sonucunda da, gözetmen size sınav sonucunu çıktı olarak veriyor. Sınavım sadece 6 dakika sürdü ve hatasız bir şekilde bunu başarabildim.

Direksiyon Sınavı – Hazırlık ve Sınav

Teorik sınavı başarıyla tamamladıktan sonra direksiyon hocasıyla sürücü dersinin olabileceği günler ve saatlerle ilgili konuştuktan sonra ilerlemenize ve ön bilginize bağlı olarak hocanın da onayıyla pratik sınava kayıt olabilirsiniz.

Direksiyon sınavında da TÜV’den bir gözetmen arkada oturarak sınav sırasında sizi değerlendiriyor ve ayrıca direksiyon hocanız da bu değerlendirmede söz sahibi. Eğer kritik hatalar yaparsanız sınavdan kalıyorsunuz ve bu durumda tekrar birkaç saat ders almak zorundasınız.

  • Yayalara yol vermemek,
  • Sağa dönüşlerde omuz üstünden kör nokta kontrolü yapmamak,
  • Geçiş üstünlüğü ihlali,
  • Virajlarda şeridi takip etmeme durumunda,
  • Uygun olmayan hız kritik hatalara örnek olarak verilebilir.

Ücretler

2018/2019İlk Defa Ehliyet Alacaklar içinEhliyet Değiştirecekler için
Kayıt Ücreti260 Euro190 Euro
Sınava Hazırlık Seti40 Euro 40 Euro
İlk Yardım Eğitimi30 Euro30 Euro
Görme Testi6 Euro6 Euro
Ehliyet Çevirisi20 Euro
Almanyaya Giriş Belgesi18 Euro
Başvuru Ücreti42,60 Euro
43,40 Euro****
42,60 Euro
Teorik Sınav Ücreti 80 Euro80 Euro
Otoban Sürüş Ders ÜcretiHer ders saati 52 Euro *Her ders saati 52 Euro
Normal Sürüş Ders ÜcretiHer ders saati 48 Euro *Her ders saati 48 Euro
Direksiyon Sınav Ücreti260 Euro260 Euro
Toplammin. 1302,6 Euro**934,6 Euro***
Almanya’da Sürücü Belgesi Ücretleri

* Minimum 10 saat normal ve 2 saat otoban sürüş dersi ilk defa ehliyet alacaklar için zorunlu.
** Sadece zorunlu ders saatleri ile hesaplanmıştır.
*** 2 saat otoban sürüşü ve 3 saat de normal sürüş dersi ile hesaplanmıştır.

**** Başvuruyu belediyeden yaparsanız 43.40 Euro ödemelisiniz.

Almanya’da Sürücü Belgesi umarım severek okuduğunuz ve başarılı bir yazı olmuştur.

Teşekkürler,

Sorularınız varsa yorum kısmından sorabileceğiniz gibi, Instagram ya da Facebook‘tan da bize ulaşabilirsiniz. 🙂

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

9
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x