Almanya'da Kiralık Ev ve Yurt Bulmak

Almanya’da Kiralık Ev ve Yurt Bulmak

Almanya’da yeni bir hayata başlarken en zor süreçlerden biri Almanya’da kiralık ev ve yurt bulmak! Yeni bina sayısının az olması, artan taleple beraber artan kiralar bütçeye uygun kalacak yer bulmayı zorlaştırıyor.

Almanya’da Kiralık Ev ve Yurt Bulmak

Bu yazımızda Almanya’da kira, Almanya’da ev başvurusu ve başvuruda dikkat edilmesi gerekenler, Almanya’da emlak siteleri, Almanya’da yurt, şehirlere göre ortalama ev ve yurt kiraları ve Almanya’da ev bulma süreci konularını anlattık.

Almanya’da kira

Almanya’da ev için ödediğiniz net kira Kaltmiete olarak tanımlanıyor. Bunun dışında net kiranın üzerine sıcak su, aidat ve ısınmanın eklenmesi de Warmmiete olarak adlandırılıyor. Warmmiete üzerine su, elektrik, internet ve radyo televizyon vergisini de evi kiraladıktan sonra ödemeye başlayacağınızı unutmamakta fayda var. Böylece bütçenizi daha iyi planlayabilirsiniz.

Almanya’da ev başvurusu

Almanya’da kiralık ev bulmak iş bulmak gibi başvuru gerektiriyor. Maalesef Türkiye’de ev kiralamak için bir emlakçıya ya da ev sahibine gidip evi tutmak kadar kolay değil. İlk olarak başvuru yapmanız gerekiyor. Tabi bu başvurunuzun da ev sahibinin filtresini geçmesini sağlamalısınız. Bu yüzden de doğru başvuru yapmalısınız.

Başvuru belgelerinizi doğru hazırlayıp hızlı şekilde başvurunuzu yollarsanız, evi kiralama şansınız çok daha yüksek olacaktır. 

Almanya’da ev başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler

İlk olarak başvuracağınız platformda hesap oluşturmalısınız. Bu noktada kişisel bilgilerinizi eksiksiz ve doğru şekilde doldurmalısınız. Ayrıca profilinize profil fotoğrafı eklemeniz de önemli.

Profilinizi oluşturduktan sonra kendinizi anlatan birkaç paragraflık bir ön yazı yazmanız gerekiyor. Eğer Almanca bilmiyorsanız, Almanca bilen birinden destek almak bu noktada önemli. Çünkü ev sahipleri İngilizce başvurulara çoğunlukla şans vermiyor. 

Bunlar hazırsa bir de Schufa notunuzu (Almanya’daki kredi notunuz) başvuru belgelerinizin arasına eklemenizi tavsiye ederiz. Bu belgeyi ya Deutsche Post’tan ya da online alabiliyorsunuz. Bu belgeyi de başvuru belgeleriniz arasına eklemeniz önemli. Genellikle iyi bir Schufa notu evi kiralama şansınızı yükseltecektir. Eğer yurt başvurusu yapacaksınız, Schufa notuna ihtiyacınız yok. 

Eğer çalışmaya başlayacaksanız ve ilk deneyiminizse ön yazınızda bundan bahsetmelisiniz ve mümkünse aylık net maaşınızı bildirmelisiniz. Öğrenciyseniz ve bloke hesabınız varsa, kira ve aylık yaşam masraflarınızı karşılamak için bloke hesabınız olduğundan bahsedebilirsiniz. 

Eğer başvurunuzda ev sahibinin beklentilerini karşıladıysanız, evi görmeye giderken özenli bir şekilde gitmelisiniz. Ayrıca başvuru belgelerinizi ve başvuru formunuzu çıktı alarak ev sahibiyle tanışmanız yararlı olacaktır. 

Almanya’da emlak siteleri

Peki nerede profil oluşturmalısınız, ev ilanlarını nerede aramalısınız? Aradığınız ev türüne bağlı olarak kullanabileceğiniz birkaç farklı platform var. Eğer paylaşımlı bir evde oda arıyorsanız wg-gesucht ya da wg-suche‘ye bakabilirsiniz. Eğer tek odalı ya da daha büyük bir ev arıyorsanız bu durumda immobilienscout24 ya da immowelt üzerinden evinizi bulabilirsiniz. 

Almanya’da yurt 

Eğer öğrenciyseniz ve uygun fiyatlı bir seçenek istiyorsanız, açık ara en iyi seçenek kesinlikle yurtlar. Yurt dediğimize bakmayın, buradaki yurtlar arasında 23-25 metrekarelik studio daireler de var. Yurdun yapıldığı yıla göre yurtların temizliği ya da sahip olduğu avantajlar değişse de yurtları denemek de yarar var. Yurtları bulmak için ise Google’da Studierendenwerk ve şehir ismini aramak gerekli. Bu şekilde çıkan ilgili sitelerden başvuru yapabilirsiniz. Eğer şansınız varsa çok kısa sürede yurt bulabileceğiniz gibi hiç şansınız da olmayabilir. 

Şehirlere göre ortalama ev ve yurt kiraları

Aşağıda Almanya’da şehirlere göre ortalama ev kiralarını paylaştık.

KonumMünihBerlinStuttgartDresdenHamburgKöln
Merkezde studio daire1300€1060€1000€510€960€840€
Merkez dışında studio daire1010€770€790€440€685€650€
Merkezde üç odalı daire2350€2080€1760€1125€1920€1590€
Merkez dışında üç odalı daire1785€1420€1330€840€1380€1130€
Paylaşımlı evde bir oda550€500€450€250€550€390€
Yurt 450€400€400€300€450€350€
Almanya’da şehirlere göre ortalama ev kiraları

Almanya’da ev bulma süreci

Doğru, hızlı ve çok başvuruyla Almanya’da kalacak yer bulmak o kadar da zor değil. İş nedeniyle Münih’te ev aradığımız dönemde bir hafta içerisinde belki yüzü aşkın başvuru yaptık ve sonrasında hafta sonu bir güne 5 başvuru sıkıştırdık. Münih’in her köşesinde başvurduğumuz evleri ziyaret ettik. Her gittiğimiz evde enerjimizi yüksek tuttuk ve evle alakalı, çevresiyle alakalı sorular sorduk. Bunun dışında yeri geldi evin etrafındaki restoranlar hakkında konuştuk, yapmaktan hoşlandığımız aktivitelerle ilgili muhabbet ettik. Hatta görüştüğümüz bir evde bize evi kaç yıllık tutmayı düşündüğümüz sorulduğunda maksimum iki yıl dedik ve sonrasında ev sahibinin garip tepkisine hiçbir şekilde geri vites yapmayıp açık sözlü olarak doğruyu söylediğimizi söyledik.

Daha Stuttgart’a dönmeden ev sahiplerinden dördü bize olumlu döndü ve biz de birini tercih ettik. Hatta bize göre daha uzun süreli kiracı isteyen ev sahibi bile bir gün sonra bizi kiracı olarak istediğini söyledi. Ama biz onu itici tavrı nedeniyle çoktan elemiştik.

Böylece Almanya’da kiralık ev ve yurt bulmak yazımızın sonuna geldik!

Ayrıca Almanya’da İş Bulmak – Almanya’da İş Arama Siteleri, Almanya Yüksek Lisans Başvurusu, Münih Teknik Üniversitesi’nde Öğrenci Olmak ve Almanya’da Aylık Masraflar yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 🙂

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x