Almanya'da Yaşam: Almanyaya Taşınmak

Almanya’da Yaşam: Almanya’ya Taşınmak

Uzun uğraşlar sonunda hedefiniz olan Almanya’ya geldikten sonra bürokratik işlemlerle uğraşmanız gerekecek. Ama gözünüzü korkutacak hiçbir şey yok. Almanya’da yaşam, Almanya’ya taşınmak için yapmanız gerekenler!

Almanya’ya Taşınmak

Bu yazımızda Almanya’ya taşınma sürecindeki önemli konuları anlattık: ev ya da yurt, ev sahibinden onay belgesi, şehre kayıt, çalışma izni, SIM kart, banka hesabı, okula ya da kreşe kayıt, sağlık sigortası, adres değişikliği, oturum ya da çalışma izni, iş kurumu, danışmanlık servisi, belge kopyaları, vergi dairesi ve sürücü belgesi!

Ev ya da yurt

Almanya’da ev bulmak biraz zorlayıcı bir süreç olabilir. Bu yüzden olabildiğince erken ev bakmaya başlamanızı tavsiye ederiz. Bu noktada Almanya’da kiralık ev ve yurt bulmak yazımız size çok faydalı olacaktır.

Ev sahibinden onay belgesi

Almanya’ya gelip ev bulduktan sonra yapmanız gereken en önemli işlem “şehre kayıt olmak”. Yapacağınız birçok bürokratik işlem şehre kayıt olmanıza bağlı.

Eskiden şehre kayıt olmak için kira sözleşmesi yeterli olurken, artık ev sahibinizden aldığınız onay belgesi “Wohnungsgeberbestätigung” ile şehre kayıt olmaya gitmelisiniz. Eğer ev sahibiniz bu belgeyi tanımıyorsa onay belgesi taslağını yollayabilirsiniz.

Şehre kayıt

Yaşayacağınız şehre kayıt olmak için belediyeye (Rathaus), nüfus dairesi (Bürgerbüro) ya da yabancılar ofisine (Ausländerbüro) gitmelisiniz. Şehre kayıt olmak (Anmeldung) için ev sahibinizden aldığınız onay belgesiyle ve pasaportunuzla beraber şehre kayıt yaptırabilirsiniz ve bu işlem için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok.

Hala ev bulamamışsanız, otel veya Airbnb gibi kısa dönemli bir yerde kalıyorsanız bu adresle de şehre kayıt yaptırabilirsiniz. Şehre kayıt olmak diğer işlemleriniz için gerekli olduğundan en kısa sürede yaptırmalısınız. Daha sonra kendinize bir ev bulursanız taşındığınızı belediyeye bildirerek (Ummeldung) adres kaydınızı değiştirebilirsiniz.

Çalışma izni

Normalde çalışma izninizle ilgili bilgiyi vizenizin notlar kısmında bulabilirsiniz. Eğer bu konuda bilgi yoksa yabancılar ofisinden ya da belediyeden de bilgi alabilirsiniz.

Öğrenci vizesiyle haftalık 20 saat tam zamanlı 120 gün ya da yarı zamanlı 240 gün çalışma izniniz olacaktır. Aile birleşimi vizesiyle geldiğiniz ise tam zamanlı olarak çalışma hakkınız var. Eğer Erasmus vizesiyle geldiyseniz maalesef çalışma hakkınızla ilgili bir bilgi bulmak mümkün değil, yabancılar ofisinin bu konudaki kararına uymak zorundasınız. Maalesef bu noktada yabancılar ofisindeki memurun kararına karşı yapacak bir şey yok. Çünkü bu konuyla ilgili bir yasa maddesi yok.

SIM kart

Şehre kayıt olduktan sonra SIM kart alabilirsiniz. SIM kart aldıktan sonra kartınızı aktive ettirmek için postaneye pasaportunuzla gitmeniz gerekebilir. Eğer herhangi bir telefon şirketinin mağazasından alırsanız, kartınızı orada da aktive edebilirsiniz.

Banka hesabı

Banka hesabı açtırmak için evinize yakın herhangi bir bankayı seçebilirsiniz. Bankaya giderken şehre kayıt onay belgesini ve pasaportunuzu yanınızda götürmelisiniz. Ayrıca banka kartınız ve şifresinin elinize ulaşması 2 haftayı bulabilir. Eğer o süreçte ev kiranızı havale etmeniz gerekecekse bunun için havale formu doldurmalısınız. Bunun dışında öğrenci ya da iş arama vizesiyle Almanya’ya gelecekseniz öncesinden bloke hesap açtırmanız gerekecektir. Almanya bloke hesap yazımız bu konuda size yararlı olacaktır. Eğer öğrenci değilseniz ya da maaş hesabı açtırmadıysanız aylık 4 ila 6 Euro arasında hesap işletim ücreti ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Okula ya da kreşe kayıt

Almanya’ya geldikten sonra üç ay içinde çocuğunuzu, eğer okul yaşı geldiyse, okula kayıt ettirmeniz gerekli. Bunu şehre kayıt sırasında belediyedeki memura sorabilirsiniz. Bunun yanı sıra yakınızdaki herhangi bir okuldan da gerekli bilgiyi alabilirsiniz. Okula kayıt için gerekli belgeler:

  • Kayıt formu (Bu form size posta yoluyla da gelebilir ya da okuldan da alabilirsiniz)
  • Pasaport ya da Almanya’da geçerli kimlik (Ebeveyn ve çocuk için)
  • Çocuğunuzun doğum belgesi
  • Eğer daha önce bitirdiği bir okul varsa onun diploması

Okula kayıt yaptırmak çok zor değil ama kreşte kontenjan bulmak çok zor. Her iki eş de çalışacaksa en zorlayıcı süreç kreş kontenjanı bulmak olabilir. Bu nedenle Almanya’ya taşınacağınız belli olur olmaz buna yoğunlaşmalısınız. Yaşamayı düşündüğünüz bölgedeki bütün kreşlere taşınacağınız tarihi belirtmenizi ve kreşlerin bekleme listesinde yer kapmanızı öneririm. Kita bebekler için tam güne varan bakım evleriyken, kindergarten’lar 3-6 yaş arası çocuklar için yarım günlük bakım evleri. Kita ya da Kindergartenları bulmak için Google’da Kita / Kindergarten in “şehir adı” şeklinde arayabilirsiniz.

Sağlık sigortası

Almanya’ya taşındıktan sonra halletmeniz gereken bir diğer konu da sağlık sigortası. Almanya’da şehre kayıt olduktan sonra maalesef seyahat sağlık sigortanız geçersiz oluyor. Bu nedenle şehre kayıt olur olmaz hızlı bir şekilde sağlık sigortanızı yapmanız gerekli. Almanya’daki sağlık hizmetleri maalesef çok pahalı, eğer sağlık sigortası yaptırmadan hastalanırsanız yüksek faturalarla karşılaşabilirsiniz.

Sağlık sigortanızı AOK, BKK gibi kurumlardan yaptırabilirsiniz. Eğer öğrenciyseniz devlet sigortasının aylık ücreti yaklaşık 95 Euro civarında. Çalışan olarak yaptıracaksanız belli bir yüzdelik oranla sigortanızı yaptırabilirsiniz. Seçtiğiniz kurumu ismiyle ya da sigorta kurumundan aldığınız belgeyle iş yerinize bildirerek sürecin sorunsuz olmasını sağlayabilirsiniz.

Eğer eşiniz ya da çocuklarınız da sizinle Almanya’ya geldilerse onları da sigortanıza ekletebilirsiniz. Böylelikle ekstra ücret ödemeden sağlık sigortasından yararlanabilirler.

Adres değişikliği – Almanya’ya taşınmak

Türkiye’den Almanya’ya taşınmak Türk Konsolosluğunu da bilgilendirmeniz gereken bir durum. Bu yüzden taşındıktan sonra Türk Konsolosluğu’na giderek adres değişikliği yapmanız gerekmekte. Türkiye’yle ilgili bürokratik bir işlem yapmak istediğinizde adresinizin burada olması yararlı olacaktır. Ayrıca Almanya’ya taşınmanızdan sonra ilk iki hafta içinde kaydınızı yaptırmazsanız para cezası olduğunu da söylemiş olalım.

Oturum ya da çalışma izni

Almanya’ya gelirken size verilen vize genelde 3 ya da 6 aylık olacaktır. Bu süre içerisinde yabancılar ofisinden (Ausländeramt ya da Ausländerbehörde) randevu alarak oturum ya da çalışma izninizi uzatmalısınız. Gereken genel belgeler:

  • Finansman kanıtı
  • Ev sahibinden alınan onay belgesi
  • Sağlık sigortası kanıtı
  • Pasaport
  • Biometrik fotoğraf

İş kurumu

Eğer aile birleşimi vizesiyle gelmişseniz ve hala iş arıyorsanız iş kurumunu (Arbeitsamt) ziyaret ederek iş aradığınızı bildirebilirsiniz. İş kurumu beklentilerinize ve eğitim geçmişinize göre uygun iş ilanları oldukça iki haftada bir size iş ilanlarını postayla yollayacaklardır. Bu şekilde iş arama sürecinizde profesyonel destek alabilirsiniz.

Bununla beraber başvuru belgelerinizi iş kurumuna göstererek geri bildirim almanız da mümkün olabilir.

Danışmanlık servisi

Almanya’da yaşamaya başladığınız şehirdeki “Welcome Center” danışmanlık servislerini ziyaret ederek Almanya’daki başlangıcınızı daha rahat hale getirebilirsiniz. Bu danışmanlık servislerinden aşağıdaki konularda ücretsiz yardım alabilirsiniz.

  • CV ve ön yazı hazırlama
  • İş arama
  • Diploma denkliği
  • Tercümeler
  • Dil kursu

Belge kopyaları

Almanya’da belediye binalarında 4 Euro civarında bir ücret karşılığında resmi belgelerinizin kopyalarını “Aslı Gibidir” şeklinde onaylatmanız mümkün.

Vergi dairesi

Almanya’da yaşayan herkesin bir vergi numarası var. Bu yüzden de Almanya’ya taşındıktan sonra vergi numaranızı vergi dairesini ziyaret ederek öğrenebilirsiniz. Bu numarayı iş vereninize bildirmeniz gerekli. Ayrıca eşiniz başta çalışmayacaksa vergi sınıflarınızı 3 ve 5 seçerek aylık net gelirinizi artırmanız mümkün olacaktır. Vergi sınıfı 3 yüksek gelirli eş için, 5 ise çalışmayan ya da düşük gelir kazanan eş için seçilmeli.

Sürücü belgesi

Almanya’ya taşındıktan sonra uğraşmanız gereken bir konu da sürücü belgesi olacak. Türkiye’den geldikten sonra 6 ay boyunca Türk ehliyetiyle araba sürmeniz de bir sakınca yok. Fakat daha sonrasında araba sürmek istiyorsanız Alman ehliyeti almalısınız. Bunun için de bir sürücü kursuna kayıt olup teorik ve pratik sınava girmelisiniz. Almanya’da sürücü belgesi yazımızdan detaylı bir şekilde bu süreci öğrenebilirsiniz.

Böylece Almanya’da yaşam: Almanya’ya taşınmak yazımızın sonuna geldik!

Ayrıca Almanya’da İş Bulmak – Almanya’da İş Arama Siteleri, Almanya Yüksek Lisans Başvurusu, Almanya Staj Başvurusu, CV Nasıl Hazırlanır, Almanya’da İş Hayatı ve Almanya’da Aylık Masraflar yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 🙂

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x