Kloster Maulbronn ve Kloster Hirsau: Manastır Gezi Rehberi

Kloster Maulbronn ve Kloster Hirsau: Manastır Gezi Rehberi

Stuttgart’a yakın manastırları geziyoruz. Günümüzdeki üniversitelerin kökeninin Orta Çağ’daki manastır okullarına dayandığını okumuştum bir yerde, ilginç gelmişti. Keşişlerin felsefe, astronomi, tıp ve matematik alanında manastırlarda eğitim verdiklerini düşününce, manastırlar üniversitelerin çıkış noktası olabilir doğrusu. İşte Kloster Maulbronn ve Kloster Hirsau: Manastır Gezi Rehberi!

Kloster Maulbronn ve Kloster Hirsau: Manastır Gezi Rehberi

Manastır gezi rehberimizde Kloster Maulbronn ve Kloster Hirsau’ya ulaşım, manastırlarda gezilecek yerler, buraları gezmek için en iyi zaman, gezmek için gereken süre ve manastırlara giriş ücreti konularını detaylıca ele aldık. Keyifli okumalar diliyoruz.

Kloster Maulbronn

Kloster Maulbronn (Maulbronn Manastırı) yaklaşık olarak 12. yüzyılda Sisteryen tarikatına bağlı keşişler tarafından kurulmuş. Romanesk ve Gotik mimariyle inşaa edilmiş bu manastır, sulama sistemiyle döneminin önde gelen bir mühendislik harikası olarak kabul ediliyor. 16. yüzyılda reformasyonla birlikte manastır kapatılmış. Sonrasında ise Protestan okulu olarak kullanılmaya başlanmış. Günümüzde ise yatılı okul olarak kullanılıyor. Burası o kadar etkileyici bir yer ki UNESCO Dünya Mirası listesine bile girmiş. Ayrıca Avrupa’nın en iyi korunmuş Orta Çağ manastırı olarak geçiyor.

Google Maps: Kloster Maulbronn

Kloster Maulbronn ulaşım

Kloster Maulbronn’a Stuttgart’tan yaklaşık 40 dakikada arabayla ya da yaklaşık 1 saat 30 dakikada toplu taşımayla ulaşabilirsiniz. Bu manastıra arabayla giderseniz park yerini aşağıda paylaştık. Toplu taşımayla gitmek isterseniz öncelikle Stuttgart Hbf’tan Mühlacker‘e trenle gidip sonrasında da Bretten Bahnhof yönüne giden 700 numaralı otobüse binmeniz gerekiyor. İneceğiniz durağın adı Maulbronn Kloster.

Google Maps: Parkplatz Talaue

Kloster Maulbronn gezilecek yerler

Kloster Maulbronn büyük bir alana yerleşmiş durumda ve kompleks içerisinde görebileceğiniz birçok yer mevcut. Bunlardan ilki Das Paradies yani Cennet adıyla anılan antre, kesinlikle büyüleyici bir güzelliğe sahip. İnşaatını kimin yaptığı tam bilinmediği için mimarı Cennet Ustası adıyla anılıyor. Bu antrede Romanesk döneminden kalma nefes kesici sütunları da görmeniz mümkün. Bunun dışında Romanesk döneminden kalma köknar ağacından yapılmış çift kanatlı kapısı da görmeniz gereken yerler arasında.

Klosterkirche (Manastır Kilisesi) yüksek tavanı, kemerleri ve ince işçilik olan camlarıyla dikkat çekiyor. Burada Romanesk ve Gotik mimari bir ahenk içinde.

Kreuzgang (Sütunlu Avlu) eskiden meditasyon yapılan bir alanmış. Avludaki sütunlar ve kemerler çok etkileyici.

Brunnenhaus (Çeşme Salonu) manastırın en etkileyici yerlerinden biri. Bu çeşme eskiden keşişler tarafından arınma ritüelleri için kullanılıyormuş, keşişler kötü ruhlarından arınmak için bu çeşmede yıkanıyorlarmış. Çeşmenin detaylarından gözünü alamıyor insan, üzerinde o kadar ince bir işçilik var ki!

Kapitelsaal (Toplantı Salonu) manastır kilisesinin hemen yanında bulunan bu salon keşişlerin toplanıp dini okumalarını gerçekleştirdikleri ve disiplin konuları üzerinde tartıştıkları salonmuş. Bu alan 13. yüzyıla doğru inşaa edilmiş. Salonun tavanındaki resimler yaklaşık olarak 1517 yılında kil, tebeşir ve demir oksit mineralinden oluşan kırmızı bir boyayla yapılmış.

Herrenrefektorium (Erkek Yemekhanesi) keşişlerin yemeklerini sessizce yiyip İncil okumalarını dinledikleri bir yermiş. Burası pencerelerden giren güneşle birlikte eşsiz bir havaya bürünüyor.

Bunlar dışında Kloster Maulbronn keşişleri şarap üretimi konusunda iyilermiş. Hatta Almanya’nın en eski şarap mahzenlerinden biri de buradaymış.

Ayrıca Almanların ünlü Maultaschen (bir çeşit mantı) yemeğinin de buradan geldiği söyleniyor. Almanların mantısı hamur içine konulan et, ıspanak, soğan ve baharatla yapılıyor. Bu yemeğin ilginç yanı ise Paskalya öncesinde, et yemenin yasak olduğu dönemde, gizlice et tüketebilmek için yani Tanrı’yı kandırmak için ilk defa bir keşiş tarafından yapıldığının söylenmesi.

Uyanık keşiş, eti hamur içine saklayarak diğer keşişlere ve Tanrı’ya göstermeden et yemeye devam ederek Tanrı’yı kandırmanın yolunu bulduğunu düşünmüş, böylece Almanların mantısını bulmuş. Bu hikayeyi daha önce duymuştuk ama hikayenin Kloster Maulbronn’dan çıktığını bilmiyorduk. 🙂

Kloster Maulbronn gezmek için en iyi zaman

Maulbronn Manastırı Kasım ve Şubat ayları arasında 10:00 – 16:30 arası, Mart ve Ekim ayları arasında ise 09:30 – 17:30 arasında açık. Manastır alanına girişler kapanış saatinden 45 dakika öncesine kadar mümkün. Bu yüzden kapanış saatine çok yakın gelmemenizde fayda var. Bunun dışında bizce manastırı güneşli bir günde ziyaret etmek inanılmaz güzel bir deneyim sunuyor. Manastır pencerelerinden içeri sızan güneşle birlikte yapı daha da etkileyici bir hale geliyor.

Kloster Maulbronn gezmek için gereken süre

Manastır alanı çok büyük olduğu için keyfini çıkararak gezebilmek adına buraya en az 2-3 saat zaman ayırmanızı öneririz.

Kloster Maulbronn giriş ücreti

Maulbronn Manastırı giriş ücreti yetişkinler için 10 Euro aile için ise 25 Euro. İsterseniz burayı bir rehberle ya da hazırlanmış sesli rehberlerle gezebilirsiniz. Sesli rehber tercih ederseniz Almanca, İngilizce ve daha birçok dilde seçenek mevcut.

Kloster Hirsau

Kloster Hirsau (yani Hirsau Manastırı) Baden-Württemberg eyaletindeki Calw şehrinde bulunuyor. Calw geçmişten bugüne Kara Orman’a açılan bir kapı olarak görülen küçük bir şehir. Kloster Hirsau Orta Çağ’da Calw Kontu tarafından yaptırılmış. Zamanında Almanya’daki manastırlar arasında en etkili olan manastır olduğu söyleniyor. Hatta öyle ki 11. yüzyıldaki Reform hareketlerinin merkezi olmuş. Hirsau Reformu adıyla anılan bu reform Almanya’daki birçok manastırın nasıl yönetileceğini belirten bir model oluşturmuş. Bu reform Katolik manastır yaşamına yönelik daha katı ve düzenli hale getirecek düzenlemeler içeriyormuş.

Google Maps: Kloster Hirsau

Kloster Hirsau ulaşım

Hirsau Manastırı’na hem arabayla hem de toplu taşımayla gelmeniz mümkün. Stuttgart’tan yaklaşık 40 dakikada arabayla Hirsau Manastırı’na ulaşabilirsiniz. Aşağıda park yeri için linki bulabilirsiniz. Özellikle hava güzelken erken gelmenizi tavsiye ederiz. Park yeri biraz küçük olduğu için geç saatlerde yer bulmakta zorlanabilirsiniz.

Google Maps: Parkplatz am Kloster

Toplu taşımayla Hirsau Manastırı’na ulaşabilmek için öncelikle S-Bahn’la Weil der Stadt’a gelip buradan da otobüsle Hirsau Liebenzeller Straße – Calw‘e gelmeniz gerekiyor. Bu şekilde yaklaşık 1 saat 30 dakikada Stuttgart’tan Hirsau Manastırı’na ulaşabilirsiniz.

Kloster Hirsau gezilecek yerler

Hirsau Manastırı geçmişten bugüne kısmen korunabilmiş. Bulunduğu alanda görülmesi gereken yerler arasında St. Peter ve Paul Kirche, Marienkapelle, Eulenturm ve Jagdschloss. Maalesef 1082 yılında inşaa edilen St. Peter ve Paul Kirche’nin günümüze kadar sadece kuleleri ve birkaç duvarı kalmış durumda.

Eulenturm bu alanda görülmesi gereken yerlerden biri. Yaklaşık olarak 1120 yılında 37 m yüksekliğinde inşaa edilen bu kule geçmişte manastırın kuzey cephesinde bulunuyormuş. Günümüze kadar da çok iyi korunmuş. Kule üzerinde birçok hayvan ve insan figürü bulunuyor ama ne anlatılmak istendiği konusunda maalesef net bir bilgi yok. Kulanın tepesinde de bir adet çan bulunuyor.

Gotik tarzda inşa edilen Marienkapelle kilisesi geçmişte hastane şapeli ve kütüphane olarak kullanılmış. Manastır kalıntıları arasında kilise dikkat çeken bir mimariye sahip.

Jagdschloss (av sarayı) alandaki en etkileyici yapılardan. Württemberg hükümdarı Dük Ulrich manastırı ele geçirince önce keşişler manastırı terk etmek zorunda kalmış ve 16. yüzyılda Dük Ulrich av sarayını inşa ettirmiş.

Jagdschloss’un inşasından yaklaşık 100 yıl sonra 17. yüzyılda Fransız birlikleri tarafından savaş sırasında yakılmış. Bu yüzden de manastır alanındaki birçok yapının sadece kısıtlı bir kısmı günümüze kadar kalabilmiş.

İlginçtir ki manastırın yakılmasından sonra buranın ”lanetli” olarak anılmaya başlandığı söyleniyor. Bazıları bunu daha da ilerletip keşişlerin hayaletlerinin harabelerde dolaştıklarını bile idda ediyor. Ne kadar inanırsınız tabi orası size kalmış. 🙂

Hirsau Manastırı günümüzde harabe olmasına rağmen birçok sanat ve müzik festivaline ev sahipliği yapıyor. Bizim ilgimizi çekti doğrusu, belki siz de bakmak istersiniz.

Ayrıca bunlar dışında manastır alanında bulunan kafedeki şahane tatlılardan da yemenizi öneririz. Tatlıları çok taze ve lezzetliydi. Ayrıca bu kafede kahvaltı seçenekleri de var, eğer hava güzelse dışarıda güzel havanın tadını çıkararak kahvaltı yapmak güzel olacaktır.

Google Maps: Cafe im Kloster

Kloster Hirsau gezmek için en iyi zaman

Manastır avlusu, bahçesi ve av sarayını sene boyunca istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz. Bunun dışında Marienkapelle’nin kışın kapalı olduğunu da söylemiş olalım. Bizce bu manastırı gezmek için en iyi zaman yaz ayları olacaktır. Böylece manastır kalıntıları ve bahçesinde vakit geçirip, kafesinin önündeki avluda oturup lezzetli tatlılarıyla bir mola verebilirsiniz.

Kloster Hirsau gezmek için gereken süre

Hirsau Manastırı’nı gezmek için 2 saat ayırabilirsiniz.

Kloster Hirsau giriş ücreti

Hirsau Manastırı’nın kalıntıları arasında gezinmek ücretsiz.

Kloster Hirsau kısıtlamalar

Açık alanda köpeğinizi tasma kullanmak şartıyla yanınıza alabilirsiniz. Alan az da olsa merdiven olduğu için tekerlekli sandalye ya da bebek arabası için pek uygun değil. Bunlar dışında drone kullanımının yasak olduğunu da söylemiş olalım.

Böylece Kloster Maulbronn ve Kloster Hirsau: Manastır Gezi Rehberi yazımızın sonuna geldik. Siz daha önce manastır gezmiş miydiniz?

Şunlara da göz atın: Stuttgart Gezi Rehberi, Stuttgart Yeme İçme Rehberi, Tübingen Gezi Rehberi, Esslingen Gezi Rehberi,Strazburg’da Gezilecek Yerler

Sadece blogda paylaşım yapmadığımızı biliyor muydunuz? Ayrıca Instagram, Facebook ve YouTube‘da da paylaşım yapıyoruz. Eğer sosyal medyada da bizi takip ederseniz çok mutlu oluruz!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x