Münih Teknik Üniversitesi'nde Öğrenci Olmak

Münih Teknik Üniversitesi’nde Öğrenci Olmak

Münih Teknik Üniversitesi’nden bu sene mezun oldum. Almanya’daki eğitim sistemi Türkiye’dekinden bir hayli farklı olduğu için Münih Teknik Üniversitesi’nde öğrenci olmak yazımız adaptasyonunuzu kolaylaştıracak bir rehber olacaktır.

Münih Teknik Üniversitesi’nde Öğrenci Olmak

Bu yazımızda Almanya’da not sistemi, Münih Teknik Üniversitesi’nde sınav sistemi, not yükseltme taktikleri, ders seçimi, ders yoğunluğu, ders içerikleri, Münih Teknik Üniversitesi kampüs olanakları ve Münih Teknik Üniversitesi’nde öğrenciyken çalışma olanakları konularına değineceğiz. Ayrıca Münih Teknik Üniversitesi yüksek lisans başvurusu ve Münih Teknik Üniversitesi yüksek lisans kabulü yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Almanya’da not sistemi

Alman not sistemi Türkiye’dekinden bir hayli farklı. Bu not sisteminde 1 en iyi not iken 4 ise en kötü not. Ayrıca bir dersten geçebilmek için en az 4 almanız gerekiyor. Bu notların 4’lük not sistemindeki karşılıklarına aşağıdaki tablodan bakabilirsiniz.

Alman Not Sistemi4’lük Not Sistemi
14,00
1,13,93
1,23,87
1,33,80
1,43,73
1,53,67
1,63,60
1,73,53
1,83,47
1,93,40
23,33
2,13,27
2,23,20
2,33,13
2,43,07
2,53,00
2,62,93
2,72,87
2,82,80
2,92,73
32,67
42,00
Alman Not Sistemi

Münih Teknik Üniversitesi’nde sınav sistemi

Eğitim’deki bir diğer büyük farklılık ise sınav sistemi. Almanya’da her ders için sadece tek bir sınav yapılıyor. Dersine göre bu sınavlar yazılı, sözlü, test ya da sunum ve rapor formatında olabiliyor. Bazen sunum ve rapor formatı başka formatlar ile birleştirilerek sınav yerine sayılabiliyor.

Birçok programda sınav tekrarı sadece bir kere mümkünken, bazı programlarda birçok kez sınav tekrarı yapmanıza izin veriliyor. Bu kritik bir nokta olduğundan mutlaka programınızın yönetmeliğini kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Sonuçta tekrar sınavından kalmanız üniversiteden atılmanıza sebep olabilecek bir durum.

“Master in Management and Technology” programında sınavlar

“Master in Management and Technology” programı bir hayli esnek bir program. Mezun olabilmeniz için aşağıdaki alanlarda belirtilen kredileri tamamlamış olmanız gerekiyor. Advance international experience dışında bu alanlarda hangi dersleri seçmek istediğiniz size kalmış.

  • Management – 30 ECTS
  • Technology – 30 ECTS
  • Electives – 24 ECTS
  • Advance international experience – 6 ECTS
  • Master thesis – 30 ECTS

Bu programa özel olarak herhangi bir dersten kaldığınızda o dersin sınavına tekrar tekrar girebileceğiniz gibi, aynı alanda farklı bir dersi vererek de gereken krediyi tamamlayabiliyorsunuz.

Bunun dışında ders ve sınav kaydı ayrı ayrı yapılıyor. Bu da demek oluyor ki bir derse girseniz de sınavına girmeyebilirsiniz. Bu sistem genel olarak ögrencilerin kendilerinden sorumlu olmalarını destekliyor. Ayrıca eğer herhangi bir sebepten ötürü o dönem o dersi yapamayacağınıza karar verirseniz de dersin sınavına kayıt olmayabilirsiniz.

Ayrıca sınavdan geçmediğiniz sürece aldığınız not ortalamanıza da etki etmiyor. Yani bir dersten en az 4 almış olmanız lazım ki o ders ortalama hesabınıza dahil edilsin.

Bunun dışında sınavlarda o kadar çok soru oluyor ki sınav süresi kesinlikle yetmiyor. Daha sınav süresinin yeterli olduğunu söyleyen kimseyi hiç duymadım. 😂

Not yükseltme taktikleri

Eğer bir dersten geçtiyseniz, yani 4 ve üzerinde bir not aldıysanız, o dersi tekrar almanız mümkün değil. Bu da demek oluyor ki geçtiğiniz bir dersi yükseltmeniz mümkün değil. Bu nedenle eğer bu programda ortalamanızı yükseltmek istiyorsanız uygulayabileceğiniz iki taktik mevcut:

1) Ekstra ders almak

İstenilen alanlardaki krediyi tamamlayacağınız şekilde o alanda ekstra ders aldığınızda en yüksek notla geçtiğiniz dersler sadece ortalamanıza dahil edilir. Düşük notlu olan ders ise sadece aldınız diye transkriptinizde gösterilir.

2) Tekrar sınavına girmek

Bu programda her sınav için tekrar sınavı mevcut. Bu yüzden birçok kişi sınava girip sınav sorularının tarzlarına bakıyor. Sonrasında ise tekrar sınavında normalde alabileceğinden daha yüksek notla geçiyor. Ya da çok yakın tarihte başka sınavı olduğunda önceliklendirme yapabilmiş oluyor.

Ders seçimi

“Master in Management and Technology” programı ders seçiminde fazlasıyla esneklik sağlayan bir program. Daha önce de belirttiğimiz gibi sadece belirli alanlardaki kredi miktarını karşılayacak şekilde tamamen ilgi alanınıza göre derslerinizi seçebiliyorsunuz.

Ders yoğunluğu

Bu programdaki ders yoğunluğu biraz göreceli. Seçtiğiniz derslere göre hafta içi bütün günleriniz dolu da olabilir, 1 ya da 2 gününüz boş da olabilir. Bu yüzden mesela okurken çalışmak isterseniz programınıza bağlı olarak haftada maksimum 20 saatlik öğrenci işlerinde çalışmanız mümkün. 🙂

Ben ilk dönemimde bu şekilde Infineon Technologies’de “working student” olarak haftada 15 saat çalışmıştım. Fakat derslerle beraber çalışmanın hiç de kolay olmadığını bilmelisiniz. Daha çok emek sarf etmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Bu şekilde düşündüğümüzde 15 saat çalışma daha yapılabilir.

Ders içerikleri

Almanya’da yüksek lisans yapmanın kolay olmadığını söyleyebiliriz. Genel olarak ders içerikleri kapsamlı olduğundan düzenli çalışmayı gerektiriyor. “Master in Management and Technology” programındaki derslerde projeler ve ödevlerle teorik bilginizi pratiğe dönüştürebileceğiniz birçok fırsat sunuluyor. Eğer bu projeleri ya da ödevleri başarıyla tamamlarsanız ve sınavdan da geçmişseniz ders notunuzu belirli miktarda arttırabiliyorsunuz. Bu genelde bir üst notu almak gibi oluyor.

Derslerde genel olarak slaytlar kullanılıyor ve konular makaleler ile destekleniyor. Bu yüzden de bazen bir ders için bir sürü makale okuyup tartışacak yetkinlikte olmanız gerekiyor. Özellikle seminer derslerinde ve tabiki yüksek lisans tezi sırasında fazlasıyla araştırma yaparak, ilgili alandaki makalelere hakim olmanız gerekiyor.

Bunun dışında ders ekipmanlarını iyi kullandıklarını söyleyebiliriz. Bazı derslerde profesör tahta yerine slayt üzerine elektronik notlar alarak bunları ders sonrası paylaşıyor. Tabiki tahta da halen fazlasıyla kullanılıyor. Ayrıca bazı dersler kaydedilip online olarak paylaşılıyor. Eğer ders programınızdan dolayı ya da herhangi bir sebeple derse katılamıyorsanız videolardan takip edebiliyorsunuz.

Ders materyallerini paylaşmak, duyurular yapmak, soruları yanıtlamak ya da ödevleri yüklemek için birçok online platform kullanılıyor.

Eğitim görevlileri iletişime açıklar ve yardımcı bir tutum sergiliyorlar. Ayrıca derslere farklı sektörlerden kişilerin katılmasını sağlayarak teori ve pratik bilginin arasında bir köprü kuruyorlar. Ders sonrası bu kişilerle kısa da olsa 1:1 konuşma fırsatınız da olabiliyor.

Münih Teknik Üniversitesi kampüs olanakları

“Master in Management and Technology” programı Arcisstraße kampüsünde yer alıyor. Tabiki seçtiğiniz derslere bağlı olarak farklı kampüslere de derse gidebiliyorsunuz. Ben şimdiye kadar sadece Arcisstraße ve Garching kampüslerinde ders aldım.

Bu kampüsleri degerlendirecek olursam, Arcisstraße kampüsünde genel olarak çalışma odaları ya da kütüphanedeki kapasite sınırlı. Bu yüzden dönem ortasından sonlarına kadar buralarda çalışmak için yer bulmak bir hayli zor oluyor. Ama çalışma odalarındaki imkanlar baya güzel ve birçok seçenek mevcut: sesli, sessiz çalışma odaları, tahta ve/ veya projektör olan çalışma odaları gibi.

Öte yandan Garching kampüsünde ise bu durum biraz daha farklı. Orada her fakültenin kendi çalışma alanları ve kütüphanesi mevcut. Dolayısıyla bu konuda sınav döneminde bile sıkıntı yaşanmıyor.

Arcisstraße kampüsünde kocaman bir Mensa (Yemekhane) var ve çok uyguna yemek yemek mümkün. Garching’teki Mensa daha da büyük ve yemek çeşitliliği de çok daha fazla.

Münih Teknik Üniversitesi’nde öğrenciyken çalışma olanakları

Aldığınız dersleri eğer başarıyla geçerseniz bu derslerde “tutor” yani eğitmen olmanız mümkün. “Tutor” olarak “exercise” sınıflarına girip, ödevleri değerlendirerek puanlamaktan sorumlu oluyorsunuz. Bu şekilde haftalık çalışma saatinize göre maksimum 520 Euro kazanabilirsiniz.

“Tutor” arayışında olan dersler için profesörden mail alarak ya da ilgili departmanın sitesinden bilgi alabilirsiniz. Bu şekilde başvurunuzu yaparak şansınızı deneyebilirsiniz. Bunun dışında Almanya’da okurken çalışmak yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

Böylece Münih Teknik Üniversitesi’nde öğrenci olmak yazımızın sonuna geldik!

Ayrıca Almanya yüksek lisans başvurusu, Technische Hochschule Ingolstadt ve Otto von Guericke Üniversitesi yüksek lisans başvuruları üzerine yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 🙂

Subscribe
Bildir
guest
23 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Deniz
Deniz
2 yıl önce

Merhaba.
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Almanya’da yüksek lisans okumak sizce zor mu? Zorlandığınız noktalar nelerdi? Bu konudaki fikirlerinizi paylaşabilir misiniz?

Deniz
Deniz
2 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Cevap için teşekkürler. Birkaç soru daha sormak isterim ☺️
Yüksek lisans için başvurduğunuzda mülakata girdiniz mi? Her üniversite mülakat yapıyor mu?
Sanırım İngilizce yüksek lisans okudunuz ama dil konusunda zorluklar yaşadınız mı? Özellike Almanca için soruyorum.

Deniz
Deniz
2 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Anladım. Peki lisans mezuniyetiyle yüksek lisansınız arasına zaman girmesi sorun yaratır mı sizce? Dersleri hatırlama konusunda vb.

Deniz
Deniz
2 yıl önce
'e cevap  Deniz

Cevaplar için teşekkürler.

Melis
1 yıl önce

Merhabalar,

TUM Master in Consumer Science programına başvurma niyetindeyim, Türkiyede 1 senelik SAP danışmanlık deneyimim mevcut. Bu programı tamamlayan tanıdıklarınız oldu mu, program sonrasında Almanyada yaşamak ve çalışmak istiyorum. Bu bölümün bana katacakları konusunda tavsiye sizden alabilir miyim ya da yönlendirebileceğiniz biileri var mıdır.

Şimdiden teşekkürler

DEMET SANCA
DEMET SANCA
1 yıl önce

Merhaba,

Ricamdır, “15 ECTS in natural sciences” şartını araştırıyorum. Siyaset Bil. ve Kamu Yön. bölümünden mezun oldum ve doğrudan doğa bilimlerinde 15 ECTS’m var diyemedim açıkçası.
Bu şartı kontrol ettirmek için “Uni-assit e.V.” değerlendirme sistemine mi başvurmam gerekir?

Yine de başvuru yapıp Motivasyon Mektubu ile mi kotarmayı denesem?

Teşekkür ederim.
Sevgiler!

Demet sanca
Demet sanca
1 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Evet, çünkü Product Management alanına geçiş yapmak istiyorum.

Sanırım her halükarda başvuru yapmak ve sonucu beklemek gerekli.

Tesekkur ederim çok.

Demet sanca
Demet sanca
1 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Öncelikle ayırdığınız vakit için gerçekten teşekkür ederim.

Esasında “Teknoloji” eklemeye calisiyorum alanıma. İnsan-Bilgisayar etkileşimi benzeri şeyler. Yönetim, amacıma göre klişe kalıyor biraz.

Araştırmaya devam. 🙂

Demet sanca
Demet sanca
1 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Cok tesekkur ederim. Sanırım tek tek bakmamda fayda var.
Burada management and technology bulamadım ama User design buldum. İstediğim alana yakın. O da engineering mezuniyeti istiyormuş.
Devam 🙂

Demet sanca
Demet sanca
1 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Siz muhtesem bir detaysiniz 🙂

Yahya
Yahya
1 yıl önce

Bu üniversiteye nasıl başvurabiliriz ve giriş şartları nelerdir acaba ?

Alber
Alber
7 ay önce

Merhaba munih teknik havacılık ve uzay mühendisliği basvuru tarihleri ne zaman acaba? Yilda bir kez mi yoksa iki kez mi basvuru yapiliyor bazı danismanlik sayfalari 1 kez gosteriyor

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

23
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x