Yurt dışına arabayla çıkmak için bütün bilmeniz gerekenler! Yurt dışına arabayla çıkmak, arabayla Avrupa’ya seyahat etmek, hiç kuşkusuz ki şehirleri, ülkeleri daha özgür bir şekilde keşfetmenizi sağlayacak. İstediğiniz yerde durabilmek, manzaranın tadını çıkarabilmek ya da keşfedilmemiş restoranlarda yerel lezzetleri tadabilmek seyahatinizi bir üst seviyeye taşıyacak. Siz de seyahatiniz boyunca özgürce hareket edebilmek istiyorsanız, bu yazı tam sizlik!
Yurt dışına arabayla çıkmak
Yurt dışına arabayla çıkmak hiç de akla geldiği kadar zor değil. Sadece biraz bürokratik işlemleri olan bir süreç ama hiç de zor değil. İhtiyacınız olan sadece bu aşamada sizi yönlendirecek bir yol haritası. Özgürce yollarda, farklı ülkelerde, şehirlerde yaşayacağınız anları düşünerek bu süreçte motive olabilirsiniz.
Arabayla yurt dışına çıkmanın artıları eksileri
Arabayla yurt dışına çıkmanın artıları, eksileriyle başlayalım. İstediğiniz yerde durup manzaranın tadını çıkarabilecek olmak en önemli avantaj. Toplu taşıma araçlarının saatlerinden bağımsız olarak hareket edebilecek olmak ve istediğiniz şehre, bölgeye gidebilmek özel araçla yurt dışına çıkmanın avantajları arasında. Bagaj boyutunuzun uçaktaki gibi sınırlanmaması da avantajlar arasında sayılabilir. Ama bu konuda dikkatli olmanızda fayda var. Gümrüğe tabi eşyalardan gümrük limitlerini aşmayacak şekilde bagajınızda taşımalısınız.
Arabanızla yurt dışına çıkmanın dezavantajları arasında sayabileceğimiz noktalardan biri, sınır kapılarından geçebilmek için birçok belge hazırlamanızın gerekmesi. Fakat bahsettiğimiz gibi, güzel bir seyahatin sizi beklediğini düşündüğünüzde bu göz ardı edilebilir bir dezavantaj.
Bunun yanı sıra gittiğiniz ülkenin trafik kurallarını, trafiğin akış yönünü, arabada bulundurulması zorunlu ekipmanları da bilmeniz gerekiyor. Ayrıca rotanızı da kendinizin hazırlaması gerekmesi bir dezavantaj. Fakat Google Maps’in offline harita özelliği sayesinde rotanızı yola çıkmadan kolayca hazırlayabilirsiniz.
Ayrıca iyi seviyede İngilizce biliyor olmanın da önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. Yolda herhangi bir şey olduğunda rahatlıkla kendinizi ifade edebilmeniz için önemli.
Gereken belgeler
Geçerli Pasaport
Geçerli pasaport, yurt dışına hangi yolla çıkacak olursanız olun gerekli olan belgelerin arasında ilk sırasında geliyor. Pasaport çıkarmak için ALO 199 çağrı merkezi ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden randevu almalısınız.
Randevu aldıktan sonra;
- Hususi (yeşil) ve hizmet damgalı (gri) pasaportlar için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ne
- Umuma mahsus (Bordo) pasaport için ise İl ve İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri’ne
başvuru yapmalısınız.
Bordo pasaport için gerekli belgeler
- Kimlik kartı, nüfus cüzdanı ya da geçici kimlik belgesi
- Biyometrik fotoğraf (1 adet, son 6 ay içinde çekilmiş)
- Muvafakatname (Yasal temsilci başvuru merkezinde değilse, kısıtlı kişiler ve çocuklar için)
- Öğrenci belgesi (Harçsız pasaport başvurusu için)
- Başvuru öncesinde defter ve pasaport harç bedellerinin ödenmesi
- Eski pasaport (Daha önce alınmış, iptal edilmemiş pasaport var ise)
Pasaportunuz gerekli belgeleri hazırlayıp teslim ettikten sonra 3 ila 7 gün içerisinde çıkacaktır. Böylelikle bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Vize
Birçok ülke Türk vatandaşlarına vize uygulamakta. Bu yüzden de yurt dışına çıkmadan önce geçeceğiniz ve ziyaret edeceğinizin ülkelerden vize almanız gerekiyor. Eğer Schengen ülkelerinden birinden vize alırsanız, diğerleri için vize almanıza gerek yok.
Araç ruhsatı
Türkiye’de de dünyanın herhangi bir bölgesinde de bir araçla seyahat etmek istiyorsanız, araç ruhsatı her zaman yanınızda olmalı. Ruhsat yanınızda değilse gümrük kapılarından geçmeniz mümkün olmayacaktır. Türkiye’ye seyahatimiz sırasında neredeyse bütün gümrük kapılarında araç ruhsatı da pasaportlarımızla beraber istendi.
Uluslarası motorlu araç sigortası
Uluslarası motorlu araç sigortası, diğer adıyla yeşil kart, yurt dışı seyahatlerinde meydana gelen trafik kazalarında zarar gören 3. tarafların masraflarını kapsayan motorlu araç sigortasıdır. Yeşil kart ile yurt dışında seyahat eden sürücülerin, ziyaret ettikleri ülkenin yasalarıyla belirlenmiş asgari sigorta kapsamında oldukları garanti edilmektedir.
Yurt dışına seyahat etmek isteyen araç sahipleri, taşıt ruhsatı ve geçerli araç trafik sigortası fotokopileri ile Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu tarafından onaylı sigorta acentelerine başvuru yaparak, 15 gün ile 1 yıl arasında bir süre için yeşil kart sigortası yaptırabilmektedir. Uluslarası motorlu araç sigortası, sigorta acentelerinin yanında, İpsala ve Kapıkule sınır kapıları başta olmak üzere, bazı sınır kapılarında bulunan ofislerden de yapılabilmektedir.
2022 yılı itibariyle tüm Avrupa Ekonomik Alanı üye ülkelerini de içeren toplam 47 ülke, yeşil kart sistemine üyedir ve yeşil kart serbest dolaşım alanında bulunmaktadır. Yeşil kart serbest dolaşım alanında uluslararası seyahat eden özel araç sahiplerinin yeşil kart taşıma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Türkiye’den Avrupa’ya giriş yapılabilecek sınır kapılarının bulunduğu Yunanistan ve Bulgaristan, uluslararası motorlu araç sigortasını kontrol etmekte.
Seyahat sağlık sigortası
Yurt dışı seyahat sağlık sigortası, yurt dışına çıkacak kişilerin seyahatleri sırasında oluşabilecek acil sağlık giderlerini karşılayan bir sağlık sigorta türüdür. Gidilecek ülkenin vize şartlarında bulunması halinde zorunlu olarak yaptırılması gerekir.
Arabayla yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin Schengen bölgesi ülkelerine girmeleri durumunda, Schengen vizesi almak için gerekli olan seyahat sağlık sigortası yaptırmaları zorunludur. Seyahat sağlık sigortası, akredite acentelere başvuru yapılarak alınmaktadır. Uluslararası seyahat sağlık sigortası poliçesi, en az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olacak şekilde hazırlanmalıdır.
Yurt dışına araç çıkarma vekaletnamesi
Seyahatiniz sırasında araç sahibi sizinle beraber seyahat etmeyecekse bu durumda araç sahibinden yurt dışına araç çıkarma vekaletnamesi almanız gerekmekte. Yurt dışına çıkacak olan araç başka bir kişiye ya da kuruluşa ait ise sürücünün, aracın gerçek sahibi olan kişi ya da kuruluş temsilcisi ile birlikte notere giderek, yurt dışına araç çıkarma vekaletnamesi alması gerekmektedir.
Eğer kendi arabanızla yurt dışına çıkacaksanız bu durumda tabii ki yurt dışına araç çıkarma vekaletnamesi almanıza gerek yok.
Ehliyet
Dünyanın herhangi bir ülkesinde trafiğe sürücü olarak çıkabilmek için ehliyetiniz olmak zorunda. Eğer ehliyetiniz çipli ehliyetlerden ise bu ehliyetle seyahatinize çıkabilirsiniz. Fakat ehliyetiniz eski ehliyetlerdense önünüzde iki seçenek var demektir. Ya çipli ehliyete başvuru yapacaksınız ya da uluslararası geçerli ehliyet alacaksınız. Açıkçası çipli ehliyet almak bu noktada en mantıklısı. Maalesef uluslarası ehliyet diğerine göre daha maliyetli ve maksimum bir yıl geçerli.
Yurt dışı çıkış harç pulu
Yurt dışına çıkış harcı, Türkiye pasaportu ile yurt dışına çıkan tüm Türk vatandaşlarının ödemesi zorunlu olan bir bedeldir.17 Mart 2022 tarihinden itibaren 150 TL olarak belirlenmiştir. Fakat yurt dışında oturumu olanlar ve 7 yaş altındaki çocuklar bu harçtan muaflar.
İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla da artık yurt dışına çıkış harcını ödemek mümkün. İnteraktif Vergi Dairesi’nde yer alan hızlı hizmetler arasından “Harç ve değerli kağıt bedeli ödeme” sekmesine tıkladıktan sonra “Yurt dışı çıkış harcı ödeme” seçeneğini seçerek bu hizmete ulaşabilirsiniz. TC kimlik numarası, ad, soyad, gibi gerekli bilgileri doldurduktan sonra kredi kartıyla ödeme yapabilirsiniz.
Böylece yurt dışına arabayla çıkmak yazımızın sonuna geldik!
Ayrıca Türkiye’den Almanya’ya Arabayla Gitmek, Almanya’dan Türkiye’ye Arabayla Gitmek, Almanya’da sürücü belgesi ve Almanya’da araba almak yazılarımız da ilginizi çekebilir.