Almanya'da Okurken Çalışmak

Almanya’da Okurken Çalışmak

Almanya’da okurken çalışabileceğiniz 5 farklı iş türü! Almanya’da yüksek lisans yaparken en önemli konu, aylık masraflarınızı nasıl karşılayacağınız. Euro kuru almış başını gitmişken Almanya’da okurken çalışmak herkesin aklını kurcalayan bir konu. Peki bu mümkün mü?

Almanya’da Okurken Çalışmak

Yüksek lisans sırasında Almanya’da çalışmak deyince aklınıza gelen sorulara cevap vermeye çalışalım. Almanya’da okurken nerelerde çalışabilirsiniz, buralarda çalışmak için ne yapmanız gerekli, gerekli nitelikler neler ve kaç saat çalışıp ne kadar kazanabilirsiniz?

Almanya’da Öğrenci Vizesiyle Çalışmak Mümkün mü?

Almanya’ya öğrenci vizesiyle geldiyseniz yarı zamanlı olarak Almanya’da çalışmanız mümkün. Eğer dil okulu ya da şartlı kabulle geldiyseniz bölüme geçene kadar maalesef yasal olarak Almanya’da çalışmanız mümkün değil. Öğrenci vizesiyle beraber dönem içerisinde haftalık 20 saat çalışmanız mümkün. Yıllık 240 yarım gün ya da 120 tam gün sınırını aşmamaya dikkat etmelisiniz.

Almanya’da İş Olanakları

Almanya’da farklı niteliklere hitap eden farklı öğrenci iş çeşitleri var. Bu işlere göre aylık kazanacağınız miktar ve/veya gerekli nitelikler değişmekte.

Minijob

Minijob’lar Almanya’da çalışma izni olan herkesin yapabileceği küçük işler, bu işlerde çalışmak için illa öğrenci olmanıza gerek yok. Minijob olarak süpermarketlerde kasiyer ya da reyon elemanı, kafelerde garson, DHL ya da Getir gibi firmalarda kurye ilanları bulabilirsiniz. Yapılacak işe bağlı olmakla beraber hiç Almanca bilmeden de bu işlerde çalışmak mümkün.

Minijob, Almanya’ya özgü iş türlerinden biri. Bu iş türünde maaş saatlik ücrete göre verilip, aylık maaş 450 Euro’yu geçemiyor. Ayrıca sağlık sigortası, emeklilik fonuna katkı gibi ek ödemeler yapmadığından işveren için de avantajlı.

Minijob sonrasında çalıştığınız şirkette tam zamanlı bir işe geçmek kolay olmayabilir. Stajyerler tam zamanlı pozisyona geçerken minijob’la çalışanlardan daha avantajlı.

HiWi

HiWi Almanca “Hilfswissenschaftler”‘in kısaltması ve üniversitedeki araştırma asistanı pozisyonları için kullanılıyor. Bu pozisyonlarda öğrenci olarak profesörlerin akademik projelerinde çalışarak para kazanabilirsiniz. Böylece sadece para kazanmakla kalmayıp aynı zamanda network de kurabilirsiniz. Ayrıca profesörünüzün danışman olduğu sanayi projelerinde ya da PhD konularında da teknik bilginizi artırmanız mümkün.

Bu iş türünde de maaşınız saatlik olarak hesaplanıyor ve aylık maksimum 450 Euro kazanıyorsunuz. HiWi pozisyonunda saatlik gelir asgari ücretten (yaklaşık saatlik 10 Euro) daha fazla ve saatlik 16-20 Euro aralığında kazanmak mümkün.

Ayrıca bu iş türünde alanınızda deneyim kazanırken çevre oluşturmanız da mümkün. Aynı zamanda profesörle iyi ilişikiler kurarak kariyer başlangıcınızda size destek olmasını sağlayabilirsiniz.

Werkstudent

Son yıllarda Türkiye’de de revaçta olan yarı zamanlı öğrenci pozisyonları Almanya’da yıllardır var olan bir çalışma türü. Bu iş türünde, üniversite öğrencisi olarak kendi alanınızdaki firmalarda çalışıyorsunuz. Yarı zamanlı öğrenci işleri kariyer seviyesi olarak stajyerle tam zamanlı çalışan arasında.

Yarı zamanlı öğrenci olarak haftada 10-20 saat arasında çalışarak saatlik 13-25 Euro arasında kazanabilirsiniz. Sözleşmenizde hangi günler kaç saat çalışacağınız yazacağı için ders programınız değişirse müdürünüzle konuşmalısınız. Yarı zamanlı çalıştıktan sonra aynı şirkette tez konusu bulmanız da mümkün olacaktır.

Yarı zamanlı öğrenci işleri bulmak için alanınızdaki şirketlerin sitesinde “Werkstudent” ilanlarını filtrelemelisiniz. Aşağıda birkaç şirketin kariyer sayfalarını paylaştık. Bu tür işlere başvurmadan önce nasıl başvuru yapabileceğiniz, ne gibi belgeler hazırlamanız gerektiğini gibi bilgiler için Almanya’da iş bulmak yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

DHL Kariyer
Bosch Kariyer
Continental Kariyer
Infineon Technologies Kariyer
Airbus Kariyer
Daimler Kariyer
BMW Kariyer
Volkswagen Kariyer

Staj

Eğer yüksek lisans sırasında az ders alırsanız ve derslerinizin devam zorunluluğu yoksa gönüllü stajlar yaparak da para kazanabilirsiniz. Bu durumda haftada 35 saat çalışacağınız için 120 günden fazla çalışamayacağınızı unutmamalısınız. 6 aylık staj sonrasında o yıl için izin verilmiş olan çalışma gün sayısını doldurursunuz. Staj sırasında aylık 1000 Euro’yu geçen miktarlarda kazanmanız mümkün. Staj pozisyonlarını da Working Student pozisyonları gibi şirketlerin kariyer sayfalarından bulabilirsiniz.

Ferienjob

Almanya’da yaz tatili dönemlerinde fabrikalarda izne çıkan çalışanlar nedeniyle kısa süreli çalışan ihtiyacı oluşuyor. Eğer okuduğunuz şehirde büyük fabrikalar varsa, yaz ayları yaklaşırken oralara başvuru yapıp, bu şirketlerde kısa süreli eğitim alarak çalışmaya başlayabilirsiniz. 2-3 ay süresince üretimde çalışarak aylık 2000-3000 Euro’ya varan kazançlar elde edebilirsiniz. Bu işlerde Almanca bilmek gerekli olabilir ama her zaman değil. Şansınızı deneyebilirsiniz.

Gereken Nitelikler

Minijob için çok fazla beklenti olmamakla beraber Almanca bilmek bir avantaj. HiWi pozisyonlarında ise profesörünüze ilginizi belirtmeniz yeterli olacaktır. Eğer dersinde iyiyseniz ve ilginizi gösterdiyseniz şansınız yüksek. Werkstudent ve staj ilanları için ise teknik bilgiyle beraber alanınızda deneyim de istenebiliyor. Bunun dışında Ferienjob için Almanca bilmek avantajınız olacaktır.

Ne kadar kazanacaksınız?

Daha önce bahsettiklerimizi özetleyecek olursak, Minijob ya da HiWi pozisyonlarında maksimum 450 Euro kazanıyorsunuz. Asgari ücretin yükselmesiyle beraber bu sınırın da 520 Euro’ya yükselmesi bekleniyor. Werkstudent ya da stajyer pozisyonlarında ise 1000 Euro’ya kadar bir maaşa alabilmeniz mümkün. Ferienjob çok kazandırıyor olsa da bir o kadar da yorucu işler oluyor. Bu yüzden de bu konuda karar vermeden önce enine boyuna düşünmenizi öneririz.

Ayrıca Almanya’da İş Görüşmesi ve CV nasıl hazırlanır yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 😊

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x