Almanya İş Görüşmesi

Almanya’da İş Görüşmesi

Almanya’da şimdiye kadar birçok iş görüşmesi yaptık ve bu görüşmelerde uyguladığımız püf noktaları anlatıyoruz. Birçok başvuru sonrası geçtiğiniz bu aşamada hazırlıklı olabilmeniz için bu püf noktaları dikkate almanızda fayda var. İşte Almanya’da iş görüşmesi!

Almanya’da İş Görüşmesi

İşe alım sorumlusu, filtreyi geçtiğinizi ve sizinle görüşme yapmak istediklerini genellikle telefonla bildirecektir. Fakat Almanca seviyenize bağlı olarak, ilk birkaç kelimeyi anlamamanız olası. Bu kısımda genellikle kendi isimlerini, şirketin ismini ve pozisyonu size söyleyeceklerdir. Bu noktada yanınızda not alabileceğiniz bir kağıt yoksa, en güzeli size mail atmalarını istemek olacaktır. Böylece hangi pozisyon, hangi şirket ve kimle görüştünüz gibi bilgilere sahip olabilirsiniz.

Bu yazımızda Almanya’da başarılı bir iş görüşmesi için püf noktaları iş görüşmesi öncesi, iş görüşmesi sırasında ve iş görüşmesi sonrası olarak üç başlıkta toparladık.

İş görüşmesi öncesi

Aynı Türkiye’deki gibi Almanya’da da iş görüşmesi öncesinde hazırlık yapmalısınız. Şirket hakkında detaylı araştırma yaparak hazırlığınıza başlayabilirsiniz. Şirketin hangi alanlarda ve lokasyonlarda faaliyet gösterdiğini bilmenizde fayda var. Ayrıca şirket hakkında bilgi toplarken merak ettiğiniz ve cevap bulamadığınız konularla ilgili sorularınızı da not almayı unutmayın. İlla ki görüşme sırasında size de soru sormanız için fırsat verilecektir.

Sonrasında görüşeceğiniz kişileri Linkedin, Xing gibi sosyal ağlardan inceleyebilirsiniz. Hangi alanlarda çalıştıkları ve deneyimleriyle ilgili araştırma yapıp, kendinizle ortak yönler bulmaya çalışmak mantıklı olacaktır. Böylece iş görüşmesi sırasında bu ortak noktalara da değinebilirsiniz.

Bunlar sonrasında pozisyona yönelik sorulara da hazırlanmalısınız. Deneyiminiz ve eğitiminizle pozisyon arasında bağlantı kurmaya çalışmalısınız. Kendinizi nasıl tanıtacağınızı düşünmek, belki taslak bir metine çalışmak bu noktada mantıklı bir adım olacaktır. Fakat görüşme sırasında bu metne sadık kalmaya çalışmadan, duyguyu karşıya geçirerek anlatmaya çalışmalısınız. Ayrıca “Beş yıl içinde kendinizi nerede görüyorsunuz?”, “En iyi ya da kötü üç özelliğiniz nedir?”, “Çıkar çatışması yaşadığınız bir olay oldu mu, olduysa nasıl çözdünüz?” gibi klasik sorular için de cevaplar düşünmeniz yararlı olacaktır.

Bir diğer araştırma yapmanız gereken nokta da maaş olmalı. Genelde bütün iş görüşmelerinde sorulan konulardan biri de maaş beklentisi. Bunun için de önceden araştırma yapmak mantıklı bir adım olacaktır. Glassdoor‘dan başvurduğunuz pozisyona göre maaş bandıyla ilgili bilgi alarak, maaş beklentinizi deneyiminize göre şekillendirebilirsiniz. Yaptığınız işte deneyimli çalışan çok az bulunuyorsa ve siz bu deneyimlilerden biriyseniz beklentinizi yüksek tutmak mantıklı olacaktır.

Görüşmenin online mı yüz yüze mi olacağına bağlı olarak görüşmenin yapılacağı bölge ile yaşadığınız bölge arasında ulaşım yollarını araştırmak ve bir gün öncesinden de tekrar kontrol etmek mantıklı olacaktır. Bazen toplu ulaşım araçlarında grevler ya da yavaşlatma eylemleri olabiliyor. Bunlara göre esnek planlar yapmanızı öneririz.

Bunların yanı sıra mülakat için ne giyeceğinize de önceden karar vermeniz önemli. Şirketin yapısına ve sektörüne göre mülakat sırasında giyeceğiniz kıyafetleri seçmeniz güzel olacaktır. Eğer kurumsal bir şirkette görüşmeye gidiyorsanız ve iş yaratacılıktan çok süreçlere hitap eden bir iş ise takım elbise giymek mantıklı olacaktır. Daha rahat bir iş ortamı olacaksa “Business Casual” giyinebilirsiniz. Eğer sanatsal yönü ağır basan bir sektörse alanınıza uygun giyinmenizde fayda var. Ne olursa olsun, temiz, ütülü ve şık giyinmek yararınıza olacaktır.

İş görüşmesi sırasında

İş görüşmesine gitmeden 2 saat öncesine kadar yemeğinizi yemiş olmanızda fayda var. Böylelikle görüşme sırasında görüşmeye tamamen odaklanabilirsiniz. Ayrıca görüşmeniz sabahsa erken uyumak ve dinlenmiş olmanız iyi olacaktır. Görüşmeden 10-15 dakika öncesinde görüşmenin yapılacağı yere varıp biraz soluklanmanızı tavsiye ederiz.

Büyük bir olasılıkla görüşme yapacağınız kişi sizi kapıda karşılayacaktır. Bu esnada sağ elinizin boş olmasına özen göstermelisiniz. Böylece tanışırken güçlü bir el sıkışmasıyla birbirinizi selamlayabilirsiniz. Eğer görüşmeye başka kişiler de geldiyse onları da selamlarken el sıkışabilirsiniz.

Genelde iş görüşmesinin başında “ice breaker” olarak firmaya rahat ulaşıp ulaşmadığınızı soracaklardır. Ne olursa olsun rahat geldiğinizi söylemenizde fayda var. Ayrıca bir şey içmek isteyip istemediğini sorulursa su istemenizi öneririz. Böylece görüşme sırasında düşünmek istediğiniz sorular olursa su içerken zaman kazanabilirsiniz.

Ayrıca görüşmenizde yanınıza kağıt, kalem ve özgeçmişinizin birkaç kopyasını almanızı tavsiye ederiz. Bunlar dışında soracağınız soruları hazırladıysanız onları da yazılı olarak yanınıza almanız yararlı olacaktır.

İş görüşmesi sırasında görüşmeyi monologa çevirmeden, işe alım sorumlusunun soru sormasına olanak verecek şekilde sorulara cevap vermekte yarar var. Toplantı sırasında genel olarak ezberden uzak, duygularınızı aktaracak şekilde soruları cevaplayarak iyi bir izlenim bırakmalısınız.

Görüşmenin sonunda sizin de sorularınıza zaman ayırılacaktır. Eğer sorularınızın bir kısmı görüşme sırasında cevaplandıysa o sorulara cevaplar aldığınızı hatırlatarak listenizi gözden geçirebilirsiniz. Hem cevaplanmayan sorunuzu ararken gereksiz bir sessizlik olmaz, hem de toplantıyı takip ettiğinizi böylece tekrar hatırlatırsınız.

Eğer sorularınızın cevaplanması planlanan görüşme süresini çok aşacaksa, bir ya da iki soru sorduktan sonra diğer sorularınızı maille iletebileceğinizi söyleyebilirsiniz.

İş görüşmesi sonrası

İş görüşmenizden bir gün sonra, görüştüğünüz kişilere zaman ayırdıkları için teşekkür edip sizin için görüşmenin nasıl geçtiğiyle ilgili düşüncelerinizi maille iletebilirsiniz. Ayrıca bu mailde hala da işle ilgilendiğinizi de bildirmelisiniz. Böylelikle isteğinizi canlı tuttuğunuzu tekrardan aktarmış olursunuz.

Eğer iş ilanına uygunsanız, işin şartlarını karşılıyorsanız, başarılı bir görüşme sonrasında işe alınmaya bir adım daha yaklaşmış olacaksınız.

Böylece Almanya’da iş görüşmesi yazımızın sonuna geldik!

Ayrıca Almanya’da İş Bulmak – Almanya’da İş Arama Siteleri, Almanya Yüksek Lisans Başvurusu, Almanya Staj Başvurusu, CV Nasıl Hazırlanır, Almanya’da İş Hayatı ve Almanya’da Aylık Masraflar yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 🙂

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x