Almanya'da İş Hayatı

Almanya’da İş Hayatı

Almanya’da iş hayatı Türkiye’de yıllardır alıştığımız dinamiklerden daha farklı dinamiklere sahip. Bu farklılıkları Almanya’da iş hayatına girmeden bilmek beklentilerinizi belirlemenizde yardımcı olacaktır. Çalıştığımız firmalardaki deneyimlerimize göre işte Almanya’da İş Hayatı!

Almanya’da İş Hayatı

Bu yazımızda Almanya’da çalışma şartlarını, yıllık izni, ödemeleri, yan hakları ve iş yerinde sosyalliği detaylı olarak anlatacağız. Ayrıca Almanya’da iş bulmak ve iş arama siteleri yazımız ve Almanya’da çalışma şartları videomuz da size yardımcı olacaktır.

Haftalık çalışma saatleri

Haftalık çalışma saatleri 35-45 saat arasında değişiyor. Şu ana kadar çalıştığımız firmalarda haftalık 40 saatlik sözleşmeler imzaladık. Günlük 8 saatten fazla çalıştığınızda bu süreyi sonrasında izin olarak kullanmanız mümkün. Ayrıca belli bir saatten fazla mesainiz birikmişse, bazı şirketlerde mesai ödemesi almanız da mümkün.

Genellikle bizim çalıştığımız firmalarda ve alanlarda esnek çalışma mümkün. Bu da mesai saatlerimizi toplantılarımıza, iş yeri dışındaki özel işlerimize göre ayarlamamıza olanak sağlıyor. Yaz aylarında genellikle bu sayede cuma günleri erkenden çıkıp yollara düşebiliyoruz.

Sendika

Türkiye’dekinin aksine Almanya’da beyaz yakalıların da sendikası var. Ayrıca bu sendikalar çalışanın hakkını sonuna kadar koruyor ve bu haklar için de sonuna kadar savaşıyor. Böylece işveren ya da yöneticiler çalışanlara gereksiz baskı uygulayamıyor. Bunun yanı sıra sendika sayesinde çalışma saatleri, yıllık izinler de düzenleniyor.

Yıllık izin

Sendikanın vermiş olduğu mücadele sonrasında yıllık izin yasal olarak 24 günün üzerine çıkmış durumda. Sendikanın dahil olduğu şirketlerde yıllık izin 30 çalışma günü. Haftada 5 gün çalışan beyaz yakalılar için bir buçuk aylık izin alma imkanı demek bu da.

Bunun yanı sıra mesaileri izin olarak kullanma imkanıyla beraber daha uzun süreler izin alıp planlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Almanya’da resmi tatiller de oldukça fazla, bazı yıllarda 10 güne kadar ulaşabilir.

Almanya’da çalıştığınız her ay için yıllık izniniz on ikide birini almaya hak kazanırsınız, yani Türkiye’deki gibi 1 yıl çalıştıktan sonra değil. Ayrıca yıllık izin gününüz deneyime bağlı olarak değişmez.

Bunların yanı sıra izin sizin doğal hakkınız olduğu için izninizi kullanmanız da işveren tarafından doğal karşılanır. Yaptığınız işe bağlı olarak isterseniz yıllık izninizi bir seferde de kullanabilirsiniz.

Maaşlar

Almanya’da iş görüşmelerinde ve sözleşmelerde genellikle brüt maaş üzerinden konuşuluyor. Bunun nedeni de Almanya’daki vergi sistemi. Almanya’daki vergi sınıfınız medeni durumunuza, eşinizin vergi sınıfına göre değişiyor.

Maaş ödemeleri ayın son iş gününe yaklaşılırken yapılıyor. Böylelikle de ay bitmeden o ay çalışarak hak ettiğiniz maaşınızı alıyorsunuz.

Maaş artışları genellikle yıllık performans toplantılarında müdürünüzle konuştuktan sonra yapılıyor. Ama Türkiye’deki gibi oranlarda maaş artışı beklememek gerekli. Bu yıla kadar enflasyon Almanya’da yüzde bir civarında olduğu için maaş artışınızı da bu civarda alırsınız.

Yan haklar

Türkiye’de işveren maaşın yanı sıra yemek ve yol gibi maddi destekler de sağlıyor. Fakat Almanya’da ulaşım ve öğle yemeklerinizi kendiniz ödüyorsunuz. Ayrıca Türkiye’de büyük şirketler sizin için özel sağlık sigortası, bireysel emeklilik gibi ekstra yan haklar önerirken, maalesef Almanya’da bunlar yok. Almanya’da şirket sizin için çok küçük bir meblağı emeklilik fonuna aktarıyor. Bunların yanı sıra büyük şirketler hizmet şirketlerinden çalışanlarına özel indirimler alabiliyor. Bunların içerisinde giyim mağazaları, mobilya mağazaları, oto servisleri vs. yer alıyor.

Çalışma ortamı

Türkiye’de iş arkadaşlarıyla sadece iş yerinde değil, aynı zamanda iş sonrasında da birçok aktivitede görüşüyoruz. Bu yüzden de iş arkadaşlarıyla arkadaş olmak daha kolay. Almanya’da bu durum biraz daha farklı. İş arkadaşlarıyla iş dışında paylaşımda bulunmak çok yaygın olan bir durum değil. Gün içinde ya da öğle yemeği sırasında ne kadar özel konularda konuşursanız konuşun, iş dışında arkadaş olmak kolay değil. Bugüne kadar bizi en çok zorlayan nokta belki de bu oldu.

Böylece Almanya’da iş hayatı yazımızın sonuna geldik!

Ayrıca Almanya’ya nasıl gidebilirim, Almanya’da yeni başlangıçlar, Almanya’da İş Görüşmesi ve CV nasıl hazırlanır yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Biz InstagramFacebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 😊

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x