Almanya yüksek lisans için son yıllarda tam bir cazibe ülkesi durumunda. Türkiye’ye çok uzak olmaması ve İngilizce bir çok bölümün olması nedeniyle Türkiye’den çok fazla öğrenci Almanya’ya yüksek lisans için geliyor. Sık sorulan soruları buraya toplamaya karar verdim. Umarım sorularının cevaplarını, en azından bir kısmının cevaplarını burada bulabilirsin.
Almanya’da yüksek lisansa kabul almak için neler gerekiyor?
Üniversiteden üniversiteye yüksek lisans programından programına değişmekle beraber yüksek not ortalaması, İngilizce dil sınav sonucu (IELTS, TOEFL, vs.) ya da lisans eğitiminin İngilizce olduğuna dair kanıt gerekmektedir.
İngilizce bilgimi nasıl kanıtlayabilirim?
Bölümden bölüme üniversiteden üniversiteye değişmekle beraber genel olarak geçerli olan sınavlar :
IELTS, TOEFL, CAE (Cambridge Advanced English), CPE (Cambridge Proficiency English)
Almanca bilgisine ihtiyacım var mı?
Eğer bölümünün dili İngilizce ise ilk olarak Almancaya ihtiyacın olmayacaktır.Eğer Bavyera’da okuyorsan ilk dönem sonunda en az A1 seviyesini tamamladığına dair kanıt sunman gerekmekte. Eğer A1 üzeri seviyeyi tamamladığına dair sınav sonucu ya da katılım belgesi varsa kayıt sırasında da Kayıt Ofisine verebilirsin.
Bunun dışında günlük yaşamda Almanca’nın bilmek yararına; restoranlarda, kafelerde ya da devlet dairelerinde İngilizce’yle işlerini halletmeye çalışmak mümkün olmayabilir. Ayrıca mezuniyet sonrasında staj, iş başvurularının hazır filtreleri Almanca bilerek daha kolay aşabilirsin.
Eğer Almanca bir bölüm okumak istiyorsan, bölümünün gerekliliklerine bağlı B2 ve daha yüksek seviyede Almancanın olması gerekmektedir. Eğer Almanca sınav sonucun yoksa okulunun yapacağı sınava katılabilirsin; Almanca bilgini TestDaf ile kanıtlayabilirsin.
Başvuru için ne gerekli? Nasıl başvurabilirim?
Başvuru koşulları bölümden bölüme değişiyor. Bu yüzden başvurmayı düşündüğün bölümün internet sayfasından güncel bilgiyi almalısın. Bu yazımızdan ya da bundan iki farklı örneği görmen mümkün olacaktır.
Hangi kurumdan burs alabilirim?
DAAD, Deutschland Stipendium bizim bilgi sahibi olduğumuz burs sağlayıcıları. Bunun dışında okulunun International Office’i ya da Student Council’ı ile irtibata geçebilirsin.
Yabancı dil seviyem ne olmalı?
Yüksek lisans kabulü için gereken seviye en az B1 olmakla beraber B2 ya da C1 seviyesindeki yabancı dil seviyesiyle derslerini anlamakta rahat edersin. Bu yüzden yabancı dilini geliştirmek için en kısa zamanda emek harcamaya başlamanı öneririm.
Part time olarak çalışma imkanım var mı? Varsa nerede?
Alacağınız öğrenci vizesi ile 120 tam gün, 240 gün yarı zamanlı çalışabilirsin. Eğer bir takvim yılı içinde gönüllü staj yapmayı planlıyorsan, 120 gün sınırını aklında tutman gerekmektedir. Bu ara bilgi sonrasında nerede çalışabileceğine dönelim.
Eğer alanında deneyimin varsa part time (Werkstudent / Working Student) olarak kendi alanındaki firmalarda çalışabilirsin.
Ya da kendini geliştirmek istediğin alandaki profesörlerinle konuşup laboratuvarlarında ya da araştırma projelerinde çalışarak para kazanabilirsin.
Ayrıca Almanca konuşabiliyorsan kafelerde, restoranlarda garson ya da marketlerde kasiyer olarak çalışabilirsin.
Vize almak için bloke hesap gerekli mi?
Vize almak için en az ilk bir yıllık masraflarının karşılanacağını kanıtlaman gerekmekte. Bunun ilk yolu Almanya’da bloke hesap açtırmak ve bir yıllık miktarı bu hesaba yatırmak. Diğer bir yolu da Almanya’da yaşayan birinin sana sponsor olması. Detaylı bilgi için bu Almanya’ya Hazırlık yazımızı ve Almanya Bloke Hesap yazımızı okuyabilirsin.
Mezuniyet sonrasında iş bulma şansım nedir?
Okuduğunuz bölüme, deneyimlerinize, tez yazdığınız alana, Almanca bilginize bağlı olarak iş bulma şansınız değişmekte. Eğer deneyimin varsa, tez yazdığın alan gelişen bir alansa iş bulman kolay olacaktır.
Lisans ortalamam yüksek değil, Almanya’da Yüksek Lisans’a kabul alabilir miyim?
Bu soru bize en çok iletilen soru açıkçası ve maalesef sorunun cevabını bilmiyoruz. Ama yüksek lisans başvurunuzun değerlendirilmesi bölümden bölüme üniversiteden üniversiteye değişmekle beraber, eğer aksi belirtilmediyse, yüksek lisans değerlendirmen lisans ortalamasına göre yapılacaktır. Bu yüzden ortalaman ne kadar yüksekse şansın da o kadar yüksek. Ama bu demek değil ki düşük bir ortalama ile de kabul almak mümkün olmasın. Her master programının belli bir kontenjanı var. Yüksek lisansa başvuran herkes lisans ortalamasına, dil puanına, alınabilecek ekstra puanlara göre sıralanıyor. Eğer ekstra puandan bahsedilmediyse sadece lisans ortalamasına göre bir sıralama yapılacaktır. Bu durumda da ortalamanız çok önemli.
Almanya Yüksek Lisans öğrenci vizesine başvururken ailem(eş ve/veya çocuk) de benimle beraber seyahat edebilir mi?
Evet, eşin de seninle beraber vize başvurusu yapabilir ve seninle beraber Almanya’ya gelebilir. Eş en az A1 seviyesinde Almanca kanıtına sahip olmalı. Birlikte gelmek istiyorsanız, hesabınıza daha fazla para yatırmanız gerekli. Almanya Bloke Hesap yazımızı bloke hesap açtırmadan önce mutlaka oku.
Almanya yüksek lisans sonrasında iş arama iznim var mı?
Eğer hesabında vizeni uzatmak için yeterli miktar varsa 1.5 yıla kadar iş arama vizesi alabilirsin ve bu sırada iş bulursan vize türünü değiştirerek burada kalıcı olma yolunda ilerleyebilirsin.