Almanya'da Aylık Masraflar 2024: İki Kişilik Bir Ailenin Aylık Masrafı

Almanya’da Aylık Masraflar 2024: İki Kişilik Bir Ailenin Aylık Masrafları

Almanya’da yaşamaya karar verdiyseniz; bu göç hikayesinin başında da olsanız, yakın zamanda Almanya’ya taşınacak da olsanız, aklınızdaki en önemli konu Almanya’daki bir aylık masraflarınız olacaktır. İşte Almanya’da Aylık Masraflar 2024: İki kişilik Bir Ailenin Aylık Masrafları!

Almanya’da Aylık Masraflar 2024

2024 yılın için hazırladığımız Almanya’da aylık masraflar yazımızda Almanya’da ev kiralama, sağlık sigortası, eşya, eğitim, Almanca kursu, toplu taşıma, binek araç, market ve restoran masraflarını anlattık.

Almanya’da Ev Kiralama Masrafları

Herhangi bir ülkede yeni bir yaşama başlamanın en zor yanlarından biri açık ara kiralık ev bulmak olacak. Almanya’da kiralık ev bulmak zor olduğu gibi aylık masraflarınızın da büyük bir bölümünü oluşturacak.

Aylık giderlerinizin neredeyse yarısı barınmaya gidecek. Medeni durumunuz, çocuğunuz varsa çocuk sayınız, hangi şehirde yaşayacağınız ve daire tipi barınma için ödemeniz gereken miktarı kesinlikle etkileyecek. Eğer bir daire bulamadıysanız, Almanya’da Kiralık Ev ve Yurt Bulmak yazımızı okuyabilirsiniz.

Kira

Almanya’da kira için iki farklı terim var. Ev için ödediğiniz net kira Kaltmiete olarak tanımlanıyor. Bunun dışında net kiranın üzerine sıcak su, aidat ve ısınmanın eklenmesi de Warmmiete olarak adlandırılıyor. Detaylı açıklama için Almanya’da Kiralık Ev ve Yurt Bulmak yazımıza da göz atabilirsiniz.

Şehre, dairenin konumuna ve büyüklüğüne bağlı olarak tek kişilik bir stüdyo dairenin net kirasını (Kaltmiete) 300 ile 700 Euro arasında düşünebilirsiniz. İki ya da üç odalı daireler ise aylık 700 ile 1400 Euro arasında olacaktır. Şehirden şehire, dairenin yeni olup olmamasına bağlı olarak değişmekle beraber kiralık bir dairenin metrekare fiyatını 8 ila 30 Euro arasında düşünmek gerekecektir.

Almanya’da kira aybaşında ödenmelidir, bu nedenle ilk kiranız için yaklaşık olarak 1000 Euro elinizde nakit paranız olmalıdır.

KonumMünihBerlinStuttgartDresdenHamburgKöln
Merkezde studio daire1300€1060€1000€510€960€840€
Merkez dışında studio daire1010€770€790€440€685€650€
Merkezde üç odalı daire2350€2080€1760€1125€1920€1590€
Merkez dışında üç odalı daire1785€1420€1330€840€1380€1130€
Paylaşımlı evde bir oda550€500€450€250€550€390€
Yurt 450€400€400€300€450€350€
Almanya’da şehirlere göre ortalama ev kiraları – Almanya’da aylık masraflar 2024

Faturalar

Dairenin ve ailenin büyüklüğü ısınma, elektrik ve su faturaları üzerinde de etkili olacaktır. Isınma, elektrik ve su gibi faturalar, kira sözleşmenizde dahil değilse, internetten farklı firmalardan teklifler alarak sizin için en uygun aboneliği bulabilirsiniz. Sizin için en uygun teklifi bulmak için şirketin ailenizin büyüklüğüne göre önerdiği aylık tüketimi baz olarak belirlemenizi öneririz.

Almanya’da tüketim mahsuplaşması yılda bir defa yapılıyor, bu yüzden de Almanya’da bu hizmetler için aylık sabit ücretler ödeyeceksiniz. Yıl sonunda tüketim miktarınız belli olduğunda gerçek faturanızı anlaşmalı olduğunuz şirket size yollayacak. Yıl sonunda tüketiminizden daha fazla ödemişseniz, iade alırsınız. Eğer tüketiminizden daha az ödemişseniz de, farkı ödemeniz gerekir.

İnternet faturası internet paketlerine göre değişiyor. Bizde Vodafone var ve olan paketimizden çok memnunuz. 1000 MBit/s için aylık 44.99 Euro ödüyoruz. Vodafone referans linki üzerinden üye olarak size ekstra bir ücreti olmadan bize de destek olabilirsiniz.

Ayrıca eşim ve ben aylık 55 Euro elektrik, 45 Euro internet ve 35 Euro su faturası ödüyoruz. Isınma için ise merkezi sistemden payımıza düşen aylık 150 Euro oluyor. Bunların yanı sıra aylık 18 Euro da Almanya’daki radyo vergisi için ödüyoruz. Bu vergiyi evinizde televizyon olmasa dahi ödemeniz gerekiyor ve daire başına ödeniyor.

Depozito

Genellikle ev sahipleri net kira bedelinin 2 – 3 aylık miktarını depozito olarak isteyeceklerdir. Bu başlangıçta biraz zor olabilir, belki bu depozitoyu 2 – 3 taksit olarak ödemeyi talep edebilirsiniz. Ancak, güvende olmak adına, depozito için yaklaşık olarak 2500 Euro’nuz olmalıdır.

Mutfak Dolapları

Almanya’daki bugüne kadar gördüğümüz en saçma konulardan biri, kiralık evlerde mutfak dolaplarının olmaması ve kiracının kendisinin mutfak dolabı yaptırmak zorunda kalması. Eğer mutfaksız bir ev kiralarsanız, alacağınız beyaz eşyalar ve mutfak dolaplarıyla beraber bir anda 3000 – 4000 Euro ödemeniz gerekebilir. Bu yüzden de ev ararken mutfaklı evlere bakmanızı öneririz.

Sağlık Sigortası Masrafı

Eğer öğrenci olarak sağlık sigortasına ihtiyacınız varsa, herhangi bir sigorta şirketinden başvurarak devlet sağlık sigortası alabilirsiniz. Bu da aylık 100 Euro civarında olacaktır.

Eğer çalışan olarak sağlık sigortası yaptırırsanız, maaşınızın 7% – 8% civarında bir kısmı da sağlık sigortasına kesilecektir. Aktif olarak cebinizden bir ödeme yapmıyor olsanız da brüt maaşınız bu kesintilerle önemli ölçüde azalacaktır. En uygun seçenekleri check24.de internet sitesinde kontrol edebilir ve karşılaştırarak karar verebilirsiniz.

Eşya Masrafı

Eğer eşyalarınız yoksa veya Almanya’ya getirmeyeceksiniz, ilk taşındığınızda bazı mobilyalar almanız gerekecektir.

Mobilya miktarını minimumda tutarsak, tek odalı bir öğrenci dairesi için bir yatak, bir masa, bir dolap, bir kanepe, bir sandalye gibi elzem eşyalara ihtiyacınız olacak. Bunları Ikea’dan alırsanız, eşyaların tarzı ve kalitesine göre yaklaşık olarak 1000 ila 1500 Euro arasında bir fiyat ödersiniz.

Eğer aileniz için üç odalı bir daireniz varsa, mobilya maliyetleri de doğal olarak artacaktır. Daha büyük bir yatak, yemek masası, daha büyük dolaplar, halılar, daha fazla sandalye vb. almanız gerekecek ve bu durumda eşya masrafı iki kişilik bir aile için 4000 Euro’yu geçecektir.

Eğitim Masrafı

Almanya’da eğitim kalitesi birçok ülkeye göre yüksek ve Almanya’da yüksek öğrenim buradaki kültüre entegre olmanın en hızlı yollarından. Devlet okullarında eğitim Alman vatandaşlarına ve Almanya’da ikamet eden insanlara ücretsizdir. Ancak, Almanya’da üniversite harcı dışında da aylık masraflar var. Bu masraflar eyaletten eyalete göre değişirken yıllık ortalama 5000 Euro civarındadır.

Almanya’da üniversite öğrenimi vatandaşlarına ve ikamet eden insanlara ücretsiz olmasına rağmen son yıllarda yabancı öğrencilere ücretli hale gelmeye başladı. Üniversite harcı, Baden Württemberg eyaletinde uluslararası öğrenciler için dönem başına 1500 Euro’dur. Aynı şekilde Bavyera eyaletinde, üniversite eğitimine yeni başlayacak yabancı öğrenciler için dönemlik harç 2024 kış döneminden itibaren 6000 Euro olacaktır.

Almanca Kursu Masrafı

Almanya’ya geldiğinizde Almanca konuşamıyorsanız günlük yaşam başlangıçta biraz zor olabilir. Özellikle devlet kurumlarına giderken Almanca konuşmuyorsanız, İngilizce konuşan memur bulmak da mümkün değilse, Almanca bilen biriyle gitmelisiniz. Aksi takdirde devlet kurumlarında işinizi halletmek çok kolay olmayacaktır. Ayrıca Almanya’daki yaşamınıza entegre olmak için de mümkün olan en kısa sürede Almanca öğrenmenizi tavsiye ederiz.

Kurs türüne ve seviyesine bağlı olarak, kursun masrafı 300 ila 1500 Euro arasında değişecektir. 4 – 8 öğrencisi olan haftada 4 – 5 gün süren yoğun kurslar diğer kurslardan daha yüksek kurs ücretine sahip olacaktır. Kurs ücretlerini ve tarihlerini aşağıda verdiğimiz linklerden kontrol edebilirsiniz.

Toplu Taşıma Masrafı

İşten eve veya şehir merkezine her gün toplu taşımayla gidecekseniz, şehir için aylık bilet almak mantıklı olacaktır. Toplu taşımayla kaç bölgeye seyahat edeceğinizi ve fiyatları kontrol etmelisiniz. Fiyatlar bölge sayısıyla artar (şehir merkezinden uzaklaştıkça) ve şehirden şehre değişir. Stuttgart ve Münih gibi büyük şehirlerde tüm bölgeler için aylık biletler yaklaşık 180 Euro’dur, ancak 2 – 3 bölgelik biletler 60 – 70 Euro’ya alınabilir. Eğer çalışıyorsanız şirketinizden ötürü bu aylık biletlerde indiriminiz olabilir. Bu yüzden almadan önce şirketinizle konuşmanızı öneririz.

Araba Masrafı

2021 yılında arabamızı almış olsakta hala kredisini ödemeye devam ediyoruz, bu yüzden de onun da aylık bir masrafı var bize. Eğer siz de bizim gibi bir araba sahibi olmak istiyorsanız, Almanya’da Araba Almak yazımıza göz atabilirsiniz.

Eğer siz de bizim gibi krediyle araba alırsanız aylık ödemeniz gereken bir kredi olacaktır. Yaklaşık 500 Euro bunun için ayırmanız gerekebilir. Bunun yanı sıra kasko ve sigorta için de 150 Euro mantıklı bir miktar. Bunların yanı sıra aylık 40 Euro da araç bakımı için ödemeniz gerekebilir. Tabi ki bir de bunların üzerine yakıt masrafı ve park ücretleri de gelecek, 200 Euro da onun için ayırmanız gerekir.

Market Masrafı: Almanya’da Aylık Masraflar

Market alışverişi için aylık ödediğimiz miktar yaklaşık 750 Euro civarında. Eğer dikkatli harcama yaparsanız market masrafını iki kişilik aile için 500 Euro’ya kadar düşürmeniz mümkün.

Almanya’da Restoran Masrafı

Almanya’da Aylık Masraflar arasında restoran masrafını da unutmamak gerekiyor. Şehir merkezindeki standart bir restoranda kişi başı akşam yemeği (alkollü içecek dahil) için 30 – 50 Euro arasında ödemeyi bekleyebilirsiz. Ancak, kişi başı 12 – 20 Euro’ya pizza veya 5 – 10 Euro’ya döner gibi uyguna da yemek yemek mümkün olacaktır. Ayrıca, öğrenciyseniz üniversite kantininde de yemek yiyebilirsiniz. Bu da seçtiğiniz yemeğe göre 3 – 6 Euro arasında olabilir.

Eğer genelde dışarda yemek yerseniz market alışverişiz düşecektir ama restorana ödediğiniz miktar fazla olacaktır. Haftada 1 ya da 2 gün dışarda yemek yiyerek 300 – 400 Euro’luk bir restoran masrafınız olabilir.

Aşağıdaki tabloda Almanya’da aylık masraflar yazımızın bir özetini de paylaştık.

Aylık ÖdemelerÖğrenciİki Kişilik Aile
Kira450€1200€
Fatura160€240€
Sağlık Sigortası100€0
Toplu Ulaşım0 ya da 60€80€
Binek Araç0700€
Market Alışverişi300€750€
Restoranlar200€300€
Aylık Toplam1270€3270€
Depozito1350€3600€
Mutfak Dolabı05000€
Eşya / Mobilya1500€4800€
Almanca Kursu600€2300€
Başlangıç Giderleri Toplam3450€15700€
Almanya’da aylık masraflar 2024

Böylece Almanya’da Aylık Masraflar 2024: İki Kişilik Bir Ailenin Aylık Masrafları yazımızın sonuna geldik! Umarız Almanya’da aylık masraflar konusundaki sorularınıza cevap bulabilmişsinizdir. 

Şunlara da göz atın: Almanya Aile Birleşimi Vizesi, Almanya Öğrenci Vizesi, Münih Teknik Üniversitesi’nde Öğrenci Olmak, Almanya’da İş Bulmak – Almanya’da İş Arama Siteleri

Sadece blogda paylaşım yapmadığımızı biliyor muydunuz? Ayrıca Instagram, Facebook ve YouTube‘da da paylaşım yapıyoruz. Eğer sosyal medyada da bizi takip ederseniz çok mutlu oluruz!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x