Araç Üstü Çadır İncelemesi

Araç Üstü Çadır İncelemesi

Araç üstü çadır incelemesi yazımız araç üstü çadır konusunda aradığınız bütün sorulara cevap olacak nitelikte. Koronanın getirmiş olduğu kısıtlamalar, yoğun kalabalıklardan uzak kalma isteği, iş ve şehir hayatından uzaklaşma isteği bizi doğaya, kampa ve çadırla yapılacak yolculuklara yönlendirdi. Araba almaya karar verdiğimiz süreçte de aklımızda hep araç üstü çadır bir kriter olarak yer alıyordu. İşte araç üstü çadır incelemesi!

Araç Üstü Çadır İncelemesi

Yazımızda neden araç üstü çadır, çadır ağırlığı, çadır yapısı, araç üstü çadır modelleri ve fiyatları, araç üstü çadır her araca uyar mı, araç üstü çadır arabanın tavanına zarar verir mi, araç üstü çadır rahat mı ve araç üstü çadırın çalınması mümkün mü, nasıl engelleriz konularına değindik. Ayrıca kamp malzemelerimiz için Hepsiburada listemize bakabilirsiniz.

Neden araç üstü çadır?

Araç üstü çadırı seçme sebepleri herkes için farklılık gösterecektir. Ama bizim bu seçimi yapmamızdaki nedenlerden bahsedelim.

Normal çadırlara nazaran araç üstü çadırlar bize biraz daha ferah geldi. Ayrıca araç üstü çadırın yüksekte olması ve önünün açık olması fikri bizi çok rahatlattı.

Bununla birlikte Avrupa’nın genelinde hava durumu çok değişken olduğundan, hava durumunun planlarımıza etkisini olabildiğince azaltmak istedik. Bu noktada araç üstü çadırın su almaması ve yerden yüksek olması bizim için diğer bir pozitif yan oldu. Şimdiye kadar gittiğimiz bütün kamplarda gece yağmur yağmasına rağmen hiç ıslanmadık! 

Bunlar dışında bir de böcek konusu var tabi. Didem her türlü böcekten huylanan biri olduğundan, araç üstü çadır yerden yüksekliği ve sineklikleri sayesinde bu sorunu da çözmüş oldu. 

Sonuç olarak bizim için kritik olan her maddeye çözümü olduğundan araç üstü çadır almayı tercih ettik.

Çadırın ağırlığı

Almak istediğimiz çadır araca uygun mu diye düşünmemek için arabanın taşıyıcı çıtalarının olması ilk kriterimizdi bizim. Bir diğer kriterimiz de tavan taşıma ağırlığı. Eğer alacağınız çadır büyük boyutlu ve sert kapaklı ise belki de arabanın taşıma ağırlığını aşıyor olabilir. Bu konuyla ilgili 50 kg, 75 kg ve 100 kg gibi limit değerler duydum, araba alırken bu konu hakkında da araştırma yapmayı tavsiye ederiz.

Eğer bu değerleri okuduğunda aklınıza iki kişinin ağırlığının bunun üzerinde olduğu geliyorsa ve nasıl mümkün olacak diyorsanız, hemen buraya küçük bir parantez açalım. Tavan taşıma ağırlığının iki farklı değeri var. İlki aracın sürüş sırasında taşıyabileceği ağırlık, diğeri de park esnasında taşıyabileceği ağırlık. Bahsettiğimiz bu değerler sürüş esnasındaki değerler, park halinde taşıyabildikleri ağırlık 400 kg’a kadar çıkıyor. O yüzden de kamp sırasındaki ağırlıktan yana korkunuz olmasın.

Çadırın yapısı

Genel olarak iki farklı çadır türü var, sert kapak çadırlar ve kumaş çadırlar. Sert kapaklı çadırlar özel olarak tasarlandığı için aerodinamik olarak iyileştirilmiş durumda. Fakat sert kapaklarda kullanılan malzeme normal çadır malzemesinden ağır olduğu için sert kapaklı çadırlar daha ağır. Bunun yanı sıra bu çadırların açılma mekanizmaları da içerisinde bu yüzden açıldığında da görüntü olarak daha hoş görünüyor. 

Sert kapağa sahip çadırların ağırlığı ve fiyatı diğerlerine oranla daha fazla, bu yüzden de daha az tercih ediliyor. Diğer taraftan ise sert kapaklı olanlar rüzgara ve yağmura karşı daha dirençli. Ayrıca aerodinamik yapısı sayesinde sürüş esnasında rüzgar nedeniyle daha az gürültü oluşmasını sağlıyor. Uzun otoban sürüşlerinde daha fazla gürültü olması yorucu olabilir açıkçası. 

Bunların yanı sıra bir diğer konuda açma kapama mekanizması. Fakat açma kapama mekanizmasını sadece sert kapaklı olanlar için değerlendirilebiliriz diğerleri için deneyimimiz yok. Bunun için sert kapaklı çadırlarda kullanılan iki tür mekanizma var. Bu mekanizmalardan birincisi, mekanik kol yardımıyla döndürerek açılan çadırlar, diğeri ise hava yayları içiren çadırlar. Bu mekanizmalar arasında mekanik olanlar yan rüzgara karşı daha dirençli.

Araç üstü çadır modelleri ve fiyatları

Sizin için araç üstü çadır piyasasındaki bilinen firmaları ve modellerini araştırdık. Bu markaların öne çıkan modelleri, bu modellerin boyutları, ağırlıkları ve fiyat aralığını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz. Ayrıca buradaki modellerle ilgili daha detaylı bilgi için firmaların kendi sayfalarında araştırma da yapabilirsiniz.

MarkaModelBoyutKişi SayısıKişi SayısıKapak TürüFiyat
iKamperSkycamp 2.0
X-Cover
Skycamp Mini
190x210x138 cm
190x230x110 cm
128x205x115 cm
2 Y, 2 Ç
2 Y, 2 Ç
2 Y
74 kg
55 kg
57 kg
Sert kapak3299 €

4080 €
Autohome*Maggiolina
AirTop
Columbus
Nino Cirani
130x210x92 cm
130x210x92 cm
130x210x150 cm
130x220x125 cm
2 Y
2 Y
2 Y
2 Y
66 kg
60 kg
59 kg
54 kg
Sert kapak
Sert kapak
Sert kapak
Kumaş
2700 € 
2930 €
2539 €
2209 €
CampwerkAdventure240x160x120 cm3 Y60 kgKumaş1989 €
ThuleFootHill
Ayer 2
Kukenam 3
Autana 3
Autana 4
213x119x102 cm
214x122x99 cm
244x143x132 cm
310x143x132 cm
310x183x132 cm
2 Y
2 Y
3 Y
3 Y
4 Y
49 kg
48 kg
60 kg
69 kg
86 kg
Kumaş1600 €

2800 €
Mekik Motors
100% Yerli Üretim
AirCamp
AirCamp Mini
One Case
Otak 360
196×220 cm
146×220 cm
220×130 cm
196x136x135 cm
4 Y
2 Y, 1 Ç
2 Y, 1 Ç
2 Y, 1 Ç
65 kg
55 kg
65 kg
75 kg
Sert kapak13750 ₺
12500 ₺
10250 ₺
10500 ₺
Araç Üstü Çadır Modelleri ve Fiyatları (Y: Yetişkin, Ç: Çocuk)

Fakat bu tabloda Autohome’un bütün modellerine yer vermemiz maalesef mümkün olmadı, alt modelleriyle ve boyutlarıyla beraber çok farklı ürün grubu var. Bu yüzden tabloda bütün modellerin en uygun fiyatlı  ve “small” boyutuna yer verdik.

Araç üstü çadır her araca uyar mı?

Bu çadırlar neredeyse her araca uyar. Aracınızın üzerinde hali hazırda taşıyıcı raylar yoksa aracınıza uygun taşıyıcılardan almanız gerekli. İlk dikkat edilmesi gereken konu, aracın B sütununun olması. Ayrıca aracınızın tavan taşıma ağırlığını (statik ve dinamik taşıma ağırlıkları) öğrenmeniz de fayda var, böylece aracınıza uygun çadırı bulmanız mümkün.

Araç üstü çadır arabanın tavanına zarar verir mi?

Sanılanın aksine çadır aracın tavanına direkt temas etmediği için zarar vermiyor. Bu konuda endişeniz olmasın. ☺️ Çadırın montajı sırasında bağlantı somunlarını sıkarken tavan üzerinde çalıştığınız kısımdaki boyayı korumak adına herhangi bir örtü kullanabilirsiniz. Böylece boyasında çizikler meydana gelmeyecektir.

Araç üstü çadır rahat mı?

İlk olarak araç üstü çadır kullanım olarak gayet rahat. Ayrıca açılıp kapanması yaklaşık bir dakika sürüyor. Böylece kampa gittiğinizde kuru yer aramanıza ya da yağmur altında uzun süreler beklemenize gerek yok. 

İlk olarak araç üstü çadır kullanım olarak gayet rahat. Ayrıca açılıp kapanması yaklaşık bir dakika sürüyor. Böylece kampa gittiğinizde kuru yer aramanıza ya da yağmur altında uzun süreler beklemenize gerek yok. Tabi bu süre sert kapaklı çadır için bu kadar kısa.

Çadırın içinde yer alan yatak gayet rahat ve uyurken diğer kişi döndüğünde dahi hissetmiyorsunuz. Bunların yanı sıra aracın üstünde olması nedeniyle vermiş olduğu özgürlük ve ferahlık hissi kesinlikle büyük rahatlık.

Araç üstü çadırın çalınması mümkün mü, nasıl engelleriz?

Maalesef araç üstü çadırlar pahalı olduğu için bazı yerlerde hırsızların da ilgisini çekiyor ve bu nedenle çalınmaya karşı açıklar. Sadece somunla ve vidayla tutturulduğunu düşündüğünüzde somunu herhangi bir anahtarla açmak ya da vidayı demir testeresiyle kesmek mümkün. Bu nedenle somunların açılmasını engellemek adına özel koruyucu somunlar kullanılabilir. Ayrıca bazı çadır üreticileri vidaları ve somunları koruyucu tasarımlar da yapıyorlar. 

Bunun yanı sıra çadıra GPS cihazı da monte etmek ve çadırın GPSle takip edildiğini bildirmek de bir diğer caydırıcı çözüm olabilir.

Böylece araç üstü çadır incelemesi yazımızın sonuna geldik!

Eğer bu konuda merak ettiğiniz sorularınız varsa Instagram ya da Facebook hesaplarımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca Araç Üstü Çadır ve Almanya’da Araba Almak yazımız da ilginizi çekebilir.

Ayrıca YouTube‘ta da varız, bekleriz 🙂

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x