1. Başvuru için gereken belgeler neler?
- Almanca dilinde eksiksiz olarak doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış 2 adet başvuru formu ve İkamet Yasası’nın 54. maddesinin 2. fıkrasının 8. bendine göre başvuru sahibinin el yazısıyla imzalanmış 1 adet açıklama yazısı
- Pasaport (bkz. 20 no’lu Bilgi Notu)
- 2 adet vesikalık fotoğraf (bkz. 20 no’lu Bilgi Notu)
- Mesleki gelişimi açıklayan özgeçmiş, karneler, diplomalar vs. Alman yükseköğrenim diploması veya tanınmış yabancı yükseköğrenim diploması veya Alman yükseköğrenim diplomasıyla kıyaslanabilir bir yabancı yükseköğrenim diploması Yabancı yükseköğrenim diplomanızın tanınmış veya kıyaslanabilir olup olmadığını, ANABIN veri tabanında sorgulayabilirsiniz: http://anabin.kmk.org (sadece Almanca).
- Başvurunuza aşağıdaki belgeleri ekleyiniz:
Mezun olduğunuz yüksekokul/üniversitenin ANABIN’de “H+” ile değerlendirildiğini gösterir belge
Mezuniyet belgenizin „eşdeğer“ kategorisinde yer aldığını gösterir belge. Lütfen diplomanıza uygun mezuniyet belgesini belirttiğinizden emin olunuz. Tezsiz yüksek lisans mezuniyetiniz denk olmayabilir, bu durumda mutlaka diploma supplement belgenizi de ibraz ediniz. Lisans mezuniyetiniz ANABIN denklik şartlarına uygun ise,başvuru için yeterlidir.
Doktorlarda yabancı yükseköğrenim diplomasının kıyaslanabilirliği, doktorluk mesleğinin icrası için verilen izinle (Approbation) teyit edilmiş olur.
- Başvurunuza aşağıdaki belgeleri ekleyiniz:
- Aşağıdaki bilgileri içeren somut iş teklifi (örnek: İş Sözleşmesi)
- Almanya’daki işveren (adı, adresi)
- Almanya’daki çalışma yeri (posta kodu)
- İş ilanı ve görev tanımı
- Çalışma biçimi: Tam zamanlı veya yarı zamanlı
- Avro olarak yıllık brüt maaş
- Çalışacağınız işin, sahip olduğunuz kalifikasyonlara uygun olması gerekmektedir. Bu bağlamda, yükseköğrenim diploması ile belgelediğiniz bilgi ve birikime, istihdam edildiğiniz işte kısmen veya dolaylı olarak ihtiyaç duyulmalıdır. (örnek: Doktorun ilaç firmasında istihdam edilmesi).
- “AB Mavi Kart”ın verilmesi için yıllık brüt maaş en az 52.000 Avro tutarında olmalıdır. Fen bilimi, matematik, mühendislik, doktorluk ve bilgisayar uzmanı gibi aranan mesleklerde, yıllık brüt maaşın en az 40.560 Avro tutarında olması gerekmektedir. Burada 2018 yılı için belirtilmiş olan meblağlar her yıl yeniden belirlenmektedir.
- Sadece meslek için zorunlu olduğu takdirde: Meslek icrası izninin verilmesi veya iznin çıkacağına dair onay yazısı (örnek: Federal Tıp Doktorları Yönetmeliği’nin 10. maddesi uyarınca doktorluk mesleğinin icrası için verilen izin/Approbation)
- Almanya’ya giriş tarihiniz ile işe başlayacağınız tarih arasındaki süreyi kapsayan (en az 15 gün) seyahat sağlık sigortası (bkz. 1a no’lu Bilgi Notu)
2. Ne kadar sürede Mavi Kart alabilirim?
- 4 ila 6 hafta arasında sürecektir.
3. Mavi Kart almak için deneyim gerekli mi?
- Hayır, böyle bir gereklilik yok ama Türkiye’de ya da başka bir ülkede sahip olduğunuz deneyim iş bulma konusunda size yardım edecektir.
4. Mavi kart sonrasında ne zaman sınırsız oturum alabilirim?
- Eğer B1 seviyesinde Almanca bilginizi kanıtlayabilirsiniz 21 ay sonunda, eğer bunu kanıtlayamazsanız 33 ay sonunda sınırsız oturum alırsınız.
5. Türkiye’de hangi vizeye başvurmalıyım? Bu aldığım vize kaç aylık olacak?
- Türkiye’de konsolosluk vize bölümü aracılığıyla Mavi Kart için Ulusal Vizeye başvurmalısınız. Bu vize 3 ila 6 aylık oturum izni verecektir size. Bu süreç içerisinde belediyeye giderek kayıt olmanız gerekli ve sonrasında da yabancılar ofisine giderek mavi karta başvurmalısınız, boyutları kimlik kartı gibi. Bu kartı sözleşmeniz sınırlı ise onun bitimiyle sınırlı verirler, eğer sözleşmeniz sınırsız ise 4 yıllık mavi kart verirler.
6. Mavi Kart’la çalışırken başka bir firmaya geçebilir miyim?
- Firma değiştirmeniz mümkün, ilk yirmi dört ay içerisinde değiştirirken bunu yabancılar ofisine bildirmeniz gerekli. Bu değişiklik için
- İstifa onayınız
- Yeni sözleşmeniz
- Pasaportunuz
- Mavi Kartınız ve mavi kartın ek kartı gerekli.
- 24 ay sonrasında bu bildirim gerekli değil.