Gent Gezi Rehberi

Gent Gezi Rehberi

Belçika’da en sevdiğimiz şehirlerden biri oldu Gent! O kadar güzel bir atmosferi var ki bu şehrin, kafanızı dağıtmak ve düşüncelerinizden uzaklaşmak için şahane! Şehrin yapıları ve sokakları bizi çok etkiledi. Bizce Belçika’da mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biri. İşte Gent gezi rehberi!

Gent Gezi Rehberi

Gent orta çağ mimarisine sahip Flaman bölgesinde yer alan bir üniversite şehri! Bu yazımızda Gent’e ulaşım, Gent’te gezilecek yerler, Gent’te yeme içme ve Gent şehir efsanesini anlattık.

Gent’e Ulaşım

Gent’e Brüksel’den yaklaşık 50 dakikada arabayla ya da 40 dakikada trenle ulaşabilirsiniz. Durum böyle olunca Gent Brüksel’e geldiğinizde günübirlik gezebileceğiniz bir şehir. Biz Stuttgart’tan yaklaşık 6 saatte arabayla Brüksel’e geldiğimizde burayı günübirlik gezdik.

Gent’te Gezilecek Yerler

Zuivelbrug ve Vleeshuisbrug

Leie nehri üzerinde bulunan Vleeshuisbrug 12. yüzyıldan, Zuivelbrug ise 13. yüzyıldan kalma köprüler. Şimdiye kadar birçok renovasyon geçirmişler, hatta 17. yüzyılda büyük gemilerin geçişine izin vermek için açılır kapanır hale getirilmişler. Köprüler üzerinden Gent’in etkileyici tuğlalı evlerini görmeniz mümkün.

Gravensteen

Bu kale 14. ve 17. yüzyıllar arasında saray halkının yaşadığı bir yaşam kompleksi, zindan ve işkence yeri olarak kullanılmış. 17. yüzyılın sonlarında ise bir tüccar burayı alıp tekstil firmasına çevirmiş. Ek binaları ise çalışanların konaklaması için kullanmışlar. Fransız devriminden sonra ise burayı pamuk fabrikası olarak kullanmışlar. Günümüzde burada işkence aletlerini ve zindanları görmeniz mümkün. Biz zamanımız çok olmadığı için bu kalenin içerisine girmemiştik ama gezenlerin bahsettiği sesli tur rehberinin espirilerle rehberlik edişini de merak etmedik diyemeyiz. Gravensteen giriş ücretleri ve ziyaret saatleri için linki bıraktık.

Ayrıca bu kalenin ilginç bir hikayesi de var. Gent’teki öğrenciler 16 Kasım 1949’da artan bira fiyatlarını protesto etmek için bu kaleyi ele geçirmişler. Protesto sadece birkaç saat sürmüş. İtfaiyecilerin kale duvarına merdiven dayayıp içeri girmesiyle birlikte protestocular tutuklanmış. Protesto sonucunda 4 Frank olan bira fiyatı ise 3 Frank’a düşmüş. Hala öğrencilerin protestosunu anmak adına öğrenciler protestonun yıl dönümünde kalede bira içip eğleniyormuş.

Grasbrug

Gravensteen’den devam ettiğinizde Leie nehri üzerindeki metal Grasbrug köprüsü karşınıza çıkıyor. Burası şehrin tuğlalı evlerini izleyebileceğiniz şahane bir nokta.

Korenlei

Leie nehrinin hemen yanında uzanan bu cadde nehir kenarında vakit geçirmek için şahane bir yer. Buradan tuğlalı ve çıtalı pencereli Belçika binalarını, nehir kenarında eğlenen insanları ve nehirden geçen botları izleyebilirsiniz.

Sint-Michielskerk

Korenlei üzerinde ilerlediğinizde bu gotik tarzda dizayn edilen katolik kilisesine ulaşıyorsunuz. 20. yüzyılın başlarında iki kere yangından zarar görmüş ve tekrar restore etmişler. İçerisindeki detaylar bizim hoşumuza gitti ama genel olarak Avrupa’daki birçok kiliseye benzer burası da.

Sint-Michielsbrug

Leie nehri üzerindeki Sint-Michiel köprüsü sunduğu panoramik şehir manzarasıyla sizi kendine hayran bırakan bir diğer köprü. Hem gündüz hem gece mutlaka gelinmesi gereken bir nokta burası.

Sint-Nicklaaskerk

Sint-Michielsbrug köprüsünü geçtikten sonra ilerlediğinizde Saint Nicholas kilisesine varıyorsunuz. 13. yüzyılda yapımına başlanan bu gotik kilise şehrin en eski yapılarından biri.

Belfort van Gent

Gent çan kulesi şehrin sembolü haline gelen, refah ve bağımsızlığı sembolize eden bir yapı. Dahası bu çan kulesi UNESCO dünya mirası listesine bile girmiş. 13. yüzyıldan beri kulenin tepesinde bulunan ejderhanın sembolik olarak şehri koruduğuna inanıyorlar. Ayrıca bu kulenin tepesinden şehrin manzarasını izlemeniz de mümkün.

Stadhuis van Gent

14. yüzyıldan beri burayı şehrin politika merkezi olarak kullanmışlar. Günümüzde de şehir yönetimi için kullanıyorlarmış. Aynı zamanda da düğünlere de ev sahipliği yapıyormuş. Bu belediye binasının içerisini gezmeniz de mümkün.

Gent’te Yeme İçme – Gent Gezi Rehberi

Patrick Foley’s Irish Pub and Restaurant

Ajuinlei üzerindeki bu İrlanda restoranı hamburgerleriyle meşhur. Mekanın iç dizaynını çok beğendik. Ayrıca barında zaman geçirmek de çok keyifli. Bizim favorilerimiz Ring Of Fire (acılı) ve Cheese & Bacon oldu.

Mayana Chocolate Bar

Belçika’ya gelip de inanılmaz lezzetli çikolatalarının tadına bakmazsanız olmaz. Mayana şahane bir çikolata barı, buradaki sıcak çikolataya ba-yıl-dık! Kafe genel olarak yoğun oluyor ama rezervasyon yapmasanız da yer bulmanız mümkün.

Het Waterhuis aan de Bierkant

Burası nehrin hemen kenarında keyifli vakit geçirebileceğiniz bir bira evi. Belçika’nın o kadar fazla bira çeşidi var ki! Buraya geldiğinizde mutlaka Orval oud birasını sormanızı tavsiye ederiz. Bu bira son kullanma tarihi yaklaştıkça içimi daha hoş olan bir Belçika birası ve eğer değişik biraları tatmayı seviyorsanız kaçırmamanız gereken bir bira! Maalesef her zaman ellerinde olmayabiliyor fakat sormakta fayda var.

Gent şehir efsanesi

Gent’le ilgili ilginç bir şehir efsanesi de var. Gent ve Brugge şehirleri hep bir rekabet içerisinde olmuş. Bu iki nehir şehrini 1270 yılında birbirine bir kanalla bağlamak istemişler ve kazılara başlamışlar. Şehirler arasındaki anlaşmazlıklardan ötürü kanalın yapımı 350 yıldan fazla sürmüş. Efsaneye göre gün boyunca kanal kazan Brugge çalışanlarının kazdığı yerleri Gent çalışanları geceleri dolduruyormuş. İnanması size kalmış. 😂

Böylece Gent gezi rehberi yazımızın sonuna geldik!

Ayrıca Berlin gezi rehberi, Stuttgart gezi rehberi ve Stuttgart yeme içme rehberi yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 🙂

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x