Münih Teknik Üniversitesi – Yüksek Lisans

Münih Teknik Üniversitesi – Yüksek Lisans

Bugün Münih Teknik Üniversitesi Management and Technology yüksek lisans programından ve programa nasıl başvurup kabul aldığımdan bahsedeceğim.

Önce biraz kendimi tanıtayım. Lisansımı Hacettepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nde tamamladım. Mezuniyetle birlikte yaklaşık 3 sene Bosch’ta üretim mühendisi olarak çalıştım. Yurtdışında yüksek lisans yapmak kariyerimde hep istediğim bir adımdı. Bu sebeple Almanya’ya taşınma kararımdan sonra programları araştırmaya başladım ve Münih Teknik Üniversitesi’nde “Master in Management and Technology” programını buldum. Tercihimi büyük oranda eğitim kalitesi, program içeriği ve Almanya’daki köklü üniversiteler arasında olması belirledi.

Münih Teknik Üniversitesi – Yüksek Lisans

“Master in Management and Technology” nasıl bir program?

Münih Teknik Üniversitesi’ndeki (TUM) bu yüksek lisans programı her anlamda esnek bir program. Management ve Technology alanlarında iki ayrı özelleşme alanı seçerek bilgini istediğin yönde arttırabilirsin. Seçebileceğin birçok alan mevcut ve bunu yaparken de ilgilini çeken bambaşka alanlardan da dersler alabilirsin.

Programı %100 İngilizce bitirebileceğin gibi, İngilizce ve Almanca karışık dersler seçerek de tamamlayabilirsin. Fakat belirtmek isterim ki, Almanya’da Almanca bölüm okuyabilmek için en az B2 Almanca seviyenin olması gerekiyor. Bu seviye bile bazen hocaları takip etmekte ya da teknik konuları anlamakta yeterli olmayabilir.

Münih Teknik Üniversitesi Management and Technology yüksek lisans programındaki özelleşme alanlarından bahsetmiştim, şimdi de bunların neler olabileceğine bakalım.

Management

  • Innovation and Entrepreneurship
  • Marketing, Strategy & Leadership
  • Operations and Supply Chain Management
  • Finance & Accounting
  • Energy Markets
  • Life Science Management
  • Econmics and Policy

Technology

  • Chemistry (minor or major)
  • Electrical & Information Technology (minor or major)
  • Mechanical Engineering (minor or major)
  • Informatics (minor or major)
  • Computer Engineering (minor or major, %100 in English)
  • Industrial Engineering (minor, %100 in English)

Minör ve majör neye göre seçiliyor?

Minör ve majör seçimini lisansta aldığın eğitime bağlı olarak yapmalısın. Mesela lisansta bilgisayar mühendisliği okuduysan ve teknoloji alanında özelleşmek için tekrar bilgisayar mühendisliği seçmek istiyorsan, tek şansın bilgisayar mühendisliğinin majörünü seçmek. Eğer lisans eğitiminden farklı bir alanda kendini geliştirmek istiyorsan, o alanın minörünü seçebilirsin.

Buraya kadar eğer program ya da üniversite ilgini çektiyse, artık başvuru koşulları, başvuru belgeleri, başvuru zamanı ve değerlendirme süreciyle ilgili detaylı bilgilere bakalım.

Başvuru koşulları neler?

İngilizce dil yeterlilik belgesi

Aşağıdaki belgelerden birine sahipsen, dil yeterliliğini ispatlayabilirsin.

  • IELTS (minimum 6.5 puan)
  • TOEFL (minimum 88 puan)
  • Lisans eğitim dilini gösterir belge

Lisansta toplamda en az 140 ECTS ders almış olmak

Lisansta aldığın derslerden en az 25 ECTS’ini Management, 10 ECTS’ini Ecomomics ve 15 ECTS’ini Engineering ya da Natural Science alanlarında tamamlamış olmak

Bu noktada lisansta aldığın bütün dersleri sınıflandırmalısın. Detayını başvuru belgeleri altında görebilirsin.

Münih Teknik Üniversitesi yüksek lisans başvuru belgeleri neler?

Bütün dokümanların ya İngilizce ya da Almanca olması gerektiğinden, eğer farklı bir dilde dokümanın varsa yeminli tercümanlar aracılığıyla çeviri yaptırmalısın.

Güncel ve eksiksiz CV

Buradaki en kritik nokta CV’nde açıklamadığın hiçbir zaman aralığının olmaması. Bu nedenle CV’ni her aktivite birbirini takip edecek şekilde hazırlamalısın. Eğitim ya da kariyerle ilgili bir aktivitede bulunmasan dahi (tatil, sosyal etkinlik gibi) zaman aralığı bırakmamak adına bunu belirtmelisin.

Eğer CV’nin Alman standardına uyup uymadığından emin değilsen CV Nedir, Nasıl Hazırlanır? yazımıza da göz atabilirsin.

Diploma, diploma eki ve transkript

Üniversitenin öğrenci işlerinden “aslı gibidir” (“certified copy”) onaylı diploma ve diploma eki alabilirsin. Hiçbir şekilde orijinal diploma ve diploma ekini yüksek lisans başvurun için yollamamalısın.

Transkriptini de yine öğrenci işlerinden alman mümkün. Bu belgenin aslını direk yollayabilirsin. Sonuçta üniversitenden birçok transkript alman mümkün.

İngilizce seviyeni kanıtlayan belge

Daha önce de bahsettiğim gibi İngilizce dil sınavı sonuçları ya da lisans eğitim dilini gösterir belgeyi (İngilizce ise) başvurun için kullanabilirsin.

Eğer lisans eğitimini İngilizce yapmadıysan, dil sınavları için elini çabuk tutmanı tavsiye ederim. Her tarihte sınav olmadığı için başvurunu geciktirmesini istemezsin.

Lisans eğitimini İngilizce alman durumunda, üniversitenin öğrenci işlerinden “üniversitemizin şu öğrencisi eğitim dili %30 ya da %100 İngilizce olan şu bölümde okumuştur” şeklinde bir yazı alıp kullanabilirsin. Bu şekilde İngilizce alacağın bir doküman seni birçok İngilizce sınav maliyetinden ve stresinden kurtaracaktır. Ayrıca başvuru tarihlerini yakalamanda da büyük avantaj sağlayacaktır.

Pasaport

Başvurundan önce geçerli bir pasaportunun olması gerekiyor. Bunun fotokopisini de belgelerinin arasına eklemelisin.

Uni-assist e.V. değerlendirme sonucu

Uni-assist e.V. Almanya’da eğitim belgelerinin ön değerlendirmesini yapan bir kurum. Birçok üniversite bu kurumla çalışarak yurtdışından başvuran öğrencilerin belgelerini ön bir değerlendirmeye tabi tutuyor.

Kurum yapacakları değerlendirme için ilk başvuruda 75€ ücret alıyor. İnceleme sonucunda hazırladıkları doküman üniversiteye özel olduğundan her başvuracağın üniversite için tekrar servis ücreti alıyorlar.

İlk başvuru ücreti – 75€

İkinci başvurundan itibaren her başvuru – 30€

Uni-assist’in talep ettiği belgeler üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir. Bu yüzden her zaman üniversitelerin ve Uni-assist’in sitesinden güncel bilgiye ulaşman çok önemli. Aşağıda bu program için gereken başvuru belgelerini bulabilirsin.

İmzalanmış Uni-assist başvuru formunu ve diğer başvuru belgelerini Uni-assist’in sistemine yüklemen gerekiyor. Bunun akabinde de bütün belgeleri Uni-assist’e postalaman gerekiyor. Ancak bütün bunları yapıp, gerekli ücreti transfer ettiğinde işlemlerine başlıyorlar.

Daha sonra Uni-assist’ten gelecek olan değerlendirme sonucunu da TUM başvuru belgelerinin arasına eklemelisin. Değerlendirme süreci uzun sürebileceğinden yüksek lisans başvuru zamanınızdan en az 2 ay önce belgelerini Uni-assist’e yollamış olmanı tavsiye ederim.

Güzel haber ise Uni-assist’e yıl içinde istediğin zaman başvurabilmen. Yani ne kadar erken TUM’da yüksek lisans kararı alırsan o kadar erken de Uni-assist’te belgelerini kontrol ettirebilirsin. 🙂

TUMOnline sisteminde doldurulacak başvuru formu

Bu formda genel olarak CV’nizi özetliyorsun. Dolayısıyla gireceğin bilgiler daha önce hazırlamış olduğunuz eksiksiz CV ile uyuşmalı. Doldurduktan sonra çıktı alıp imzalamalı ve başvuru formları arasına eklemelisin.

Üniversite giriş belgesi ve yeminli tercüman çevirisi

TUMonline’daki başvuru belgesinde yazdığın üniversite giriş belgeni de başvuruna eklemelisin. Bu belgeyi e-devlet üzerinden bulabilirsin.

Eğitim programı analizi formu (Curricula analysis)

Başvuru koşullarında da bahsettiğim üzere, lisans eğitimin boyunca aldığın dersleri ve kredileri bu formda aşağıdaki kategorilere göre sınıflandırmalısın.

Önemli bir nokta da burada notlarını Alman sistemine göre yazmanın beklenmemesi. Öte yandan harf notun varsa da sayı karşılığını yazmalısın.

Aşağıda derslerimi Management, Emprical methods, Modelling business methods with mathematical methods, Economics ve Engineering or natural sciences alanlarında nasıl sınıflandırdığımı görebilirsin.

  • Management

Project management, quality management, entrepreneurship, accounting, decision analysis, multicriteria decision making, production planning

  • Emprical methods

Numerical analysis, statistics, statistical quality control

  • Modelling business methods with mathematical methods

Operations research, simulation modelling, work analysis and design, ergonomics

  • Economics

Economy, engineering economy

  • Engineering or natural sciences

Yukarıdaki kategorilere yazamadığın geride kalan bütün derslerini de bu kategoride topluyorsun. Eğer dersi hangi kategoriye koyacağını bilmiyorsan da yine bu kategoriye yazmalısın.

Son olarak belgeyi çıktı alıp, imzalı olarak başvuru belgeleri arasına eklemelisin.

Essay

Her başvuru döneminde farklı bir konu belirleniyor ve bu konu hakkında araştırma yaparak bir essay yazman bekleniyor. Mesela benim başvuru dönemimde verilen konuyu aşağıda görebilirsin.

Contribution of corrugated cardboard as packing material in logistics under economic and technological considerations”

Genel olarak aşağıdaki gibi bir yapı ile başarılı bir essay yazabilirsin.

  • Konuyla ilgili tanımlamalar
  • Sektör hakkında genel bilgi
  • Verilen ürün/servisin kullanım amaçları ve bununla ilgili güvenilir sitelerden istatistiki veriler
  • Kaynakça

Referans mektubu (varsa)

Staj ve iş deneyimleriniz için mutlaka kanıtlayabilmen adına referans mektubu almanı tavsiye ederim. Bu belgede ismin, hangi aralıkta orada çalıştığın, görevlerin ve genel değerlendirmen gibi bilgiler bulunmalıdır.

GMAT sonucu (varsa)

GMAT genel olarak İngilizce ALES gibi düşünülebilir.

Not: Eğer benim durumum gibi evlilik sebebiyle soyadı değişikliğin söz konusuysa, uluslararası evlenme kayıt örneğini de dokümanlar arasına koymanı tavsiye ederim. Bu oluşabilecek karışıklıkları giderecektir.

Başvuru belgelerini eksiksiz hazırladıktan sonra üniversitenin TUMonline sistemine bunları yükleyip başvurunu tamamlıyorsun. Sonrasında ise online yüklediğin belgelerin bazılarının asıllarını, bazılarının ise aslı gibidir (“certified copy”) onaylı kopyalarını posta ile üniversiteye yolluyorsun.

Münih Teknik Üniversitesi yüksek lisans başvuru tarihleri

Bu Master programının güzel yanlarından biri de iki dönem de öğrenci alıyor olması. Dolayısıyla eğer başvuru tarihini kaçırırsan bir sene beklemek zorunda değilsin.

Yaz dönemi başvurusu: 1 Nisan – 31 Mayıs

Kış dönemi başvurusu: 1 Kasım – 30 Kasım

Başvurun nasıl değerlendiriliyor?

Başvurunun değerlendirmesi iki aşamada puanlama sistemine göre gerçekleşiyor.

İlk aşamada essay dışında bütün belgelerin inceleniyor. Bu değerlendirmede 59 puan üzerinden değerlendiriliyor. Ayrıca bu aşamada GMAT puanın (minimum 600) varsa o da 10 puan olarak değerlendiriliyor. İlk aşamadan toplamda 51 puan ve üzeri alırsan kabul ediliyorsun. Eğer 44 ve daha az puan alırsan reddediliyor. 51 ve 44 puan arası aldığın durumda ikinci aşamaya geçiliyor.

İkinci aşamada bütün belgelerin tekrar gözden geçiriliyor ve bu aşamada essay’in de inceleniyor. Essay 40 puan üzerinden değerlendiriliyor. Başvurun 70 puan ve üzeri alman durumunda kabul ediliyor. 69 puan ve altında ise reddediliyor.

Dolayısıyla ikinci aşamaya kalman durumunda en kritik noktayı essay’in oluşturuyor.

Umarım keyifle okumuşsundur.

Paylaştığım bilgilerin giriş yaptığım dönem olan 2019 yaz dönemine göre olduğunu belirtmek isterim. Daha sonra sıkıntı yaşamamak adına, güncel bilgiler için her zaman üniversitenin sitesini baz almalısın. 🙂

Münih Teknik Üniversitesi yüksek lisans kabul süreci, Münih Teknik Üniversitesi yüksek lisans kabul sonrası, Almanya Bloke Hesap yazılarım da ilgini çekebilir.

Eğer Münih Teknik Üniversitesi’nde istediğim gibi bir program yok diyorsan da Almanya’da yüksek lisans başvurusu yazımız ilgini çekecektir.

Ayrıca Otto von Guericke Üniversitesi ve Technische Hochschule Ingolstadt yüksek lisans başvuruları konusunda detaylı bilgiyi eklediğim linklerde bulabilirsin. Almanya’da iş bulmak için de Almanya iş bulmak – Almanya’da iş arama siteleri yazımıza göz atabilirsin.

Soruların varsa yorum kısmından sorabileceğin gibi, Instagram ya da Facebook‘tan da bize ulaşabilirsin. Bunun dışında YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsin. 🙂

Subscribe
Bildir
guest
132 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
eren alici
eren alici
4 yıl önce

Merhabalar, transkriptimi türkçe olarak aldım okuldan fakat TUM online üzerinden başvuru yaparken türkçe yüklemeli miyim? Tüm belgeler ingilizce ya da almanca olmalı yazmışsınız. Okul bana transkriptin çevirili halini de verir mi? Ayrıca Yeminli tercümana yaptırsam sıkıntı olur mu? Son olarak bu belgeler ben de çıktı halinde bunların fotoğraflarını çekip bilgisayar üzerinden yüklesem sıkıntı olur mu? Teşekkür ederim.

Akın
Akın
4 yıl önce

Merhabalar, ben bilgisayar mühendisliği bölümünden yeni mezun oldum ve yurt dışında yüksek lisans yapmak istiyorum. Ancak not ortalamam çok iyi değil. 4’lük sistem de 2.58 ortalamaya sahibim. İki dönem hariç tüm dönemlerde %10’luk başarı dilimine girmiştim. Okulumu sevemediğim için iyi bir ortalama yapamadım ama mesleğimi sevdiğim için alanımdaki güncel teknolojilere hakimim. Sizce böyle bir ortalamayla kabul edilebilir miyim? Görüşlerinizi almak isterim. Kolay gelsin 🙂

Nergis
Nergis
4 yıl önce

Merhaba
Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim.Not ort:3.18.Münih Üniversitesnde yüksek lisans yapmak istiyorum.GMAT sınavına hazırlanmam gerekiyor mu?Eğer gerekiyorsa onun yerine GRE sınavı kabul edilir mi?

Ekin
Ekin
4 yıl önce

Merhaba anlayamadığım nokta şu oldu hem uni-assist’e hem de TUM’a ayrı ayrı mı başvuru yapmamız gerekiyor bu durumda? Uni-assist süreciyle de ilgili yardımcı olabilir misiniz acaba kafamı çok karıştıran bir süreç oldu? Çok teşekkürler.

Umut
Umut
3 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Merhaba, UniAssist ve universiteye ayni anda basvuru yapmamizi soyluyorsunuz sanirim, degil mi? Yani okula yaptigimiz basvuru bir asama kaydedebilirse UniAssist’ten onaylanmis belgeler lazim olacak diye mi? Tesekkurler.

Berk
Berk
4 yıl önce

Merhaba,

TUM Master in Management and Technology programına başvurmayı planlıyorum ancak kafama takılan bir konu var.

Uni-Assist’de ülke bilgisine göre gerekli evraklar arasında lise diploması ve üniversite giriş belgesinden bahsediyor. Siz yazınızda üniversite giriş belgesinden bahsetmişsiniz ama lise diploması ile alakalı bir şey söylememişsiniz. Uni-Assist başvurunuzda lise diplomanızı da eklemiş miydiniz?

Teşekkürler.

beyza yenal
beyza yenal
4 yıl önce

Merhabalar;
Universite tercihimi sehir bazinda yapmak istiyorum. Hukuk mezunu olmama ragmen ekonomi ve finans gibi bir bolumde okumak istedigim icin Frankfurtta yer alan Goethe universitesini tercih etmek istiyorum. Yalniz basvuru kosullarinda ilgili bolumlerden birinden mezun olmak ibaresi yer almakta. Acaba farkli bir alana yonelme talebim bu durumda busbutun anlamsiz mi kalmaktadir, yani gercekten bir sansim olamaz mi, bir de Frankfurt universitesinde yer alan hukuk bolumlerinin almanca oldugu goruyoruz acaba bu okulun hazirlik programina dahil olabilir miyim sayet hukuk okumak zorunda kalirsam ve kabul alma olasiligim sizce ne olur? Rekabetin fazla oldugunu biliyorum. Bilkent mezunuyum bu arada, tesekurler.

ayberk
ayberk
4 yıl önce

Merhaba,
Spor Bilimleri Fakultesi mezunuyum. Universiteye giris belgeme e-devlet uzerinden ulasamiyorum ve OSYM sitesinde “Tercih yapmadığınız için, yerleştirme işlemine alınmadınız.” uyarisi ile karsilasiyorum. Bunun sebebi bizim alanda lisans basvuru ve kayit surecinin farkli ilerliyor olmasi olabilir mi? Cunku biz YGS ve fakultenin ozel olarak hazirladigi yetenek sinavi sonrasinda olusan puanlara gore direkt olarak ilgili fakulteye basvuru yoluyla kayit yapmistik. Bu belgeye baska nasil ulasabilirim?
Tesekkurler.

Zeynep Kara
Zeynep Kara
4 yıl önce

Merhaba,
TUM’da Master in Management programı başvuru sürecine başladım, Uni-assist VPD dökümanım geldi 🙂 Bilgi almak istediğim iki konu var,
– Dönemlik ortalama kaç öğrenci kabul alıyor?
-Lisans ortalamasıyla ilgili olarak verebileceğiniz bir bilgi var mı? (Ortalaman 3.00’ın üstünde olursa şansın daha yüksek gibi)

Şimdiden teşekkürler 🙂

Ezgi
Ezgi
4 yıl önce

Merhaba,

Çok güzel açıklamışsınız. Teşekkür ederim öncellikle. Benim ekonomi alanında kredim 8 ECTS bu durumda başvurum kabul olmaz mı, yoksa yine de bir şansım var mı ?

Teşekkürler,
Ezgi

Melike
Melike
4 yıl önce

Merhaba, Ben Research on Teaching and Learning bölümüne başvuru yapmak istiyorum. Kendi üniversitemde İngilizce Öğretmenliği okudum. Ortalamam 2.45. iyi bir dosya hazırlayıp Ielts sınavı ile birlikte başvuru yapsam üniversiteye girebilme durumum olur mu? Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Umut
Umut
3 yıl önce

Önceki sorumu cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Birkaç sorum daha olacaktı UniAssist’e başvuru için, eğer yine yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Öncelikle TUM’un sitesinde UniAssist için şöyle bir bölüm var:
“For applications to master’s degree programs,

a certified copy of your degree certificate (if available)
a certified copy of your transcript of records
a certified translation, given that the original documents have not been issued in either German or English”

Bu konuda birkaç sorum olacaktı.
1. Degree certificate’imi yani diplomamın “Aslı gibidir” onaylı olanını mı tarayıcıdan okutup göndermem gerekiyor yoksa orjinalini mi? Eğer “Aslı gibidir” olan yetiyorsa bu “Aslı gibidir” yazısının Türkçe olması problem yaratmaz mı? Yani bunu da yeminli tercümanda İngilizceye mi çevrilmesi gerekiyor? ( It can be replacable as original tarzı bir damga mı olması lazım?)
2. Transkriptimi zaten üniversitemden İngilizce olarak almıştım, bu konuda herhangi bir kuruma onaylatmam gerekmiyor değil mi?
3. Bu hususta şöyle bir ibare koymuşlar “a certified translation, given that the original documents have not been issued in either German or English”. Yani verip verebileceğim tüm belgeleri yeminli tercümanın onaylaması mı gerekiyor? 2 numarada bahsettiğim transkript belgesi ve 1 numaradaki diploma dahil.

Biraz uzun oldu kusura bakmayın. Şimdiden teşekkürler.

Umut
Umut
3 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Tekrardan çok teşekkürler,

Dediğiniz gibi diplomamın İngilizce onaylı kopyasını ve diploma ekimi alabildim. Uni-assist hesabı oluşturup TUM’ın sitesinde bahsettiği gibi programımı da account’ıma ekledim. Şu an sadece diplomamın “certified copy” halini, diploma ekimin ve transkriptimin pdf halini Uni-assist’in documents kısmına yükleyeceğim değil mi? Peki yükler yüklemez ödemeyi yapıp kargoyla sadece bu belgeleri göndermem mi gerekiyor? Doğru anladıysam Uni-assist’ten gelen VPD’yi TUM online’da kullanacağım. Yani pasaport, tavsiye mektubu vb. belgeleri sadece TUM online’da kullanacağım ve postayla göndermeyeceğim değil mi?

Umut
Umut
3 yıl önce
'e cevap  Umut

Pardon, VPD için başvuru kağıdı var onu da doldurup documents’e ekleyeceğim. Bunu söylemeyi unutmuşum. Teşekkürler.

Umut
Umut
3 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Emin olmak için soruyorum, https://www.uni-assist.de/en/how-to-apply/assemble-your-documents/other-documents/ buradaki belgelerin hepsini uniassist’e yüklüyorum değil mi? Sadece transkript, diploma, diploma eki ve pasaport değil yani değil mi?

Çok teşekkür ederim.

Burcu
Burcu
3 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Merhaba,

Uni assist e belgelerin hard copylerinin gönderilmesinden ayrı olarak,

Üniversiteye gönderilecek Hard copylerin kabul edilme durumunda gönderilmesi gerektiği yazıyor okulun sitesinde, bu konuda farklı bir bilgi paylaşılan yer var mı yoksa kural mı değişti? Bilginiz var mıydı?
Teşekkürler 🙂

”After receiving admission, you will see in TUMonline which documents you have to submit for enrollment, and in which form. Please note that you always have to send the signed application for enrollment and all notarized hardcopies by post.”

https://www.tum.de/en/studies/degree-programs/detail/management-and-technology-tum-bwl-master-of-science-msc/

burcu
burcu
3 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

teşekkür ederim 🙂

Bilgehan Demir
Bilgehan Demir
3 yıl önce

Merhaba,
“Master in Management and Technology” programı dışında ya da TUM dışında diğer Alman üniversitelerinde de İngilizce yeterliliğini kanıtlamak için eğitim dilinin İngilizce olduğunu göstermemiz yeterli oluyor mu, bu konuda bir bilginiz var mı?
Teşekkür Ederim.

Ceyda
Ceyda
1 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Eğitim dilinib yüzde 51 ingilizce olması yeterli mi?

Zeynep Kara
Zeynep Kara
3 yıl önce

Merhaba,
Şu sıralar TUMOnline üzerinden başvurumu tamamlamaya çalışıyorum da bi sorum vardı. Lisans diploması, diploma supplement, transkripti hangi sekmeye yüklediniz? Diploma için ayrı bi sekme belirtilmediğinden bu belgelerin hepsini transcript of records kısmına eklemeye çalıştım ancak yalnızca 1 tane dosyaya izin veriyor. Hepsini tek pdf haline getirip mi yüklemem daha mantıklı olur yoksa?

Merve
Merve
3 yıl önce

Merhaba,

TUM’da Master in Management and Technology programına başvurmayı düşünüyorum, ancak başvurunun ilk şartı olan ders kredilerini tam olarak sağlayamıyorum gibi bir durum söz konusu. ODTÜ İktisat mezunuyum, ortalamam fena değil, ders programım ise ekonomi dersleri ağırlıklıydı, bu sebeple hiç business/management alanında ders almadım. Ancak aldığım ekonomi derslerinin içerisinde finance, banking gibi işletmeye dahil olan alanlar mevcuttu. Sizce business/management alanına bahsettiğim ekonomi derslerini yazsam bu program için bir şansım olur mu? Ek belge yükleme şansımız var ise bu derslerin müfredatını da koymayı düşünüyorum.

Şimdiden vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim.

MERVE
MERVE
3 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Merhaba tekrardan 🙂 Cevabınız için çok teşekkürler, bir sorum daha olacak:

Uni-assist sistemine erkenden başvuru yapmamız öneriliyor birçok yerde, bu noktada şunu merak ediyorum: Uni-assist başvuruları okul başvurularını açtığı zaman başlıyor sanırım, değil mi? Yani aslında tavsiye edilen okul başvurularını açtığı zaman çok beklemeden uni-assist’e başvuru yapmamız gerektiği. Mesela TUM için sonbahar dönemine başvuruyorsak, Nisan başında başvuruların başlamasıyla birlikte uni-assist’e başvurmamız gerekiyor.

Çok teşekkürler. 🙂

Beyza
Beyza
3 yıl önce

Merhabalar,
Ben 4. sınıf endüstri öğrencisiyim ve bu sene münih teknik ve başka Alman okullarına yüksek başvurusu yapacağım. Lise diplomamı ve ösym sonucumu noterde tercüme ettireceğim ama sorularım şunlar. Okuldan onaylı alınan transkript, ingilizce okunduğuna dair belge ve mezun olucağım bilgisini veren belgeleri okuldan mühürle alıp ingilizce olarak sonra pasaport ve kimlik fotokopileri dahil hepsini uni assiste yollamadan apostil mi yaptırmam gerekiyor? Uni assist ödemesi ve başvurusu sonrası ayrıca bu belgeleri Münih tekniğe de yollamam mı lazım yoksa sadece sistemden mi yüklemem lazım? Teşekkürler şimdiden.

Beyza
Beyza
3 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Çok teşekkür ederim zamanınızı ayırdığınız için takip etmek çok isterim 🙂

Sway
Sway
3 yıl önce

Pls am filling out the curricular analysis form and stuck with regards to Empirical method and technical basics in the field of quantitative decision support with methods of Operation Research pls help me allocate the following modules correctly business statistics, Investment analysis, Quantitative Method, Research in business, thank you in advance and hope to hear from you soon. 

Sway
Sway
3 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

thank you so much though preciously was thinking investment Analysis might go under empirical or operational method

Burcu
Burcu
3 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Merhaba!

Öncelikle blogdaki bilgiler çok kıymetli, çok teşekkürler. Curricular analysis konusunda bir sorum var: TUM ‘un sitesinde güncel olarak aşağıdaki şekilde genel başlık var curricular analysis ile ilgili , gereken belgeler linkinden bahsettiğiniz daha detaylı olan başlıklara ulaşamadım. Sitede, halihazırda öğrenci olanlar için yeni CA üretilebilecek bir linke yönlendiriyor. Aşağıdaki hali güncel olan mı ? Bilginiz var mı ?yoksa örneğin fundamental subjects in empirical methods gibi bir ayrım da mı yer almalı ?(TUM un sitesindeki halinde o yok mesela) Bu detayı mezun olduğum okuluma CA’mı belge onayı için gönderdikten sonra gördüm. şu şekilde düzenlemiştim: Management, Economics,emprical methods, modelling business methods with mathematical methods, engineering and natural sciences . TUM ‘un sitesinde genel başlıkta da aşağıdaki gibi , CA’nın nasıl olması gerektiğini ben mi bulamadım, gönderdiğim hali doğru mu emin olamadım. net bilgiye nasıl ulaşabilirim? yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. teşekkürler,
Have successfully completed modules worth at least 25 ECTS in business (management)/“Betriebswirtschaftslehre”

  • Have successfully completed modules worth at least 10 ECTS in economics/“Volkswirtschaftslehre”
  • Have successfully completed modules worth at least 15 ECTS in in engineering or natural science (mathematics, statistics & information technology classes included)
Burcu
Burcu
3 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Bu belgenin çıktısını mezun olduğum okula imzalatıp onaylatmam gerek diye yanlış anlamışım 🙂

Yanıt için çok teşekkürler , sağolun! 🙂

Dilara
Dilara
3 yıl önce

Merhaba,

1- Yeni başvuru sürecinde Biomedical Computing master programına başvurmayı hedefliyorum. Fakat GRE skoru alıp almama zorunluluğu konusunda emin olamadım çünkü üniversitenin sayfasında bu konuyla alakalı zorunluluğun Türkiye’yi kapsamadığı yönündeApplicants with a Degree from Bangladesh, China, India, Iran or Pakistan will have to submit a GRE (General) Test.” şöyle bir açıklama var. Her ne kadar yeterli bir açıklama gibi görünsede içimdeki kuşkudan kurtulamadım. Yardımcı olursanız çok minnettar olurum.

2- Bunun dışında, zorunlu olmadığı halde GRE puanı almam başvurumu olumlu yönde etkiler mi?

3- Son olarak, üniversite bünyesindeki iki faklı programa aynı anda başvurmam bir sıkıntı oluşturur mu?

Çok teşekkür ederim.
Kolaylıklar dilerim.

İdil Yurtan
İdil Yurtan
3 yıl önce

Merhaba,

Master in Management programını inceliyorum. Bir essay yazma zorunluluğu göremedim. Management& Technology spesifik bir gereklilik olabilir mi? teşekkürler

SU ÖZCAN
SU ÖZCAN
3 yıl önce

Merhaba,öncelikle verdiğiniz bilgiler için cok tesekkur ederim.Benim birkaç sorum olacaktı;
1)Bu yıl Haziran ayında mezun olacagım,hedefim 2021in ilk döneminde master icin TUM’e baslamıs olmak.Ama ortalamam haziranda belli olacak.Bu sebeple TUM’in basvuru tarihleri içinde istenilen ortalamamı gosterdigim belge elimde olmayacak.Anca 1-2 ay sonra diplomam ve ortalamam belli olacak. Bu basvuru surecımı nasıl etkiler,ne yapmamı önerirsiniz?
2)Bölümümü 100% ingilizce okuyorum.Bunun benim icin bir artı puanı var mı basvurumda?
3)Bir yandan da Goethe Ens.de almanca eğitimi alıyorum.Ama B2.2’yi Nisan’da bitirecegim.B2.3-C1.1-C1.2yi bitirmem Haziranı bulur. Bu basvuru formumda sorun cıkartır mı?
4)Üni diplomam,ortalamam,dil yeterliligi belgelerim basvuru surecı tarıhlerının dısında elıme ulasacaksa TUM bu konuda ogrencıye yardımcı oluyor mu? Bİr esneklik payı saglarlar mı tarihlerde?
5)Ana bölümüm olan Kimya ile ilgili bir bölümde master yapmak istiyorum.Benim icin de GMAT sınavı gereklı mi?

Hasan
Hasan
3 yıl önce

Merhaba,

Öncelikle internette bu kadar kapsamlı bir bilgi kaynağı oluşturduğunuz için teşekkür ediyorum. Ben de TUM’a master için başvuru yapacağım ve bir sorum olacak.

Şu an VPD için Almanya’ya belge göndereceğim. Elimde transkriptimin ve diplomanın okuldan alınmış ‘same as original’ halindeki kopyaları var. Okulun sitesinde Master başvurusu için bu belgelerin uni-assist’e gönderilmesi gerektiği yazılmış. VPD başvuru formu kalktı mı bilmiyorum ama sitede artık gözükmüyor fakat sizin burada verdiğiniz linki kullanarak göndereceğim belgeler arasına ekleyeceğim. Lise diploması ve üniversite yerleştirme belgesi, uni-assist’te Türkiye’den başvuranlar için istenen ek belgeler olarak gözüküyor. Bunları siz de göndermiş miydiniz? Gönderdiyseniz bu belgeleri resmi olarak mı almıştınız yoksa e-devlet/ÖSYM web sitesi çıktısını alıp mı tercüman işlerini gerçekleştirmiştiniz?

Teşekkürler.

Beyza
Beyza
3 yıl önce

Merhabalar,
Ben Haziran 2021’de mezun olup, Eylül ayı gibi yükseğe başlamak istiyorum. Şubat ayı gibi staja başlayabilirim, 6 aylık Ağustosa kadar. CV yazarken bitiş tarihini de eklemem gerekir mi ve staj yapıyor gözükmem sorun teşkil eder mi?

Beyza
Beyza
3 yıl önce

Merhaba,
Benim okulumun sistemi ingilizce transkript veriyor karekodlu. İlla öğrenci işlerinde onaylanması gerekiyor mu yoksa sistemden direk çıkarsak olur mu? Ve ayrıca cv dışında diğer belgelere imza atmamıza gerek yok değil mi? Lise diploması, ösys belgesi ve transkript istemiyor şuan uni-assist için orjinal belgelerin fotokopisinin çevirisi ve damgalanması gerek sanırım eğer yanlış anlamadıysam. Son soru olarak da uni-assist’e bilgilerimizi girerken adres, eski okulların adları(ortaokul gibi) bunların Türkçe mi girilmesi gerekiyor? Baya soru sormuş olabilirim kusura bakmayın. Çok teşekkürler şimdiden. Baya kafamda soru işareti kaldı bu konularda.

Beyza
Beyza
3 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Ösym belgesi için yeminli tercümesinden sonra ek noter onayı aldınız mı? Bunla ilgili baya karman çorman bilgi geziyor internette emin olamadım.

Beyza
Beyza
3 yıl önce

Ayrıca okulum diploma ekini veremeyeceğini , mezun olunca bu ekin verileceğini söyledi. Bu açıdan tranksript ve mezun olucağıma dair belge yeterli olur mu başvurularımda?

Kübra
Kübra
3 yıl önce

Merhaba,
Yukarıda kategorilere ayırmış olduğunuz derslerden 50/50 puan alabildiniz mi acaba?
Teşekkürler,
Kolay gelsin

utku
utku
3 yıl önce

Merhaba, öncelikle bilgilendirme için teşekkürler
Almanca bilmeden, almanca yüksek lisansa kabul alıp, almanca hazırlık okuduktan sonra yüksek lisansa geçmek mümkün mü ?

Damla
Damla
3 yıl önce

merhaba ;
Uluslararası üniversiteden English Language Teacher mezunuyum. TUM ‘ a başvur yapmak istiyorum ancak not ortalamam hiç iyi değil. 4’lük sistemde ortalamam 2.18. Üniversiteye kabul olma olasılığım nedir. Ve başvuru yaparken yardımcı olur musunuz?

Melisa
Melisa
3 yıl önce

Merhaba ışılsu hnm.
Tum e yüksek lisans için uni asist başvurumu yaptım(uzay ve havacılık)
Kabul alınca, yurt başvurusu veya uygun öğrenci evleri için yardım ve öneriniz olabilir mi?

Beyza
Beyza
3 yıl önce

Merhaba, Europass formatında CV hazırlıyorum ve eksiksiz CV kısmında kafam karıştı. Mesela ilk stajımdan itibaren bunlar arasında diyelim 2 aylık zamwn aralığı var. Work experience kısmında bu zaman aralıklarını doldurmak mı gerekiyor? Ben o zaman aralığında ayrıca öğrenciyim de, daha üniversitem bitmedi mesela. Staj aralıklarında veya bir deneyim aralıklarını kursa gittim diyerek work experience başlığının altında mı doldurmam lazım? Şimdiden Teşekkürler.

Damla
Damla
3 yıl önce

merhaba ;
Uluslararası üniversiteden English Language Teacher mezunuyum. TUM ‘ a başvur yapmak istiyorum ancak not ortalamam hiç iyi değil. 4’lük sistemde ortalamam 2.21. Üniversiteye kabul olma olasılığım nedir. Ve başvuru yaparken yardımcı olur musunuz?

Emre
Emre
3 yıl önce

Merhaba,

1) VPD kaç günde size çıktı? Bu süre parayı ödedikten sonra mı başladı yoksa kargo ellerine ulaştığı günden itibaren mi?

2) Ben certified copy’lere noter onayı yaptırdım ama apostil yaptırmadım. Problem olur mu?

3) ÖSYM yerleşti belgesindeki karekodun zaten orijinal olduğunu tasdikleyen birşey olduğunu öğrenmiştim. İngilizcesini ıslak imzasız sadece karekodlu haliyle gönderdim. Kabul olur mu?

Teşekkürler.

Emre
Emre
3 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

teşekkürler.

Beyza
Beyza
3 yıl önce

Merhaba,
Ben başvuruda bulunacağım bu hafta içinde Münih’in bulunduğu okullara ama bazı okullar daha geç açıyor ve uni assist başvurudan sonra yine ilk okula 75 euro istiyor bunu nasıl engelleyebilirim anlamadım? Normalde ilk başvuru sorması 30 euro olması gerekmiyor mu ? Bilgilendirirsniz çok sevinirim.

Bilge
Bilge
3 yıl önce

Merhaba,

Oncelikle yaziniz cok bilgilendirici olmus elinize saglik. Ben de ayni programa basvurmaya calisiyorum, ama birkac sorum olacak.

1. Vpd icin dokumanlarimi online sisteme yukledim ve parasini odedim. Corona nedeniyle Berlin sanirim 18 Nisan’a kadar karantinadaymis. Simdiden belgelerimi posta ile gondermeli miyim riskli olur mu?

2. Endustri muhendisligi %100 ingilizce programindan mezunum. Ortalamam 2.44 tum dersleri ve kosullari sagliyorum fakat ortalamamla ilgili soru isaretlerim var. Okurken uzun donem staj yaptim buyuk bir alman firmasinda, onun calisma belgesini alip koysam ortalama alinma kriterime cok etki eder mi? Ayrica global bir firmada 2 senedir calisiyorum. Onun da calisma belgesini koyacagim. Bunlara ragmen ortalama cok onemli mi?

3. Ilk stage’i gectigimizi nasil anlayacagiz? Tum sitesine essay ile birlikte basvuru yapiyoruz. Belgelerimin cogu hazir, suanda essay ile ugrasiyorum. Essay yazmadan Tum de basvuru yapmak mumkun mu?

Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.

Mert
Mert
3 yıl önce

Merhabalar, ben Yıldız Teknik Üniversitesinde 3 sene okuduktan sonra Sakarya Üniversitesi endüstri mühendisliğine yatay geçiş yaptım. Sormak istediğim soru şu; Proof of English Language Profiency’i TOEFL, IELTS gibi sınavlarla kanıtlanabildiği gibi ayrıca eğer 12 ECTS İngilizce ders verdiysekte yeterli olduğu yazıyor. İlk üniversitem olan YTÜ’de İngilizce ağırlıklı bir mühendislikte okuyordum ve verdiğim derslerin çoğunluğu İngilizceydi sizce dil sınavına girmeden önceki okulumdaki dersleri göstererek bu kuraldan faydalanabilir miyim ? Şimdiden teşekkürler.

sema
sema
3 yıl önce

Merhabalar, Management and Technology için başvuru yapıyorum uni-assit e belgelerimi yolladım. Gıda Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim Curricula analysis işlemini tamamlayamıyorum tam olarak ne şekilde ayırmam gerektiğini anlamadım ve derslerin direkt adını mı yazmam gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim. İyi günler.

Beyza
Beyza
3 yıl önce

Merhaba,
Öncelikle çok teşekkür ederim başvurumu yolladım vpd kağıdı için. Essay kısmını halletmeye çalışıyorum ve bu zamana kadar ki kafa karışıklıklarımı giderdiniz, gerçekten minnettarım. Bu program için bir motivasyon mektubu yolladınız mı yoksa belirtmeyen bir okul için motivasyon mektubu yollamaya gerek var mıdır?
Şimdiden teşekkürler 🙂

Ömer
Ömer
3 yıl önce

Öncelikle bukadar ayrıntılı bir anlatım yapıp bizleri bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Kafama takılan bir soru var onları size iletmek istiyorum.

Ben Uni-assits’e geçtiğimiz hafta belgeleri yolladım ve 3 gün önce ulaştığına dair mail aldım. VPD sonucumun gelmesi yaklaşık olarak nekadar sürer? bir de VPD kağıdı olmayanlar için de VPD sonucu geldikten sonra onu sisteme yüklemem şartıyla başvuru yapılabileceğini okudum. Bu konuda bir bilginiz var mı?

Teşekkürler

İsmail
İsmail
2 yıl önce

Merhaba Didem hanım, Ben hali hazırda YTÜ de Endüstri mühendisliği (%30 ing.) bölümü son sınıf öğrencisiyim uzun zamandır yüksek lisans yapma hayalim vardı ve bunun için aklımda olan ilk ülke Almanya idi araştırmalarım sonucu sizin gibi meslektaşımla karşılaşmak inanın beni çok mutlu etti. Çünkü forum sayfasındaki hem yayınlarınız olsun hem youtube’daki paylaşımlarınız olsun sizlerin bu işi canı gönülden yaptığınızı çok rahat bir şekilde bizlere sirayet ettiriyor. Öncelikle bu çabanızı takdir ederek teşekkür etmek istiyorum.
Ben de TUM Management and Technology yüksek lisans programına başvurmayı düşünüyorum. Başvuru için dil şartına baktığımda şöyle bir ibare ile karşılaştım “Applicants can prove their English language knowledge with a previous university degree that was taught and assessed in English entirely or at least 12 ECTS thereof. The 12 ECTS can include courses and/or your final thesis. Please use this form only in case the 12 ECTS rule applies to you.” Burada belirtilen formu 12 ECTS denk gelicek şekilde doldurmam veya buna hiç gerek kalmadan okulumun eğitim programının %30 ingilizce olduğunu belirten bir belge ibraz etmem yeterli mi. Bu arada henüz mezun değilim geçici mezuniyet belgesi kabul ediliyor mu?
Aydınlatırsanız sevinirim.
Başarılar,
İyi günler…

Deniz
Deniz
2 yıl önce

Merhaba,

Management & Technology programına ait sayfayı ve içindeki linkleri bir hayli inceledim ancak majör ve minör dalların altında alınabilecek derslerin detayına erişemedim. Örneğin, Informatik alanını seçmeyi planlıyorum ancak altında yer alan dersleri herhangi bir yerde göremedim.

Majör/minör dallarıyla ilgili iki sorum olacak:

  • Majör’ün/minör’ün farkı, alınması gereken ders sayısını mı ifade ediyor? (Bazı dalların hem majörü hem de minörü bulunuyor.)
  • Majör/minör farketmeksizin, seçilen dala ait tüm dersler kabul edilmiş mi olunuyor? Örn. Informatik seçen biri Teknoloji alanında bulunan Computer Science’dan ders alabiliyor mu?

Bonus: Özel sektör tecrübesi 5+ yıl olan Endüstri Müh. mezunu biri olarak; özellikle Informatik ve Comp. Science derslerinden faydalanmak adına bu bölümü tercih etmek istiyorum. Öte yandan bu seçime değer mi, onun yerine Master in Management yönünde tercih yapıp Teknoloji tarafındaki derslerin yoğunluğuna girmemeli miyim acaba diye de düşünüyorum. Bu konuda görüş belirtmek/tavsiye vermek isterseniz ayrıca duymak isterim 🙂

Beyza
Beyza
2 yıl önce

Merhaba,
Ben Münih Teknik’e başvurumu bugün yolladım. Çok teşekkür ederim öncelikle, bu blog olmasa gerçekten zorlanırdım, bu dönemdeki bütün yardımınız için çok teşekkür ederim 🙂

Beyza
Beyza
2 yıl önce

Merhaba yeniden,
Benim aklıma şu takıldı kontrol edince başvurumu yolladım oysa. ben empirical methods’a dersim probability and statistics for engineering II yani statistics geçen dersimi, quality engineering içinde six sigma design, kalite kontrol var diye , exploratory data analytics, ve r programming for social sciences yazdım transkriptteki gibi. Prob and statistics for engineering II dersimi statistics olarak parantez içinde belirtmedim. Acaba bu derslerim empirical methods dersine sayılır mı? Statistics diye belirtmem gerekiyor muydu? Quantitative data analysis ve statistics kullandıldığı için genel olarak bu derslerde, curricular’a ekledim.

Melihcan
Melihcan
1 yıl önce
'e cevap  Beyza

Selamlar Beyza, derslerin sayıldı mı acaba?

Bengisu
Bengisu
2 yıl önce

Merhabalar, Öncelikle blogda yazınız ve sorulara verdiğiniz cevaplar için çok teşekkürler gayet net açıklanmış çoğu konu. Ben ITU Endüstri Mühendisliği mezunuyum. Kış dönemi için Management & Technology programına başvuru yapmayı düşünüyordum fakat aldığım Ekonomi derslerindeki ECTS maalesef 9’da kalıyor. (Başvuru için ekonomi derslerinde 10 ECTS gerekli) Bununla ilgili ek gösterebileceğim bir belge, sertifika vs seçeneğim olur mu sizce?

Furkan Yıldırım
Furkan Yıldırım
2 yıl önce

Merhabalar,

Ekonometri dersimi economics başlığı adı altında saydırabilir miyim? İçerik olarak empirical methodsa daha yakın duruyor gibi gözüküyor. Teşekkürler

DErin
DErin
2 yıl önce

Merhabalar,

öncelikle detaylı blog yazınız için teşekkür ederim. Ben de programa başurmayı düşünüyorum, Circular Analysis kısmında management kısmına “Management Informantion Systems”, “Feasibility Analysis”, “behavioral science”, “Data Management in Industrial Systems” derslerimi eklemeyi düşünüyorum. Sizce uygun bulunurlar mı?

Şimdiden çok teşekkürler

Aleyna Karaköse
Aleyna Karaköse
2 yıl önce

Merhaba, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim, çok değerliler. Ek olarak birkaç sorum olacaktı. VPD için diplomanın true copy (ya da orijinalini online yükleyip true copy halini postalayabilir miyim ?) ve transkriptin ingilizce halini yüklememiz yeterli olarak anladım fakat lise diploması, ÖSYS belgesi gibi şeyler uni-assist başvurusunda ek olarak Türkiye’den istenen belgeler olarak yazıyor. Onları da yükleyip, postayla göndermemiz gerekli mi ? Yoksa sadece https://www.tum.de/en/studies/application/application-info-portal/uni-assist/#c42126 bu linkte bulunan 2 belgeyi yükleyip postalamamız yeterli mi ? Bir de son olarak yazınızda bahsettiğiniz uni-assist başvuru formunun linki hata vermekte, ben de sitede bulamadım böyle bir belge gerekliliğini, kalkmış olma olasılığı var mıdır zaman farklı olduğu için ? Sorular biraz fazla oldu kusura bakmayın, emin olmak için sormak istedim açıkçası. Şimdiden teşekkür ederim.

Erkin
Erkin
2 yıl önce

Merhaba. Ben Informatik (Computer Science) master’ına başvuracağım fakat curricular analysis’te 2 kategorim boş. Benim okulumdan ve bölümümden mezun olup kabul alan ise birçok kişi var ama onlar seçmeli dersler sayesinde o kategorileri doldurmuş olabilir. Bu bir problem yaratır mı? Tek kategorisi olmayıp seçileni gördüm. Bilgisayar Mühendisliği – Computer Science gibi birbiriyle çok ilişkili iki bölümde sırf bu yüzden sorun çıkma ihtimali var mıdır acaba? Teşekkürler.

Melis
2 yıl önce

Merhabalar,

TUM Master in Consumer Science programına başvurma niyetindeyim, Türkiyede 1 senelik SAP danışmanlık deneyimim mevcut. Bu programı tamamlayan tanıdıklarınız oldu mu, program sonrasında Almanyada yaşamak ve çalışmak istiyorum. Bu bölümün bana katacakları konusunda tavsiye sizden alabilir miyim ya da yönlendirebileceğiniz biileri var mıdır.

Şimdiden teşekkürler

Furkan
Furkan
2 yıl önce

Merhabalar,

Ben de Management and Technology programına başvurmak istiyorum. Fakat essay yazmaya başlayacaktım ki aşağıdaki gibi bir adım gördüm. Sizde böyle Almanca gereksinimi için bir sekme çıkmış mıydı? Hangi sekmeyi işaretlemiştiniz? Eğer bu yeni bir gereksinimse benim gibi başvuru aşamasında bu sekmeyle karşılaşan arkadaşlar okuldan bir cevap aldıysa iletebilirler mi? Bu kısmı işaretlemeden geçemiyoruz.

[ ] Diploma from a German-speaking educational institution in Germany or abroad (e.g. a German School abroad)
I submit one of the following certificates to prove my language abilities:
[ ] Certificate of the German Language Examination for university entrance for foreign applicants (DSH), stage 2
[ ] Evidence of having passed the German for foreign study applicants (TestDaF) in all four sections at level 4 minimum
[ ] Certificate of the final exam of german university preparation college
[ ] German language diploma of the Conference of German Ministers of Education (second level)
[ ] Evidence of having passed the “Deutsche Sprachprüfung II” of the Sprachen- und Dolmetscher-Institute, Munich
[ ] Goethe Certificate C2
[ ] telc Deutsch C1 Hochschule
[ ] Other language certificate recognized within the KMK “Framework for German Language Examinations for Study at German Universities” (www.kmk.org)

Şimdiden teşekkür ederim 🙂

Furkan
Furkan
2 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Merhaba hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim 🙂

Aşağıdaki linkte göreceğiniz üzere sekmelerde böyle bir sorun çıkıyor ve işaretlemeden geçemiyoruz. Management, Consumer Science, Sustainable Management & Tech. için baktığımda böyle bir gereksinim çıkmıyor ama Master in Management and Technology programında çıkıyor. Dediğiniz gibi her yeri okudum fakat Almanca gereksinimi vs. gibi bir zorunluluk yok ve dediğiniz gibi ilk senede A1 almamız yeterli olacaktır.

Aşağıdaki linkten söylediğim sorun ile ilgili resmi görebilirsiniz.
comment image

Furkan
Furkan
2 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Hem sistemdeki support kısmından hem de bölüm için gerekli kişiye mail attım. Cevap geldiğinde buradan da bilgilendirme yapmak adına sizlere yazacağım. Çok teşekkür ederim 🙂

Furkan
Furkan
2 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Merhaba sisteme bu şartı yanlışlıkla koyduklarını söylediler ve düzelttiler tüm arkadaşların bilgisine, ayrı bir konuda farklı bir sorum olacak 🙂

Yusuf
Yusuf
2 yıl önce

Merhabalar,

Ben endüstri mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. TUM’de Data Engineering and Analytics Master programına başvurmayı planlıyorum.

İlk aşamada VPD için uni-assist’e yüklemem gereken 2 belge gözüküyor; transkript ve diploma. Transkriptimi hallettim ancak henüz diplomam olmadığından dolayı onu yükleyemiyorum. Şu anda sadece transkriptimi kullanarak bu başvuruyu yapabilmem mümkün mu acaba?

Aşağıdaki link TUM’nin sitesinden, ve uni-assist için gerekli belgeleri gösteriyor:
https://www.tum.de/en/studies/application/application-info-portal/uni-assist/#c42126

Uni-assist sitesinde de bunlara ilaveten belirtilen gerekli belgeler var mı?

Furkan
Furkan
2 yıl önce

Merhaba tekrardan,

Required Credits (Amount of required credits (total) in the study program):

Current Credits /Amount of successfully completed credits in your study program):

Bu kısımlara sadece bölümle ilgili olan istedikleri 56 kredi aptitude test için mi yoksa tüm kredilerimizi mi girmemizi istiyorlar? siz ne yapmıştınız?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

132
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x