Almanya’dan Türkiye’ye Arabayla Gitmek

Almanya’dan Türkiye’ye Arabayla Gitmek

Bir çılgınlık yapıp Almanya’dan Türkiye’ye arabayla gittik. Almanya’dan Türkiye’ye arabayla gitmek tam 42 saat sürdü ve 7 sınır geçtik! Bizim gibi Türkiye’ye arabayla gitmek istiyorsanız ve soru işaretleriniz varsa işte deneyimlerimiz!

Ehliyet ve araba almamızla birlikte seyahatlerimizde biraz daha özgür hissettiğimiz bir döneme geçtik. Bununla ilgili Almanya’da sürücü belgesi ve Almanya’da araba almak yazılarımıza göz atabilirsiniz. Uçak bilet fiyatlarının iyice uçmuş olmasından dolayı (Baktığımız dönemde kişi başı 1000€’ya gidiş gelişti) ve Türkiye’ye vardığımızda da birkaç şehri gezeceğimiz için Almanya’dan Türkiye’ye arabayla gitmeye karar verdik. Dönüş yolundaki deneyimlerimizi okumak isterseniz Türkiye’den Almanya’ya arabayla gitmek yazımıza da göz atabilirsiniz. Ayrıca yurt dışına arabayla çıkmak yazımız da ilginizi çekebilir.

Almanya’dan Türkiye’ye Arabayla Gitmek

Bu yazımızda arabayla Türkiye’ye gitmek için hazırlıklar, Almanya’dan arabayla Türkiye’ye gitmek için en uygun zaman, Almanya’dan Türkiye’ye arabayla gitmek kaç saat sürer?, Almanya Türkiye arası seyahat rotamız, Almanya’dan Türkiye’ye arabayla gitmek kaç para tuttu?, Almanya Türkiye rotası ülke kıyaslaması ve Almanya’dan Türkiye’ye gümrüğe tabii neler götürdük? detaylıca anlattık.

Arabayla Türkiye’ye gitmek için hazırlıklar

Seyahate karar verdiğimiz gibi hazırlıklara başladık. Aşağıda yaptıklarımızı ve önerdiğimiz şeyleri özetledik.

Rota belirlemek

Google Maps’ten harita oluşturmak

Türkiye’ye seyahatinizde hangi ülkelerden geçmek istediğinizi belirledikten sonra o ülkeleri bağlayan gümrük kapılarına göre rotanızı oluşturabilirsiniz. Rotanızı oluşturduktan sonra da yol üzerinde durmak istediğiniz yerleri planlarsanız yol boyu çok rahat edersiniz. Biz rotamızda yaklaşık 3 saatte bir mola verecek şekilde duraklar belirledik ve çoğu durduğumuz yerden de memnun kaldık. Bunun dışında rotanızdaki ülkelerin offline haritalarını telefonunuza indirmeniz çok işinize yarayacaktır. Böylece internete ihtiyaç duymadan rotanızı takip edebilirsiniz.

Araç navigasyonu kullanmak

Aracınızın navigasyonunu da seyahat rotanızı oluşturmak için kullanabilirsiniz. Eğer geçmek istediğiniz ülkelerin haritaları navigasyonunuzda mevcut değilse bunları yola çıkmadan indirmenizde fayda var.

Vize gerekliliğini kontrol etmek

İzlemek istediğiniz rotaya göre istenen vizeleri kontrol edip eğer gerekiyorsa başvurunuzu yapmalısınız. Bizim rotamızdaki ülkeler Schengen vizesini kabul ettiğinden bu konuda bir şey yapmamıza gerek kalmadı.

İnternet paketinizin hangi ülkeleri kapsadığını kontrol etmek

Yol boyunca geçeceğiniz ülkelerde internetinizin olup olmayacağını önceden kontrol etmenizde fayda var. Eğer hali hazırdaki internet paketiniz her ülkede geçerli değilse, yola çıkmadan geçerli olan bir paket yapmayı tercih edebilirsiniz. Yolu takip etmek için kullanmasanız bile sevdiklerinize nasıl olduğunuzu haber vermek için önemli.

Araç kiralamak (Eğer gerekliyse)

Eğer kiralık araçla seyahat edecekseniz aracınızı belirleyip rezervasyon yapmanızda fayda var. Biz daha önce birkaç kere Enterprise’dan araç kiralamıştık ve memnun kaldık. Ama yol uzun olduğu için kiralık araçla ilgili problem yaşamamak adına ince eleyip sık dokumanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz. Nitekim kiralama şirketlerinin araç bakım ihmallerinden ötürü kötü deneyimler edinmenizi hiç istemeyiz.

ADAC’la görüşmeye gitmek

ADAC yurtdışı seyahatleriniz için güvenerek sigorta yaptırabileceğiniz ve farklı ülkelerde araç kullanımı hakkında dikkat etmeniz gerekenler üzerine bilgi alabileceğiniz bir kurum.

Biz oluşturduğumuz rotamızı ADAC’taki görevliyle paylaşarak online ödeyebileceğimiz yol kullanım ücretlerini ADAC aracılığıyla ödedik. Bunların arasında Avusturya Vignette, Avusturya Karawanken tüneli, Avusturya Tauernautobahn ve Slovenya Vignette ücretlerini sayabiliriz. Online ödeyemediğimiz ücretlerle ilgili de onlardan bilgi aldık. Ne kadar ücret ödediğimizle ilgili detayları yazının devamında paylaştık.

Eğer isterseniz burada seyahat sağlık sigortası ve yurtdışı kaza sigortası yaptırmanız da mümkün. Ama biz tercih etmedik. Bu noktada yaptıracağınız sigortanın kapsamına bakmakta fayda var.

Nakit, kredi kartı ve / veya bankamatik kartı bulundurmak

Öncelikle kişi başı maksimum 10000€ götürebildiğinizi belirtmiş olalım. Bunun dışında bazı ülkelerdeki para birimi farklı olduğundan (Hırvatistan, Sırbistan, Kuzey Makedonya) biz kredi kartı ve bankamatik kartını kullanmayı çok pratik bulduk.

Yiyecek hazırlığı yapmak

Açıkçası biz yolda midemizin kötü olma ihtimalini önlemek için yanımıza yol boyunca yiyebileceğimiz yemekler aldık. Kamplarımız için aldığımız mini buz dolabımız bize bu seyahatimizde de eşlik etti. Aldığımız yiyecekler arasında ekmek, zeytin, domates, pilaki, patates salatası ve meyve vardı.

Konaklama için plan oluşturmak

Konaklama için rotanızın üzerinde uygun bir noktada otel tercih edebileceğiniz gibi bizim gibi arabada da uyumayı tercih edebilirsiniz. Eğer arabada uyuyacaksanız, yanınıza yastık ve polar almanızda fayda var. Biz yazın yolda olduğumuz için arabanın içerisinde hiç üşümedik.

Almanya’dan arabayla Türkiye’ye gitmek için en uygun zaman

Biz bu konuda hiç deneyimli olmamamıza rağmen baya iyi bir tarih seçmişiz. 13 Ağustos’ta 11:30’ta yola çıktık. Yolda neredeyse hiç trafiğe yakalanmadık. Şansımıza trafik hep karşı yöndeydi 😅 Sanılanın aksine sınırlarda da çok beklemediğimizi söyleyebiliriz.

Gidiş tarihinizi Türkiye’deki bayramların başlangıç tarihlerine denk getirmezseniz siz de bizim gibi rahat edersiniz. Genelde bayramda Türkiye’de olabilmek için benzer tarihlerde yola çıkınca sınırlarda uzun kuyruklar oluşabiliyor ve uzun saatler beklenebiliyor.

Almanya’dan Türkiye’ye arabayla gitmek kaç saat sürer?

Almanya’dan Türkiye tam 2420km! Eğer araçta iki sürücü varsa dinlenme ve uykuyu ona göre ayarlayabileceğiniz için 25-30 saat arasında İstanbul’a varmak mümkün. Ama bizde aracı sadece Şahin kullandığı için durum biraz daha farklı oldu ve toplamda 42 saat sonra İstanbul’a vardık.

Almanya Türkiye arası seyahat rotamız

Aşağıda Google Maps’te kaydettiğimiz haritamızı ve duraklarımızı görebilirsiniz. Rotamızın linkini de fotoğrafın açıklamasında paylaştık. Şimdi bütün ülke sınırlarını ve nerelerde mola verdiğimizi ya da konakladığımızı tek tek anlatacağız.

Almanya’dan Türkiye’ye Arabayla Gitmek
Almanya’dan Türkiye’ye Arabayla Gitmek – Almanya Türkiye Rotası

Almanya

11:30’ta Stuttgart’tan yola çıktık. Öncelikle otobana girmeden benzin aldık. Çünkü Almanya’da otoban üzerindeki benzinciler benzini çok daha pahalıya satıyor. Almanya’da benzin fiyatları günün saatlerine göre değişiyor ve normalde şehirlerde litresi 1.58€ – 1.72€ arası seyrediyor. Fakat otobanda bu fiyat bir anda uçuyor. Otobandan benzinin litresini 1.90€’a aldığımız olmuştu.

Avusturya sınırına kadar Almanya içerisinde yaklaşık 5 saat yol gittik. A8 otobanıyla Ulm, Augsburg ve Münih’ten geçtik. Ulm ve Münih tarafında günün neredeyse her saati çok trafik oluyor. O yüzden aslında sabaha karşı yola çıkmak daha mantıklı olabilir. Ama biz öğlene kadar çalışıp öyle yola çıktığımız için bunu yapamadık.

Almanya’nın otobanlarının düzgün ve sürücülerin de kurallara uygun araç kullandığını söyleyebiliriz. Bu yüzden sürüş genel olarak keyifli oluyor. Ayrıca genel olarak otobanda hız sınırı olmadığını ve otobanların ücretsiz olduğunu da söylemiş olalım!

1. molamızı yola çıktıktan 2 saat 15 dakika sonra verdik ve mola yerimizde tuvalet vardı. 15 dakika dinlendikten sonra yola devam ettik. Almanya’da otoban kenarındaki çoğu mola yerinde tuvalet bulunuyor ve genelde temizler. Kullanabilmek için yanınızda bozuk para bulundurmanızda fayda var. 🙂

Avusturya

Almanya Avusturya sınırına 16:30’da geldik. Avusturya da AB ülkesi olduğundan sınırda hiç kontrol yoktu ve rahatça geçtik. Avusturya otobanlarını kullanabilmek için “Vignette” almanız gerekiyor. Bunu isterseniz ADAC sitesinden, herhangi bir ADAC ofisinden ya da sınıra yakın benzincilerden alabiliyorsunuz. Biz seyahat öncesi ADAC ofisinden almayı tercih ettik. Avusturya otobanlarının iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz.

2. molamızı Avusturya’da yaklaşık 20 dakika ilerledikten sonra verdik. Mola yerimizin çevresi dağlarla çevriliydi ve inanılmaz güzel bir manzarası vardı. 45 dakikalık bu molada hazırladığımız yemeklerimizi yedik ve sonrasında da yola devam ettik.

Burada biraz yağmura yakalandık ama neyse ki çok uzun sürmedi. Baktık ki benzin almamız lazım 3. molamızı verdik. Durduğumuz yer pek temiz değildi ama yine de 20 dakika burada dinlenip yola devam ettik.

Sonrasında Avusturya Slovenya sınırında Karawanken tünelinden geçtik. Bu tünelin ayrı bir ücreti var ve Avusturya Slovenya yönü için ücretini ADAC üzerinden ödemeniz mümkün.

Slovenya

Avusturya Slovenya sınırından 19:45’te geçtik ve yine hiç kontrol olmadı. Slovenya otobanı Almanya’yla kalite olarak çok benzer. Sadece Hırvatistan sınırına yakın yol çalışması oldugundan karşı yönde trafik vardı, neyseki bizi etkilemedi. Slovenya’da yol boyunca gün batımını izledik ve çok keyifliydi.

Slovenya Hırvatistan sınırında iki ülke de pasaport kontrolü yapıyor. Slovenya pasaport kontrolünü yaklaşık 20 dakika bekledik. Oturum kartlarımızı ve pasaportlarımızı göstermemiz yetti. Bir sıkıntı yaşamadık, sadece görevli suratsızdı ve tek kelime konuşmadı.

Hırvatistan

Hırvatistan pasaport kontrolünde ise sadece 6 dakika bekledik ve saat 22:00 olmuştu. Burada da oturum kartlarımızı ve pasaportlarımızı gösterdik. Bu sınırda da herhangi bir sorun yaşamadık ve görevli en azından tepki veriyordu. Sınırı geçtikten sonra hemen gişeler karşıladı bizi ve otoban kullanımı için 0.95€ ödedik. Gişedeki makineden kredi kartıyla ödememizi yaptık ve hiç şifre bile sormadı. Heralde çok düşük bir ücret olduğu için.

Gün boyu yorucu geçtiği için daha fazla yola devam etmek istemedik ve 22:30’da konaklayacağımız 4. molamızı verdik. Mola yerimiz çok temiz, sakin ve güvenli bir yerdi. Gece burada araç içinde kaldık. Ağustos ortası olduğu için arabada üşümedik, polar yeterli oldu. Toplamda 7 saat 15 dakika mola verdik ve bunun yaklaşık 4 saati uyuduk. Gün doğumu o kadar güzeldi ki! Böylece ikinci günümüzün sabahı toparlanıp tekrar yola çıktık.

Moladan çıktıktan sonra tekrar otobana bağlandık ve 17.30€ otoban ücreti ödedik. Hırvatistan’da otoban giriş gişesinde önce bir kart alıyorsunuz, sonra da çıkış gişesinde ödemenizi yapıyorsunuz ve bu kartın ödemeyi yapana kadar zarar görmemesi lazım. Yoksa ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz. Unutmadan otoban hiç de iyi değildi, çok fazla çukur vardı, adeta böbrek taşı düşürür 😂

Hırvatistan’dan çıkmadan kahvaltı yapmak için 5. molamızı verdik. Mola yerinde ufak bir büfe ve tuvalet vardı ama inanılmaz pisti. Neyseki yanımızda yiyecek olduğundan hiç dışardan bir şey yemedik. 30 dakika burada kalıp yola devam ettik.

Hırvatistan çıkışında pasaport kontrolünde yaklaşık 50 dakika bekledik. Burada kontrol noktasına kadar çok fazla polis vardı. Söylemeyi unutmadan burada sağ şerit tırlar için, sol ise binek araçlar için. O yüzden sınıra yaklaşırken sola geçip oradan devam etmelisiniz. Sağdaysanız zaten polis de uyarıyor.

Sırbistan

Sırbistan pasaport kontrolü sırasına girdiğimizde saat 09:45’ti ve sadece 35 dakika bekledikten sonra kontrolden geçtik. Türkiye’ye yola çıkmadan önce en tedirgin olduğumuz ülke Sırbistan’dı. Her şeye ceza yazdıklarıyla ilgili çok fazla hikaye duymuştuk. Ama insanların neden böyle söylediğini hiç anlayamadık açıkçası. Görevliler cok güleryüzülüydü ve hiçbir gümrük kontrolü olmadan sıkıntısız geçtik sınırı.

Sınırı geçtikten hemen sonra otoban giriş gişesinden kart aldık ve çıkışta 3.5€ ödedik. Otobanda birçok sürücü emniyet şeridini asıl amacı için kullanmıyordu. Tır bile geçti emniyet şeridinden, şok olduk! Dikkatli olmakta fayda var Sırbistan’da araç kullanırken. Yolda devam ederken Niš öncesi tekrar otoban kartı aldık ve çıkışında 13€ ödedik.

Sırbistan AB ülkesi olmadığından internet paketimiz burada geçerli değilmiş. Tabi biz fark edene kadar hatlarımızdaki bütün paramızı bitirdik. Yol tarifimiz çalışmadığı için hemen mola vermemiz gerekti. Neyseki yol boyunca mola yerlerinde internet olup olmadığını tabelalarda belirtmişler. Biz de WiFi olan bir mola yerinde 6. molamızı verdik. 30 dakikalık molada Sırbistan ve Kuzey Makedonya offline haritalarını telefonumuza indirdik. Keşke yola çıkmadan aklımıza gelseymiş! 😂

Baktık yorulduk Sırbistan’da 7. molamızı verdik. Ama bu mola yeri inanılmaz pisti, o yüzden tavsiye etmiyoruz! Yaklaşık 30 dakika burada dinlendikten sonra tekrar yola koyulduk.

Sırbistan çıkışı pasaport kontrolünde yaklaşık 30 dakika bekledik ve sıkıntısız bir şekilde geçtik. Kontroldeki görevlilerle muhabbet etmeye çalışmayın anlamıyorlar. 😂

Kuzey Makedonya

Kuzey Makedonya pasaport kontrolünü sadece 5 dakika bekledik ve 17:10’da geçtik. Burada ilk kez pasaport ve oturum kartı dışında araç için yeşil kart ve ruhsat sorguladılar. Bu AB dışındaki ülkeler için bir sigorta belgesi. Daha önce hiç sormadıkları için başta ne istediklerini anlayamadık ama sonra neyseki aracın belgeleri arasında bulduk. 😂 Yeşil kart dediklerinde yeşil bir şey aradık ama belge bildiğin beyaz A4 kağıtmış!

Kuzey Makedonya otobanı da ücretli ve bu ücreti gittiğin kısım kadar ödetiyorlar. O yüzden de sık sık gişeler var. Biz böyle 5 gişeden geçtik ve toplamda 7€ ödedik. Kuzey Makedonya gişelerinde minimum 50 cent kabul ettiklerini de söylemiş olalım. Ayrıca bu ülke de AB ülkesi olmadığından internetimiz yine yoktu. Neyseki offline haritada bu ülkeyi de indirdiğimiz için sorun yaşamadık.

Kuzey Makedonya yolları çok virajlı ve bu yüzden yavaş sürmek gerekiyor. Yol boyunca şahane bir manzarayla gidiyorsunuz. Adeta bayıldık! Üstelik yol boyunca virajlara ufak cepler ve çeşmeler yapmışlar. İsterseniz durup manzaranın kısa süre de olsa tadını da çıkarabilirsiniz. Doğası hem bozkır hem de orman barındırıyor. Biz çok sevdik! 🙂

Yola devam ederken bir anda benzin göstergemizde sıkıntı olduğunu düşündük ve bir benzincide 8. molamızı verdik. 5 dakikada benzin doldurup çıktık. Sonra fark ettik ki bir sıkıntı yokmuş. Benzinimiz azaldıkça bi sevindik. 😂

Kuzey Makedonya’dan çıkmak için pasaport kontrolüne hemen girebildik, bizden başka kimse yoktu. Burada da pasaport, oturum kartı, araç için yeşil kart ve ruhsat sorguladılar. Ayrıca bütün seyahatimiz boyunca rüşvet istenen tek yerdi!

Pasaport kontrolünü yapan görevli benim pasaportumu geri verdi ama Şahin’inkini, araç ruhsatını ve yeşil kartı vermedi. Biz şok olduk bir anda! Adam Türkçe kendince espirili bi şekilde “Komşi, çorba parası” dedi. Baktık adam iyice yüzsüz, “Komşu komşuya böyle yapmaz” dedik ve belgeleri istedik. Komşu da değiliz zaten o da ayrı mesele! Neyseki belgeleri çok uzatmadan sıkıntısız aldık da Kuzey Makedonya’dan çıktık.

Yunanistan

19:10’da Yunanistan pasaport kontrolündeydik. O kadar rahat gelmişiz ki hiç bakmamıştık ülkeye girerken hangi belgeleri doldurmamız lazım diye. Yunanistan sınırında öğrendik ki, Korona dolayısıyla ülkeye girişlere 1500 kişi limit koymuşlar ve “Passenger Locator Form (PLF)” denen bir belge doldurulması gerekiyormuş! Ücretsiz olan bu belgeyi PLF linki üzerinden doldurabilirsiniz. Bu sitenin dolandırıcıların oluşturduğu versiyonu da var ve doldurunca para istiyor! Dikkatli olun! Ülkeye girişinizden en erken bir hafta öncesinde bunu doldurmuş olmanız gerekiyor!

Kuzey Makedonya AB ülkesi olmadığından internetimiz orada da yoktu. Bu yüzden belgeyi Yunanistan’a girmeden önce dolduramadık. Görevliye Yunanistan’a girdiğimizde tekrar internetimizin olacağını anlattık. Şansımıza kadın anlayışlı çıktı ve bizi ülkeye aldı. Ama internetiniz olduğu gibi bunu doldurmak zorundasınız dedi. Böylece giriş yaptık ve 20 dakikalık 9. molamızda belgeyi hemen doldurduk. Ama gerçekten bizimki büyük şans oldu! Siz bizim gibi yapmayın.

Yunanistan otobanı da ücretli ve bu ücreti yine gittiğin kısım kadar ödetiyorlar. Biz toplamda 8€ ödedik.

Yunanistan’da otoban çok şeritli ve yol genel olarak iyi. Ama maalesef Google Maps paralı yol seçmemize rağmen bizi yan yola yönlendirip durdu. Durum böyle olunca sahil şeridindeki kasabalardan geçmek durumunda kaldık. Gece çok geç olduğundan manzaramız falan da olmadı. Gündüz oradan geçiyor olsaydık eşsiz bir manzarası olduğuna eminiz. Google Maps’in bu saçmalaması bizi baya zorladı çünkü otobana bağlayamadı bir türlü. Gittiğimiz yolda tek başımızaydık, bütün trafik tabelalarının üzerlerini birileri tamamen boyamıştı ya da çalılıklar o kadar uzamıştı ki tabelaları görmek şöyle dursun bazen şeridimize zor sığıyorduk. Durum böyle olunca iyice tedirgin olduk… Baktık ki olacak gibi değil diğer telefondan da İpsala sınır kapısına yol çizdirdik ve ancak o zaman otobana tekrar çıkabildik.

Yunanistan’da otobanda gittiğimiz süre boyunca benzinci hiç göremedik. Zaten benzinciler de gece kapanıyormuş. Çok garip değil mi? O yüzden bu konuda dikkatli olmakta fayda var.

Sonunda artık 02:35’te Yunanistan’dan çıktık. Resmen Google Maps yüzünden yolumuz en az 2 saat uzadı!

Türkiye

Türkiye sınırına gelmeden hemen önce HES kodu oluşturmak için belge doldurduk. Yoldaki üçüncü günümüzde saat 03:00’te artık Türkiye’ye girmiştik! İpsala sınır kapısında sadece 20 dakika bekledik, neyseki uzun bir sıra yoktu. Pasaport kontrolü yapılırken bir de gümrük görevlisi yanımıza geldi ve aşırı sevimsiz bir tavırla “A ilk kez mi geliyorsunuz arabayla, e bir bakalım o zaman” diyip sigara, alkol ve elektronik getirip getirmediğimizi sordu. Neden böyle bir tavra girer insan anlamak mümkün degil!

03:20’de artık yorgun yorgun daha gitmeyelim dedik ve 10. molamızı verdik. Aslında planımız bu mola yerinde kalmaktı ama sadece 30 dakika durabildik. Tam uyku moduna giriyorduk ki saçma bir grup kendi arasında çok hararetli kavga etmeye başladı ve inanılmaz tedirgin ettiler bizi. Durum böyle olunca orada daha fazla kalmak istemedik ve yavaş yavaş ilerleyelim başka bir yerde dururuz diye düştük tekrar yola!

İçimize sinen bir yer göremeyince iki saat daha gitmişiz. Sonunda Şahin daha fazla zorlansın istemedik ve 11. molamızı verdik. Yaklaşık 1.5 saat uyuduktan sonra daha iyiydik ve yola devam ettik.

08:00’de artık İstanbul’daydık!

Almanya’dan Türkiye’ye arabayla gitmek kaç para tuttu?

Toplamda yaklaşık 174 lt benzin kullandık ve bütün masraflarımızla birlikte yaklaşık 340€ ödedik. Aşağıdaki tabloda bütün detayları bulabilirsiniz.

ÜlkeSebepÜcret
AlmanyaÇekme halatı*10€
AvusturyaVignette (10 günlük)
Karawanken tüneli kullanımı
Tauernautobahn kullanımı
Benzin (41.42 lt)
9.5€
7.6€
12.5€
61.67€
SlovenyaVignette (1 aylık)**30€/2 = 15€
HırvatistanOtoban kullanımı
Benzin (15.55 lt)
18.25€
24.20€
SırbistanOtoban kullanımı
Hatlardaki para
Benzin (34.35 lt)
Benzin (23.96 lt)
16.5€
16€
49.67€
33.84€
Kuzey MakedonyaOtoban kullanımı
Benzin (10.01 lt)
7€
13.30€
YunanistanOtoban kullanımı8€
TürkiyeHGS
Benzin (49 lt)
8.04€
38.22€
Toplam339.29€
Almanya’dan Türkiye’ye Arabayla Gitme Maliyeti

* Sırbistan’da araçların çekme halatı yanında taşıması zorunlu olduğu için aldık. Eğer olur da polis durdurursa bu yüzden rüşvet alma ihtimallerinin olduğunu duymuştuk.

** Seyahatimizi 3 haftalık planladığımız için gidiş dönüş aynı Vignette’yi kullanabildik.

Almanya Türkiye rotası ülke kıyaslaması

Geçtiğimiz onca otobanı kıyaslayacak olursak sürüş konforu açısından sıralamamız en iyiden en kötüye doğru aşağıdaki gibi!

Almanya > Slovenya > Avusturya > Yunanistan > Kuzey Makedonya > Türkiye ~ Hırvatistan > Sırbistan

Sürüş tarzı ve kurallara uyma açısından ise sıralamamız biraz daha farklı. Kuzey Makedonya ve Yunanistan’da çok sürücü görmediğimiz için onları değerlendiremedik. 🙂

Almanya ~ Avusturya > Slovenya ~ Hırvatistan > Türkiye ~ Sırbistan

Almanya’dan Türkiye’ye gümrüğe tabii neler götürdük?

Biz sadece alkol ve çikolata götürdük. Çikolata için kişi başı 2 kg, alkol içinse kişi başı 1 litre yüksek oranlı alkol limiti var aklınızda olsun 🙂

Böylece Almanya’dan Türkiye’ye arabayla gitmek yazımızın sonuna geldik!

Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 🙂

Subscribe
Bildir
guest
8 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Umut
Umut
1 yıl önce

Merhaba,
Deneyiminizi paylastiginiz icin tesekkurler,gayet faydali bir yazi. Yesil kartla ilgili bir sorum var. Sigorta firmamdan istedigim yesil kart/uluslararasi tasit sigortasinda Turkiye ve AB disindaki ulkelerin ustu cizili. Firmanin aciklamasina gore uluslararasi sigorta karti bu ulkelerde gecerli degil. Bu konuyu da aciklik getirebilir misiniz?
Tesekkurler

berkan
berkan
1 yıl önce

Merhaba,
oncelikle bilgiler icin tesekkur ederim,
Ben Almanya ya shengen vizesi ile gelmistim, vizem agustos sonu bitiyor, simdi araba ile donebilir miyim? rota da solvenya, hirvat, sirbistan, bulgarisatn olacak bunlardan herhangi biri sinir gecisinde problem yapar mi? daha once Belgrada Turkiyeden ucakla gitmistim orada vizesiz giris yapilyor sirbistan disindaki ulkeler AB uyesi oldugundan shengeni kabul edeceklerini dusunuyorum ama emin olmadan da yola cikmak istemiyorum. yardimci olursaniriz sevinirim.

Bahadir Akyurt
Bahadir Akyurt
1 yıl önce

Merhaba, benim Yesil Kartim sadece Turkiyede Avrupa tarafinda gecerli. HUK24 Anadolu tarafi icin vermiyor sigorta. Neyapmaliyim? Turkiyede Sigorta yapabiliyormuyuz? Yada Allianz bir ayligna yeni sigorta yapabilirmiyim. Sagolun

Nilay
Nilay
1 yıl önce

Merhaba

Bu yolculugu nezaman yaptiniz? Ve neden Kuzey Makedonyadan gecmeyi tercih etiniz ve bulgaristan dan degil?

ADAC sigortasini yaptirmak icin sadece Almanyada yasiyanlarmi yaptirabilior yada baska ulkeler icinde gecerlimi

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

8
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x