Münih Teknik Üniversitesi - Yüksek Lisans Kabul Sonrası

Münih Teknik Üniversitesi – Yüksek Lisans Kabul Sonrası

Yüksek lisans kabul sonrası bir yandan rahatlama getirirken diğer yandan da yeni bir telaşı başlatan bir dönemdir. Bu telaşı azaltmak ya da olabildiğince önlemek ise kendinizi bu sürece hazırlayarak mümkün olur. Bu yüzden bugün Münih Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans kabulunüzü aldıktan sonra neler yapmalısınız bunları anlatacağım.

Not: Şuanda okuduğum program “Master in Management and Technology” olduğu için bazı yazdığım maddeler bu programa özgü olabilir. 🙂

Yüksek Lisans Kabul Sonrası Yapılması Gerekenler Neler?

Vize başvurusu yapmak

Eğer öğrenci vizesine başvuracaksanız bu yazımız sizin için çok faydalı olacaktır.

Eğer benim gibi aile birleşimi vizesi ile gelecekseniz nasıl başvurabilirsiniz, ne kadar sürede vize çıkar gibi bütün detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Üniversiteden gelecek olan mailleri takip etmek

Kabul sonrası üniversite tanıtımlarının, neler yapmanız gerektiğinin anlatıldığı ve sorularınızı sorabileceğiniz online seminerler düzenleniyor. Bu online seminerler mail yoluyla size bildiriliyor ve çok fazla ögrenci alımı olduğu için sınırlı kapasiteye sahip olabiliyor. O yüzden bilgilendirme maili geldiğinde hızlı dönüş yapmanız gerekiyor. 2019 yaz döneminde aşağıdaki konularda online seminerler düzenlenmişti.

  • Studying at TUM School of Management
  • Accomodation
  • Course Planning

Bunlar dışında yine mail yoluyla hangi tarihlerde yüzyüze organizasyon planlandığı bildiriliyor. Bu gibi organizasyonlar giriş yaptığınız dönemdeki öğrencilerle tanışmanız ve adaptasyonunuzu hızlandırmanız için çok güzel firsatlar oluşturuyor.

Ayrıca size atanan “buddy” ile görüşüp kampüs ve şehir turu yaptığınız bir etkinlik bile var. Hem kampüste ne nerede bunu öğrenmek hem de şehir hakkında bilgi sahibi olmak için çok güzel bir etkinlik 🙂

Kalacak yer bulmak

Yüksek lisans kabul sonrası dönemde en çok zaman harcayacağınız konulardan biri de kalacak yer bulmak. Dolayısıyla ne kadar erken başvurulara başlarsanız o kadar iyi.

Almanya’da kiralık ev ve yurt bulmak yazımız Almanya’da hangi sitelerden ev başvurusu yapabilirsiniz, nasıl başvurmalısınız ve hani dökümanları hazırlamanız gerekiyor gibi sorularınıza cevaplar verecektir. ☺️

Öğrenci kimliğini teslim almak

Bu kart ile yemekhanede yemek yiyebilir, özel calışma odalarına giriş yapabilir, müzelere öğrenci olduğunuzu kanıtlayarak indirimli girebilirsiniz.

Aynı zamanda toplu taşımada indirimli seyahat edebilmeniz için de yanınızda her zaman bu öğrenci kimliğinizin olması gerekiyor. Dolayısıyla size birçok olanak tanıyacak bu kimlik altın değerinde 🙂

Toplu taşıma biletine karar vermek

Aslında dönem ücreti ödediğinizde toplu taşıma için de “basic ticket” almış oluyorsunuz. Bu durumda seyahat ederken yanınızda geçerli ve dönem bandrollü öğrenci kartınızın ve pasaportunuzun olması yeterli. Fakat “basic ticket”‘ın bazı kısıtlamaları var. Aşağıda bunları görebilirsiniz.

  • Hafta içi sadece akşam 18:00’dan sonra sabah 06:00’a kadar
  • Haftasonları ve bayramlarda bütün gün

Bunun dışında eğer 24 saat ulaşımı kullanmak isterseniz de ISARCARD satın almanız gerekiyor. ISARCARD’in fiyatı 195.70 Euro ve sadece o dönemin bandrolü olan öğrenci kartınızla birlikte geçerli. Bu yüzden mutlaka öğrenci kartınız üzerindeki dönem tarihini dönem başlarında üniversitenin kütüphane tarafındaki makinelerde güncellemeyi unutmayın.

ISARCARD’i MVV ofislerinden alabileceğiniz gibi herhangi bir bilet satış makinesinden de alabilirsiniz. Benim önerim makineden almanız olacaktır. Maalesef deneyimlerim doğrultusunda ana tren istasyonundaki MVV görevlilerinin çok da yardımcı bir tavır sergilemediğini söylemek isterim. Açıkçası kendiniz çok kolay bir şekilde makineden alabileceğiniz için başka insanlarla uğraşmanıza gerek de yok. Zaten bilet makinelerinde birçok dil seçeneği de mevcut Türkçe ve İngilizce de dahil olmak üzere. 🙂

Daha fazla detaya buradan ulaşabilirsiniz.

Önerim kalacağınız yere bağlı olarak bu seçimi yapmanız. Eğer üniversiteye yakın bir ev bulabilirseniz ISARCARD sizin için çok da mantıklı bir seçenek olmayabilir. Fakat her gün U-bahn ya da S-bahn gibi ulaşım taşıtlarını kullanacaksanız kendinize zaman kısıtı vermemeniz daha mantıklı olacaktır.

Ayrıca yine kalacağınız yere bağlı olarak bisiklet de bir alternatif olabilir. Almanya’da bisiklet kullanımı çok yaygın, uygun fiyatlara ikinci el bisiklet bulabilirsiniz.

Ders seçimi yapmak

TUM’da ders seçimleri TUMOnline ve Seminar Placement Tool üzerinden oluyor.

Eğer ders seminer olarak veriliyorsa Seminar Placement Tool üzerinden istediğiniz derslere başvuru yapıyorsunuz. Seminer derslerinin kontenjanları çok az olduğundan ve makale yazıp, grup ya da bireysel çalışmalarla problem çözümleri yapacağınızdan dersi alacak kişiler seçimle belirleniyor. Bu seçimde CV’niz, neden o dersi seçmek istediğinizi anlattığınız bir yazı ve o zamana kadar aldığınız dersler etkin rol oynuyor. Eğer ders için seçildiyseniz yerinizi garantilemeniz için ilk derse katılımınız zorunlu oluyor.

Eğer ders seminer şeklinde değilse de TUMOnline üzerinden ders seçimi yapıyorsunuz.

“Management and Technology” master programından mezun olabilmeniz için aşağıdaki kredilerde ders seçimi yapmanız gerekiyor.

Management – 30 ECTS (Advanced seminar – 6 ECTS)

Yönetim alanındaki özelleşmenize göre 1 adet “Advanced Seminar” almanız ve geçmeniz gerekiyor. Onun dışında kalan 24 ECTS’i o özelleşme alanındaki seçmeli derslerden seçebiliyorsunuz.

Technology – 30 ECTS

Electives in Management and Technology – 24 ECTS

Bu seçmeli dersler herhangi bir özelleşme alanında olabilir.

Advanced International Experience – 6 ECTS

Yurtdışı deneyimini kanıtlamak için aşağıdaki seçeneklerden birini sağlamanız gerekiyor. Her seçenek için kanıt bir belge sunmaniz gerektiğini unutmayın. 🙂

  • Study abroad, minimum 60 calendar days
  • Subject-specific internships abroad, minimum 60 calendar days
  • Project study abroad, minimum 60 calendar days
  • Master thesis abroad, minimum 60 calendar days
  • International students: First semester of their Master studies in combination with a proof of basic German language proficiency

Master Thesis – 30 ECTS

Seçtiğiniz derslerin nerelerde verildiğine Room Finder ile bakmak

TUM internet sitesinde bulabileceğiniz “Room Finder” tam bir kurtarıcı. Aradığınız yerin sadece bulunduğu bina ya da kat bilgisini vermekle kalmayıp aynı zamanda detaylı harita görseli ile net olarak size yerini belirtiyor. Linke buradan ulaşabilirsiniz. Ders seçimlerinizde kritik bir rol oynayacağına şüphe yok 😉

A1.1 seviye Almanca’yı ikinci dönem sonuna kadar kanıtlamak

Yüksek lisans kabul sonrası Almanca seviyenizi ikinci dönem sonuna kadar kanıtlamanız gerekiyor. Bu Bayern eyaletindeki üniversitelerde %100 İngilizce program bile okusanız bir zorunluluk.

Not: Almanca programlar için gereken seviye değişmekle beraber genel olarak dersleri takip edebilmek, teknik alanda yorum yapabilmek için en az B2 seviye Almanca bilmek gerekiyor. Bazen bu seviye bile teknik konularda detaylı tartışmalar yaparken ya da dersleri takip etmeye çalıştığınızda yeterli olmayabiliyor.

İstenen seviye A1.1 yani başlangıç seviyesi olduğundan bunu kanıtlamanız problem olmayacaktır. Üniversitenin sağladığı Almanca dersleri ile ya da aşağıdaki seçeneklerden biri ile bu koşulu sağlayabilirsiniz. Her koşul için kanıt bir belge sunmanız gerektiğini unutmayın. 🙂

Ders dili Almanca olan bir modül bitirmek (“Passing of a module taught in German at TUM”)

Almanya’da bazı programlarda bazı dersler modül şeklinde veriliyor. Modül şeklinde verilen bir ders, iki ya da ikiden fazla bölümden oluşuyor. Her bölümün de ayrı sınavı oluyor. Ancak bütün sınavları geçtiğinizde modül kredisi transkriptinizde görünüyor.

Eğer seçtiğiniz programda ders dili Almanca olan bir modülü alıp geçerseniz, bunu Almanca kanıtı olarak kullanabilirsiniz. Fakat söylemek isterim ki alanınızdaki zorlu dersleri Almanca alabilmek icin en az B2 seviye Almanca’ya ihtiyacınız olacaktır. Bazen bu seviye bile konuları tartışırken ya da kompleks konuları anlarken yeterli olmayabilir. Eğer bu seviyede bir Almancanız varsa çok büyük ihtimalle dil sertifikanız da vardır. Dolayısıyla sonraki maddelerde bahsedeceklerim böyle bir modül almanızdan daha kolay seçenekler olacaktır. 🙂

Almanca dil kursu belgesi (“Certificate of a language course (at least A1.1) from TUM or any other institution“)

Üniversitenin Almanca seviye belirleme sınavına (“Einstufungstest”) girip seviyenizi belirleyebilir ve kendinize dili öğrenmek için bir plan oluşturabilirsiniz. Seviye belirleme sınavına buradan ulaşabilirsiniz. Bunu tamamladıktan sonra da seviyenize göre TUMonline aracılığı ile buradan ders seçebilirsiniz.

Bunun dışında farklı kurslardan aldığınız dil belgelerini de kullanabilirsiniz.

Almanca üniversite giriş sınav notuna sahip olmak (“German as part of your higher education entrance qualification”)

Bu sınav notları Abitur, A-level ya da lise diploması olarak adlandırılabilir.

Lisansı Almanca okumak (“Bachelor degree taught in German”)

Almanya’da Almanca ders almak (“Exchange semester in Germany and passing a module taught in German”)

Almanca sertifikasına sahip olmak (“Language certificate”)

TestDaF ya da Goethe-Zertifikat gibi Almanca sınav sonuçlarınızı kanıt olarak gösterebilirsiniz.

Eğer yüksek lisans sonrası ileride Almanya’da yaşamayı hedefliyorsanız da hız kesmeden Almanca öğrenmeye devam etmenizi öneririm. Dil bilmek iş bulmanızı çok daha hızlandıracak ve adaptasyonunuzu fazlasıyla kolaylaştıracak bir faktör.

Şehre kaydolmak

Eğer bir ev bulduysanız, ev sahibinizden “Wohnungsgeberbestätigung” belgenizi aldığınız gibi şehre kayıt olabilirsiniz. Almanya’da bu kaydı “Bürgerbüro”, “Rathaus” ya da “Ausländeramt” yapıyor ve bunun için bir ücret ödemiyorsunuz.

Not: Eğer henüz bir ev bulamadıysanız, şehre kayıt olmak için otel ya da Airbnb adresinizi geçici olarak kullanabilirsiniz. Kalacağınız kalıcı evi bulduktan sonra ise bu adresi değiştirebilirsiniz. Bu sebeple şehre kayıt olmak için daimi kalacak yer bulana kadar beklemenize gerek yok. 🙂

TUM School of Management yetenek havuzuna (“talent pool”) kaydolmak

Düzenlenen birçok kariyer etkinliğinden haberdar olmak adına talent pool’a kaydolmanızı tavsiye ederim.

TANDEM partneri bulmak

Almanca ya da geliştirmek istediğiniz farklı bir dil için TANDEM partneri bularak bu süreci kendiniz için hızlandırabilirsiniz.

TUMOnline’a güncel adresinizi girmek

Almanya’ya geldiğinizde kalacak yer bulduysanız ya da en başta kalacak yer bulamayıp otelde ya da Airbnb’de dahi kalıyor olsanız bu adresinizi TUMOnline sisteminde güncellemelisiniz. Üniversitenin size gönderebileceği herhangi bir posta için bu çok önemli. Almanya’da hemen hemen her resmi işin posta yoluyla yapıldığı düşünülürse adres değişlikliği olduğu an sistemdeki güncellemenizi tamamlamanızı öneririm. 🙂

Umarım TUM yüksek lisans kabul sonrası yazımı keyifle okumuşsunuzdur. Sorularınız varsa yorum kısmından sorabileceğiniz gibi, Instagram ya da Facebook‘tan da bize ulaşabilirsiniz. 🙂

Münih Teknik Üniversitesi – Yüksek Lisans Kabul Sonrası

Daha önce Münih Teknik Üniversitesi (TUM)’nde yüksek lisansa nasıl başvurabileceğinizi detaylarıyla anlatmıştım.

Ayrıca Münih Teknik Üniversitesi – Yüksek Lisans ve buradan yazılarımız da ilgini çekebilir.

Subscribe
Bildir
guest
7 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Büşra Nur Erciyas
Büşra Nur Erciyas
4 yıl önce

Ders içerikleri ve bölümle ilgili daha detay bilgiler bekliyoruz
Ne tür dersler görüyorsunuz? Ne kadar zor?
Haftada kaç gün , kaç saat ders var gibi😉

Ahmet Hakan
Ahmet Hakan
4 yıl önce

Öncelikle merhabalar böyle bir blog oluşturup benim gibi Almanya da yüksek lisans yapmak isteyen arkadaşları aydınlattığınız için teşekkür ediyorum.
Ben Selçuk Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisi mezunuyum. Almanyada yüksek lisans yapma gibi bir düşüncem var. Ortalamam 2.70 Almanyadaki teknik üniversitelerin hepsinde 3.00 üzeri ortalama istiyor mu? Birde biz avrupa ülkesi olmadığımız için Almanyadaki devlet okulları senelik para alıyor mu?

Onur
Onur
4 yıl önce

Merhaba,

Blog’unuzu çok faydalı oluyor, ben de management and technology okumak istediğim için bana ekstra faydalı oluyor 🙂
Advanced International Experience olarak lisansta yaptığımız Erasmus (Portekiz’de) sayılıyor mu acaba?

Onur
Onur
4 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Hemen cevap vermişsiniz çok teşekkür ederim. Önümüzdeki dönemde sizi türlü türlü sorularla yine rahatsız edebilirim, hoşçakalın!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

7
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x