Almanya’da Yüksek Lisans – 1

Bugün size Almanya’da yüksek lisans deneyimimi anlatacağım.

2 Ekim 2015’te tekrar Almanya’daydım. Münih Havaalanına indikten sonra otobüsle Ingolstadt’a, otobüs durağından da evin önüne geldiğimde 2’yi çoktan geçmişti ve uçağımın geç kalması nedeniyle ev sahibimle olan görüşmemi kaçırmıştım ve kapının önündeydim, telefonumun şarjı bitmişti. Neyse ki bavulumla kapının önünde beni gören komşumla kısa süreli konuşmamızdan sonra telefonunu kullanmama izin verdi de ev sahibimi arayarak geciktiğimi ve kapının önünde olduğumu söyledim. Artık evime girmek için sadece ev sahibinin evinden çıkıp gelmesini bekliyordum, telefonda dediği gibi 25 dakika sonra artık evin içindeydik.

Eşyalarımı odama, dolaba yerleştirirken, bir yandan da odada eksik olan yatağı, çalışma masasını internetten sipariş ediyordum. Tabii ki kapıda ödemeyle, gelmesine üç gün vardı ve odadaki koltuk üç gün boyunca yaşam alanım olacaktı. Eğer Almanya’ya bloke hesap açtırarak geldiyseniz ilk hafta para çekmeniz mümkün olmayacaktır, o yüzden yanınızda 1000 Euro gibi nakit olmasında fayda var.

İlk ders…

Pazartesi günü dönemin ilk dersine gittiğim de rahatlamıştım ve mutluydum. Lisansın son iki döneminin koşuşturması geride kalmıştı, ama bir yandan da Perşembe gününü düşünüyordum. BMW’yle çalışan bir mühendislik firmasının ilanına başvurmuştum yarı zamanlı öğrenci (Werkstudent) olarak, Perşembe günü Münih’te onlarla görüşecektim.

Perşembe günü 45 dakikalık Almanca görüşme sonrasında hem takım liderim, hem de benim için olumlu olmasına rağmen, daha uygun adayın varlığı nedeniyle red alıyordum. Uzunca bir süre de diğer başvurularıma olumlu cevap almayacaktım ve görüşmeye çağrılmayacaktım.

Derslerin yoğunluğu, alışma süreci, bürokratik işlemler ve çevredeki firmaları tanıma sürecinde çok fazla iş başvurusu yapamıyordum. Başvurularım da İngilizce olduğu için reddediliyordu. Bunu ilk defa Continental’e Almanca başvurduğum zaman öğreniyordum. Artık ilk dönem bitmiş, sınavlar geçmişti ve başvurumu Almanca’ya çevirmeye zamanım olmuştu ve ilk başvurumu Continental’e yapıyordum bu belgelerimle.

Ve tadam,

4 Nisan’da gelen maille yüz yüze görüşmeye çağrıldığımı öğreniyordum. 15 Nisan’daki görüşmede Bosch’ta part-time sırasında yaptıklarım hakkında Almanca konuştuktan sonra, son işverenimden Arbeitszeugnis konusunda bir tedirginlik oluyordu, çünkü Türkiye’de böyle bir belge yok.

Arbeitszeugnis – Bir iş yerinde yaptığın işlerin ve performansının anlatıldığı yazı, Almanya’da işveren bu belgeyi iş bitişinde vermek zorunda

Neyse ki o an aklıma Türkiye Bosch’taki müdürüme sorup yaptığım işleri ve söylediklerimi onaylatabileceğimi söyleyince bu fikir müstakbel müdürümün hoşuna gidiyordu.

İş görüşmesinden çıktıktan sonra eve gidip Türkiye’deki müdürüme durumu anlatan bir mail atıyordum ve mail olarak müstakbel müdürüme atıp atamayacağını soruyordum. Boschtaki müdürüm Pazartesi günü 12.40’ta müstakbel müdürüme mail atarken beni de bcc’ye ekliyordu. Saat 13.05’te müstakbel müdürüm benimle çalışmak istediğini ve hangi günler çalışabileceğimi soruyordu. Artık maddi olarak daha rahat bir yüksek lisans dönemi beni bekliyordu. 10 Mayıs 2016’da başladığım Werkstudent maceram 30 Eylül’e kadar sürecekti.

Artık bir yandan para kazanıyor, derslerin yanında bir yandan da staj için firma arıyordum. Bu sırada 3 Haziran’da Bosch’la görüştüm, fakat en iyi adayları olmama rağmen, gönüllü stajyer olmam nedeniyle bana sözleşme öneremiyorlardı.

Bu arada Continental’de başka departmanda yapmak istediğim bir tez konusu yayınlanmıştı ve pozisyon için Martin ve Matthias’la görüşme ayalardım. Bir hafta sonrasında tez konum belliydi, ilk üç ayı staj ve altı ayı tez süresi olacak şekilde dokuz ay için anlaştıktan sonra artık hedeflerime ulaşmıştım ve Ingolstadt’tan Regensburg’a taşındım.

Regensburg…

Yazımı kapatırken Almanya’daki yüksek lisansta en farklı gelen şey, bir ders için sadece bir sınav olması, sadece bir final geçtin, kaldın, sadece buna bağlı…

Almanya’da yüksek lisans başvuruları ile ilgili bu yazılar da ilginizi çekebilir: Münih Teknik Üniversitesi – Yüksek Lisans, Otto von Guericke Üniversitesi – Almanya’da Yüksek Lisans, Technische Hochschule Ingolstadt – Almanya’da Yüksek Lisans, Almanya’da Yüksek Lisans Bulma ve Başvuru

Eğer sorularınız varsa yorum kısmından sorabileceğiniz gibi, Instagram ya da Facebook‘tan da bize ulaşabilirsiniz. 🙂

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

2
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x