Almanya’da toplamda 25.000 şato, kale ve konak olduğuna inanabiliyor musunuz? Bir ömür hepsini gezmeye yetmez desek yalan olmaz resmen. Bunlardan birkaçı var ki bir hayli ünlü. Öyle ki masallara ilham kaynağı bile olmuş. İşte En İyi Almanya Şatoları ve Kaleleri!
En İyi Almanya Şatoları ve Kaleleri
Bu yazımızda Almanya şatoları ve kalelerinden Schloss Neuschwanstein, Burg Eltz, Schloss Lichtenstein, Burg Hohenzollern ve Schloss Heidelberg hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlattık.
Schloss Neuschwanstein
Schloss Neuschwanstein (yani Neuschwanstein Şatosu) Bavyera Kralı II. Ludwig’in kendi inzivası için yaptırdığı bir Almanya şatosu. Şatonun inşaasına 1869 yılında başlansa da 1892 yılına kadar tamamlanamamış. Dahası Kral Ludwig II inşaatın tamamlanmasını bile göremeden 1886 yılında ölmüş.
Şato tuğlayla inşa edilse de, cephesi yakındaki bir taş ocağından çıkarılan kireç taşı ile kaplandığı için beyaz renkte. Ayrıca şatoda Romanesk, Gotik ve Bizans mimarilerinin etkisi görülüyor.
Cinderella (yani Külkedisi)’ni hepimiz biliyoruz değil mi? İşte bu şatonun Disney’in Cinderella şatosuna ilham kaynağı olduğu söyleniyor. Hatta Disneyland’daki Sleeping Beauty (yani Uyuyan Güzel) şatosu bile bu şatoyu andırıyor. Diyeceğimiz o ki Almanya’ya gezi planı yaparsanız burayı da listenize ekleyin.
Şatonun içerisini 30 dakikalık İngilizce ya da Almanca turla gezmek mümkün. Ama ben şatonun içinde vakit geçirmektense manzarasını izlerim diyorsanız da “Manzara noktaları” başlığı altında hepsini anlattık.
Google Maps: Schloss Neuschwanstein
Ulaşım
Şato Münih’e arabayla yaklaşık 2 saat mesafede. Arabayla gelecek olanlar için park yerini aşağıda paylaştık. Bu park yerinden yaklaşık 15-20 dakikada şatoya yürüyebilirsiniz.
Google Maps: Parkplatz P3
Bunun dışında Münih’ten trenle Füssen’e gidip Füssen tren garından da Neuschwanstein Şatosu’na giden otobüslere binebilirsiniz. İneceğiniz durağın adı Schloss Neuschwanstein, Schwangau. Bu yolculuk yaklaşık 3 saat sürüyor. Ayrıca Münih’ten FlixBus’la direkt buraya gelmeniz mümkün. FlixBus otobüsleri Münih’te Hackerbrücke’den kalkıyor ve yaklaşık 2 saat 40 dakikada şatoya ulaşabiliyorsunuz. İneceğiniz durağın adı Schwangau (Schloss Neuschwanstein).
Bir diğer seçenek ise turla şatoya gelmek. Get Your Guide üzerinden birçok tur ayarlamanız mümkün.
Manzara noktaları
Her ne kadar şatonun içerisinde fotoğraf çekmeniz yasak olsa da şatonun dışarısından dilediğiniz gibi fotoğraf çekebilirsiniz. Şato konumu dolayısıyla birçok farklı manzara noktasından görülebiliyor.
Marienbrücke Neuschwanstein Şatosu’nun etkileyici manzarasını görebileceğiniz şahane bir asma köprü. Haliyle fotoğraf çekmek için de çok ideal. Buraya şatodan yaklaşık 20 dakika içinde yürüyebilirsiniz. Bu köprüyü geçtikten sonra küçük bir seyir balkonu da mevcut. Buraya ulaşmak nitekim daha kolay olduğundan bir hayli kalabalık olduğunu söylemiş olalım. Gün ortası uzun bir sıra beklemeniz gerekebilir. Bu yüzden olabildiğince erken gelmenizde fayda var.
Google Maps: Marienbrücke
Bir diğer manzara noktası da şatonun diğer yanında. Ama burası şatonun aşağısında kaldığı için manzarası bizce o kadar iyi değil.
Google Maps: Aussichtspunkt Neuschwanstein
Sonraki konum ise şatonun çevresini ve vadiyi rahatça görebileceğiniz bir yer. Buradan şahane fotoğraflar çekmek mümkün. Ayrıca şatonun ihtişamlı ön cephesini de buradan fotoğraflayabilirsiniz. Buraya Marienbrücke’yi geçtikten sonra yaklaşık 45 dakika yokuş yukarı tırmanarak ulaşabiliyorsunuz. Haliyle diğer yerlere göre daha az insan var.
Google Maps: Aussichtspunkt auf Tal und Schloss
Gezmek için en iyi zaman
Neuschwanstein Şatosu hem yazın hem de kışın ziyaret edilesi bir yer. Şato tepede yer aldığı ve çevresi ormanla çevrili olduğu için her mevsim birbirinden etkileyici bir görüntü oluşturuyor. Biz yazın gitmeyi tercih ettik ama karlı bir zamanda da gitmeyi çok isteriz. Şato yazın 9:00-18:00 arası, kışın ise 10:00-16:00 arası açık.
Gezmek için gereken süre
Neuschwanstein Şato’sunu gezmek için en az yarım gün ayırmanızı öneririz. Özellikle manzara noktalarına da gidecekseniz burayı 5 saat gibi de düşünebilirsiniz. Manzara noktalarına yürüyüş için rahat ve tabanı kaydırmayan ayakkabılar giymenizde fayda var. Böylece hem daha hızlı hareket edip, hem de daha güvenli olabilirsiniz. Çünkü bazı noktalarda yürüyüş yolu biraz kaygan olabiliyor.
Giriş ücreti
Şatonun giriş ücreti yetişkinler için kişi başı 23.5 Euro ve öğrenciler için ise 22.5 Euro. Şato ziyaretçi akınına uğradığından biletler erken tükenebilir. Bu yüzden biletinizi online olarak Hohenschwangau sitesinden almanızı öneririz.
Kısıtlamalar
Şato içerisine köpeklerin girmesine izin verilmiyor. Fakat şatonun manzarası o kadar güzel ki köpeğinizle şatonun çevresinde rahatça vakit geçirebilirsiniz.
Burg Eltz
Burg Eltz Almanya’da en çok etkilendiğimiz kale diyebiliriz. Kaleyi ticaret yollarını güvence altına almak için inşa etmişler. Orta Çağ’dan hiçbir zarar görmeden korunmuş olan bu kale şimdiye kadar aynı ailenin himayesinde kalmış. Kale vadi içerisinde bir kayanın üstüne kurulmuş ve çevresi göz alabildiğine ormanla kaplı. İnanılmaz bir manzarası var.
Kaleye giriş köprüyle yapılıyor ve içerisini turla gezmeniz mümkün. Bunun için bir giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. İçeri girdiğinizde biraz yürüyüp kalenin avlusuna ulaşıyorsunuz ve burada İngilizce veya Almanca turlar için sıraya giriyorsunuz.
Burg Eltz’i turla gezmenizi mutlaka tavsiye ediyoruz. Öyle ki Orta Çağ’da yaşam konusunda size çok güzel fikir veriyor. Giriş katta sizi zırh, kılıç ve mızrakların sergilendiği bir oda karşılıyor. Bu odanın hemen yanında ise o zamanlar kullanılan değişik bardakların sergilendiği bir oda var. Üst kata çıktığınızda ise yatak ve yemek odalarını görüyorsunuz. Burada bizim en çok dikkatimizi çeken Orta Çağ’da daha sıcak olması için sayvan yatak kullanmaları oldu. Bunun dışında odaların duvarlarında ve tavanlarında çok etkileyici resimler vardı.
Turla birlikte kaledeki birçok yeri görme fırsatımız oldu. Fakat fotoğraf çekmek yasak olduğu için içeriden paylaşım yapamıyoruz. Tur yaklaşık olarak 35-40 dakika sürüyor.
Ayrıca kalenin içerinde altın ve gümüş eşyaları görebileceğiniz küçük bir müze de var. İsmi de Die Schatzkammer der Burg Eltz. Buraya ekstra bir ücret ödemeden giriş yapabiliyorsunuz.
Ayrıca kalede sosisli, patates kızartması, bira tarzı atıştırmalıklar alabileceğiniz küçük iki cafe de var. Aklınızda bulunsun 🙂
Google Maps: Burg Eltz
Ulaşım
Burg Eltz’e arabayla ya da toplu taşımayla ulaşmanız mümkün. Ama ulaşım için en iyi seçenek araba. Kaleye en yakın büyük şehirler arasında Frankfurt am Main ve Köln var. Arabayla Frankfurt am Main’dan yaklaşık 1 saat 45 dakikada, Köln’den ise yaklaşık 1 saat 30 dakikada kaleye ulaşabilirsiniz.
Bunlar dışında Stuttgart’tan ise 3 saatte arabayla kaleye varmanız mümkün. Tabiki araçla kalenin tam yanına gitmeniz mümkün değil. Aşağıda park yerini paylaştık. Buraya park ettikten sonra yaklaşık 20 dakika orman içinden yürüyebilirsiniz. Ya da 2 Euro’ya servise binerek kaleye ulaşabilirsiniz.
Google Maps: Parkplatz Burg Eltz
Kaleye toplu taşımayla ulaşmak biraz meşakkatli. Bu şekilde gelmek istiyorsanız Frankfurt am Main’dan öncelikle Koblenz’e trenle gitmeniz, buradan da Kobern-Gondorf’a yine trenle geçmeniz gerekiyor. Daha sonra Kobern-Gondorf’tan bineceğiniz Cochem (Mosel) yönüne giden RB81 numaralı otobüsten Hatzenport durağında ineceksiniz. Daha sonra Nisan – Ekim ayları arasında Hatzenport’dan Burg Eltz’e giden 365 numaralı otobüse binmeniz gerekiyor.
Manzara noktaları
Eltz Kalesi’nin iki farklı açıdan manzarasını izlemek mümkün. Araçla geldiğinizde otoparktan Eltz Kalesi’ne doğru yürürken aşağıda paylaştığımız noktadan kalenin şahane manzarasını görebiliyorsunuz.
Google Maps: Burg Eltz Aussichtpunkt II
Bir diğer manzara noktası da servisin gittiği üst yolda bulunuyor. Bu noktadan da şahane fotoğraflar çekmek mümkün. Aşağıda konumunu paylaştık.
Google Maps: Aussichtspunkt Burg Eltz
Gezmek için en iyi zaman
Bizce kaleyi gezmek için en iyi zaman sonbahar zamanı. Böylece Eltz çevresindeki ormanı bambaşka renklerle görüp hem de çok kalabalık olmadan vakit geçirebilirsiniz. Kalenin Kasım ve Mart ayları arası kapalı olduğunu da unutmadan söyleyelim.
Gezmek için gereken süre
Eğer kaleyi dışardan görüp vakit geçirmek ve biraz fotoğraf çekmek istiyorsanız 2-3 saatlik bir süre yeterli olacaktır. Fakat kalenin içini de gezip tura katılalım derseniz yaklaşık 4-5 saatinizi buraya ayırmanızı tavsiye ederiz.
Giriş ücreti
Kalenin giriş ücreti yetişkinler için 14 Euro, öğrenciler için ise 7 Euro. Bu giriş ücreti içerisine kalenin avlusuna giriş, kale içerisinde tur ve hazine odasına giriş de dahil. Bizce Almanya’daki birçok kaleye göre uygun açıkçası.
Kısıtlamalar
Eğer Burg Eltz’e bebeğinizle gelmek istiyorsanız, bebek arabası için uygun olduğunu söyleyebiliriz. Tabi kalenin içerisinde tura katılmak isterseniz bebek arabanızı avluda bırakmanız gerekecektir.
Schloss Lichtenstein – Almanya Şatoları
Schloss Lichtenstein romandan esinlenilen masalsı Almanya şatolarından biri! Bu şato Neckar Nehri Vadisi’nin panoramik manzarasını görebileceğiniz ve Baden-Württemberg eyaletindeki Swabian Alpleri civarında bulunuyor.
Kayalık üzerine inşaa edilen Lichtenstein Şatosu adeta bir masaldan fırlamışçasına bir şato. 13. yüzyılda inşaa edilen bu şato 14. yüzyılda savaşlar esnasında yıkılmış. Sonrasında Baden-Württemberg kralı Wilhelm II. tarafından av evi olarak kullanılmış.
Daha sonrasında Baden-Württemberg kralının kuzeni Wilhelm Graf burayı satın almış. Wilhelm Graf, Wilhelm Hauff’un Lichtenstein Romanı’ndan o kadar çok etkilenmiş ki, burayı aynı romandaki gibi bir şatoya dönüştürmeye karar vermiş. Şatonun restorasyonu ise sadece 2 yıl sürmüş ve 1842 yılında bitmiş.
817 m yüksekliğinde bir kaya üzerine konumlandırılmış bu Orta Çağ Şatosu’nun bulunduğu alanın çevresinde surlar var. Surların içerisinde yer alan küçük bir bahçesi, çalışanların kaldığı birkaç konut ve bir de Protestan şapeli var.
Şatoya bir köprü aracılığıyla giriş yapılıyor ve ilk olarak sizi kalenin taştan üstü açık alanı karşılıyor. Buradan itibaren fotoğraf çekmek yasak olduğu için maalesef görsel olmadan anlatabileceğiz.
Şato birkaç kattan oluşuyor ve içerisinde tarihi mobilyalar, silahlar, zırhlar ve sanat eserleri bulunuyor. Ayrıca her odanın duvarları ve tavanlarındaki resimler şatonun inanılmaz romantik ve etkileyici bir atmosfere sahip olmasını sağlıyor. Rehberli turla şatonun içini gezebiliyorsunuz ve sadece giriş kat ve birinci katı gezdiriyorlar.
Schloss Neuschwanstein (Neuschwanstein Şatosu)’a ve Burg Eltz (Eltz Kalesi)’e kıyasla dikkatimizi en çok çeken, şatodaki odaların birçok penceresi olması ve çok aydınlık olmasıydı. Şatonun içerisinde ayrıca gizli geçitler ve odalar da var. Hatta bir de kaçış kapısı yapmışlar fakat şatonun bulunduğu kayanın yüksekliğini düşündüğünüzde çok da işlevsel değil açıkçası.
Şato ormanlık bir arazi içerisinde ve çevresinde birçok yürüyüş rotası var. Ayrıca şatonun otoparkı tarafında bira içmek ya da bir şeyler atıştırmak için güzel bir kafe de bulunuyor.
Google Maps: Schloss Lichtenstein
Ulaşım
Lichtenstein Şato’suna arabayla ya da toplu taşımayla ulaşabilirsiniz. Stuttgart’tan arabayla yaklaşık 1 saatte buraya ulaşabilirsiniz. Bunun için A8 otobanı üzerinden Reutlingen’e doğru gidip sonrasında da Honau üzerinden Lichtenstein Şatosu’na varabilirsiniz.
Toplu taşımayla Lichtenstein Şatosu’na ulaşmak biraz zorlu ama imkansız değil. Buraya ulaşabilmek için öncelikle Stuttgart’tan Reutlingen’e trenle gelmelisiniz. Sonrasında ise Reutlingen tren istasyonununun önündeki otobüs durağından Honau’ya yönüne otobüse binebilirsiniz. Honau Traifelberg durağından indikten sonra yaklaşık 40 dakika yürüdükten sonra şatoya ulaşabilirsiniz.
Manzara noktaları
Bu şatonun en güzel manzarası şatonun bahçesi içerisinde bulunuyor. Buradan şahane fotoğraflar çekmek mümkün. Bunun dışında biz çevrede daha farklı bir manzara noktası bulamadık.
Gezmek için en iyi zaman
Bu şatoya yazın gelmenizi tavsiye ederiz. Böylece hem keyifle bahçesinde zaman geçirir hem de çevresindeki yemyeşil doğanın da keyfini çıkarırsınız.
Gezmek için gereken süre
Lichtenstein Şatosu, şato içerisindeki tura da katılacağınızı düşünürsek yaklaşık 3 saatte gezebileceğiniz bir şato. Bunun dışında şatonun bahçesindeki çimlerde vakit geçirmesi de keyifli. Zamanınızın bir kısmını burada da değerlendirebilirsiniz. Ayrıca çevresinde birçok yürüyüş alanı da mevcut. Planınıza göre buraya yarım gün de ayırabilirsiniz.
Giriş ücreti
Lichtenstein Şatosu’na arabayla gelirseniz şatonun önündeki otoparka park edebilirsiniz. Buranın ücreti araç başı 2 Euro. Park yeri şatoya sadece 5 dakika yürüyüş mesafesinde.
Lichtenstein Şatosu’nun bahçesine kişi başı 4 Euro’ya girebilir ya da 12 Euro’ya rehberli tur satın alabilirsiniz. Turlar Almanca düzenleniyor fakat eğer 15 kişi ve üzerinde bir grup için önceden rezervasyon yapıldıysa İngilizce tur satın almak da mümkün. Bunun dışında Almanca tur esnasında göz atabilmeniz için İngilizce broşür de sağlıyorlar. Açıkçası tura katıldığımız ve kalenin içini görebildiğimiz için mutluyuz. Daha önce gezdiğimiz Eltz Kalesi’ne kıyasla çok farklı bir havası olduğunu düşünüyoruz.
Kısıtlamalar
Şatonun bahçe kısmına bebek arabasıyla gitmek mümkün. Fakat eğer şatonun içini gezecekseniz şatonun avlusunda bebek arabanızı bırakmanız gerekiyor. Ama güvenlik açısından hiçbir sıkıntı olmadığını söyleyebiliriz.
Burg Hohenzollern
Burg Hohenzollern (yani Hohenzollern Kalesi) 19. yüzyılda inşa edilmiş bir Swabian Alp’lerine yakın bir kale. Bu kalede önemli resimler, değerli gümüşler ve porselenler dışında Prusya kraliyet tacı da muhafaza ediliyor. Ayrıca sene boyunca bu kalede birçok konser, açık hava sineması, sergi ve Noel pazarı gibi etkinlikler de düzenleniyor.
Kalenin içerisi düzenlenen turlarla gezmeniz mümkün. Standart bir tur 1 saat sürüyor ve kale içerisinde 20 kadar odayı görüyorsunuz.
Google Maps: Burg Hohenzollern
Ulaşım
Hohenzollern Kalesi’ne Stuttgart’tan yaklaşık 1 saatte arabayla gelebilirsiniz. Aşağıda otopark linkini bıraktık. Bu otoparktan kaleye ulaşmak için ya yürüyebilirsiniz ya da Pendelbus denen servisi kullanabilirsiniz. Bu servisin ücreti kale giriş ücretinin içine dahil. Yürüyerek gitmek isterseniz de çoğunluğu merdivenden oluşan yaklaşık 25 dakikalık bir patikayı takip etmelisiniz.
Google Maps: Burg Hohenzollern Parkplatz P1
Eğer toplu taşımayla gelmek isterseniz biraz aktarma yapmak ve yürümek durumundasınız. Trenle Stuttgart’tan Tübingen’e geçip sonrasında da buradan tekrar Albstadt-Ebingen yönüne SWE RB66 trenine binip Bisingen’de inmelisiniz. Buradan şatoya doğru yaklaşık 1 saat 30 dakika yürümeniz gerekiyor.
Manzara noktaları
Zellerhorn Gipfel Hohenzollern’in manzarasını çok güzel görebileceğiniz bir yer. Biz kalenin içerisine gitmek yerine bu noktaya gelerek manzarasını buradan izledik ve çok keyifliydi.
Google Maps: Zellerhorn Gipfel
Gezmek için en iyi zaman
Kalede farklı zamanlarda farklı etkinlikler düzenlendiği için Ocak ayı dışında her ay ziyaret edilebilir. Ama eğer kalenin manzarasını uzaktan izlemek istiyorsanız havalar daha sıcakken bu manzara noktalarına tırmanmanızı öneririz.
Gezmek için gereken süre
Kaleyi yaklaşık 2 saat gibi bir sürede gezebilirsiniz. Eğer manzara noktasına da gitmek isterseniz toplamda 5 saat gibi bir süre düşünebilirsiniz.
Giriş ücreti
Hohenzollern Kalesi’ne giriş ücreti döneme ya da hafta içi ya da hafta sonu olmasına göre değişiyor. Ayrıca biletinizi online alırsanız yaklaşık 2-3 Euro daha uyguna almanız mümkün. Eğer biletinizi Şubat – Mart aylarında online ve hafta içi için alırsanız yetişkin için ücret 10 Euro. Aynı dönemde hafta sonu için online bilet alırsanız ise 23 Euro ödemeniz gerekiyor. Bunun dışında Nisan ayı itibariyle online alınan bilet ücreti yetişkin için 24 Euro.
Schloss Heidelberg
Schloss Heidelberg (yani Heidelberg Şatosu) Almanya Şatoları arasında etkileyici bulduğumuz bir şato. Şato çok büyük bir alanı kaplıyor ve alanda görülecek çok fazla yer var. Şatonun görülecek en ilginç yeri dünyanın en büyük şarap fıçısının bulunduğu Großes Fass alanı.
Bu şarap fıçısının adı da Heidelberg Tun. Tam tamına 220,000 litre şarap alabiliyor ve üzerinde bir dans pisti var! O sıralar Alman şehirleri ve köyleri rekabet amaçlı devasa variller üretmeye başlamışlar. İlk devasa varili Heidelberg üretmiş, bunu gören Ludwigsburg kıskanmış o daha büyüğünü üretmiş, en son da Heidelberg şu anki varili üreterek tarihe adını yazdırmış. Bize çok komik geldi bu gövde gösterisi. En komik yanı da sen bu kadar büyük varili yap, sadece üç kez doldur ve sızıntıları tamir edemeyince süs olarak kalsın. Yazık yahu! Neyse konumuz bu değil devam edelim.
Şato içerisinde aynı zamanda antik çağdan 21. yüzyıla kadar eczacılık tarihi hakkında bilgi edinebileceğiniz bir Alman Eczane Müzesi de var. Buranın giriş ücreti şatonun biletine dahil.
Ayrıca Heidelberg Şatosu’nun şahane bahçesi (Stückgarten) ve bahçesinde bulunan Elisabethentor görülmesi gereken yerler arasında. Efsaneye göre Elisabethentor 1615’te kralın eşine doğum günü hediyesi olarak bir gecede inşa ettirdiği bir kapıymış.
Google Maps: Schloss Heidelberg
Şuna da göz atın: Heidelberg Gezi Rehberi
Ulaşım
İsterseniz şatoya Bergbahn (tramvay) ile çıkabiliyorsunuz. Bizce bir yeri yürüyerek keşfetmenin zevki bambaşka! Bu yüzden biz yürümeyi tercih ettik. Ama tabi baya yokuş tırmanmanız gerektiğini de söylemiş olalım. Eğer Bergbahn’la şatoya çıkmak isterseniz aşağıda yerini paylaştık.
Google Maps: Bergbahnen Heidelberg – Station Schloss
Manzara noktaları
Philosophenweg Heidelberg Şatosu’nun manzarasını görebileceğiniz bir yer. Buraya Alte Brücke Heidelberg’i geçtikten sonra Schlangenweg’ten yürüyerek ulaşıyorsunuz. Philosophenweg‘te biraz ilerlediğinizde şatonun manzarasını izleyebileceğiniz bir seyir terası sizi karşılıyor. Buradan Heidelberg Şatosu ve Alte Brücke’yi aynı karede fotoğraflayabilirsiniz.
Google Maps: Philosophenweg
Gezmek için en iyi zaman
Heidelberg Şatosu’na bizce kesinlikle yazın gitmelisiniz. Şatonun bahçesi o kadar güzel ki, böylece burada çimler üzerinde keyifle vakit geçirebilirsiniz. Yazın çok fazla insan buraya akın etse de herkese yetecek kadar büyük bir bahçesi olduğundan sıkıntı olmuyor. 🙂
Gezmek için gereken süre
Alan çok geniş olduğu için Schloss Heidelberg’te rahat 3-4 saat geçirecek gibi plan yapabilirsiniz. Bahçesinden Heidelberg manzarasını izlemek de çok keyifli. Burada küçük bir piknikle gününüzü daha da eşsiz kılabilirsiniz. 🙂
Giriş ücreti
Schloss Heidelberg’in yetişkinler için giriş ücreti 11 Euro. Şatonun sadece bahçe alanına girmek isterseniz eğer bu kısma ücretsiz de girebiliyorsunuz.
Böylece En İyi Almanya Şatoları ve Kaleleri yazımızın sonuna geldik. Almanya şatoları ve kaleleri arasında sizin gitmek istediğiniz başka bir şato veya kale var mı?
Şunlara da göz atın: Stuttgart Gezi Rehberi, Stuttgart Yeme İçme Rehberi, Tübingen Gezi Rehberi, Esslingen Gezi Rehberi, Hamburg Gezi Rehberi ve Hamburg’da Gezilecek Yerler
Sadece blogda paylaşım yapmadığımızı biliyor muydunuz? Ayrıca Instagram, Facebook ve YouTube‘da da paylaşım yapıyoruz. Eğer sosyal medyada da bizi takip ederseniz çok mutlu oluruz!