Stuttgart Gezi Rehberi

Stuttgart Gezi Rehberi

Stuttgart’ın yerlilerinden Stuttgart gezi rehberi! Stuttgart İkinci Dünya Savaşı sırasındaki hava saldırılarından dolayı %58’i yıkılan, sonrasında da adeta küllerinden doğan bir şehir. Aynı zamanda Baden-Württemberg eyaletinin başkenti ve Almanya’nın 6. büyük şehri.

Ayrıca Stuttgart Avrupa’daki en yeşil şehirlerden biri. Hatta “Green U” şehri olarak adlandırılıyor. Birbiriyle bağlantılı tam 8 kilometre yeşil alanın U şeklinde konumlanmasından dolayı böyle denmiş. Yani eğer isterseniz Schlossplatz’dan Killesberg’e kadar hiç durmadan yürüyebilirsiniz. Yazımızın devamında bu yerleri detaylıca anlattık.

Bunun dışında Stuttgart çok fazla tepe olan bir şehir. Bu yüzden merdiven şehri olarak da biliniyor. Hatta bunun için bir terim de var: Stuttgarter Stäffele! Şehirde açık havadaki merdivenlerin 400 ila 600 arası olduğu söyleniyor. Eğer bütün merdivenleri tırmanırsanız, toplamda 20 km tırmanmış oluyorsunuz! Şehir genişledikçe bu merdivenleri yeni mahalleleri birleştirmekte kullanmışlar.

Dahası 1960’lardan beri göç alan Stuttgart’ta en büyük yabancı nüfus Türk’lere ait.

İşte Stuttgart gezi rehberi!

Stuttgart Gezi Rehberi

Bu yazımızda Stuttgart’a ulaşım, Stuttgart’ta toplu taşıma, Stuttgart’ta gezilecek yerler, Stuttgart’ta festivaller ve Stuttgart’ta alışveriş konularına değindik. Bunun dışında beğendiğimiz bütün restoran ve kafeleri anlattığımız Stuttgart yeme içme rehberi yazımız da ilginizi çekebilir.

Stuttgart’a Ulaşım

Stuttgart’a havayolu, araba, tren ya da otobüsle ulaşmak mümkün. Münih’ten arabayla yaklaşık 2,5 saatte ya da trenle yaklaşık 3 saatte Stuttgart’a gelebilirsiniz. Frankfurt’tan ise arabayla yaklaşık 2 saatte, trenle ise yaklaşık 1,5 saatte gelmeniz mümkün. Ayrıca Stuttgart’a Ankara’dan, İstanbul’dan ya da İzmir’den de direkt uçuşla da gelebilirsiniz.

Stuttgart’ta Toplu Taşıma

Stuttgart’ı gezerken toplu taşımayı kullanmak şehrin farklı bölgelerindeki gezilecek yerleri kısa sürede görmenizi sağlayacaktır. Gezmek istediğiniz yerleri belirledikten sonra StuttCard (şehir kartı) alarak hem birçok müzeye ücretsiz girebilir hem de eğer ilgili kartı alırsanız toplu ulaşımı ücretsiz kullanabilirsiniz. StuttCard’ı isterseniz 24, 48 ya da 72 saatlik alabilirsiniz. Bu kart ile Stuttgart gezinizi sık sık toplu taşıma kullanacağınız ve müze gezeceğiniz şekilde planlarsanız çok uyguna bir sürü yer görmeniz mümkün. Kartla ücretsiz girebildiğiniz müzeler arasında Mercedes-Benz Museum, Porsche Museum ve Fernsehturm da var. Ayrıca bu kartla Outletcity Metzingen‘deki bazı mağazalarda belli bir miktarda indirim elde edebiliyorsunuz. İndirimin ne kadar olduğunu öğrenmek ve kullanabilmek için turist infoya uğrayıp kartınızı göstermeniz yeterli. Güncel StuttCard fiyatları için linki bıraktık. StuttCard’ı Stuttgart tren garının hemen karşısında sol tarafta yer alan turist infodan alabilirsiniz.

Geçerlilik24 Saat48 Saat72 Saat
StuttCard (toplu taşıma dahil değil)18€25€30€
StuttCard (toplu taşıma dahil)27€38€48€
StuttCard 2022 Fiyatları

Stuttgart’ta Gezilecek Yerler

Stuttgart’ta gezebileceğiniz çok fazla yer var. Stuttgart gezi rehberi yazımızda sevdiğimiz sokaklar ve yapılar dışında, birçok yeşil alana da değindik.

Königstraße

Stuttgart tren garından çıktıktan sonra hemen yolun karşısına geçtiğinizde Königstraße’ye geliyorsunuz. Burası Almanya’daki trafiğe kapatılmış en uzun cadde! Aynı zamanda Stuttgart’ın en canlı caddesi! Cadde boyunca birçok alışveriş dükkanı, çeşitli kafeler ve restoranlar var.

İkinci dünya savaşı sırasında Stuttgart’taki birçok bina yerle bir olmuş. Bu yüzden bu caddedeki çoğu bina en hızlı şekilde tekrar yapıldığından bizce estetikten yoksun. Bu caddenin aynı bir alışveriş merkezi gibi bir sitesi olduğunu biliyor muydunuz? Königstraße’den bu caddedeki bütün mağazalara ulaşabilirsiniz.

Calwer Straße

Königstraße’nin hemen paralelindeki bu caddeye de uğramanızı öneririz. Keyifli vakit geçirebileceğiniz dükkanlar ve kafeler var.

Schlossplatz

Königstraße üzerindeki Schlossplatz (saray meydanı) Stuttgart’taki en büyük meydan. Adı üstünde yeni ve eski saraylar hemen bu meydanda yer alıyor. Ayrıca bu meydandaki çeşmelerde bulunan figürler Baden-Württemberg’teki 8 ana nehri simgeliyor. Noel zamanı burası birçok stantla doluyor ve çok kalabalık oluyor.

Neues Schloss

Neues Schloss (yeni saray) Württemberg dükü Carl Eugen’ın Stuttgart’ta Versailles sarayı gibi bir saray olmasını istediği için 1751’de inşa edilmiş. İkinci Dünya Savaşı sırasında bombalanmış ve sadece binanın ön cephesi ayakta kalabilmiş. Daha sonra 1964’te renovasyonu tamamlanmış. Şuan bu binanın büyük bir kısmı Baden-Württemberg eyaletinin bakanlıkları tarafından kullanılıyor.

Altes Schloss

Altes Schloss (eski saray) yeni sarayın hemen yanında yer alıyor. Eski saray da maalesef İkinci Dünya Savaşı sırasındaki bombalardan nasibini almış ve bu yüzden 1971’de renove edilmiş. Günümüzde bu bina eyalet müzesi olarak kullanılıyor. Müzeye girmeseniz bile binanın avlusunu görmenizi tavsiye ederiz.

Oberer Schlossgarten

Üst saray bahçesinde ufak bir göl ve onu çevreyen yemyeşil bir alan var. Bu göl kazların da yaşam alanı, çok fazlalar ve o kadar güzeller ki. Ayrıca görkemli binasıyla şehir tiyatrosunu (Staatstheater) da burada görebilirsiniz. Buradaki Stuttgart Ballet 50 yıldır dünyadaki en iyi bale enstitüleri arasında sayılıyormuş.

Mittlerer Schlossgarten

Oberer Schlossgarten’ın devamında, tren garının hemen yanında Mittlerer Schlossgarten yer alıyor. Burada da şahane bir yeşil, ufak bir göl ve yazın açık olan bir bira bahçesi sizi karşılıyor.

Eugensplatz

Şehir tiyatrosunun arkasından Eugenstraße’yi takip ederseniz Eugensplatz’a ulaşıyorsunuz. Arkadaşlarınızla buluşup bir şeyler içebileceğiniz keyifli ufak bir park burası. Ayrıca şehir meydanını da buradan izleyebiliyorsunuz. Parkın hemen arkasındaki meydanda tarihi ve etkileyici binalar var. Ayrıca hemen yol ayrımında tatlı bir de kafe var.

Markthalle

Markthalle taze sebze, meyve ve şarküteri ürünleri bulabileceğiniz kapalı bir pazar. Ayrıca üst katında farklı ev ürünleri satan dükkanlar bulabilirsiniz. Binanın etkileyici bir görünümü var. Eğer zamanınız varsa bizce burayı da ziyaret etmelisiniz. Markthalle 07:00’dan hafta içi 18:30’a, cumartesi günü ise 17:00’a kadar açık.

Marktplatz

Rathaus’un (belediye binası) da yer aldığı bu meydanda her salı, perşembe ve cumartesi günü pazar kuruluyor. Bu pazar yerinde çoğunlukla Baden-Württemberg eyaletinde üretilen ürünleri bulmanız mümkün. Büyük bir alana dağılan renkli bir sürü stant arasında keyifli vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca meydandaki belediye binasının da İkinci Dünya Savaşı sırasında büyük miktarda yıkılan binalardan olduğunu ve tekrar inşa edildiğini söylemiş olalım.

Schillerplatz

Stiftskirche (kilise) ve eski sarayın yer aldığı bir meydan. Baden-Württemberg’in ünlü yazarlarından Friedrich Schiller’in anısına bu meydana ismi verilmiş. Bu alandaki binalar İkinci Dünya Savaşı sırasında tamamen yıkılmış ve sonrasında tekrar inşaa edilmiş. Noel zamanı stantların kurulduğu meydanlardan biri de burası.

Johanneskirche ve Feuersee

Kilise ve çevresindeki göl Stuttgart’ta mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Kilise manzaralı bu gölü hemen karşısındaki merdivenlerde oturup izleyebilirsiniz. Biz çayımızı, kahvemizi alıp güzel havanın burada tadını çıkarmayı çok seviyoruz. Ayrıca bu gölün çevresinde ayda bir Flohmarkt (bit pazarı) da kuruluyor.

Schwabstraße

Burası Stuttgart’ta yürümeyi en çok sevdiğimiz cadde. Cadde boyunca birçok tarihi bina görebilirsiniz. Ayrıca burada çok güzel kafeler de mevcut. Bir şans verin bizce!

Marienplatz

Şehirdeki buluşma noktalarından biri Marienplatz. Restoranların ve kafelerin olduğu bu meydan hep çok canlı. Hemen meydandaki dondurmacıya uğrayıp sonrasında da merdivenlere oturup arkadaşlarınızla sohbet etmek çok keyifli oluyor.

Santiago-de-Chile-Platz

Burası şehri izleyebileceğiniz bir manzara noktası. Havalar güzelken buradaki banklarda ya da taş duvarda piknik yapmak çok keyifli. Buraya Marienplatz’tan Zahnradbahn’la (tramvay) yaklaşık 5 dakikada ya da yürüyerek 25 dakikada ulaşabilirsiniz.

Stadtbibliothek

Şehrin ortasında bembeyaz bir kütüphane burası. Ayrıca içerisinde ufak bir kafe de var. Bu kafenin çok sevdiğimiz bir yanı ise engelli kişilere çalışma olanağı sunması. Umarız insanların hayatını kolaylaştırmak ve onları topluma kazandırabilmek için daha da çok bu tarz girişimler olur ☺️

Fernsehturm

Stuttgart’taki Fernsehturm (TV kulesi) dünyada betondan yapılan ilk TV kulesi. Her mevsim farklı güzellikte olan bir ormanın içerisindeki bu kulenin isterseniz tepesine çıkıp, şehri kuş bakışı görebiliyorsunuz. Ayrıca kuledeki restoranda keyifli vakit geçirmek de mümkün.

Mercedes-Benz Arena

Mercedes-Benz Arena VfB Stuttgart’ın stadyumu. VfB Stuttgart Bundesliga’da (Alman ligi) oynayan Stuttgart’ın en meşhur kulübü. Eğer futbola meraklıysanız burada maç izleyebilirsiniz. Maçlar için önceden bilet alabileceğiniz linki buraya bıraktık. Almanya’da maç izlerken bira ve sosisli ikilisi çok meşhur. Stadyumun hemen girişindeki stantlardan bunları alabilirsiniz. Fiyatlar dışarısıyla benzer. Gelmişken bir deneyin deriz!

Schloss Solitude

Dük Carl Eugen tarafından yaptırılan Solitude sarayı Stuttgart’ın en güzel binalarından bizce. Şehrin biraz dışında şehri izleyebileceğiniz bir manzara ve çevresindeki kocaman ormanla sizi karşılıyor. Havalar güzelken burası hep cıvıl cıvıl. Piknik örtünüzü yanınıza almanızı tavsiye ederiz.

Killesberg

Stuttgart gezi rehberi yazımızdaki favori yerlerimizden birisi bu park. Parkın içerisinde Stuttgart’ı kuş bakışı görebileceğiniz bir kule (Killesbergturm), kuleyi izleyebileceğiniz kocaman çim alan, çocuğunuzla eğlenceli vakit geçirebileceğiniz parkı dolaşan bir tren (Killesbergbahn), oyun parkı, masa tenisi ve sıcak havanın keyfini çıkarabileceğiniz açık havuz var. Kışın kuleye çıkmanın yasak olduğunu söylemiş olalım. Ayrıca hayvanlara da geniş alanlar yapmışlar ama biz hayvanat bahçesi tarzı alanlara sıcak bakmadığımız için bu özelliğini pas geçiyoruz.

Birkenwaldstraße

Burası manzara seyir noktalarından bir diğeri. Özellikle gece şehrin ışıklarıyla bizim çok sevdiğimiz bir yer oldu. Burayı bulabilmeniz için aşağıda Google Maps linkini paylaştık.

Google Maps: Birkenwaldstraße

Birkenkopf

Stuttgart çok dağlık bir bölgede olduğundan birçok manzara noktası var. Birkenkopf da böyle bir yer. Buranın en önemli özelliği ise İkinci Dünya Savaşı sırasında ölen vatandaşların anısına yıkılan binalardan toplanan taşların buraya taşınmış olması. Basamak basamak yapılmış bu alandan şehri izleyebilirsiniz. Bir de çok uzun ve büyük bir haç dikmişler buraya.

Grabkapelle

Stuttgart Almanya’daki şarap üzümü yetiştiriciliğinde en önde şehirlerden. O kadar fazla üzüm bağı var ki. Üzüm bağlarının arasında kıvrılan yoldan yukarı doğru yürüdüğünüzde tepedeki Grabkapelle’ye ulaşıyorsunuz. Tabi isterseniz buraya arabayla çıkmanız da mümkün. Her mevsim farklı bir görüntüye bürünen üzüm bağlarının ve şehrin manzarasının keyfini çıkarmak için sevdiğimiz bir nokta. Özellikle yazın ya da sonbaharda gelmenizi tavsiye ederiz.

Max-Eyth-See

Stuttgart’taki en büyük göl burası. Çevresinde çok geniş piknik alanları var ve havalar güzelken baya yoğun oluyor. Ayrıca birçok yerin aksine burada mangal yapabileceğiniz piknik alanları da olduğunu söylemiş olalım.

Porsche Museum

Porsche 1931’de Stuttgart’ta kurulmuş. Bu müze spor araba meraklıları için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir müze. Burada Porsche’nin tarihi üzerine bilgi edinebilirsiniz. Bu müze için 2 saat gibi bir zaman planlamanız yeterli olacaktır. Müze giriş ücreti yetişkinler için 10 Euro, çocuklar ya da Avrupa’da okuyan öğrenciler için 5 Euro.

Mercedes-Benz Museum

Stuttgart merkezli bir diğer otomotiv firması da Mercedes-Benz! Müzesi de Stuttgart’taki en iyi müze bizce! Sadece kendi araçlarının tarihini değil otomotiv sektörünün ötesinde dünya tarihinin bütün önemli gelişmelerini anlatan şahane bir müze burası. Eğer hakkını vererek gezmek isterseniz buraya kesinlikle yarım gün planlamalısınız. En üst kattan aşağıya doğru dönerek inerek geziliyor bu müze. Müzenin giriş ücreti 12 Euro, indirimli hali ise 6 Euro.

Ritter Sport

Eğer sen de bizim gibi çikolata sevdalısıysan Ritter Sport’u mutlaka denemelisin. Bu çikolata Almanya’da her markette satılsa da biz en çok Stuttgart’a yarım saat mesafedeki satış merkezine gidip almayı seviyoruz. Çünkü burada hem bütün çeşitleri toplu olarak bulabiliyoruz hem de yeni üretilen çeşitlerden de deneyebiliyoruz. Ayrıca burada Ritter Sport’un tarihini anlattıkları bir müze ve satış ofisinin üzerinde çikolatanın içeriğiyle ilgili detaylı bilgiler de var. Mesela Ritter Sport’tun fındıklı çeşitlerindeki fındık Türkiye’den geliyor.

Karlshöhe

Yazın arkadaşlarınızla vakit geçirmek ve şehrin manzarasını izlemek için çok keyifli bir yer. Hava güzelken piknik örtüsünü, şarabını, meyvesini alan buraya geliyor adeta. Bizim de gelmeyi sevdiğimiz manzara noktalarından biri.

Rotwildpark

Burası göl etrafında yürüyüş yaparak vakit geçirebileceğiniz şahane bir yürüyüş rotasına sahip. Her mevsim farklı bir görüntüsü olduğu için bizce çok keyifli bir rota.

Wilhelma

Burası bir hayvanat bahçesi ve içerisinde çok güzel bir botanik bahçesi de var. Hayvanat bahçesi kısmı için değil ama etkileyici botanik bahçesi için burayı tavsiye edebiliriz. Hayvanat bahçelerinden hiç hoşlanmadığımız için gezi rehberimize eklemekle eklememek arasında kalsak da botanik bahçesi dolayısıyla eklemeye karar verdik.

Stuttgart’ta Festivaller – Stuttgart Gezi Rehberi

Cannstatter Volksfest

Münih’teki Oktoberfest’ten sonra Cannstatter Volksfest Avrupa’daki ikinci en büyük bira festivali! Oktoberfest’e kıyasla bira çadırlarında yer bulmak çok daha rahat. Her yıl yaklaşık 4 milyon kişi bu festivale katılıyor. Bu festival Wasen’da, nehir kenarında çok büyük bir sosyal etkinlik alanı, düzenleniyor. 23 Eylül – 9 Ekim arasında düzenlenen bu festivali kaçırmamalısınız!

Weihnachtsmarkt

Stuttgart Noel pazarı Avrupa’nın en büyük Noel pazarlarından biri olmasının yanısıra aynı zamanda Avrupa’nın en eski Noel pazarlarından biri. 300 yılı aşkın bir geçmişten söz ediyoruz! Her yıl 3,5 milyon üzerinde kişinin ziyaret ettiği bu pazar şehrin merkezinde kurulan yaklaşık 300 stantla göz kamaştırıyor. 23 Kasım – 23 Aralık arasında şehrin farklı yerlerinde yayılan bu Noel pazarını mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Stuttgart’ta Alışveriş

Outletcity Metzingen

Metzingen lüks markaların olduğu açık hava bir outlet. İçerisinde Burberry, Fendi, Gucci, Michael Kors, Nike, Prada, Polo Ralph Lauren, Diesel, Guess, Tommy Hilfiger, Levis, Calvin Klein, Puma, Timberland, Lacoste, the North Face gibi mağazalar var. Burası özellikle hafta sonları baya kalabalık oluyor. Buraya Schlossplatz’dan kalkan Metzingen servisleriyle gelebilirsiniz. Gidiş dönüş bilet 10 Euro. Biletinizi online ya da servis içerisinde alabilirsiniz. Ayrıca Metzingen’den isterseniz online alışveriş de yapabiliyorsunuz. Outletcity Metzingen linkini buraya bıraktık.

Böylece Stuttgart gezi rehberi yazımızın sonuna geldik!

Ayrıca Münih yeme içme rehberi, Heidelberg gezi rehberi ve Esslingen gezi rehberi yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Keyifli geziler!

Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 🙂

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

2
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x