Appenzell: İsviçre Alpleri Gezi Rehberi

Appenzell: İsviçre Alpleri Gezi Rehberi

Çok uzun süredir yürümek istediğimiz İsviçre Alplerindeki Appenzell yürüyüş rotalarından Seealpsee ve Aescher rotalarını tamamladık! İsviçre Alplerinin doğasına bir kez daha hayran kaldık. İşte Appenzell İsviçre Alpleri gezi rehberi!

Appenzell: İsviçre Alpleri Gezi Rehberi

Appenzell çevresinde birçok yürüyüş rotası var. Biz öncelikle Wasserauen’den Seealpsee’ye doğru yürüdük. Sonrasında da Aescher’e tırmanarak dağ evinde manzaranın keyfini çıkardık ve Wildkirchli üzerinden Appenzell merkezine kadar indik. Şimdi rotamızın detaylarına geçelim!

Wasserauen – Seealpsee

Süre: 1 saat 10 dakika

Zorluk seviyesi: Orta

Biz Wasserauen ve Seealpsee arasındaki rotayı yürümek için kamp yerimiz Jakobsbad’dan Wasserauen’e trenle geldik. Önce günlük bilet mi alsak diye düşünmüştük ama Appenzell tarafında günlük tren bilet fiyatları kişi başı 40 CHF olunca bu fikirden vazgeçtik ve Jakobsbad’dan Wasserauen’e kişi başı 7,40 CHF verdik.

Buraya eğer arabayla gelmek isterseniz tren istasyonunun hemen yanında otopark olduğunu da söylemiş olalım. Ama büyük ihtimalle park ücreti yüksek olacaktır.

Wasserauen tren istasyonunda indiğiniz gibi trenden indiğiniz yönde yürümeye devam ettiğinizde açık bir otopark geçiyorsunuz ve yürüyüş rotalarının başlangıcına ulaşıyorsunuz.

Buradan Seealpsee rotasını yürümeye başlıyorsunuz. Seealpsee deniz seviyesinden 1143 m yükseklikteki bir Alp gölü ve biz iyi ki gitmişiz dedik.

Rota başlangıçta az bir eğime sahip olsa da sonrasında eğim bir anda bir hayli artıyor. Yürüyüş boyunca asfalt yoldan yürüdüğünüz için yürümesi daha kolay. Sadece yüksek eğimden ötürü zorluk derecesi orta diye söyleyebiliriz. Yol boyunca inanılmaz güzellikte manzaralara şahit oluyorsunuz. Dağların tepelerinin kaya olması dışında her yer yemyeşil.

Seealpsee’de yüzmeye izin veriliyor ve isterseniz balık da tutabiliyorsunuz, özel izinle. Hatta belli birkaç noktada mangal da yakabiliyorsunuz. Açıkçası biz bu gölde çok berrak görünmediği ve çok soğuk olduğu için yüzmeyi pek düşünmedik.

Yürüyüşünüze Seealpsee’nin çevresini de eklemenizi mutlaka tavsiye ederiz. Gölün farklı açılardan görüntüsü o kadar etkileyici ki! Üstelik gölün diğer kenarındaki çiftliğin ürettiği peyniri ve tereyağını kaçırmak istemezsiniz. Özellikle tereyağının lezzetine bayıldık! İsterseniz kartla da ödeme yapabiliyorsunuz.

Ayrıca göl çevresinde birçok ineği yakından görmeniz de mümkün. Kendilerini sevdirmiyorlar ama çok güzeller.

Seealpsee – Aescher

Süre: 1 saat 30 dakika

Zorluk seviyesi: Orta

Aescher Appenzell’deki en popüler yerlerden. Bizde bir hayli merak uyandırdığı için Seealpsee sonrası Aescher’e doğru yürümeye başladık. Rota başlangıcı Seealpsee’den geldiğiniz yöne doğru yürüdüğünüzde karşınıza çıkıyor. Böylece ormanın içinden yukarıya doğru tırmanmaya başlıyorsunuz. Yolun bir kısmı basamak şeklinde bir kısmında ise kayalar ve çakıllar var. Özellikle bu rotayı yürürken mutlaka yürüyüş ayakkabılarınızın olması gerektiğini hatırlatalım.

Rota boyunca Ebenalp dağına tırmanıyorsunuz ve etrafınız yemyeşil dağ manzarasıyla kaplı oluyor. Tırmanış teknik gerektirmiyor bu yüzden de zorluk seviyesine orta diyebiliriz. Rotaya başlamadan önce isterseniz Ebenalp canlı kamerasından dağdaki hava durumunu kontrol edebilirsiniz. Bizce sis olmaması kritik. Harika manzarayı kaçırmak istemezsiniz.

Aescher oklarını takip ettiğinizde Berggasthaus Aescher-Wildkirchli (Aescher dağ evi)’ye ulaşıyorsunuz. Buraya bu dağ evini nasıl yapmışlar dediğimiz bir dağ evi kendisi. Bu dağ evinin Ebenalp’in kaya yüzeyine oyularak oluşturulmuş ve müthiş bir manzarası var.

Bu dağ evi Mayıs’tan Ekim’e kadar açık ve kısıtlı sayıda misafir için oda da sunuyor. Odalar çabucak dolduğu için eğer Alplerdeki bu dağ evinde kalmak istiyorsanız acele etmenizde fayda var. Bunun dışında yemek ve içecek için kafesi de var. Biz Weisswurst mit Salat (beyaz sosis ve salata) ve Suppe mit Wurst (sosisli çorba)’a bayıldık. Ayrıca mutlaka Appenzell biralarından denemenizi de tavsiye ediyoruz.

Oturacak yer çok az olmasına ve gittiğimiz saatte baya dolu olmasına rağmen yamaç kenarında yer bulduğumuz için çok şanslıydık.

Aescher – Wildkirchli

Aescher
Aescher

Yemekten sonra Wildkirchli tarafına yürümeye devam ettik. Dağın tepesinde kayayı oyarak kilise yapmışlar! Kiliseden sonra hemen ilerleyince de bir kulübe var. Burası günümüzde içini gezebileceğiniz şekilde düzenlenmiş. Bir zamanlar burada birilerinin yaşadığını düşünmek bize biraz korkutucu geldi. Hele de havanın hep güzel olmayacağını düşününce. Evin içerisinde ayı pençesinin kaya üzerinde izi de var, bu da eskiden buradaki insanların avcılık yaptığını göstermek için sergileniyor.

Kulübenin arka tarafında dağı nasıl oyduklarına inanamadık. İnanılmaz derinlikte bir yaşam alanı oluşturmuşlar. Günümüzde sadece dağın diğer tarafına geçiş için kullanılırken, eskiden burada yoldan geçenler konaklıyormuş. İçerisi inanılmaz serindi. Ama sanıyoruz ki geçmişte kötü hava şartlarından kaçmak için iyi bir seçenek olmuş.

Buradan çıktıktan sonra yürüyüşümüze Weissbad oklarını izleyerek devam ettik biz ve Appenzell’e kadar yürüdük. Appenzell bölgedeki en büyük köy.

Appenzell gezilecek yerler

Katholische Kirche St. Mauritius

Weissbadstrasse üzerinden yürüyerek geldiğinizde karşınıza ilk St. Mauritius kilisesi çıkıyor. 1071’de inşaa edilen bu kilise 1560’taki büyük yangında büyük zarar görmüş ve restore edilmiş.

Schloss

St. Mauritius kilisesinden sonra Gerbestrasse’yi takip ettiğinizde Appenzell sarayını görüyorsunuz. Burası 1708’den beri Sutter ailesine ait bir saray. İçerisi halka açık olmadığı için sadece dışardan görebiliyorsunuz.

Haus Salesis

Schloss’un hemen yanında yine Poststrasse üzerinde Salesis evini görebilirsiniz. Bu ev tarihe tanıklık etmiş taş bir bina. Panjurlarıyla çok estetik görünüyor.

Haus Konkordia

Engelgasse’de hemen fırının yanında yer alan Konkordia 17. yüzyıldan kalma bir aristokrat evi. Binanın cephesi ise resimlerle kaplı.

Landsgemeindeplatz

Konkordia evinden Hauptgasse’ye doğru ilerlediğinizde rengarenk evlerle dolu bu köy meydanına geliyorsunuz.

Rathaus

Belediye binasının da yer aldığı Hauptgasse (ana cadde) rengarenk evlerle dolu. Belediye binasının ön cephesinde ise August Schmid’in yaptığı bir resim var.

Appenzell’de yeme içme

Restaurant Rössli

Burası İsviçre mutfağından lezzetler sunan bir restoran. Geleneksel kocaman İsviçre çanları restoranın iç dizaynında kullanılmış ve içerisi odundan bir konsepte sahip. Favorilerimiz Hamburger mit Knoblauch (sarımsaklı hamburger) ve Käsespätzle mit Puten (peynirli ve hindili makarna türevi) oldu.

Google Maps: Restaurant Rössli

Brauerei Locher AG

Appenzell’deki meşhur bira fabrikası burası. Biz maalesef açık olduğu saate yetişemedik. Ama eğer denk gelirseniz mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz. Daha önce deneyip sevdiğimiz biralarını aşağıda görebilirsiniz.

Eğer isterseniz bu fabrikada tura da katılabiliyorsunuz. Brauerei Locher AG turları için linki bıraktık.

Google Maps: Brauerei Locher AG

Appenzell’de kamp

Öncelikle Appenzell’de wild camping’in yasak olduğunu söylemiş olalım. Bu yüzden sadece kamp yerlerinde kamp yapabilirsiniz. Bizim kamp yeri tercihimiz Camping Jakobsbad Gonten oldu.

Kampa ulaşım

Kampa Stuttgart’tan yaklaşık 3 saatte ulaşabilirsiniz. İsviçre’de otoban kullanımı için vignette almanız gerektiğini de söylemiş olalım. Kamp yerine arabayla sıkıntısız gelebilirsiniz. Bunun dışında trenle gelmek isterseniz de Jakobsbad tren istasyonunda inip, yaklaşık 10 dakika yürüyerek kampa ulaşabilirsiniz. Kampın konumunu çevrede yapabileceğiniz birçok aktivite için çok güzel.

Google Maps: Camping Jakobsbad Gonten

Kamp olanakları

Kamp alanı

Kamptaki alanlar bir hayli geniş ve bütün kamp alanı çim olduğu için kamp yapması toprak kamp yerlerine göre daha keyifli. Ayrıca kampın manzarası da şahane! Yemyeşil dağları, otlayan inekleri ve geleneksel İsviçre çiftliklerini izleyerek kamp yapıyorsunuz. Bunun dışında kamp alanında ağaç olmadığını da belirtmiş olalım. İsterseniz elektrikli kamp alanları da var. Elektrik için mutlaka uzatma kablonuzun olmasını tavsiye ederiz. En az 10 metre kabloya ihtiyacınız oluyor.

Tuvalet ve duş

Kamptaki tuvalet ve duşlar kadın ve erkek için ayrı. Bunun dışında tuvaletler ve duşlar ayrı girişlere sahip. Tuvaletlerde tuvalet kağıdı ve sabun var. Fakat ellerinizi kurulamak için kağıt havlu yok. Bunun yerine fönlü kurutuculardan var. Ayrıca lavabonun hemen önünde ayna da var. Bunun dışında tuvaletlerin kapısında eşyalarınızı asabileceğiniz askılar da var. Maalesef tuvaletlerde çöp kutusu yok.

Duşlar ise kapalı bölme yapısına sahip. Yani kapınızı kapadığınızda kendinize ait bir alanınız oluyor. Bu alanda ilk karşınıza çıkan eşyalarınızı asabileceğiniz birçok askı, bir bank ve duşta sıcak su kullanabilmek için para atmanız gereken makine. Bu kısım kısa bir duvarla ıslak taraftan ayrılmış durumda. Duşta sıcak su kullanabilmek için para atmanız gereken makina İsviçre Frank’ı ile çalışıyor. 1 Frank’la 3 dakika sıcak su kullanabiliyorsunuz. Bizim gibi Frank’ınız yoksa kamp görevlisinden Euro’yu Frank’a çevirebilirsiniz. Duştan çıktıktan sonra karşınızda ayna ve kurutma makinesi var. Kurutma makinesini çok güçlü bir şey beklemeyin. 

Mutfak

Kamptaki mutfak kısmında birçok lavabo ve yıkadığınız bulaşıklarınızı koyabileceğiniz alan var. Ayrıca tazyikli suya ihtiyacınız olursa musluk başlığı farklı olan bir lavabo da mevcut. 

İnternet

Resepsiyondaki şifreyle ücretsiz olarak internete bağlanabiliyorsunuz. Şimdiye kadar gittiğimiz birçok kamp yerinin aksine burada kamp alanında dahi internet arada git gelli de olsa çekiyor.

Yemek

Kamptaki resepsiyon kısmında ufak bir bakkal var. Ama İsviçre’de fiyatlar biraz pahalı olduğu için yiyeceklerinizi alıp gelmenizde fayda var. Kampa yakın yürüme mesafesinde bir restoran olmadığını da söylemiş olalım. Eğer güzel bir restorana gitmek istiyorsanız, bizce Appenzell’e gitmelisiniz.

Diğer

Kamp yerinde parayla çalışan çamaşır makinesi ve kurutma makinesi de var. 1 saatlik bir program için 5 CHF ödemeniz gerekiyor.

Kamp temizliği

Kamptaki tuvaletler, banyolar ve mutfak bir hayli temizdi. Kamp alanlarında da hiçbir sıkıntı görmedik. Ayrıca ilk kez bir kamp yeri giriş yaptığımızda çöp torbası verdi. 

Kamp maliyeti

Kampın gecelik ücreti iki kişi için 28 CHF. Bunun içerisine kişi ücreti, kamp yeri ücreti, duşlar dışındaki sıcak-soğuk su kullanım ücretleri de dahil. Bunun dışında elektrik için günlük 4 CHF ödemelisiniz. Çöp için 1 CHF ödemeniz gerekli. Bunun dışında günlük kişi başı 2.5 CHF turizm vergisi ödüyorsunuz. Ödemeyi nakit, kredi kartı ya da banka kartlarınızla yapabiliyorsunuz.

Kamp çevresinde aktiviteler

Kampın hemen yanında bir eğlence merkezi var. Hem çocuklar hem de büyükler için bir sürü aktivite mevcut. İsterseniz asma köprülerde yürüyebilir, isterseniz dağdan kızakla raylarda kayabilirsiniz.

Ayrıca çevrede birçok yürüyüş rotası var. Biz bir hayli keyif aldık bu rotaları yürümekten. Doğası zaten inanılmaz güzel. Her yer yemyeşil.

Bunlar dışında hem bisiklete binmek hem de paraşüt yapmak için birçok alan mevcut.

Böylece Appenzell: İsviçre Alpleri gezi rehberi yazımızın sonuna geldik!

Ayrıca İsviçre kamp rehberi ve İsviçre kamp yerleriyurt dışına arabayla çıkmak, Gent gezi rehberi, Levanto gezi rehberi ve Münih yeme içme rehberi yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 🙂

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x