Almanya'da Aylık Masraflar

Almanya’da Aylık Masraflar

Şehir şehir Almanya’da aylık masraflar! Yeni bir ülkeye ya da yeni bir şehre taşınırken aylık masraflarınızın aşağı yukarı nasıl olacağını bilmek plan yapmanızı kolaylaştıracaktır. 2018’den beri Almanya’da yaşayan bir çift olarak Almanya’da aylık masraflar nelerdir bir yazıda topladık.

Almanya’da Aylık Masraflar

Bu yazımızda Almanya’da ev kiraları, faturalar, toplu taşıma masrafları, market ve restoran giderleri, aylık araba masrafları ve Almanya’da aylık toplam masraflar konularına değindik.

Almanya’da ev kiraları

Almanya’da yaşayıp da kiralardan şikayet etmeyen ve bütçeye uygun ev bulmanın zorluğundan yakınmayan kimseyi görmedik. Yıllar geçtikçe ev fiyatları ve kiralar o kadar çok artıyor ki, takip etmek mümkün değil. Genel olarak Almanya’nın kuzeyi ve Almanya’nın doğusu ev fiyatları konusunda biraz daha uygun. Örneğin Stuttgart ve Münih gibi şehirlerde 80 m2 bir dairenin kirası bazı bölgelerde 2000 Euro’yu bile geçebiliyor. O yüzden bu uç noktaları dahil etmeden ortalama fiyatlar dahilinde anlatmaya çalışacağız.

Kiraları değerlendirebilmek için Almanya’daki kira kavramlarını ve farklılıklarını bilmekte yarar var. İlk olarak Pauschalmiete denen evle alakalı aklınıza gelebilecek bütün harcamaları kapsayan bir kira türü var, ama bu şekilde kiralanan ev bulmak artık çok çok zor. Kaltmiete ise sadece ev için ödediğiniz miktar, bu Türkiye’de ödediğimiz kirayla tamamen aynı. Bunun dışında Kaltmiete üzerine sıcak su, aidat ve ısınmanın eklenmesiyle Warmmiete denilen kira kavramı ortaya çıkıyor. Ev ararken ilanlarda daha çok Warmmiete’yi göreceksiniz. Almanya’da ev kiraları aşağıdaki tabloda görebileceğiniz gibi şehirden şehire, bölgeden bölgeye değişiyor.

KonumMünihBerlinStuttgartDresdenHamburgKöln
Şehir merkezinde studio daire1300 €1060 €1000 €510 €960 €840 €
Şehir merkezi dışında studio daire1010 €770 €790 €440 €685 €650 €
Şehir merkezinde üç odalı daire2350 €2080 €1760 €1125 €1920 €1590 €
Şehir merkezi dışında üç odalı daire1785 €1420 €1330 €840 €1380 €1130 €
Almanya’da şehirlere göre ortalama ev kiraları

Beklenildiği üzere şehir merkezinden uzaklaştıkça kiranız düşecektir ama bu durumda da ulaşım masraflarına daha fazla ödeyeceksiniz. Bunun dışında eğer tabloda yaşayacağınız şehir yoksa, Numbeo üzerinden istediğiniz şehirdeki kiraları da kontrol edebilirsiniz.

Faturalar

Almanya’da Türkiye’dekinden farklı olarak elektrik ve suyu önceden ödeyip, bir yıl sonunda fatura hesaplandığında mahsuplaşıyorsunuz. Böylece her ay faturalandırma süreci olmuyor ve bu nedenle şirketlerin giderleri artmıyor. Eğer yıl içinde ödediğiniz miktardan elektrik ya da suyu daha az kullanmışsanız yıl sonunda mahsuplaştığınızda geri ödeme alabiliyorsunuz. İki kişilik bir ailenin su faturası yaklaşık 35 Euro civarındayken elektrik faturası da 45-50 Euro civarında.

Ayrıca internet ve telefon faturası için de yaklaşık 35 euro gibi bir bütçe ayırmanız gerekli. 250 Mbit gayet iyi bir hızda internete bağlanmanıza ve evden çalışmanıza yetiyor. Biz evde Vodafone’un internetini kullanıyoruz ve şimdiye kadar hiçbir problem yaşamadık. Bu yüzden Vodafone‘a kayıt olup indirimli paketlere ulaşabilmeniz için linki paylaştık. Eğer bu link aracılığıyla kayıt olursanız, belli bir miktar ekstra ödeme almanız da mümkün. ☺️

Bir diğer fatura da üç ayda bir ödemeniz gereken radyo ve televizyon vergisi. Bu da aylık 17.5 Euro gibi bir miktara denk geliyor ve her haneden sadece bir kişinin ödemesi yeterli. Bunun dışında cep telefonu içinse internet, sms ve dakika paketi satın alırsanız aylık 20-30 Euro arasında paketler bulabilirsiniz. Eğer Netflix ya da Spotify gibi abonelikleriniz varsa onlara da yaklaşık 30 Euro ödeyeceksiniz ya da bizim yaptığımız gibi Türkiye’den aldığınız hesapları kullanmaya devam edebilirsiniz. Böylece bütün faturaları alt alta eklediğimizde iki kişilik bir aile için yaklaşık aylık 200 Euro ayırmak iyi olacaktır.

Toplu taşıma masrafları

Eğer büyük bir şehirde yaşıyorsanız Almanya’da toplu taşımayla şehir içinde bir yerden bir yere gitmek daha kolay olacaktır. Ayrıca Almanya’da çoğu şehirde bilet fiyatları gidilen mesafeye göre değişiyor. Bu yüzden de ulaşım ağı bölgelere ayrılarak fiyatlandırma yapılıyor.

Genel olarak tek kullanımlık, günlük, günlük grup bileti, aylık bilet ve yıllık abonman gibi farklı türde biletler var. Aşağıdaki tabloda şehirlere göre bilet fiyatlarını görebilirsiniz. Hamburg’da diğer şehirlerdeki gibi yıllık bileti tek seferde almak mümkün değil.

Bilet ÇeşitleriMünihBerlinStuttgartDresdenHamburgKöln
Tek yön (Tek Bölge) 3.3 €3 €2.7 €2.5 €3.5 €2 €
Tek yön (En uzun mesafe)12.9 €3.8 €8.8 €9 €10.9 €18.1 €
Günlük Bilet (Tek Bölge)7.8 €8.8 €5.4 €6.5 €8.2 €7.5 €
Günlük Bilet (En uzun mesafe)14 €10 €13.4 €15 €24.3 €31 €
Aylık Bilet (Tek Bölge) 55.2 €86 €70.6 €63.6 €58.5 €81.2 €
Aylık Bilet (En uzun mesafe)212.4 €107 €232 €183.7 €214.8 €338.2 €
Yıllık Bilet (Tek Bölge) 522 €728 €706 €644.4 €*817.2 €
Yıllık Bilet (En uzun mesafe)2016 €978 €2320 €1876.8 €*3189.6 €
Almanya’da şehirlere göre toplu taşıma bilet fiyatları

Genelde ofisten çalışmanız gerekiyorsa aylık ya da yıllık abonman almak sizin için daha karlı olabilir. Ayrıca şirketin de abonmanlarla ilgili anlaşmaları olabiliyor, böylece biletinizi 5%-10% indirimle almanız mümkün olabiliyor.

Market giderleri

Almanya’da aylık masraflar yazımızdaki bir diğer harcama kalemi de market harcamaları. Genellikle haftalık meyve, sebze, kahvaltılık ve akşam yemeği alışverişimiz yaklaşık 120 Euro civarında tutuyor. Bu alışverişimiz içerisinde balık, et gibi ürünler en pahalıları. Bunlara ek olarak meyve, sebze çeşitleri ve yumurta gibi ürünler alıyoruz.

Bunun dışında iki ayda bir Türk marketine gidip beyaz peynir ve zeytin stoklarımızı yeniliyoruz. Bu da yaklaşık 80 Euro civarında oluyor. Dolayısıyla iki kişilik bir ailenin market alışverişi giderleri yaklaşık 400-600 Euro civarında olacağını söyleyebiliriz. Bunun dışında eğer indirimli ürünleri takip ederseniz 10%-15% arasında daha uyguna alışveriş yapmanız da mümkün.

Restoran giderleri

Almanya’da da enflasyon yavaş yavaş artarken restoran menüleri de bundan etkilenmeye başladı. Yediğiniz restorana bağlı olarak 2 kişilik bir akşam yemeği yaklaşık 35-50 Euro arasında seyrediyor. Eğer henüz incelemediyseniz Stuttgart yeme içme rehberimizdeki çoğu restoranda bu aralıkta lezzetli yemekler yemeniz mümkün. Ayrıca yaşam tarzınıza bağlı olarak aylık 200-300 Euro da restoran harcamaları için ayırabilirsiniz.

Aylık araba masrafları

Araba sahibi olmak ne kadar özgürlük hissi demek olsa da araba aynı zamanda ekstra masrafları beraberinde getiriyor. Ayda 1000 km’ye yakın seyahat etmeniz durumunda yaklaşık 180 Euro civarında yakıt masrafı hesaplamalısınız. Bunun yanı sıra aylık 140 Euro civarında da sigorta ve kasko ödemesini de unutmamalısınız. Bununla beraber aylık bakım ve yıkama masrafları da yaklaşık 50 Euro civarında olacaktır. Ayrıca kışlık lastik almak ve olası park ücretleri de cabası. Bu yüzden araba aldığınızda aylık giderlerinize 400 Euro civarında ekleme yapmalısınız. Bunun dışında Almanya’da araba almak yazımızdan süreç hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Almanya’da aylık masraflar toplamı

Son olarak iki kişilik bir aile için aylık masrafları özetleyecek olursak: kira yaklaşık 1000 Euro, faturalar 200 Euro, market 500 Euro, restoranlar 300 Euro ve araba masrafları 400 Euro olmak üzere toplamda yaklaşık 2400 Euro aylık masraf düşünebilirsiniz.

Böylece Almanya’da aylık masraflar yazımızın sonuna geldik!

Bunlar dışında eğer merak ettiğiniz başka bir harcama varsa da yorumlarda buluşalım.

Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 🙂

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x