Almanya Staj Başvurusu

Almanya’da staj yapmak sanıldığı kadar zor değil! Ama sıkı bir çalışma, azim ve kararlılık gerektiriyor. Yılmadan başvuru yapmak çok önemli! O zaman Almanya staj başvurusu yazımızda bizim staj bulurken yaptıklarımıza geçelim.

Almanya Staj Başvurusu

Erasmus staj hareketliliği olsun, olmasın, Almanya’da şirketlerde, devlet kurumlarında ya da üniversitelerde staj yapabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken olabildiğince etkili iletişim kurmak ve doğru başvuru yapmak. Doğru başvuru için CV nasıl hazırlanır ve Önyazı nasıl hazırlanır hakkındaki yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.

Almanya staj başvurusu yazımızda staj yerini nasıl bulabileceğinizi ve nasıl başvuru yapmanız gerektiğini detaylıca anlattık.

Almanya Staj İlanları Nereden Bulunur?

Herkesin aklındaki soru: Almanya staj ilanlarını nereden bulabilirim? Buna geçmeden önce, staj sürelerinin Türkiye’dekinden farklı olarak en az 3 ay olduğunu ve genellikle 6 aylık stajların makbul olduğunu aklınızda bulundurmalısınız.

Kariyer Siteleri

Her ülkede aktif olan farklı kariyer siteleri var. Bu yüzden gitmek istediğiniz ülkedeki kariyer siteleri ile başlamanızı öneriyoruz. Almanya’da staj ilanı bulabileceğiniz kariyer sitelerini aşağıda paylaştık.

Kariyer sitelerine geçmeden önce şunu belirtmemizde fayda var. Kariyer sitelerinde profilinizi CV’nize göre güncellerken doğru ve gerçekçi bilgi vermeye özen göstermelisiniz! Çünkü yanıltıcı ya da gerçekçi olmayan bilgiler elenmenize ya da şansınızı kaybetmenize sebep olacaktır. Şimdi bu sitelerin neler olduğuna bakalım.

Monster

Monster Almanya’da yaygın olarak kullanılan kariyer sitelerinden biri. Ayrıca Avrupa’daki birçok farklı ülke için de yine bu siteyi kullanmak mümkün. Burada isterseniz pozisyon, isterseniz de şehir ya da eyalet bazlı arama yapabilirsiniz. Bu sitenin her alandan ilan içerdiğini de söylemiş olalım. Ayrıca bu sitede CV’nizi bir kereye mahsus ücretsiz olarak inceletmeniz de mümkün! Monster CV incelemesi linkini buraya bıraktık. Tavsiyemiz özenle hazırlayacağınız İngilizce CV’niz için başvuru yapmadan önce CV’nizi inceletmeniz. Ya da bizim zaman zaman yaptığımız CV inceleme çekilişlerimize de Instagram hesabımızdan katılabilirsiniz. 🙂

Indeed

Diğer bir site ise Indeed. Bu sitede her alan için staj ya da iş bulmak mümkün.

Stepstone

Stepstone da yine staj ya da iş bulmak adına çok kullanılan kariyer sitelerinden biri.

Praktikum

Praktikum kariyer sitesi sadece staj ilanları bulabileceğiniz bir site. Burada da yine birçok şirketin ilanını bulmak mümkün, bunların arasında Deutsche Bank, Allianz, Kaufland, Ernst & Young gibi büyük şirketleri sayabiliriz.

Şirket Kariyer Sayfası

Belirttiğimiz kariyer sitelerinden şirket isimlerini öğrenmek çok önemli! Çünkü Türkiye’den farklı olarak Avrupa’da çoğunlukla şirketler kendi kariyer sayfalarına sahip ve bu siteler üzerinden başvuruları kabul ediyorlar. Bu yüzden öğrendiğiniz şirketlerin kendi kariyer sayfalarına gidip, oradaki filtreden staj seçerek yayınlanmış pozisyonları listelemek mümkün. Almanya’daki birkaç büyük şirketin kariyer sitelerini buraya bıraktık.

Bosch career page

BMW career page

SAP career page

Daimler career page

Infineon Technologies career page

Continental career page

BASF career page

P&G career page

Amazon career page

Üniversiteler

Staj imkânı bulabileceğiniz bir diğer seçenek de üniversiteler. Üniversitelerde profesörlerin, doktora öğrencilerinin projelerinde, çalışmalarında yardım edecek stajyerlere ihtiyaçları oluyor. Bu yüzden üniversiteleri de Almanya staj başvuru listenizde tutmanızda fayda var.

Bu yüzden alanınızdaki tanınan, ya da tanınmayan üniversiteleri, bölüm sayfalarını, araştırma gruplarının kendi sayfalarını takip etmelisiniz ve detaylı incelemelisiniz. Eğer ilginizi çeken bir alanda bulursanız, şanslısınız demektir. Hemen başvurunuzu göndermelisiniz, genellikle önce gelen pozisyonu alabiliyor. Fakat uygun bulamazsınız da telaşa, üzüntüye mahal yok! Çünkü bu pozisyonları ya da ihtiyaçları yok demek değil, sadece internette pozisyon ilanı yok demek! Alanınızda çalışan profesörlere mail atarsanız sizi de çalışma ya da proje gruplarına dahil edebilirler. Bu yüzden çekinmeyin ve etkili iletişim kurun.

Tabii ki üniversitede staj yapacaksanız aklınızda bulunması gereken konulardan biri yaz tatilinde ev sahibi üniversitenin de tatilde olabileceği. Bu sebeple okulunuzu bir dönem uzatmanız söz konusu olabilir. Ama tabiki bu soruyu çalışmak istediğiniz profesöre sormak gerekiyor.

Sosyal Ağlar

Diğer bir başvuru kaynağı ise gelişen ve değişen dünyanın etkisiyle hayatımıza giren sosyal ağlar. Bu sosyal ağların başında Linkedin‘i verebiliriz. Ayrıca sadece Almanya’da kullanılan diğer bir sosyal ağ da Xing. Almanya’da staj ya da iş ararken bu sosyal ağları kullanabilirsiniz.

Bunun için yapmanız gereken ilk olarak bu ağlarda profil oluşturmak. Burada oluşturulan profil online özgeçmişinizden farklı bir şey değil. Özgeçmişinizi oluşturduktan sonra yakın arkadaş çevrenizden başlayarak, bölüm mezunlarınızdan iletişimde olduklarınızı, üniversite hocalarınızı ekleyerek bağlantılarınızı oluşturmaya başlıyorsunuz. Bunun dışında takip ettiğiniz alanınızdaki önemli kişileri, insan kaynakları yetkililerini, çalışanlarını da ekleyerek çevrenizi geliştiriyorsunuz. Bağlantılar dışında şirketleri takip etme özelliği sayesinde de şirketlerin bu sosyal ağlarda paylaştığı bilgilerden ve güncel pozisyonlardan haberdar olabiliyorsunuz.

Şimdi gelelim sizi ilgilendiren kısıma. Profiliniz ve bağlantılarınız tamamsa, artık Almanya’da ilgilendiğiniz şirketlerin Linkedin’deki insan kaynakları çalışanlarını bulmak için arama kısmına “Şirket, HR Manager” yazarak önünüze çıkan profilleri incelemelisiniz ve bağlantı isteği göndermelisiniz. Bağlantı isteği gönderirken olabildiğince çok bilgiyi sade ve öz olarak anlatarak, önyazı olarak düşünebilirsiniz, bağlantı kurmak istediğiniz kişiyi bilgilendirmelisiniz.

Almanya Staj Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yukarıda bahsettiğimiz herhangi bir yolla bulduğunuz ilana başvururken dikkat etmeniz gerekenler var tabi!

CV ve Önyazı

İngilizce ya da Almanca CV ve önyazı başvurularınızın olmazsa olmazı. Almanya staj başvurusu yaparken mutlaka ama mutlaka önyazınızın olması gerekiyor. Olmaması durumunda direkt ret alacağınızı söyleyebiliriz. Hatta başvurduğunuz ilanlarda da ilanın diline göre CV ve önyazı dilinizi belirlemenizin avantaj sağlayacağını söyleyebiliriz. Mesela Almanca bir ilana İngilizce CV ve önyazı ile başvurmak seçilme şansınızı ya da filtreyi geçme şansınızı bir tık azaltabiliyor. Fakat bu kesinlikle başvuru yapmamalısınız anlamına gelmiyor. Sonuç olarak o anda başvuran adaylar arasındaki konumunuzu bilmenize imkân yok. Almanya için nasıl öne çıkacak bir CV ve önyazı hazırlayabileceğinizi CV nasıl hazırlanır ve Önyazı nasıl hazırlanır yazılarımızda anlattık. Burada not düşmekte fayda var: önyazınızda mutlaka hangi tarihler arasında staj yapmak istediğinizi de belirtmelisiniz.

Transkript ve Öğrenci Belgesi

Üniversitenizin öğrenci işlerinden İngilizce transkript ve öğrenci belgesi alabilirsiniz. Eğer üniversiteniz İngilizce olarak bunları sağlamıyorsa maalesef yeminli tercümana İngilizce çevirisini yaptırmanız gerekecek.

Zorunlu Staj Belgesi

Almanya’da bazı şirketler için zorunlu staj yaptığınızı gösterir bu belge çok önemli. Hatta açtıkları ilanlarda sadece bu şekilde öğrenci alacağını söyleyen şirketlerin sayısı bir hayli fazla diyebiliriz. O yüzden bunu İngilizce olarak bir belge ile ispatlamanız size çok büyük fayda sağlayacaktır.

Erasmus Staj Hareketliliğine Seçildiğine Dair Belge

Eğer “Erasmus Staj Hareketliliği” için seçildiyseniz onun da belgesini ekleyerek avantajlarından bahsetmeniz yararınıza olacaktır. Erasmus staj hareketliliği yazımız da ilgini çekebilir.

Referans Mektubu

Başvurularınıza varsa referans mektuplarınızı ve eğer başvuracağınız ilanla ilgiliyse sertifikalarınızı da eklemenizi tavsiye ederiz. Referans mektubunu daha önceki staj ya da iş deneyimlerini, yaptığın işleri ve çalışma süreni gösteren bir belge olarak düşünebilirsiniz.

Böylece Almanya staj başvurusu yazımızın sonuna geldik!

Şimdiden başvurularınızda başarılar diliyoruz 🙂

Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 🙂

Subscribe
Bildir
guest
9 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
ezgi
ezgi
1 yıl önce

merhabalar. 2 yıllık bölümden mezun olacakken erasmus staj programına başvurdum. almanyada kurum bulup davet de aldım. sorum şu: vize başvuru belgelerinde asgari ücret ödeneceği yazıyor bundan emin olamadım.
https://tuerkei.diplo.de/blob/2307152/a923c16dbd566d33bca392ab3777c054/46f-erasmuspraktikum-data.pdf
gönüllü bir staj olacak, zorunlu staj gibi bir durumum yok. 12 aylık davet aldım. 2 aylık hibe veriyor okulum.
https://www.bmas.de/DE/Arbeit/Arbeitsrecht/Mindestlohn/mindestlohn-praktikum.html
bu siteye baktığımda 3 aydan uzun süresi için asgari ücret ödenebileceği mi yazıyor acaba anlayamadım.sizin bir bilginiz var mı? sevgiler

Besmullah
8 ay önce

Merhaba,

Ben Besmullah MOHAMMADI, Türkiye’deki Selçuk Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi yüksek lisans öğrencisiyim. Ayrıca, beş dil biliyorum. Staj yapmak için iyi bir yer arıyordum, bu nedenle staj yapabileceğim uygun bir yer bulmam konusundaki çok değerli yardımınıza başvuruyorum ve becerilerimi sizin yardımınızla geliştirmek istiyorum. Erasmus + programı öğrencisiyim ve üniversitem beni bu staj sürecinde destekleyecek.
Teşekkür ederim. Eğer herhangi bir sorunuz olursa, lütfen bana bildirin.

En kısa sürede sizden haber almayı çok isterim.

Mail: [email protected]

Besmullah
8 ay önce
'e cevap  wasuberalles

anladım teşekkür ederim.

egemen
egemen
1 ay önce

Merhabalar ben ege. Eramus programı başvurularını kaçırdım fakat 2 ay için almanyada aachen üni den kabul mektubu almaya hak kazandım ve orada 2 ay staj yapacağım. erasmus olmadan bunu kendi başıma nasıl halledeceğim. ulusal vizeye gerek yok dediler 2 aylık bir staj olduğu için normal schengen alman yeterli dediler. bu konu hakkında bilgi almak istiyorum. kritik belgeler nelerdir bunları bulamadım internette. sadece erasmus için bilgiler mevcut.

egemen
egemen
1 ay önce
'e cevap  wasuberalles

Merhabalar. Para almayacağım, erasmus+ staj kabul belgem var ama okulumda erasmusu kazanamadım. Yani hibem vs. olmayacak. Konsolosluk tarafından arandım, onlar bana 2 ay olduğu için schengen kabul ediliyor dedi. Üniversite Enstitüsünde olacağım için para almayacağım sadece öğrenme amacıyla gideceğim. Konsolosluk ulusal vizenin 90 günden fazla olan staj işleri için gerekli dedi.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

9
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x