CV Nasıl Hazırlanır?

Almanya için CV hazırlarken nelere dikkat etmeli, nelerden kaçınmalı bütün püf noktaları anlattık! İşte CV nasıl hazırlanır rehberimiz!

CV Nasıl Hazırlanır?

CV Latince Curriculum Vitaenin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır. Kelime anlamı yaşam döngüsü olarak çevrilmekle beraber dilimizde özgeçmiş olarak karşılığını bulmuştur.

Bugüne kadar ki hayatımızı anlatacağımız güçlü bir CV nasıl olmalıdır, neleri içermelidir, neleri içermemelidir?

CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Dil bilgisi ve yazım hatası göstermemelidir.
  • Kesinlikle profesyonel bir fotoğraf içermelidir, boydan ya da günlük hayatta çekilmiş bir fotoğraftan kesilmiş olmamalıdır. Ya da Facebook / Instagram / Twitter profil fotoğrafı olmamalıdır.
  • Mail adresiniz de profesyonellikten nasibini almış olmalıdır, “_” ya da “-” mümkün olduğunca içermemelidir. crazy_boy, sexy_girlxx şeklinde olmamalıdır, mümkünse isim.soyisim ya da isimsoyisim ya da soyisimisim şeklinde olmalıdır. 
  • Özgeçmişiniz genel olarak bağlantılı şekilde olmalıdır, bilgilerinizi gruplayarak yazmanız takip edilmesini ve başarı şansınızı artırır.

CV Nasıl Hazırlanır? – CV İçeriği

Kişisel Bilgiler

Özgeçmişinizin ilk bölümünde kişisel bilgileriniz yer almalıdır.

  • İsim Soyisim
  • Adres
  • Doğum Tarihi / Yeri
  • Mail Adresi
  • Telefon Numarası

Eğer erkek adaysanız askerlik durumunuzu da şirketin pozisyon ilanında sorup sormamasına bağlı olarak yazabilirsiniz, fakat medeni durumunuzu ve uyruğunuzu yazmamalısınız. Ayrıca eğer yabancı bir ülkedeyseniz, çalışma izninizin olup olmadığını yazabilirsiniz.

Öğrenim Bilgileri

Özgeçmişinizdeki diğer bir bölüm öğrenim bilgilerinizi içermelidir.

Kronolojik olarak; Doktora, Yüksek Lisans, Lisans ve Lise gibi başlıklarda hangi yıllar arasında, hangi alanda, hangi okulda öğrenim aldığınızı özetleyecek şekilde yazmalısınız.

Ayrıca yapmış olduğunuz projeleri, almış olduğunuz ödülleri de her bir okul / öğrenim seviyenizin altına yazabilirsiniz, ve bu sizin profesyonel geçmişinizi gösterecektir.

Eğer doktora yapmışsanız artık lise bilginizin CV’nizde yer almasına gerek yok, bu yüzden lise bilginizi yazmayabilirsiniz fakat lise sırasında Matematik Olimpiyatlarına katılmışsanız lise öğrenim bilginizi de kesinlikle yazmalısınız.

Deneyimler

Bir diğer bölüm ise yine kronolojik olarak yaptığınız stajları, çalıştığınız şirketleri yazacağınız / listeleyeceğiniz bölüm. Burada da hangi zaman aralığında, hangi alanda, hangi pozisyonda çalıştığınızı ve hangi sorumlulukları gerçekleştirdiğinizi özetleyebilirsiniz. Aşağıda nasıl olması gerektiğine dair bir örnek bulabilirsiniz.

Pozisyon – Şirket, Şehir
Departman
Tarih Aralığı Sorumluluk 1
Sorumluluk 2
Sorumluluk 3
CV Deneyimler

Öğrenim bilgilerini mi, iş deneyimlerini mi önce yazacağınız, iş deneyiminizin süresine bağlıdır. Eğer iki yıl üzerinde deneyiminiz varsa Deneyimleriniz, Öğrenim Bilgilerinizden önce gelmelidir.

Diğer Yetenekler

Dördüncü bölümde ise bilgisayar / yabancı dil bilginiz özetlenebilir, burada da hangi bilgisayar programlarını / yabancı dilleri hangi seviyede bildiğinizi sıralamalısınız. Eğer aktif olarak kullanabildiğiniz programların sayısı çoksa, bilgi seviyenize göre bunları gruplamanız özgeçmişinizde daha şık duracaktır.

Sertifikalar/ Başarılar

Beşinci bölümde ise sertifikalarınızı, başarılarınızı, katıldığınız eğitimleri, bilindik workshopları, eğer varsa, özetleyebilirsiniz. Bu bölümde iş ile direkt ya da dolaylı şekilde bağlantılı olanları yazmalıyız.

  • Başarı Bursu
  • Profesyonel Spor Geçmişi
  • Dil Kursu Katılımı 
  • Sınav Sonuçları
  • FMEA Workshopu
  • Project Management Eğitimi
  • Uluslararası Dans Yarışması vs…

Hobiler

Son olarak da hobilerimizi işe uygun olarak altıncı ve son bölümde sıralamalıyız, eğer okumak hobiniz ise, bunu genel olmaktan çıkararak daha özel yazmalısınız. Mesela; 18. yy İngiliz Edebiyatı / Rus Edebiyatı. Mesela otomotiv alanında takip ettiğiniz dergi, internet sayfası ya da journalları yazmak daha çok ilgi çekebilir. Ya da puzzle gibi işinizdeki bir terminolojiye bağlanabilecek ya da benzerlik kurabileceğiniz hobilerinizi yazabilirsiniz. 

CVnizin en sonuna şehir, tarih (gün/ay/yıl olarak) ekleyerek imzalamanız, CVnizin doğruluğunu kabul ettiğiniz anlamına gelecektir.

Bugünlük özgeçmişle ilgili yazımın sonuna gelirken, sizlere özgeçmişinizin sadece doğrulardan oluşması gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum. Özgeçmişte yalan bilgi kariyerinizin ilerleyen yıllarında kariyerinize zarar verebileceği gibi zorlanarak büyüttüğünüz kariyerinize de mal olabilir.

Umarım CV Nasıl Hazırlanır? yazımı keyifle okumuşsunuzdur. Sorularınızı bu postun altına yazarak ya da Instagram‘dan bize ulaşarak sorabilirsiniz.

Önyazı nedir, nasıl yazılmalıdır? ile de ilgilenebilirsiniz.

CV Hazırlamak
Subscribe
Bildir
guest
6 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Sinem
Sinem
2 yıl önce

Merhaba, CV sonuna imza atmak şart mı yoksa daha profesyonel durması açısından mı söylediniz?

Sinem
Sinem
2 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Merhaba online başvuruydu ve CV için imza atmadım. Sizce değerlendirmeye alınmaz mı başvurum?

Idil
Idil
1 yıl önce

Merhaba, bu CV’ler için yüksek lisans başvurumda tabular formatta olması istenmişti. Staj ve werkstudent başvurularında da bu format geçerli mi? Yoksa aşırıya kaçmamak üzere sade tasarımlı CV şablonları da kullanılabilir mi?
Teşekkür ederim

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

6
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x