Almanya’da staj yapmak sanıldığı kadar zor değil! Ama sıkı bir çalışma, azim ve kararlılık gerektiriyor. Yılmadan başvuru yapmak çok önemli! O zaman Almanya staj başvurusu yazımızda bizim staj bulurken yaptıklarımıza geçelim.
Almanya Staj Başvurusu
Erasmus staj hareketliliği olsun, olmasın, Almanya’da şirketlerde, devlet kurumlarında ya da üniversitelerde staj yapabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken olabildiğince etkili iletişim kurmak ve doğru başvuru yapmak. Doğru başvuru için CV nasıl hazırlanır ve Önyazı nasıl hazırlanır hakkındaki yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.
Almanya staj başvurusu yazımızda staj yerini nasıl bulabileceğinizi ve nasıl başvuru yapmanız gerektiğini detaylıca anlattık.
Almanya Staj İlanları Nereden Bulunur?
Herkesin aklındaki soru: Almanya staj ilanlarını nereden bulabilirim? Buna geçmeden önce, staj sürelerinin Türkiye’dekinden farklı olarak en az 3 ay olduğunu ve genellikle 6 aylık stajların makbul olduğunu aklınızda bulundurmalısınız.
Kariyer Siteleri
Her ülkede aktif olan farklı kariyer siteleri var. Bu yüzden gitmek istediğiniz ülkedeki kariyer siteleri ile başlamanızı öneriyoruz. Almanya’da staj ilanı bulabileceğiniz kariyer sitelerini aşağıda paylaştık.
Kariyer sitelerine geçmeden önce şunu belirtmemizde fayda var. Kariyer sitelerinde profilinizi CV’nize göre güncellerken doğru ve gerçekçi bilgi vermeye özen göstermelisiniz! Çünkü yanıltıcı ya da gerçekçi olmayan bilgiler elenmenize ya da şansınızı kaybetmenize sebep olacaktır. Şimdi bu sitelerin neler olduğuna bakalım.
Monster
Monster Almanya’da yaygın olarak kullanılan kariyer sitelerinden biri. Ayrıca Avrupa’daki birçok farklı ülke için de yine bu siteyi kullanmak mümkün. Burada isterseniz pozisyon, isterseniz de şehir ya da eyalet bazlı arama yapabilirsiniz. Bu sitenin her alandan ilan içerdiğini de söylemiş olalım. Ayrıca bu sitede CV’nizi bir kereye mahsus ücretsiz olarak inceletmeniz de mümkün! Monster CV incelemesi linkini buraya bıraktık. Tavsiyemiz özenle hazırlayacağınız İngilizce CV’niz için başvuru yapmadan önce CV’nizi inceletmeniz. Ya da bizim zaman zaman yaptığımız CV inceleme çekilişlerimize de Instagram hesabımızdan katılabilirsiniz. 🙂
Indeed
Diğer bir site ise Indeed. Bu sitede her alan için staj ya da iş bulmak mümkün.
Stepstone
Stepstone da yine staj ya da iş bulmak adına çok kullanılan kariyer sitelerinden biri.
Praktikum
Praktikum kariyer sitesi sadece staj ilanları bulabileceğiniz bir site. Burada da yine birçok şirketin ilanını bulmak mümkün, bunların arasında Deutsche Bank, Allianz, Kaufland, Ernst & Young gibi büyük şirketleri sayabiliriz.
Şirket Kariyer Sayfası
Belirttiğimiz kariyer sitelerinden şirket isimlerini öğrenmek çok önemli! Çünkü Türkiye’den farklı olarak Avrupa’da çoğunlukla şirketler kendi kariyer sayfalarına sahip ve bu siteler üzerinden başvuruları kabul ediyorlar. Bu yüzden öğrendiğiniz şirketlerin kendi kariyer sayfalarına gidip, oradaki filtreden staj seçerek yayınlanmış pozisyonları listelemek mümkün. Almanya’daki birkaç büyük şirketin kariyer sitelerini buraya bıraktık.
Infineon Technologies career page
Üniversiteler
Staj imkânı bulabileceğiniz bir diğer seçenek de üniversiteler. Üniversitelerde profesörlerin, doktora öğrencilerinin projelerinde, çalışmalarında yardım edecek stajyerlere ihtiyaçları oluyor. Bu yüzden üniversiteleri de Almanya staj başvuru listenizde tutmanızda fayda var.
Bu yüzden alanınızdaki tanınan, ya da tanınmayan üniversiteleri, bölüm sayfalarını, araştırma gruplarının kendi sayfalarını takip etmelisiniz ve detaylı incelemelisiniz. Eğer ilginizi çeken bir alanda bulursanız, şanslısınız demektir. Hemen başvurunuzu göndermelisiniz, genellikle önce gelen pozisyonu alabiliyor. Fakat uygun bulamazsınız da telaşa, üzüntüye mahal yok! Çünkü bu pozisyonları ya da ihtiyaçları yok demek değil, sadece internette pozisyon ilanı yok demek! Alanınızda çalışan profesörlere mail atarsanız sizi de çalışma ya da proje gruplarına dahil edebilirler. Bu yüzden çekinmeyin ve etkili iletişim kurun.
Tabii ki üniversitede staj yapacaksanız aklınızda bulunması gereken konulardan biri yaz tatilinde ev sahibi üniversitenin de tatilde olabileceği. Bu sebeple okulunuzu bir dönem uzatmanız söz konusu olabilir. Ama tabiki bu soruyu çalışmak istediğiniz profesöre sormak gerekiyor.
Sosyal Ağlar
Diğer bir başvuru kaynağı ise gelişen ve değişen dünyanın etkisiyle hayatımıza giren sosyal ağlar. Bu sosyal ağların başında Linkedin‘i verebiliriz. Ayrıca sadece Almanya’da kullanılan diğer bir sosyal ağ da Xing. Almanya’da staj ya da iş ararken bu sosyal ağları kullanabilirsiniz.
Bunun için yapmanız gereken ilk olarak bu ağlarda profil oluşturmak. Burada oluşturulan profil online özgeçmişinizden farklı bir şey değil. Özgeçmişinizi oluşturduktan sonra yakın arkadaş çevrenizden başlayarak, bölüm mezunlarınızdan iletişimde olduklarınızı, üniversite hocalarınızı ekleyerek bağlantılarınızı oluşturmaya başlıyorsunuz. Bunun dışında takip ettiğiniz alanınızdaki önemli kişileri, insan kaynakları yetkililerini, çalışanlarını da ekleyerek çevrenizi geliştiriyorsunuz. Bağlantılar dışında şirketleri takip etme özelliği sayesinde de şirketlerin bu sosyal ağlarda paylaştığı bilgilerden ve güncel pozisyonlardan haberdar olabiliyorsunuz.
Şimdi gelelim sizi ilgilendiren kısıma. Profiliniz ve bağlantılarınız tamamsa, artık Almanya’da ilgilendiğiniz şirketlerin Linkedin’deki insan kaynakları çalışanlarını bulmak için arama kısmına “Şirket, HR Manager” yazarak önünüze çıkan profilleri incelemelisiniz ve bağlantı isteği göndermelisiniz. Bağlantı isteği gönderirken olabildiğince çok bilgiyi sade ve öz olarak anlatarak, önyazı olarak düşünebilirsiniz, bağlantı kurmak istediğiniz kişiyi bilgilendirmelisiniz.
Almanya Staj Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yukarıda bahsettiğimiz herhangi bir yolla bulduğunuz ilana başvururken dikkat etmeniz gerekenler var tabi!
CV ve Önyazı
İngilizce ya da Almanca CV ve önyazı başvurularınızın olmazsa olmazı. Almanya staj başvurusu yaparken mutlaka ama mutlaka önyazınızın olması gerekiyor. Olmaması durumunda direkt ret alacağınızı söyleyebiliriz. Hatta başvurduğunuz ilanlarda da ilanın diline göre CV ve önyazı dilinizi belirlemenizin avantaj sağlayacağını söyleyebiliriz. Mesela Almanca bir ilana İngilizce CV ve önyazı ile başvurmak seçilme şansınızı ya da filtreyi geçme şansınızı bir tık azaltabiliyor. Fakat bu kesinlikle başvuru yapmamalısınız anlamına gelmiyor. Sonuç olarak o anda başvuran adaylar arasındaki konumunuzu bilmenize imkân yok. Almanya için nasıl öne çıkacak bir CV ve önyazı hazırlayabileceğinizi CV nasıl hazırlanır ve Önyazı nasıl hazırlanır yazılarımızda anlattık. Burada not düşmekte fayda var: önyazınızda mutlaka hangi tarihler arasında staj yapmak istediğinizi de belirtmelisiniz.
Transkript ve Öğrenci Belgesi
Üniversitenizin öğrenci işlerinden İngilizce transkript ve öğrenci belgesi alabilirsiniz. Eğer üniversiteniz İngilizce olarak bunları sağlamıyorsa maalesef yeminli tercümana İngilizce çevirisini yaptırmanız gerekecek.
Zorunlu Staj Belgesi
Almanya’da bazı şirketler için zorunlu staj yaptığınızı gösterir bu belge çok önemli. Hatta açtıkları ilanlarda sadece bu şekilde öğrenci alacağını söyleyen şirketlerin sayısı bir hayli fazla diyebiliriz. O yüzden bunu İngilizce olarak bir belge ile ispatlamanız size çok büyük fayda sağlayacaktır.
Erasmus Staj Hareketliliğine Seçildiğine Dair Belge
Eğer “Erasmus Staj Hareketliliği” için seçildiyseniz onun da belgesini ekleyerek avantajlarından bahsetmeniz yararınıza olacaktır. Erasmus staj hareketliliği yazımız da ilgini çekebilir.
Referans Mektubu
Başvurularınıza varsa referans mektuplarınızı ve eğer başvuracağınız ilanla ilgiliyse sertifikalarınızı da eklemenizi tavsiye ederiz. Referans mektubunu daha önceki staj ya da iş deneyimlerini, yaptığın işleri ve çalışma süreni gösteren bir belge olarak düşünebilirsiniz.
Böylece Almanya staj başvurusu yazımızın sonuna geldik!
Şimdiden başvurularınızda başarılar diliyoruz 🙂