Üniversite mezunu ya da nitelikli meslek sahibiyseniz Mavi Kart alarak Almanya’ya gelip çalışabilirsiniz. Bu yazımızda Mavi Kart nedir, Mavi Kart’ta kısıtlama var mı ve başvuru belgeleri neler detaylıca anlattık.
Mavi Kart nedir, kimler alabilir?
Mavi Kart (Blue Card ya da Blaue Karte) Avrupa Birliği’nde nitelikli çalışan, eğitimli Avrupa Birliği dışından gelen yabancılar için ortaya çıkarılmış bir oturum izni (Aufenthaltstitel ya da Residence Permit) türü. İlk olarak olarak 2009’da ortaya çıkan Mavi Kart yıllar geçtikçe yaygınlaşmıştır.
Avrupa Birliği dışındaki bir ülkeden Avrupa Birliği içindeki bir ülkeye çalışmak için gelecek üniversite mezunu ya da nitelikli meslek sahibi kişilere mavi kart verilmektedir. Burada küçük bir parantez açıp nitelikli meslek sahibini açıklayalım. Mesela Almanya’nın meslek eğitimi almış deneyimli kaynakçıya ya da elektrikçiye ihtiyacı varsa, bu iş için başvurduğunuzda size mavi kart oluşturulacaktır. Ama bu işi alabilmeniz için en az A2 Almanca, ya da iyi derecede İngilizce bilmenizi de isteyebilirler. Mavi Kart başlangıçta sözleşme süresince ya da eğer sözleşmeniz sınırsızsa dört yıllık olarak düzenlenmektedir ve yurt dışına çalışmak için gidenlere kolaylık sağlamaktadır. Mavi Kart sizin ihtiyaç duyulan bir işi yerine getirdiğinizi ve kalifiye bir çalışan olduğunuzu göstermektedir. Aşağıda mavi kart örneğini görebilirsiniz.
Mavi Kart’ın kısıtlaması var mı?
Bu oturum izninde bazı kısıtlamalar var. Ama bu kısıtlamalar tam anlamıyla sizin yapmak istediklerinize engel olmuyor. Sadece ekstra yapmanız gereken şeyler çıkıyor. Mesela ilk 2 yıl içerisinde şirket değiştirmek istediğinizde, eski şirketinizden istifa ettikten sonra yeni sözleşmeniz ve istifanızın onaylandığına dair belge ile beraber yabancılar ofisine gidip bildirmelisiniz. Böylelikle yabancılar ofisi Mavi Kart’ınızın ek belgesindeki (Zusatzblatt) işveren bilgisini (Nebenbestimmungen kısmı) değiştirebilir. Bunun dışında normal oturum iznindeki gibi ilk 21 ay içerisinde kendinize ait bir işyeri açamazsınız. Bunun için en az 21 ay beklemelisiniz. 21 ay sonunda eğer B1 Almanca kursuna katıldığınızı kanıtlarsanız ve B1 seviyesinde dil sertifikanız varsa Mavi Kartı’nızı sınırsız yapabilirsiniz. Ama Almanca bilginizin yeterli olması durumunda 33 ay beklerseniz de sınırsız oturuma kavuşabilirsiniz.
Almanya’ya ilk geldiğinizde öğrenim amaçlı ulusal vize alıyorsunuz. Ulusal vizeyle Almaya’da öğrenim sırasında haftalık sadece 20 saat çalışmanıza izin veriliyor. Bununla birlikte yılda toplam 120 gün çalışma şansınız oluyor. Yüksek lisansınız sonra erip okulla ilişiğinizin kesilmesiyle beraber otomatik olarak bu vize de geçersiz oluyor. Bu yüzden okulunuzun sona ermesinden önce iş arama başlamalı ya da iş arama vizesine başvurmalısınız. İş bulmanız durumunda da alacağınız oturum ve çalışma izni Mavi Kart oluyor.
Burada önemli bir noktaya değinmek istiyoruz! Eğer bulduğunuz iş ve hali hazırdaki eviniz Almanya’da farklı şehirlerde ise, Mavi Kart başvurunuz için taşınmayı beklemenize gerek yok. Böylece ev bulup taşınmakla zaman kaybetmeden Mavi Kart’a başvurabilirsiniz. Bu konuda elinizi hızlı tutmanızı tavsiye ederiz.
Mavi Kart başvurusu için gerekli belgeler
1) Kira sözleşmesi
2) İş sözleşmesi
(Eğer iş arama vizesi ise, bunun için banka hesabınızda aylık 750-800 Euro gibi bir miktar göstermelisiniz bunun yerine)
Yıllık gelirinizin en az 53600 Euro olması gerekiyor. Eğer doktor, mühendis, matematikçi, yazılımcı ya da araştırmacı olarak çalışacaksanız, yıllık gelirinizin 41808 Euro olması mavi kart almak için yeterli.
3) Mezuniyet belgesi
4) Sağlık sigorta belgesi
5) Biometrik fotoğraf
6) 100 Euro
Bu ücret eyalete göre değişiklik gösterebilir.
7) Vize başvuru formu
İşe başlangıç tarihinizden 4 hafta önce Mavi Kart başvurusu yaptığınız taktirde, işe başlamanızdan bir kaç gün önce Mavi Kart’ınızı alabilirsiniz. Bu yüzden fazla zaman kaybetmeden başvurunuzu tamamlamalısınız.
İşe başlamanız ve 21 ay dolmadan iş değiştirmeniz durumunda korkacağınız bir durum yok. Yabancılar ofisine istifa onay mektubunuz ve yeni sözleşmenizle giderseniz ek belgedeki değişiklik yapılacaktır.
Almanya’da iş bulmak ve Almanya iş arama vizesi yazılarımız da ilginizi çekebilir.