Mavi Kart Basvurusu

Mavi Kart Başvurusu

Üniversite mezunu ya da nitelikli meslek sahibiyseniz Mavi Kart alarak Almanya’ya gelip çalışabilirsiniz. Bu yazımızda Mavi Kart nedir, Mavi Kart’ta kısıtlama var mı ve başvuru belgeleri neler detaylıca anlattık.

Mavi Kart nedir, kimler alabilir?

Mavi Kart (Blue Card ya da Blaue Karte) Avrupa Birliği’nde nitelikli çalışan, eğitimli Avrupa Birliği dışından gelen yabancılar için ortaya çıkarılmış bir oturum izni (Aufenthaltstitel ya da Residence Permit) türü. İlk olarak olarak 2009’da ortaya çıkan Mavi Kart yıllar geçtikçe yaygınlaşmıştır.

Avrupa Birliği dışındaki bir ülkeden Avrupa Birliği içindeki bir ülkeye çalışmak için gelecek üniversite mezunu ya da nitelikli meslek sahibi kişilere mavi kart verilmektedir. Burada küçük bir parantez açıp nitelikli meslek sahibini açıklayalım. Mesela Almanya’nın meslek eğitimi almış deneyimli kaynakçıya ya da elektrikçiye ihtiyacı varsa, bu iş için başvurduğunuzda size mavi kart oluşturulacaktır. Ama bu işi alabilmeniz için en az A2 Almanca, ya da iyi derecede İngilizce bilmenizi de isteyebilirler. Mavi Kart başlangıçta sözleşme süresince ya da eğer sözleşmeniz sınırsızsa dört yıllık olarak düzenlenmektedir ve yurt dışına çalışmak için gidenlere kolaylık sağlamaktadır. Mavi Kart sizin ihtiyaç duyulan bir işi yerine getirdiğinizi ve kalifiye bir çalışan olduğunuzu göstermektedir. Aşağıda mavi kart örneğini görebilirsiniz.

Mavi Kart’ın kısıtlaması var mı?

Bu oturum izninde bazı kısıtlamalar var. Ama bu kısıtlamalar tam anlamıyla sizin yapmak istediklerinize engel olmuyor. Sadece ekstra yapmanız gereken şeyler çıkıyor. Mesela ilk 2 yıl içerisinde şirket değiştirmek istediğinizde, eski şirketinizden istifa ettikten sonra yeni sözleşmeniz ve istifanızın onaylandığına dair belge ile beraber yabancılar ofisine gidip bildirmelisiniz. Böylelikle yabancılar ofisi Mavi Kart’ınızın ek belgesindeki (Zusatzblatt) işveren bilgisini (Nebenbestimmungen kısmı) değiştirebilir. Bunun dışında normal oturum iznindeki gibi ilk 21 ay içerisinde kendinize ait bir işyeri açamazsınız. Bunun için en az 21 ay beklemelisiniz. 21 ay sonunda eğer B1 Almanca kursuna katıldığınızı kanıtlarsanız ve B1 seviyesinde dil sertifikanız varsa Mavi Kartı’nızı sınırsız yapabilirsiniz. Ama Almanca bilginizin yeterli olması durumunda 33 ay beklerseniz de sınırsız oturuma kavuşabilirsiniz.

Almanya’ya ilk geldiğinizde öğrenim amaçlı ulusal vize alıyorsunuz. Ulusal vizeyle Almaya’da öğrenim sırasında haftalık sadece 20 saat çalışmanıza izin veriliyor. Bununla birlikte yılda toplam 120 gün çalışma şansınız oluyor. Yüksek lisansınız sonra erip okulla ilişiğinizin kesilmesiyle beraber otomatik olarak bu vize de geçersiz oluyor. Bu yüzden okulunuzun sona ermesinden önce iş arama başlamalı ya da iş arama vizesine başvurmalısınız. İş bulmanız durumunda da alacağınız oturum ve çalışma izni Mavi Kart oluyor.

Burada önemli bir noktaya değinmek istiyoruz! Eğer bulduğunuz iş ve hali hazırdaki eviniz Almanya’da farklı şehirlerde ise, Mavi Kart başvurunuz için taşınmayı beklemenize gerek yok. Böylece ev bulup taşınmakla zaman kaybetmeden Mavi Kart’a başvurabilirsiniz. Bu konuda elinizi hızlı tutmanızı tavsiye ederiz.

Mavi Kart başvurusu için gerekli belgeler

1) Kira sözleşmesi
2) İş sözleşmesi

(Eğer iş arama vizesi ise, bunun için banka hesabınızda aylık 750-800 Euro gibi bir miktar göstermelisiniz bunun yerine)

Yıllık gelirinizin en az 53600 Euro olması gerekiyor. Eğer doktor, mühendis, matematikçi, yazılımcı ya da araştırmacı olarak çalışacaksanız, yıllık gelirinizin 41808 Euro olması mavi kart almak için yeterli.

3) Mezuniyet belgesi
4) Sağlık sigorta belgesi
5) Biometrik fotoğraf
6) 100 Euro

Bu ücret eyalete göre değişiklik gösterebilir.

7) Vize başvuru formu

İşe başlangıç tarihinizden 4 hafta önce Mavi Kart başvurusu yaptığınız taktirde, işe başlamanızdan bir kaç gün önce Mavi Kart’ınızı alabilirsiniz. Bu yüzden fazla zaman kaybetmeden başvurunuzu tamamlamalısınız.

İşe başlamanız ve 21 ay dolmadan iş değiştirmeniz durumunda korkacağınız bir durum yok. Yabancılar ofisine istifa onay mektubunuz ve yeni sözleşmenizle giderseniz ek belgedeki değişiklik yapılacaktır.

Almanya’da iş bulmak ve Almanya iş arama vizesi yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 😊

Subscribe
Bildir
guest
54 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Sahin Sahin
5 yıl önce

Selam Pelin, mavi kart başvurusu için Almanya’da eğitim görmüş olman ve iş bulman lazım ya da yurt dışında sözleşmenin olması lazım. Bunun için Türkiye’deki deneyimin bi önemi yok

Pelin
5 yıl önce

Merhaba bilgilendirme için teşekkürler. Benim bir sorum olacak, mavi karta başvuruda Türkiye’de belli bir süre çalışmış olma şartı var mı? Varsa kaç aydır? Şimdiden teşekkürler

Tarık
Tarık
5 yıl önce

Merhabalar, 4 yıldır bir alman şirketinde belgelerle kayıtlı freelancer olarak çalışıyorum, şu an ödedikleri maaşla orada iyi kötü yaşayabilirim aslında. Bu bağlantı üzerinden oraya yerleşme imkanım var mı?

Nazli
Nazli
5 yıl önce

Merhabalar, ben de bir konuda bilginize basvurmak istiyorum..
Esim Luksemburg’tan is teklifi aldi. Acaba bu kart ile komsu ulkelerden ( Fransa, Belcika ) Ev kiralamamiz mumkun mudur? Zira Luksemburg bu konuda oldukca pahali. Simdiden tesekkurler..

Yunus Emre
Yunus Emre
5 yıl önce

Merhabalar beyefendi, ben elektrik-elektronik mühendisiyim ve kariyerime Almanya’da devam etmek istiyorum. Yıllık brüt maaş konusunda aklıma takılan bir konu var, bir kaynakta sağlık ve mühendislik meslekleri için bu yıllık ücretin daha düşük olabileceğini okumuştum. Ayrıca https://www.fragomen.com/insights/alerts/eu-blue-card-minimum-salary-increase bu sitede 41,808 Euro olarak bahsedilen bir konu var. Bu konuda bilgi verebilir misiniz rica etsem?

Ayşegül
Ayşegül
5 yıl önce

Merhaba beni mavi kart için aradıklarını söylediler. Daha önce almanyada 1 dönemlik yüksek lisans yapmıştım. Şu an kamu kurumunda çalışıyorum. Mavi kart ile kamu kurumlarında çalışmak mümkün oluyor mu. Teşekkürler

Deniz
Deniz
5 yıl önce

Merhaba iyi günler, eğer bilginiz varsa ben de bir şey sormak istemiştim. Ben yüksek lisansımı italya’da yaptım ve 2 yıldır italya’da çalışmaktayım ve buraya ait oturum belgem var. Berlin’de bir şirketten yıllık brüt 35 bin euro üzerinden 6 aylık bir kontrat teklifi aldım. mavi karta başvurmak için gerekli minimum miktarı (41808 euro) karşılayamasam dahi yüksek öğrenim yapmış olduğum için kartı alma imkanım var mıdır? Ayrıca bu süreci başlatmak için yine italya’dan mı işlemlerime başlamam gerekir, yoksa almanya’ya giderekte mavi karta başvurabilir miyim? (oturma iznim schengen bölgesi’nde dolaşmama izin veriyor diye biliyorum) . Son sorum da eğer bilginiz varsa, sizce berlin yaşam şartları için bu kontrat yeterli midir? Teşekkür ederim.

Ayse derman
Ayse derman
5 yıl önce

Merhaba,
İş başvurusu yaptıgım bir şirket tarafından kabul edildim. Şirket bana mavi kart almam için gerekeni yapacak. Benim sorum size şu eger cevaplayabilirseniz cok sevinirim. Basvurup mavi kartı aldıktan sonra 3 ay kadar Almanya’da calısıp orda kalıcı oturma izni almam gerekiyormus dogru mu? Bunu bulundugumuz bölgedeki yabancılar ofisinden mi alıyoruz. Bir de benim hiç almancam yok zaten şirkette ingilizce konusuluyor. Tabiki öğrenicem ilerleyen süreçte ama ilk etapta bana dezavantajı olur mu?
Cok teşekkür ediyorum

Sinem
Sinem
5 yıl önce

Siteniz çok bilgilendirici benim bir sorum olacaktı tarih mezunuyum iş tecrübem var ama fazla yok İngilizce düzey c1 Almanca da öğreniyorum. Almanya’dan aldığım bir iş teklifim yok Berlin’de yaşayan akrabalarımın yanına gidip orada iş aramak istiyorum. Buradan başvurduğum işler çalışma iznim yok diye kabul etmiyor. Acaba mavi karta başvuru yapabilir miyim yoksa iş arama vizesine mi başvuru yapmam gerekiyor.

Barış
Barış
5 yıl önce

Merhabalar, öncelikle içerik için teşekkürler.

Ben bir mimarım ve portekizde erasmus+ dahilinde staj yapmaktayım. Burada bir iş teklifi aldım ancak asgari ücret yani 635 € teklif edildi. Yıllık 7620€ yapıyor. Bu durumda asgari koşulu sağlamadığım için blue card başvurusu yapamaz mıyım? Yazdığınız rakamlar çok yüksek gözüküyor.

Cevap için şimdiden teşekkür ederim,
Sevgilerimle.

Barış
Barış
5 yıl önce

Teşekkür ederim Şahin bey, güzel bir hayat geçirmeniz dileklerimle 🙂

Furkan
Furkan
5 yıl önce

Merhabalar, yazı için çok teşekkürler,

Ben mimarım ve blue card başvurmayı düşünüyorum. Acaba gideceğim ülkede yapacağım işin kesin olarak mimarlık olması şart mı? Garsonluk gibi tamamen alakasız bir kontrat ile başvurabilir miyim? Ya da tasarımcı gibi yakın bir alandan meslek ile?

Ahmet
Ahmet
4 yıl önce

Selamlar 9 yıllık bilgisayar programcısıyım ön lisans mezunuyum 60 k civarında bir iş teklifi alma durumum var sizce mavi kart alabilir miyim illa ki beni lisansa mı zorlar.

fulya
fulya
2 yıl önce
'e cevap  Ahmet

merhabalar,

eşim aynı durumda şuan, kendisi bilgisayar programcılığı önlisans mezunu, 5.5 yıldır IT uzmanı olarak çalışıyor. BLue Card için gerekli maaş tutarını da karşılıyor. ve bir iş teklifi de bulunmakta. konsolosluktan önlisans olduğundan dolayı blue card alamazsın dediler, süreç hala sürüyor. sizin süreciniz hakkında bilgi alabilir miyim acaba ?

Ozann
Ozann
4 yıl önce

Selamlar,
1- Mesleki diplomalarla başvurabiliyor muyuz – Pastaciyim ( Konditor )? Kalfalık belgem var.
2- İş bulmadan da, konsolosluğa gidip iş bulma vizesi için başvuru yapabiliyor muyuz?

Teşekkürler.
Ekşiden geldim.

Ozann
Ozann
4 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Çok teşekkür ederim bilgiler için. A2 ÖSD Almanca sertifikam var. Sanırım Anerkennung in Deutschland’a başvuracağım. Ben de Stuttgart, Köln ve Düsseldorf arasında gidip geliyorum. Gönlüm Düsseldorf’tan yana, mantığım Köln diyor. Stuttgart hakkında blog yazınız veya videonuz varsa paylaşırsanız sevinirim. Tabi takip ederim instadan. Ayrıca Youtube kanalınız var mı? Selamlar.

erdi
erdi
4 yıl önce

İyi günler. Yeni üniversiteden mezun oldum ingilizce seviyem b2 ancak suanda c1 seviyesine çıkıyorum aynı anda temel seviyede Almanca’ya biliyorum ve bu yolda devam etmeyi düşünüyorum Almanca adına B1 sertifikası aldıktan sonra iş başvurularına başlayacağım ancak sizlere asıl sorum şu olacak ben uluslararası ticaret bölümünden mezun oldum linkedinden baktığım iş ilanları çerçevesinde direkt international trade ile alakalı çok iş ilanı görmüyorum çoğunlukla marketing ile ilgili iş ilanları mevcut bu Almanya’nın genel durumu mu? Yoksa linkedine özgü birşey mi? Teşekkür ederim şimdiden yazınızda çok faydalıydı diğer arkadaşlara verdiğiniz cevaplarda.

Fırat
Fırat
4 yıl önce

Merhaba ben Türkiye’de kamuda biyolog olarak çalışıyorum ama Almanya’da yaşamak istiyorum mavi kart alabilir miyim? Yaş sınırı var mı? Covid 19 laboratuvarında çalışıyorum iş bulmamda etkisi olur mu? İngilizcem idare eder Almanca bilmiyorum teşekkür ediyorum şimdiden iyi günler.

Fırat
Fırat
4 yıl önce
'e cevap  Fırat

Yeşil pasaportum var daha önce Almanya’ya geldim, yaşım kırk ailece gelmek orada çalışmak istiyorum cevaplayabilirseniz sevinirim…

Kağan
Kağan
4 yıl önce

Merhaba Şahin Bey, ben elektrik elektronik mühendisliği mezunuyum şuanda Türkiyede bir trafo üreticisinde dizayn mühendisi olarak çalışmaktayım. Almanyada Berlin Teknik Üniversitesinde staj yapmıştım ayrıca polonyada erasmus da yaptım. Ortalamam 3’ün üzerinde Almanyada iş bulmak çalışmak istiyorum gerek alanımda gerekse değil. Sizce önce iş aramak mı yoksa yüksek lisans gibi bir programla gelmek mi mantıklı olurdu ? Ayrıca yüksek lisansı karşılayabilecek bir aile bütçem yok. Dil bariyerim yok eğer Almanyada herhangi bir üniversiteden kabul alırsam aynı anda para kazanmak , yüksek lisans yapmak gibi şartlar ne kadar zor olur cevaplarsanız sevinirim. Pek çok yazınızı okudum ama kafam o kadar karışık ki kendimi ifade etmekte bile güçlük çektim.

Emre
Emre
3 yıl önce

Merhaba ben Emre. Teşekkürler bilgiler için. Türkiye de Eskişehir Osmangazi üniversitesi Özel eğitim bölümünden (zihinsel engellilerin gibi) bu sene mezun olacağım ve hayalim yurt dışına çıkmak. Kalifiye ya da nitelikli meslek demişsiniz. Benim mesleğimin nitelikli olduğunu nerden öğrenebilirim. Nitelikten kasıt iş teklifi almak mı ? Ayrıca engelliler ve eğitim alanında ihtiyaç mi olması gerekiyor. Nasıl gelirim ne yapabilirim bilgilendirir mısınız?

Serdar
Serdar
3 yıl önce

Merhabalar,
Öncelikle yararlı içerik için teşekkürler.
Şu anda bir kamu kurumunda memur olarak görev yapıyorum. Uluslararası ilişkiler yüksek lisans mezunuyum ama malum eğitimim ile işim arasında bir bağ yok.
C2 İngilizce ve B1 Almanca belgelerim var. Bunun yanında Excel ve SQL sertifikalarımı da yakın zamanda alıyorum.
Başvuru yapsam sizce bunlar yeterli olur mu ? Şansım ne olur ? Teşekkürler.

Aslan Sadık
Aslan Sadık
3 yıl önce

Merhaba. Kamuda 11 yıldır programcı olarak çalışıyorum. Okuduğum üniversite H+ ama bölümüm listede yok. Çankaya Üniversitesi Matematik-Bilgisayar bölümüm. Mavi kart başvurusu yapabilir miyim?

Elif
Elif
3 yıl önce

Merhaba, yazınız için çok teşekkürler. Yabancılar bürosuna mavi kart başvurusunda bulunduktan sonra mavi kartı yabancılar bürosundan mı alıyoruz, yoksa posta yoluyla mı iletiyorlar? Bir de mavi kartın çıkması ne kadar sürüyor? Cevabımız için şimdiden teşekkürler

Emine Ünlü
Emine Ünlü
3 yıl önce

Merhabalar
Almanya’da bir firmaya başvurdum ve kabul edildim. Mavi kart için gerekli bütün belgeleri temin edecekler iş sözleşmesi vs. Benim tek sıkıntım şu an, bitirdiğim lisans bölümümün ANABİN’de tam adının olmaması. Ben Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümü mezunuyum ama ANABİN’de Endüstriyel Tasarım olarak var. Dersler yine 3 ve 2 boyutlu tasarıma dayalı. Benim de Almanya’da yapacağım iş 2 ve 3 boyutlu tasarım. Mavi kart almam için bunu sorun ederler mi?

Erol
Erol
3 yıl önce

Merhaba, 2 sorum olacak. Mavi kart için
a) yaş sınırı yok sanırım.
b) Makine mühendisi olarak dijital projelerde consultant olarak mavi kart alınabilir mi? İş teklifi mezun olunan branş ile uyumlu şartı açısından soruyorum.
Çok teşekkürler

Cenk
Cenk
2 yıl önce

Selamlar,
14 aylik Almanya’da mavi kart sahibiyim.
Ulke ve is degistirmek istiyorum. Is teklifi de aldim. Onlar benim mavi kart sahibi oldugumu biliyorlar, ve sureci yonetecekler. Yalniz benim endiselerim var, her yerde 18 ay dolmadan ulke degistiremezsin diyor. Bunu tam olarak aciklayan yok; proses en bastan baslar mi denmek isteniyor yoksa imkansiz mi? 18 aydan once is degistirmek istersem ne olur?

Mustafa Savaş demir
Mustafa Savaş demir
1 ay önce

Merhaba benimde bir sorum olacak ben vinç operatörüyüm 17 yıl mersin uluslararası vinç operatörü olarak çalıştım ben eşim ve kızım almanyaya göç etmek istiyoruz ailecek nasıl bir yol izlemem lazım şimdiden teşekkürler ederim 🙏

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

54
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x