Alman Lezzetleri: Geleneksel Alman Yemekleri ve Tatlıları

Alman Lezzetleri: Geleneksel Alman Yemekleri ve Tatlıları

Almanya’nın tarihi zenginliği ve etkileyici mimarisinin yanı sıra, geleneksel Alman yemekleri ve tatlıları, güzel ve doyurucu tatlarla dolu ve her biri bir lezzet şöleni sunuyor. Bu yazıda, Almanya’nın geleneksel yemeklerini ve lezzetli tatlarını bir araya topladık. Alman Lezzetleri: Geleneksel Alman Yemekleri ve Tatlıları yazımız tam sizlik!

Alman Lezzetleri: Geleneksel Alman Yemekleri ve Tatlıları

Geleneksel Alman Yemekleri

Brotkorb

Türk mutfağından farklı olarak Alman mutfağında akşam yemekleri daha soğuk atıştırmalık tarzında olabiliyor. Çeşitli peynirler, sosisler ve yağdan oluşan soğuk atıştırmalıkların yanında Almanların lezzetli ekmekleri yani Brotkorb (ekmek sepeti) bu öğünlerin en önemli parçası.

Hatta Oktoberfest, Volksfest gibi festivallerde de bu tarz atıştırmalıkları Brotzeit Teller adıyla bulmak mümkün. Ayrıca bira bahçelerinde de menüde kendine yer etmiş durumda.

Obatzda

Obatzda, Bavyera’ya özgü sürmelik peynir karışımıdır. Üçte ikisi olgunlaştırılmış yumuşak peynir, genellikle Camembert ve üçte bir tereyağı karıştırılarak hazırlanır. Tatlı veya acı kırmızı biber tozu, tuz ve karabiber de bu peyniri tatlandırmak için kullanılır. Ayrıca taze soğanlar da karıştırılarak güzel bir tat elde etmek mümkün. Obatzda ekmek ya da Brezel üzerine sürülerek yenir. Ayrıca Bavyera eyaleti dışında da bulması mümkün. 🙂

Bratkartoffeln

Kartoffeln, Almancada “patates” anlamına geliyor. Almanlar hemen hemen her öğünlerinde patates tüketiyor. Bratkartoffeln de bu patates içeren yemeklerin en lezzetlilerinden bir tanesi. Bratkartoffeln haşlanmış patateslerin dilimlenerek, pastırma ve soğanla karıştırılıp yağda ya da fırında kızartılmasıyla elde ediliyor.

Flammkuchen

Geleneksel Alman yemekleri arasındaki Flammkuchen bir çeşit pizza, hatta ince hamurlu bir lahmacun gibi bir yemek. İnce açılmış hamur üzerine farklı malzemeler konularak Flammkuchen yapılıyor. Pizza seviyosanız ya da lahmacun seviyorsanız Flammkuchen’i mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Bizim favorimiz peynir, roka ve domatesli Flammkuchen. 🙂

Bratwurst

Almanya deyince ilk akla gelen yemeklerden biri de oldukça dolgun görünümlü sosisler. Domuz etinden yapılan Bratwurst genelde sokak kenarlarındaki büfelerde ve festivallerde sıklıkla karşılaşılan bir lezzet.

Maultaschen

Almanya’nın güneyinin yöresel yemeği olan Maultaschen için Alman usulü mantı diyebiliriz. Nefis ve doyurucu bir yemek. Alışık olduğumuz mantıya göre içi için çok daha fazla malzeme kullanılıyor ve biraz daha büyük hamur keseciklerinin içine sosis, ıspanak, soğan konuluyor.

Maultaschen‘ların çıkışı ile ilgili anlatılan hikayeler çok ilgi çekici. Paskalya döneminde oruç tutan Hristiyanların et yemesi ve alkol içmesi yasak. Bu nedenle eski zamanlarda insanlar Tanrı’yı kandırmak isterken dışı hamur içi et dolu Alman usulü mantıları bulmuşlar. Tanrı’yı kandırma konusunda ne kadar başarılı oldular bilmiyoruz ama Maultaschen‘ları hala yemeye devam ediyorlar.

Brezel

Almanya’da her fırında Brezel görmek mümkün. Almanya’da bir çeşit simit olan Brezel atıştırmalık olarak tüketiliyor. Bratwurst ve Brezel Almanların bira ile birlikte en çok tercih ettiği yiyecekler arasında. Bazı restoranlarda soğuk et ve peynir dilimleriyle birlikte servis edilen Brezel Almanya’ya seyahat planlayanların mutlaka denemesi gereken lezzetlerden.

Brezel‘leri iki ayırarak da tereyağlı Brezel yaparak bu masumane simidi tam bir kolesterol bombasına da çevirmeyi es geçmediklerini söyleyelim.

Käsespätzle

Käsespätzle, Alman Svabya, Baden ve Allgäu bölgelerinin ve ayrıca Avusturya’nın Vorarlberg ve Tirol bölgelerinin yanı sıra Lihtenştayn ve İsviçre’nin geleneksel bir yemeğidir. Almanya’da genellikle dağ peynirleri ile yapılan bu yemek, erimiş peynir sevenler için tam bir lezzet şöleni. Käsespätzle genellikle kızartılmış soğan parçaları ile servis edilir. Fakat yeşil mercimek ve sosisle servis edilen versiyonu da var.

Knödel

Knödel, Alman mutfağının geleneksel ve popüler yemeklerinden biridir. Bu lezzetli yemek, genellikle bir garnitür olarak servis edilen büyük ve yuvarlak şekilli toplar halinde sunulur. Knödel, et, sebze veya peynir gibi çeşitli dolgularla zenginleştirilebilir. Genel olarak Knödel’in doyurucu ve lezzetli bir yemek olduğunu söyleyebiliriz.

Weisswurst

Weisswurst, kıyılmış dana eti ve domuz pastırmasından yapılan geleneksel bir Bavyera sosisidir. Bazı varyasyonları olsa da genellikle maydanoz, limon, tuz, soğan, zencefil ve kakule ile tatlandırılır.

Weisswurt, yaklaşık 10 dakika boyunca sıcak su içerinde kaynatılarak hazırlanır. Bunun sonrasında da rengi gri beyaz arası bir renk alıyor. Çünkü içeriğinde herhangi bir renklendirici madde kullanılmıyor.

Bu sosis genellikle tatlı hardal ve Brezel ile servis edilir ve dış kaplaması soyulduktan sonra yenilir.

Kartoffelpuffer

Kartoffelpuffer, Alman usulü patates mücverdir ve Reibekuchen adıyla da bilinir. Patates, soğan ve yumurtadan oluşan bir nevi mücver olan Kartoffelpuffer, Alman mutfağının severek tüketilen bir lezzetidir.

Geleneksel Alman Tatlıları

Berliner

Berliner, geleneksel bir Alman pastasıdır. Biçim ve yapımı itibariyle donata benzemektedir. Mayalanmış hamurun yağda kızartılması sonrası ikiye bölünüp, içine marmelat veya reçel konulup, üzerine de pudra şekeri dökülmesiyle yapılan bu tatlı hamur işi kış aylarında oldukça çok tüketilmektedir.

Schwarzwälder Kirschtorte

Schwarzwälder Kirschtorte (Karaorman Pastası), Almanya’da 1930’lardan beri yapılan ve zaman içerisinde dünya çapında bir şöhrete kavuşan kremalı geleneksel Alman pastasıdır. Standart malzemeleri; vişne likörüyle ıslatılmış çikolata bisküvileri, vişne, krema ve rendelenmiş çikolata parçacıklarıdır. Kara Orman’da zaman geçirdikten sonra birçok yerde olan kulübelerde bu tatlıyı deneyebilirsiniz.

Käsekuchen

Käsekuchen‘ın kökeni, Orta Çağ’a dayanmaktadır. Orijinal tariflerde kullanılan malzemeler ve hazırlanış şekilleri zaman içinde değişmiş olsa da, bu tatlı Alman mutfağının temel bir parçası olarak kalmıştır. 19. yüzyılda Almanya’da popülerlik kazanmış ve o zamandan beri Almanya’nın en sevilen tatlılarından biri olmuştur.

Alman mutfağının en lezzetli ve sevilen tatlılarından biri olan Käsekuchen, dünyanın dört bir yanında tatlı severlerin favorisi haline gelmiştir. Adı “peynirli kek” anlamına gelen bu muhteşem tatlı, hafif ve kremsi dokusuyla, her bir ısırıkta lezzet patlaması yaşatır.

Apfelstrudel

Almanya’nın meşhur elmalı pastası olan Apfelstrudel, ince hamurun içine doldurulan elma dilimleri ve tarçınla hazırlanır. Genellikle vanilyalı sos veya dondurma eşliğinde servis edilir.

Lebkuchen

Bu baharatlı ve ballı kurabiye, Alman mutfağının önemli bir parçasıdır. Genellikle Noel zamanı tüketilir ve çeşitli baharatlarla tatlandırılır. Farklı şekillerde ve boyutlarda bulunur. Bu tatlıyı Almanya’da herhangi bir markette bulmanız mümkün.

Böylece Alman Lezzetleri: Geleneksel Alman Yemekleri ve Tatlıları yazımızın sonuna geldik. Bunun dışında Esslingen Gezi Rehberi, Tübingen Gezi Rehberi, Stuttgart Yeme İçme Rehberi ve Münih Yeme İçme Rehberi de ilginizi çekebilir.

Geleneksel Alman yemekleri hakkındaki yorumlarınızı çok merak ediyoruz. Denediğiniz ve beğendiğiniz başka yemekler de varsa yoruma yazarsanız çok seviniriz. Böylece biz de sizin beğendiklerinizi deneyebiliriz.

Sadece blogda paylaşım yapmadığımızı biliyor muydunuz? Ayrıca Instagram, Facebook ve YouTube‘da da paylaşım yapıyoruz. Eğer sosyal medyada da bizi takip ederseniz çok mutlu oluruz!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x