Sigiriya Lion Rock: Sigiriya Gezi Rehberi

Sigiriya Lion Rock: Sigiriya Gezi Rehberi

Lion Rock, Sigiriya’da ormanın ortasında Sri Lanka’daki antik yaşama dair birçok ipucu sunuyor. Eğer antik zamanlara merakınız varsa, Sigiriya Lion Rock’ı kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Hadi Sigiriya Lion Rock: Sigiriya Gezi Rehberi yazımıza başlayalım!

Sigiriya Lion Rock: Sigiriya Gezi Rehberi

Lion Rock, Sigiriya’da ziyaret edilmesi gereken yerler arasında en dikkat çekici yerlerden biri. Bu kaya, göz alabildiğine uzanan ormanlarla çevrili ve 200 metre yüksekliğinde. Sigiriya Lion Rock’ın üzerine Budist rahipler tarafından bir manastır kompleksi inşa edilmiş ve Budist rahipler, Kral Kasyapa buraya bir saray inşa etmeye karar verene kadar burada yaşamışlar. Saray, milattan önce 477 ile 485 yılları arasında 7 yılda inşa edilmiştir.

Kral Kasyapa, tahtın meşru varisi olan kardeşi Mugalan’ın muhtemel saldırılarından korktuğu için Sigiriya Lion Rock’ı ikametgahı olarak seçmiş. Bu nedenle, bu saray, milattan önce 495 yılında Kasyapa’nın Mugalan’a karşı yenilgisine kadar Sinhala krallığının başkenti haline gelmiş.

Daha sonra kaya, Mugalan tarafından Budist manastıra dönüştürülmüş ve 12. – 13. yüzyıllara kadar Budist rahipler tarafından kullanılmış. Bundan sonra Sigiriya tamamen terkedilmiş ve bu kaya ve üzerindeki yapılar da kaderine bırakılmış.

İngiliz Ordusu Yüzbaşı Jonathan Forbes, 1831’de Sri Lanka’da gezinirken Sigiriya Lion Rock’ı keşfetmiş. Ancak arkeologlar bu bölgede araştırmalarına yıllar sonra başlamışlar. 1982’de Sigiriya Lion Rock, antik kentsel planlamayı temsil ettiği için UNESCO Dünya Mirası Alanı olmuş.

Sigiriya Lion Rock’ı neden görmelisiniz?

Sigiriya Lion Rock alanı, kayanın tepesinde bulunan sarayın harabelerini, Aslan Kapısı ve Ayna Duvarı’nın üzerine inşa edilmiş terası, freskleri ve kayanın eteklerindeki etkileyici sulama sistemini ve su bahçelerini içerir.

Freskler kısmen korunmuş kadın figürlerini tasvir ediyor. Fresklerle kaplı duvarın aslen 140 metre uzunluğunda ve 40 metre yüksekliğinde olduğu kanıtlanmış. Ne yazık ki, fresklerin fotoğrafını çekmeye izin verilmiyor. Hatta bu bir suç, bu yüzden denememenizi tavsiye ederiz.

Ayna Duvarı, Kral Kasyapa’nın yürürken yansımasını görebilmesi için Sigiriya Lion Rock üzerinde duvarın cilalanması ile yapılmış bir duvar. Ayrıca Ayna Duvarı’nda, krallığın ziyaretçilerin freskler hakkındaki düşüncelerini içeren yazılar da bulunmakta. Bu yazılar, Sinhala dilinin gelişimini tasvir ettiği için önemliymiş.

Sigiriya Lion Rock’ın zirvesine nasıl ulaşılır?

Bilet kontrolünden geçtikten sonra ilk olarak su bahçelerini göreceksiniz. Kaya zirvesine ulaşmak için toplamda 1200 basamak tırmanmanız gerekmekte, bu basamaklar farklı merdivenlere ayrılmış durumda. Yorucu bir tırmanış olabilir ama imkansız değil.

Yaklaşık olarak tırmanışı yarıladığınızda orta terasta devasa bir aslan şeklinde bir kapı göreceksiniz, bu kapı zirveye çıkan son merdivenlere gidiyor. Sigiriya Lion Rock’ın adı da bu aslan şeklindeki kapıdan geliyor.

Yükseklikten korkuyorsanız, Aslan Kapısı’ndan sonraki merdivenler biraz korkutucu olabilir. Çünkü bu kısımdaki metal merdivenler bir taraftan kayaya bağlı ve tırmanış boyunca da rüzgar var. Ancak bu tırmanış imkansız değil. Didem’in yükseklik korkusu olmasına rağmen tepeye ulaşmayı başardı. Sadece biraz daha uzun sürdü. 😄

Tepeye tırmanmak ne kadar sürer?

Sigiriya Lion Rock’ın zirvesine ulaşmak için 1200 basamak olduğundan oldukça zorlu bir tırmanış. Bu basamakları tırmanmak yaklaşık 45 dakika sürdü bizim için.

Lion Rock ne zaman ziyaret edilmeli?

Aşırı kızgın güneşin altında tırmanmamak için Sigiriya Lion Rock’ı sabah erken veya öğleden sonraki saatlerde ziyaret etmenizi öneririz. Gün içinde sıcaklık yaklaşık 35 dereceye kadar çıkabiliyor. Bizim tercihimiz gün batımından önce buraya tırmanmak oldu. Gün batımında tepede olmak için 16:00 – 16:30 civarında tırmanışa başlamanızı ve ormanın muhteşem manzarası eşliğinde zirvede gün batımını izlemenizi öneririz.

Normalde önce kayanın tepesini ziyaret edersiniz ve sonra da freskleri aşağı inerken görürsünüz. Ancak eğer Sigiriya Lion Rock’ı gün batımında ziyaret edeceksiniz, önce freskleri görmelisiniz. Aksi halde dönüş yolunda karanlık olacağı için freskleri görmeniz mümkün olmayacaktır.

Sigiriya Lion Rock’ın giriş ücreti ne kadar?

Sigiriya Lion Rock’ın giriş ücreti turistler için LKR 11.304 (~EUR 35). Bu bilet ile su bahçelerini, kaya zirvesindeki sarayı, ayna duvarını ve freskleri görebilirsiniz. Bilet kontrolü, su bahçelerine girmeden hemen önce yapılıyor.

Sigiriya Lion Rock ziyaret etmeye değer mi?

Giriş ücreti Sigiriya Lion Rock için oldukça yüksek olduğundan, ziyaret etmeye değer mi diye düşünebilirsiniz. Biz gerçekten Sigiriya Lion Rock’ı ziyaret etmenin harika bir karar olduğunu düşünüyoruz. Bahçeleri, freskleri, kaya zirvesindeki sarayın harabelerini ve hendeği nefes kesici bulduk. Sınırlı kaynaklarla ve gelişmemiş teknolojiyle bile insanların bir kayanın üzerine ne kadar büyük bir yerleşim yeri kurabildiğini görmek şaşırtıcıydı. Ayrıca freskler, kadın figürleri, renkleri, antik zamanlardan giysileri, mücevherleri ve muhtemelen bir töreni tasvir eden illüstrasyonlarıyla büyüleyiciydi.

Lion Rock için ne giymeli veya yanınıza ne almalısınız?

Tırmanış zorlu olduğu ve kesinlikle terleteceği için yanınızda su almalısınız. Bilet ofisinden sonra su almak için başka bir seçenek yok. Bu yüzden otelinizden getirmeniz daha iyi olacaktır. Ayrıca gün batımı sonrası dönüş yolu için el feneri getirebilirsiniz ya da telefon şarjınızın bitmemesine dikkat etmelisiniz.

Sigiriya Lion Rock üzerinde drone uçurmanın yasak olduğunu unutmamalısınız. Sigiriya Lion Rock çevresinde yaşayan arılar, drone’un çıkardığı gürültüden rahatsız oluyorlar ve saldırganlaşabiliyorlar. Ayrıca drone uçurmak da cezai bir suç.

Sigiriya Lion Rock: Sigiriya Gezi Rehberi yazımız burada sona eriyor. Keyifli ve güvenli bir yolculuk geçirmenizi dileriz! 🙂

Şunlara da göz atın: Sri Lanka Gezi Rehberi: 3 Haftalık Sri Lanka Turu, Dambulla Cave Temple: Dambulla’da Gezilecek Yerler, Gün Doğumunda Pidurangala Rock: Sigiriya Gezi Rehberi

Sadece blogda paylaşım yapmadığımızı biliyor muydunuz? Ayrıca Instagram, Facebook ve YouTube‘da da paylaşım yapıyoruz. Eğer sosyal medyada da bize takip ederseniz çok mutlu oluruz!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x