Almanya’da Yüksek Lisans – 2

Bir önceki yazım Almanya’da Yüksek Lisans – 1‘de genel olarak yüksek lisansın ders döneminden ve part time iş başvurularımdan ve görüşmelerimden bahsetmiştim, Almanya’da Yüksek Lisans 2‘de ise Continental’deki tez dönemimden ve ayrıca iş arama sürecinden bahsedeceğim.

Tez Dönemi

30 Eylül’de biten part-time işimden sonra 2 Ekim’de Continental’de tez öğrencisi olarak başlıyordum. Tezim için öğrenmem gereken IPG Carmaker’ı kullanmaya başladım ilk günden. Karlsruhe’deki IPG Automotive’in merkeziyle iletişim kurup orada iki günlük workshopa katıldım ve artık Carmaker’ı daha aktif olarak kullanabiliyordum. Daha sonra Simulink’te modeli güncelleyip iyileştirdikten sonra simülasyonum daha düzgün çalışıyordu. Artık sıra optimizasyona gelmişti. Multi objective optimization o kadar da kolay bir konu olmamakla beraber simülasyonlarım çok uzun sürüyordu ve herhangi bir sonuç almam günler sürüyordu. Daha sonra IPG Automotive’le yeniden iletişim kurarak destekleri sayesinde simülasyonları daha da hızlandırabilmiştim ve iki yüz iterasyon sonucunda optimuma ulaşabiliyordum. Bu benim ve takımım için iyi haber demekti, çünkü Şubatın ortasında çoktan sonuçlarım vardı ve artık tek yapmam gereken tezi yazıp teslim etmekti.

Aynı zamanda artık tezimi Word’de yazmaya başlamıştım ve artık Mart’a gelmişti takvimler. Tezimin bitmesine üç ay kadar kalmıştı ve iş arama sürecinin başındaydım. Continental’de, Audi’de o dönemde yaşanan proje sıkıntıları nedeniyle yeni mezun pozisyonu yok denecek kadar azdı, ne iç sistemde ne de kariyer sayfasında. Bu yüzden ilgimi çeken her ilana küçük büyük firma demeden başvuruyordum.

Bu başvurularımı cevaplayanlar genel olarak Ferchau, Akka, MBTech, MCA Engineering, Altran gibi aracı mühendislik firmalarıydı ve hepsiyle görüşmelerim iyi geçmesine rağmen bir türlü işi alamıyordum. Burada en büyük neden belli bir alanda beli bir işi yapmak istememdi, çünkü bu firmalar genel olarak aldıkları projelere, müşterinin isteğine göre adapte olabilecek kişilerle çalışmak istiyorlar. Bu nedenle de kişiye uygun proje, ilan aramaktansa adayı beklemede tutmayı tercih ediyorlar.

Bir yandan tez, bir yandan da iş arama devam ederken Regensburg’da bir restoranda da garson olarak çalışmaya başladım. Ekstra gelirim vardı ve daha da önemlisi Almancam daha çok gelişmeye başlamıştı. Bu deneyimin bana verdiği en önemli katkı Almanca pratik şansıydı. Ayrıca bir akşamda bahşişlerle 100-150 Euro arasında kazanma şansı da cabasıydı.

İş Başvuruları

Tezimi 28 Temmuz’da teslim ettiğimde hala iş başvurusu yapmaya devam ediyordum. Temmuzun ortasında hocama tez savunmamı da yapmıştım. Tezimi ona da teslim ettikten sonra kısa sürede mezuniyetim onaylanıyordu, ama diplomamın teslimine daha vardı. 1 Ağustos’ta dSPACE’e Pfaffenhofen’da üç buçuk saate yakın süren görüşmeden sonra kendime olan güvenim yerine gelmişti ve içimde güzel bir his vardı, olacaktı. Salı günü akşam eve döndüğümde ev arkadaşlarımla güzel bir akşam yemeğinden sonra biralarımızı içerken içim huzurluydu.

2 Ağustos Çarşamba günü sabah gelen telefonla dSPACE’den sözleşmemi gönderdiklerini ve 11Ağustos’a kadar düşünmek için vaktim olduğunu haber ediyorlardı. Aynı gün öğle saatlerinde Schaeffler’den de Cuma günü telefon görüşmesi için randevu yolluyorlardı. Artık gerçekten hızlanmıştı, sanırım güç artık benimleydi.

4 Ağustos Cuma günü Schaeffler’le olan telefon görüşmesinde genel olarak kendimden bahsettikten sonra sürecin ne kadar hızlı olacağını sorup, eğer 10 Ağustos’a kadar diğer görüşmeyi yapıp pozitifse sözleşme önerebileceklerse sürece devam edebilecek özgüvenim vardı. Cuma günü öğleden sonra, 8 Ağustos Salı günkü görüşmeye çağrıldım ve Çarşamba günü eve dönerken tren aktarmalarım arasında Schaeffler’de işe alındığımı öğreniyordum. Her şey officially mezun olduktan sonra sadece bir hafta içinde gerçekleşmişti. dSPACE’in teklifini maalesef reddedip Schaeffler’i seçerken hiç emin değildim fakat bu kararı vermek zorunda hissediyordum kendimi. Belki de kendimi çok geliştirebileceğim bir şirketi reddetmek kolay olmamıştı ama bu kararı alıyordum.

15 Eylül’de başlayacak işim için çalışma ve oturum iznimi (Aufenthaltstitel) değiştirmem gerekiyordu. Çünkü elimdeki öğrenci oturum kartım full time çalışmama izin vermiyordu.

Almanya’da yüksek lisans başvuruları ile ilgili bu yazılar da ilginizi çekebilir: Münih Teknik Üniversitesi – Yüksek Lisans, Otto von Guericke Üniversitesi – Almanya’da Yüksek Lisans, Technische Hochschule Ingolstadt – Almanya’da Yüksek Lisans, Almanya’da Yüksek Lisans Bulma ve Başvuru

Eğer sorularınız varsa yorum kısmından sorabileceğiniz gibi, Instagram ya da Facebook‘tan da bize ulaşabilirsiniz. 🙂

Almanya’da Yüksek Lisans

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x