Dambulla Cave Temple

Dambulla Cave Temple: Dambulla’da Gezilecek Yerler

Dambulla Cave Temple Sri Lanka’daki en iyi antik Budist tapınağı! Elle oyulmuş mağaraları, farklı Buda heykelleri ve duvarlardaki göz alıcı resimlerle ile Dambulla Cave Temple, Dambulla’yı ziyaret ediyorsanız kesinlikle kaçırmamanız gereken bir yer. Hadi Dambulla Cave Temple’ın detaylarıyla başlayalım: Dambulla Cave Temple: Dambulla’da Gezilecek Yerler!

Dambulla Cave Temple: Dambulla’da Gezilecek Yerler

Dambulla Cave Temple, diğer adıyla Dambulla Mağara Tapınağı, Sri Lanka’daki en eski ve en iyi korunmuş tapınaklardan biri. Bu tapınağın 2000 yıllık olduğunu hayal edebiliyor musunuz? Aynı zamanda burası Sri Lanka’daki en büyük mağara tapınağı. Tapınak başlangıçta bir manastır oluşturmak için Budist rahipler tarafından oyularak yapılmış ve aynı zamanda burada yaşamışlar da. Günümüzde bu tapınakta hala Budist ayinler düzenleniyor.

Valagamba, Anuradhapura’nın krallarından biri, Güney Hintli‘lerden saklanmak için 15 yıl mülteci olarak bu manastırda yaşamış. Anuradhapura krallığına geri döndüğünde, bu tapınağı genişleterek keşişlere minnettarlığını göstermiş ve daha sonra diğer krallar da onu takip etmişler ve tapınağın daha da genişlemesini desteklemişler.

Dambulla Cave Temple’ın mağaraları

Bu tapınakta farklı büyüklerde 5 mağara ve 153 Buda heykeli bulunuyor.

Mağara #1, Dev-Raja-viharaya (Tanrıların Kralı Tapınağı) olarak adlandırılıyor ve devasa bir yatan Buda heykeline sahip. Bu Buda heykelinin ayaklarının altında figürler bulunuyor ve adeta kınadan yapılmış gibi görünüyor.

Mağara duvarlarındaki ve tavanındaki resimler nedeniyle en etkileyici ve aynı zamanda da en büyük mağara, Mağara #2. Sanatçılar, 52,5 m uzunluğundaki bu mağarada 53 etkileyici Buda heykeli yapmışlar ve bütün duvarları resimlerle donatmışlar. Buradaki en önemli eser, altın kaplı olan Buda heykeli. Ayrıca bu mağarada, taştan damlayan suyu toplamak için bir kase de bulunuyor ve bu suyu daha sonra kutsal ayinlerde kullanıyorlar.

Maha Alut Viharaya (Büyük Yeni Tapınak), Mağara #3, Mağara #2’den sadece bir taş duvarla ayrılıyor. Mağara #3’ün yüzeyinde birçok resim ve 50 adet Buda heykeli bulunuyor.

Mağara #4, Paschima Viharaya (Batı Tapınağı) olarak biliniyor ve 10 Buda heykeli içeriyor. Ortadaki Buddha heykeli meditasyon pozunda bulunuyor.

Devana Alut Viharaya (İkinci Yeni Tapınak), yani Mağara #5, bu yüzyılın ikinci on yılında inşa edildiği için tarihi bir değeri yok.

Dambulla Cave Temple’a nasıl ulaşılır?

Dambulla, arabayla Sigiriya’dan 25 dakika, Kandy’den 2 saat ve Colombo’dan 3 saat 30 dakika uzaklıkta. Buraya tuk-tuk veya otobüsle gidebilirsiniz.

Bu tapınağın 2 farklı girişi var, ancak yalnızca bir girişte bilet satılıyor. Bu nedenle, öncelikle Kandy Yolu girişine gitmeniz gerekiyor (Kandy-Jaffna Yolu girişi değil). Burada ücretsiz bir otopark da bulabilirsiniz. Böylece tuk-tuk veya motosikletle gidiyorsanız, burada park edebilirsiniz. Bilet kontrolü, mağaralara girmeden hemen önce tepede yapılıyor.

Otobüsle gidiyorsanız, Vihara Kavşağı’ndan Kandy Yolu girişine yaklaşık 25 dakika yürümeniz gerekir.

Kandy Yolu girişine ulaştıktan sonra, tapınak 160 m yükseklikte olduğu için merdivenlerle çıkacaksınız. Merdivenler tepeye yaklaştıkça daha da dikleşiyor ve bütün merdivenleri çıkmak yaklaşık 20-30 dakika sürüyor.

Tapınağa tırmanırken birkaç maymun görebilirsiniz. Bu nedenle, yiyeceklerinizi çantanızda tutmanız daha iyi olur, aksi takdirde yiyeceklerinizi çalmaya çalışabilirler. 🙂

Tapınağı ne zaman ziyaret etmek gerekir?

Giriş biletlerini 7:00 – 17:00 saatleri arasında alabilirsiniz. Gün boyunca birçok ziyaretçi olduğundan, tapınağı mümkün olduğunca erken ziyaret etmek daha iyi olacaktır.

Tapınağın giyim kuralları nelerdir?

Son kısımda merdivenler daha dik hale geldiğinden, terlik değil de ayakkabı giymenizi öneririz, düz tabanlı bir spor ayakkabı bile yeterlidir.

Tapınağa girmeden önce omuzlarınızı ve dizlerinizi örtmeniz gerekiyor. Tapınak için uygun olmayan bir şey giyiyorsanız, bu durumda bir şal kullanışlı olabilir. Ayrıca tapınağa girmeden önce ayakkabılarınızı çıkarmak gerekeceğinden yanınızda çorap getirmenizi öneririz. Dahası, bir şapka takıyorsanız, girişten önce çıkarmanız gerekiyor.

Tapınakta fotoğraf çekebilir misiniz?

Bu kutsal tapınakta, insanların Buda heykellerine sırtlarını dönerek fotoğraf çekmelerine izin verilmiyor. Ancak Buda heykeline yüzünüzü dönerek fotoğraf çekilebilirsiniz. Ayrıca bu tapınak kutsal bir yer olduğu için dua eden insanların fotoğraflarını çekmemelisiniz.

Golden Buddha

Dambulla Cave Temple’a geldiyseniz, Golden Buddha, yani Altın Buda’yı da görmelisiniz. Golden Buddha Kandy-Jaffna Yolu girişinde bulunuyor.

Dambulla Cave Temple’a tırmandıktan sonra, Golden Buddha yönüne doğru merdivenlerden aşağı inebilirsiniz. Merdivenler bittikten sonra Golden Buddha sol tarafınızda kalacak.

Dambulla Cave Temple’a tuk-tuk ile gelmenizi öneririz, özellikle yanınızda bizim gibi çantanız veya bavulunuz varsa. Böylece çantanızı veya bavulunuzu tuk-tuk’ta bırakabilir ve Kandy Yolu girişinden bilet alıp Dambulla Cave Temple’a tırmanmaya başlayabilirsiniz. Daha sonra Golden Buddha’ya doğru yürüyüp tuk-tuk şoförünüze Kandy-Jaffna Yolu‘ndaki Golden Buddha girişinin önünde buluşmak için haber verebilirsiniz. Böylece bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz! 🙂

Böylece Dambulla Cave Temple: Dambulla’da Gezilecek Yerler başlıklı yazımız burada sona eriyor. Bu olağanüstü tapınak hakkında ne düşünüyorsunuz? Ziyaret eder misiniz? Yorumlarda buluşalım. 🙂

Şuna da göz atın: Sri Lanka Gezi Rehberi: 3 Haftalık Sri Lanka Turu

Sadece blogda paylaşım yapmadığımızı biliyor muydunuz? Ayrıca InstagramFacebook ve YouTube‘da da paylaşım yapıyoruz. Eğer sosyal medyada da bize takip ederseniz çok mutlu oluruz!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x