Yarı Zamanlı Çalışma

Uzunca bir aradan sonra gelen kararlılıkla ve motivasyonumun yüksekliği nedeniyle bugünün ikinci konusuyla blogumu zenginleştirmeye devam ediyorum. Bugünün ikinci konusu birazcık daha kariyer odaklı ve staj / yarı zamanlı çalışma başvuru ipuçları ile dolu olacak.

Merhaba,

Erasmus Stajı sırasında, bir yandan da Türkiye’ye döndüğümde ne yapacağımı düşünüyordum, tamam lisansın son sınıfında derslerim vardı ama onun dışında ne yapacaktım da kariyerimi geliştirecektim. Bunun için de internetten dönem içinde kendi alanımda yarı zamanlı çalışabileceğim işler arıyordum. 2014 yılı için bir çok şirketin sunmadığı bu olanakları bulmak o kadar da kolay değildi.

Bosch Türkiye, Mercedes-Benz Türk ve Aselsan kendi alanımda yarı zamanlı çalışma ile öğrenci arayan şirketlerdi, o dönemde aklımda artık Mercedes-Benz Türk dışında da bir şirket görmek olduğu için Bosch Türkiye’nin Yarı Zamanlı Öğrenci (Parttime Student) ve Aselsan’ın da Aday Mühendislik programlarına 2014 Ağustosun sonunda başvurularımı yaptım, Bosch’a kariyer.net’ten ve Aselsan’a da kendi sitesi üzerinden.

Eylül ayının ilk haftası sonrasında Bosch’tan aldığım maille bir sonraki aşamaya seçildiğimi öğreniyordum. Bir sonraki aşama video mülakattı, ve daha önceden hazırlanmış sorulara cevapları kaydetmeniz gerekiyor ve bunun için size gereken webcamli bir bilgisayar ve stabil internet bağlantısı. Bu mülakatın en sıkıcı kısmı, karşınızda kimse olmadığı için rahat konuşamamak ve enerjinizi videoya aktaramamak. Bir diğer önemli gereklilik ise sessiz bir odada olmanız ve dikkatinizin dağılmaması ya da odaya aniden birinin girmemesi. Daha aktif, enerjik olmak için bir masada oturmanızı ve karşınızda da sessiz kalabilecek bir tanıdığınız olmasını tavsiye edebilirim, böylelikle laptopun arkasındaki kişi ile konuşurmuş gibi olacağından daha enerjik ve güvenli olabilirsiniz. Enerjiyi aktarabilmek, rahat olabilmek sizi kesinlikle öne geçirecektir.

İki hafta sonrasında Whatsapp’tan ablamın gönderdiği mesajla bir sonraki aşama için gelecek hafta Bursa’da olmam gerektiğini öğreniyordum, fakat bir sorun vardı. Bu hafta benim Almanya’daki son haftam olacaktı ve Türkiye’ye son dakikada gidip gelmek için yeterli bütçem yoktu. Daha sonra Bosch Türkiye’deki İşe Alım Uzmanına telefonla ulaşarak kendisine durumumu anlatıp mülakatı iki hafta sonraya planlamayı teklif etmiştim ve telefondaki sesin o gün benim için uçak bileti alabileceklerini söylemesi gerçekten Bosch’a karşı motivasyonumu ve ilgimi artırmıştı. Erasmus stajında son haftam olması nedeniyle mülakatımı dönüşümden iki hafta sonraya planlamıştık bu telefon konuşması sonrasında.

Yüz yüze görüşmem Ezgi Hanım (sonradan arkadaş olacaktık ve  sadece Ezgi olacaktı ama o zaman bilmiyordum) ve Suat Beyle olacaktı, mülakatın içeriği olarak bir sunum hazırlamam gerekiyordu. Sunumun konusu Bosch yöneticisi olarak odadaki muhtemel adayları ikna etmek. Bu sunum için 15 dakikalık bir zaman ayrılmıştı mülakat içerisinde. Sunumun hazırlık aşamasında çevremdeki arkadaşlarıma gelecekteki iş yerlerinden beklentilerini sorduğumu hatırlıyorum, kimisi büyük bir firma olsun, çalışma saatleri esnek olsun, yüksek lisans eğitimine destek versin gibi cevap versin derken,  bazıları da para versin diyordu. Para / maaş konusu hazırlık aşamasında Bosch’un internet sayfasında cevap bulamadığım soruydu. Genel olarak Bosch hakkındaki bilgilerden ve ürün portföyünden oluşan ve arkadaşlarımın beklentilerini cevaplayan bir sunum hazırladım ve o gün geldiğinde sunumuma da aynı soruyla başladım, muhtemel işvereninizden beklentileriniz neler?

Gelen cevaplar:

  • Mesai Saatleri
  • Çevreye Saygı
  • Eğitim (Şirket içi / dışı)
  • Uluslararası Firma
  • Dolgun Maaş

Her şey planlandığı gibiydi, ama nereden çıkmıştı bu çevreye saygı ve dolgun maaş. Maaş konusunu sunumda cevaplayamamıştım ve bağlayabileceğim hiç bir konu başlığı yoktu ama Bosch’un geliştirdiği Lambda Sensörü egzoz emisyonlarındaki oksijen oranı ölçmeye yarayan çevrenin korunmasında kullanılabilecek bir şeydi ve sunumda yazılmıştı. Geri kalan son madde maaş konusuydu ve Ezgi Hanım bu konunun hala cevap bulmadığını hatırlatıyordu ki aklıma büyük firmalardaki gizlilik politikası geliyordu. “Firma politikamız nedeniyle maaş politikamızı ilerleyen görüşmelerde sizlere özel olarak bildireceğiz.” diyerek maaş sorusunu geçiştirirken, Ezgi Hanım’ın “Sen olmuşsun, artık özgeçmişin üzerinden konuşalım.” demesiyle görüşmenin ikinci kısmı için yerimi alıyordum. Görüşmenin bu kısmı müstakbel müdürümün teknik sorularını cevaplarken daha çok özgeçmişim üzerinden geçiyordu.

Mercedes Benz Türk’teki stajım Deneme Bölümünde araç testleriyle ilgiliydi ve bunun sayesinde Bosch Türkiye Geliştirme Test Takımında başlama şansını elde ediyordum. Bir hafta sonra kabul aldığımı öğrendiğim sırada en güzel deneyimlerimden biri olacağını bilmiyordum, ama şimdi dönüp baktığımda bu zamana kadar olan yaşamımın iyi kilerinden biri.

Teşekkürler Bosch Türkiye,
Teşekkürler…

Not 1: Dört ay sonra Aselsan Aday Mühendislik başvurum için çağrıldığımda artık çok geçti…
Not 2: Bir sonraki yazım CV nedir, nasıl hazırlanır olacak, takipte kalın!

Umarım Yarı Zamanlı Çalışma yazımı keyifle okumuşsunuzdur. Sorularınızı contact kısmından ya da bu postun altına yazarak sorabilirsiniz.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x