Almanya Aile Birleşimi Vizesi için gerekli belgeler neler, nasıl başvurmak gerekir ve vizenin çıkması ne kadar sürer detaylıca anlattık.
Eğer eşlerden biri ya da ebeveynlerden biri Almanya’da ikamet ediyorsa, Alman vatandaşıysa ya da sınırlı – sınırsız oturum iznine sahip bir yaşayansa ya da sınırlı – sınırsız oturum iznine başvurusunu yaptıysa, diğer eş ya da çocuklar doğal olarak bu vize türüne başvurmaya § 29 AufenthG Familiennachzug zu Ausländern nedeniyle hak kazanır.
Almanya Aile Birleşimi Vizesi
Gereken belgeler
1) Almanca dilinde eksiksiz doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış iki adet vize başvuru formu
2) İkamet Yasası’nın 54. Maddesi 2.fıkrası, 8.bendi gereğince başvuru sahibi tarafından imzalanmış ek belge (Formun linkindeki son sayfa)
3) Biometrik fotoğraf
4) Eşinizin çalışma belgesi
5) Eşinizin son üç aylık bordrosu
6) Almanya’daki evin kira kontratı
7) Almanca (en az) A1 sertifikası *, **
8) Eşinizin ikametgah belgesi (Meldebescheinigung)
9) En az 6 ay geçerli pasaport ***
10) Uluslararası evlenme kayıt örneği ****
11) Eşinizin pasaport ve oturum izninin fotokopisi
12) 60 Euro
* Eğer eşiniz Mavi Kart sahibi ya da başvuranı ise, Almanca sertifikasına ihtiyacınız olmayacaktır.
** Eğer Almanca sertifikanız yoksa da vize görüşmesi sırasında Almanca konuşarak da Almanca bilginizi kanıtlayabilmeniz mümkün. Fakat bununla ilgili olarak konsoloslukla önceden konuşmanız yararlı olacaktır.
iData’dan Almanya aile birleşimi vizesi için randevu alırken sizden email adresi istenecektir ve bu mail adresine sizin durumunuza en uygun olan gerekli belge listesi yollanacaktır. Lütfen bu listedeki gerekli olan belgeleri hazırlamaya çalışın. Yukarıda verdiğimiz liste örnek amaçlıdır.
*** Eğer evlilik ya da başka bir nedenden ötürü soyad değişikliği olduysa pasaportunuzu yenilemeniz gerekli. Yeni pasaport çıkartma durumunda on yıllık yenileme yapmanızı öneririz. Uzun süreli düşünüldüğünde maddi açıdan daha karlı olacaktır.
**** Uluslararası evlenme kayıt örneğini herhangi bir Nüfus Müdürlüğü’nden alabilirsiniz.
Almanca kursuna gitmeniz gerekiyorsa ve Almanca öğrenmek istiyorsanız Goethe Institute’ü önerebilirim. Ankara, İzmir ve İstanbul’daki dil kursları Almanca öğrenmek için birebir. Ayrıca Almanca öğrenmek yazımız da ilginizi çekebilir.
Almanya Aile Birleşimi Vizesine nasıl başvurulur?
iData’dan aldığınız Almanya Aile Birleşimi Vizesi randevusuna kişisel olarak gitmeniz gerekiyor. Ayrıca kısa ve basit bir Almanca konuşma için önceden alıştırma yapmanızı öneriyorlar. Ayrıca gerekli belgeleri iki kopya olarak hazırlamanız gerekli. Randevunuzdan 15 – 20 dakika öncesinde konsoloslukta vize bölümünde hazır olmalı ve kapıya kendinizi tanıtmalısınız.
Randevu öncesinde konsolosluk güvenliğinin yönlendirmesi ile konsolosluk şirketi içindeki kargo şirketine giderek pasaportunuzun vize değerlendirmesi sonrasında geri gönderilmesi için kargo kaydı oluşturmalısınız ve kargo poşeti almalısınız.
Yaklaşık yarım saatlik bir görüşme sonrasında vize başvurunuzu yaptıktan sonra artık beklemeniz gerekiyor.
Başvuru sonrası
Belgeleriniz konsoloslukta incelendikten sonra, belgeler eşinizin / ebeveynin yaşadığı bölgedeki yabancılar ofisine diğer işlemler için yönlendirilecektir. Yabancılar ofisi eşinizle ya da ebeveynle posta yoluyla iletişime geçerek Wohnraumnachweis (Yaşam alanını gösterir belge) ve son üç aylık bordroyu soracaktır. Bu süreç yaklaşık bir ay kadar sürüyor ve belgeleri posta ya da eposta yoluyla gönderebileceğiniz gibi eş ya da ebeveyn elden de teslim edebilir.
Belge tesliminden sonra yaklaşık üç hafta içerisinde belgeler kontrol edilerek vize onaylanacaktır.
Almanya Aile Birleşimi Vizesi ne kadar sürede çıkar?
Maalesef vize alma süreci biraz uzun sürüyor. Fakat gerekli belgeleri istenen şekilde eksiksiz sunmanız halinde süreç hızlanacaktır.
Vize görüşme randevusunu iData’yı arayarak almalısınız ve randevular 2 ila 4 hafta arasında verilmekte. Başvurunuz sonrasında 3 ila 6 hafta arasında yabancılar ofisi Almanya’da yaşayan eş ya da ebeveynle iletişime geçecektir. Gerekli belgeler yabancılar ofisine iletildikten 3 ila 4 hafta sonrasında ise vizeniz onaylanacaktır.
İlk iletişime geçmenizden vizenizi almanıza kadar geçen süre 2 ila 4 ay arasında değişecektir.
Almış olduğunuz bu vize Aile Birleşimi nedeniyle D Tipi Ulusal Vize olacak. Bu vizeyle Almanya’da iş kurabilir, bir iş yerinde çalışabilir ve isterseniz öğrenim de görebilirsiniz.
Böylece Almanya Aile Birleşimi Vizesi yazımızın sonuna geldik!
Ayrıca Almanya’da yaşam: Almanya’ya taşınmak, Almanya Öğrenci Vizesi ve Almanya’da İş Bulmak – Almanya’da İş Arama Siteleri yazılarımız da ilginizi çekebilir.
Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 🙂