Sachsenhausen Toplama Kampı Gezi Rehberi

Sachsenhausen Toplama Kampı Gezi Rehberi

İlk kez Nazi toplama kampı gezdik! Kesinlikle tüylerimizi ürperten bir gezi olduğunu söyleyebiliriz! Geçmişi değiştirmemiz maalesef mümkün değil ama gelecek nesilleri bilinçli ve sevgi dolu yetiştirmenin bizim elimizde olduğuna derinden inanıyoruz! O zaman gelsin Sachsenhausen Toplama Kampı gezi rehberimiz!

Sachsenhausen Toplama Kampı Gezi Rehberi

Sachsenhausen Toplama Kampı (Memorial and Museum Sachsenhausen) gezi rehberimizde Sachsenhausen ne zaman gezilir, kampa ulaşım, kampı gezmek ne kadar sürer, toplama kampının geçmişi ve bugününü detaylıca anlattık. İşte Sachsenhausen Toplama Kampı gezi rehberimiz!

Sachsenhausen Toplama Kampı Gezi Rehberi
Sachsenhausen Toplama Kampı Gezi Rehberi

Sachsenhausen Toplama Kampı Ne Zaman Gezilir?

Almanya’da birlikte hayatımızı kurduğumuz yıl Berlin’de yılbaşının methini duyunca Berlin’e gitmeye karar verdik. Tabi o zaman Korona yoktu ve plan yapabiliyorduk. Tahmin edebileceğiniz gibi Noel zamanı Berlin’de konaklama fiyatları çok artıyor. Nitekim biz de son dakika gitmeye karar verince, fiyatlar çoktan uçmuştu. O yüzden anca iki gece kalacak bir Airbnb bulduk. Berlin’e daha önce birçok kez gittik ama Sachsenhausen Toplama Kampı’na gitmek mümkün olmamıştı. Biz de hazır tekrar gelmişken fırsat bu fırsat dedik ve yılbaşı arifesinde burayı gezmeye gittik. İyi ki de gitmişiz! Bizim için kesinlikle unutulmaz bir deneyim olduğunu söyleyebiliriz.

Bizce Sachsenhausen’a yazın ya da kışın gitmenin farklı artı ve eksileri var. Kampın bulunduğu bölge açık bir alan olduğundan kışın soğuk ve rüzgar inanılmaz yorabiliyor. Ama bu dönemde turist sayısı çok az ve gezmek çok daha rahat. Yazın ise havanın olumsuz etkisi elense de turist kafileleriyle gezmeye hazırlıklı olmak lazım. Tabi Korona dolayısıyla şu anda böyle topluluklar görmenin pek de mümkün olacağını düşünmüyoruz.

Eğer bizim gibi Noel zamanı gitmeyi düşünüyorsanız, sadece 24 Aralık’ta kampın anıt kısmı açıkken, sergi ve ziyaretçi kısmı kapalı.

Sachsenhausen Toplama Kampı’na Ulaşım

Kamp Berlin’e 1 saat mesafedeki Oranienburg şehrinde ve S-bahn’la rahatlıkla ulaşmak mümkün. S-bahn’dan indiğinizde ister yürüyerek, isterseniz de otobüsle kamp alanına gelebiliyorsunuz. Yürüyerek yaklaşık yarım saat sürdüğünü söylemiş olalım. Biz giderken otobüse denk gelmeyince yürümüştük ama dönerken otobüse bindik.

Kampı Gezmek Ne Kadar Sürer?

Eğer hakkını vererek gezmek isterseniz yaklaşık 3-4 saat süreceğini söyleyebiliriz. Bu yüzden ulaşım planınızı buna göre yapmanızı tavsiye ederiz. Tabi rehberli tur satın almanız durumunda daha uzun da sürebilir.

Sachsenhausen Toplama Kampı Geçmişi ve Bugünü

Nazi döneminde 1000’den fazla toplama kampı kurulmuş ve yaklaşık 1.65 milyon mahkum (kayıtlı) bu kamplarda tutulmuş! Bu mahkumların yaklaşık 1 milyonu ise yine bu kamplarda ölmüş! Sachsenhausen tarihteki ilk toplama kampı da değil. Fakat sistematik olarak öldürmenin olduğu ilk kamp! İnsanın resmen kanı donuyor!

Sachsenhausen Toplama Kampı Geçmişi

Oranienburg’taki terkedilmiş bir bira fabrikasından, Prussia’daki ilk toplama kampına dönüşüm… Sachsenhausen’daki bu kamp 1936 yılında diğer toplama kamplarına model olarak kurulmuş. Kamp yerleşimi bütün bina ve sokakları gözlem binasından ve gözcü kulelerinden görebilmek için üçgen şeklinde tasarlanmış. Ama bu düzeni sonradan ekledikleri binalarda göremiyoruz. Ayrıca ilginçtir ki zaten hapishane olan bu toplama kampının içerisinde tekrar bir hapishane oluşturmuşlar. Bu hapishanede de daha kritik gördükleri mahkumları tutmuşlar.

Sachsenhausen Toplama Kampı Gezi Rehberi
Sachsenhausen Toplama Kampı Gezi Rehberi

Kampın girişine doğru yürünen sokağın sağında SS örgütünün eğitim binası yer alıyor. Biraz ilerledikten sonra da giriş kapısına ulaşıyorsunuz.

Alanın giriş kapısında toplama kamplarının hemen hemen hepsinde görebileceğiniz bir cümle yazıyor:

“Arbeit macht frei”. Anlamı ise “Çalışmak özgürleştirir”!

Amaç ise mahkumlara umut vermenin tam aksine onlarla dalga geçmek. Bu cümleyi ilk kez Sachsenhausen’da kullanmışlar! Sonrasında ise diğer toplama kamplarına da yayılmış! Kapıyı geçtikten sonraki meydanda günde üç kere yoklama yapıyorlarmış. Daha sonra bu sayı ikiye düşmüş.

Sachsenhausen Toplama Kampı Gezi Rehberi
Sachsenhausen Toplama Kampı Gezi Rehberi

Kampın etrafı elektrikli çitle, duvarlar ve gözcü kuleleriyle çevrili. Hatta bu çitlerin önüne şöyle bir yazı koymuşlar:

“Es wird ohne Anruf sofort scharf geschossen”! Anlamı: “Hiçbir uyarı olmadan ateş edilecektir!“!

Sachsenhausen Toplama Kampı Gezi Rehberi
Sachsenhausen Toplama Kampı Gezi Rehberi

Herhangi bir mahkumun kaçma teşebbüsünü anında fark edebilmek için üçgen alan içerisindeki binaları yarım daire biçiminde konumlandırmışlar.

Bu alanın sol tarafından devam edince krematoryum alanına geliyorsunuz, ölenleri burada yakıyorlarmış.

İnanabiliyor musunuz Nazi rejimi 1936 ve 1945 yılları arasında 200.000‘den fazla kişiyi Sachsenhausen’nda hapsetmiş. Bu kişilerin arasında karşıt politika izleyenler ve aşağı gördükleri ırklar (Çoğu Yahudi) yer almış. Birçoğu açlıktan, hastalıktan, eziyetten ölmüş ya da öldürülmüş. Bizim resmen kanımız dondu! Nazi’ler kampı terk ettiklerinde sadece 3000 hasta mahkum arkada kalmış. Bu mahkumlar da Sovyet ve Polonya birlikleri tarafından kurtarılmışlar.

Sachsenhausen Toplama Kampı’nın Bugünü

Anıt alanına (Gedenkstätte) giriş ücretsiz. İsterseniz girmeden önce ziyaretçi kısmından harita, audio tur veya rehberli tur satın alabilirsiniz. Biz tur satın almadan, sadece harita aldık ama audio tur bizce daha güzel olurdu.

Maalesef günümüzde üçgen olarak tasarlanan bölgede (Anıt alanında) sadece 2 bina ayakta kalmış. Ayrıca bu üçgen alanın yanındaki sonradan eklenen 2 bina da bugüne kadar ayakta kalmış. Ziyaretçilerin binaların alanda nasıl konumlandığını ve büyüklüklerini görebilmeleri için yıkılan binaların yerlerini taşlarla işaretlemişler.

Sachsenhausen Toplama Kampı Gezi Rehberi
Sachsenhausen Toplama Kampı Rehberi

Bugün hala alanın içindeki hapishanede yürümek, o zamandan kalan belgeleri görmek mümkün.

Böylece Sachsenhausen Toplama Kampı gezi rehberimizin sonuna geldik!

Belki farklı gezi rehberlerimize de göz atmak istersin 🙂

Ayrıca Berlin gezi rehberi, Stuttgart gezi rehberi, Heidelberg gezi rehberi ve Rothenburg gezi rehberi yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 🙂

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x