Almanya Staj Kabulü

Almanya Staj Kabulü

Tam iki yıl önce bölüme başladığımda herkes bir Erasmus tutturmuş gidiyordu. Herkesin amacı Erasmus’a gitmekti, herkes bunun için ders çalışıyor, resmen bunun için yatıp bunun için kalkıyordu. Erasmus nedense benim ilgimi çekmiyordu. Herkesin içini yakan bu Erasmus neden benim bu kadar ilgimi çekip içimi yakamamıştı.

Erasmus Staj Hareketliliği

Neymiş bu Erasmus deyip girdim okulumun AB ofisinin sayfasına. Bir baktım altında Erasmusun öğrenim hareketliliği ve staj hareketliliği yazıyor. Herkes öğrenime gidiyordu ve sadece eğlenme amaçlı gittiklerini veya gideceklerini söyleyerek. Ben de başladım araştırmaya Erasmus Staj Hareketliliği nasıl oluyor, hangi aşamalar var geçilmesi gereken. Şirketlere bakıyorum, ne istiyor staj kabulü için, nereler olabilir? Herkesin içini yakan Erasmus’un eğlenceden uzaklaşan ama kariyere daha fazla katkı sağlayabilecek olan staj hareketliliği benim de içimi yakmaya başladı.

Sürekli internetten şirketlere bakıyorum, tabii ki odaklandığım ülke otomotiv sektörünün lokomotifi Almanya. Araştırmalarım devam ediyor ve bir yandan da bu hedefle derslerime asılıyorum. Artık ana hedefim bu, Erasmus staj hareketliliğiyle yurt dışında staj yapmak.

Birinci sınıf bitti bu hayallerle, ikinci sınıfın başlamasıyla mailler atıyorum, şirketlerin staj kadrolarına başvuruyorum sürekli red geliyor, yılmadan usanmadan bakıyorum, tekrar tekrar başvuruyorum internet sistemlerinden şirketlere, ama olmuyor bir şekilde. Bir yerde yanlış yapıyorum ama nerede?

Derken umudumu kestim bu yıllık yurt dışında stajdan ve Türkiye’de iki yere başvuru yaptım. Biri TAI, diğeri ise Mercedes Benz Türk. Mercedes’le zaten hali hazırda kurulmuş bir bağımın, Sprachcamp, olması nedeniyle rahatım o konuda. Daha sonra staja kabulumu aldım, Mercedes Benz Türk’ten.

O günlerde internette gezinirken yeniden alevlendi benim yurt dışı sevdam. Hemen o gün mail attım MBT İnsan Kaynakları Şefine. Erasmus staj hareketliliği ve bu staj hareketliliği ile Daimler’de staj yapmak istediğimi içeriyordu mailim. İnsan Kaynaklarıyla bununla ilgili olarak yaz stajımın ikinci haftasında görüştük. Kendilerine detaylı olarak staj hareketliliğini anlattım, ben ne yapmak istiyorum, neden Erasmus öğrenim hareketliliğine gitmediğimi anlatan bir konuşma geçti aramızda. Kendileriyle konuşmam olumlu geçmişti ama hep aklımda ya olmazsa sorusuyla ve bu konuda çalışacakları sözüyle ayrıldım stajımdan.

Eylül’ün 27 sinden itibaren her iki haftada bir mail yoluyla iletişime geçtik İnsan Kaynaklarıyla, sürekli haberleşmede kaldık. Kendilerinin çabalarıyla sonuçta tam olarak iki ay sonra Almanya’da staja kabul edildim.

Almanya staj kabulü alırken bu iki aylık süreçte sürekli bilgilendirmede bulundum. Ne yaptım, hangi belgeleri aldım, ne gerekiyor şeklinde. Son iki haftada büyük bir ivmelenme gerçekleşti ve bu süreçte ilk olarak Pazartesi günü Almanca CV’mle beraber transkriptimi Mercedes Benz Türkiye İnsan Kaynakları şefine gönderdim ve kendileri üzerinde çalışacaklarını söyledi.

Almanya staj kabulü için çalışma izni lazım mı?

Salı günü çalışma izni konusu bana soruldu, nasıl olacak, çalışma iznin var mı? Bu noktada bir an karamsarlığa düştüm işte. Çalışma iznim yok ve alamayabilirim de. Hemen başladım araştırmaya yeniden, internette araştırdım soruşturdum. En son bununla ilgili olarak Almanya Büyükelçiliğinin sayfasında bir dosya buldum ve orada Erasmus gibi uluslararası programla geleceklerden çalışma izni istenmediği ile ilgiliydi. Bu dosyayla birlikte hemen bir mail yazdım kendilerine ve telefonda bununla ilgili olarak AB ofisi ile görüşeceğimi kesin bir bilgi vereceğimi ilettim.

Cuma günü AB ofisini aradım ve stajdan sorumlu kişinin şehir dışında olduğunu öğrendim. Üzüldüm ve hemen mail attım ilgisiz görünmemek için MBT’ye. Pazartesi günü konuşup ileteceğimi söyledim bilgiyi. Pazartesi günü görüştüm AB ofisiyle ve onlarda beni teyit ettiler. Gerek yok çalışma iznine ve biz oturma izni için buradan başvuracağız dediler. O gün hemen bu bilgiyi de telefonla bildirdim.

Aynı gün saat 10.00. MBT’den arandım ve Daimler Career üzerinden bir başvuru yapmam gerekiyordu, bu başvurumu da bilgisayar laboratuvarından yaptım. Tam motivasyon mektubunu yazarken bilgisayarın kafayı yiyip bütün yazdıklarımı silmesi ise ne kadar gerilsem de dersten önce (saat 10.52) motivasyon mektubunu doldurmuş, CV’mi ve oradaki formları doldurmuştum.

Bunun sonrasında sürekli bir telefon trafiği yaşandı. Bu trafikte benim istediğim kabul belgesinin içeriğini de konuştuk ayrıca. Salı günkü mailleşmemizin ardından telefonda staja kabul edildiğim ama bürokratik işler nedeniyle staj kabul belgesinin bir kaç güne geleceği söylendi.

Ve mutlu gün, işte o gün bugün. 27 Kasım 2013.

Bugün Daimlerden insan kaynakları sorumlusundan gelen mail beni mutlu etti. Bu mailde staja kabul edildiğim yazıyordu, fakat pdf olarak gelmemişti bu belge. Belgede yazması gerekenler mail olarak gelmişti ve benim belgeye ihtiyacım olduğunu bu bilgilerin onda yazmasının istediğini yazan bir mail attım kendisine.

Saat 18.30

Telefonum çalıyor, MBT’den aranıyorum. MBT insan kaynakları öncelikle mutlu haberi aldın mı diyor, ve konuşuyoruz bu belge isteğimden, ben de ona belgenin imzalı ve mühürlü olması gerektiğini söylüyorum ve kapatıyoruz. Artık sıra belgemin yarın mail kutuma düşmesinde.

Bu yazıdan da anlaşılacağı üzere yurt dışında şirket olarak staj yeri bulmak çok zor. Çünkü çok uzağız onlara eğitim sistemi olarak da, mesafe olarak da.

Staj yeri bulmak için en kolay yol yazımda da anlattığım gibi, Türkiye’de var olan yabancı kökenli bir firmada staj yapıp bu isteği kendilerine iletmek ve yardımcı olmalarını istemek.

Gideceğimiz ülkenin dilini bilmek de çok önemli bu noktada.

Ben bunun için o kadar ders çalıştım ve dil kursuna gittim. Ve bugün hedefime ulaştım.

En büyük teşekkür bana destek ve yardımcı olan insan kaynakları şefine,

Benle birlikte çabaladığı ve son konuşmada mutluluğunu hissettirdiği için…

Eğer Almanya’da staj bulmakla ilgileniyorsanız, Almanya’da staj yeri bulmak yazıma göz atabilirsiniz.

Eğer sorularınız varsa yorum kısmından sorabileceğiniz gibi, Instagram ya da Facebook‘tan da bize ulaşabilirsiniz. 🙂

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

9
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x