Uzun bir aradan sonra merhaba,
Son yazım Erasmus Staj Hareketliliği – 3‘te de söylediğim üzere, sıra vize başvurusuna ve onun için gereken belgelere gelmişti. İlk olarak vize için randevu almayla başlıyor süreç. Bunun için Ankara’da iData’yı arayarak vize randevusu alıyoruz Almanya Konsolosluğu için. Ama bunu yapmadan önce Yapı Kredi’ye iData’nın sitesi üzerinden aldığınız hesap numarasına 15 liralık randevu alma ücretini yatırıyorsunuz. iData ile yapılan görüşme sırasında ne için gideceğiniz, kaç gün kalacağınız, pasaport numaranız ve mail adresiniz isteniyor. Siz bu bilgileri verdikten sonra onlar size en yakın randevu tarihini ve saatini öneriyorlar. Tabiki siz daha sonrası için de bunu konuşma sırasında erteleyebiliyorsunuz ya da verilen günü sabahı için randevu isteyebiliyorsunuz. Fakat vize randevuları Pazartesiden Perşembe ve öğleden önce olacak şekilde veriliyor. Ben de bana uygun olan 5 Mart Çarşamba günü saat 8’e aldım randevumu. Erasmus Staj Hareketliliği’yle Almanya’ya gidecekler için gereken belgeler:
- Başvuru formu (Mail’de ek olarak yollanıyor)
- 3 adet biyometrik fotoğraf
- Bir yıl geçerli pasaport
- Staj sözleşmesi ya da staj teyit yazısı
- Öğrenci Belgesi
- ZAV Belgesi
- Stajın ne için yapıldığına dair belge.
Bana gelen mailde bu belgeleri istiyorlardı, ama anlam veremediğim bir şekilde benden ZAV belgesi istiyorlardı, Erasmus Staj Hareketliliği’nde ZAV belgesi gerekmiyordu ki, bu ne şimdi diye düşünmeye başladım ve iki gün sonra yaptığım görüşme sonrasında, ERASMUS ile gittiğimi bastırarak belirtince, ise bu belgelere ek olarak
- Tam Tekmil Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Aylık 659 Euro’nun karşılandığına veya karşılanabileceğine dair belge
- seyahat sigortası
Belgeler Türkçe ise Almanca ya da İngilizce tercümesi olması gerekliydi. Ama neyseki ZAV belgesinden kurtulmuştum.
Başladım bu belgeleri hazırlamaya. Zaten çoğu hazır oluyor bir şekilde ve çok zor belgeler değil doğrusu. En zor belge Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği, çünkü insan bunu nereden alacağını bir türlü bilemiyor, doğru dürüst bir bilgi olmadığı için. Ama bu belgeyi ilçe nüfus müdürlüğüne giderek 5 dakika içinde kolaylıkla alabilirsiniz.
Her şey hazırdı artık, ya da ben böyle sanıyordum. Randevu günü geliyordu ve artık son hazırlıkları tamamlıyordum, her belgenin ikişer fotokopisini ve belgelerin asıllarını dosyalıyordum.
Ve büyük gün : 5 Mart 2014
Bugün erkenden kalktım hemen Kızılay’a oradan da Kuğulu Park’a çıktım, hemen oradaki renkli merdivenlerden yukarı çıktım ve Paris Caddesindeki Almanya Konsolosluğu Vize bölümüne ulaştım, saat 7:45. Ama ben hemen vize bölümü girişindeki kapılara yanaşıp saat 8 de randevum olduğunu söylüyorum ve üst aramasından sonra içeri alınıyorum ve ilk olarak sağ tarafta bulunan UPS’ten 20 lira karşılığında poşet zarf alıyorsunuz, pasaportunuzun size kargo ile yollanması için.
Daha sonra 8:10 da vize bölümü binasındaydım ve oradaki görevlinin yönlendirmesiyle ticari vize başvurusu için sıra alıyordum. Ama ticari vize de ne ola ki diye de düşünmüyor değildim.
Daha sonra işte sıram geliyor, kendine has bir odası var içerideyim artık, görevli geliyor, belgeleri teslim ediyoruz ve orada bilgiler ışığında başlıyor konuşma nerede kalacaksın ne kadar kalacaksın, geçimini neyle sağlayacaksın ve hepsi Türkçe geçiyor görüşmenin. Ama sonlara doğru Mercedes’in bana gönderdiği belgede staj aralığını yanlış yazdığını fark ediyoruz görevliyle beraber. Görevli içeri gidiyor ve müdürüyle konuşmuş olarak geri geliyor ve işleme devam ediyoruz ama tabiki ben de bir moral çöküntüsü. Ama sıkıntı yok, görevli “sadece eksik belgen var, belgeni getirdiğin zaman vize başvurun başlayacak ve belgeni salı ve perşembe günü öğleden sonra şu saatlerde getirmelisin” diyor ve birazcık da olsa rahatlıyorum ve parmak izi ve imza işlerini de hallettikten sonra çıkıyorum ve doğru okula.
Hemen Almanya’daki görüştüğüm kişiye durumu anlatan bir mail atıp belgenin düzeltilip posta ile yollanmasını rica ediyorum. Belge elime yaklaşık 12 gün sonra elime ulaşıyor fakat benim bu arada vizelerim olduğu için bir türlü gidemiyorum konsolosluğa tekrar. Ta ki 1 Nisan’a kadar. 1 Nisan’a geldiğimizde yine üst kontrolünden sonra giriyorum konsolosluğa ve hemen belgemi teslim edip hemen çıkıyorum konsolosluk’tan.
Güzel bir Ankara ve adalet arayışı gününde Kuğulu’dan binip Kızılay’a gelene kadar hayaller kuruyorum. Seçim sonuçları ile ilgili, Avrupa ile ilgili ve tabi ki kendimle ilgili.
Tabi ki(!) seçim sonuçlarındaki adalet arayışından sonuç çıkmıyor ama benim pasaportumdan haber çıkması gecikmiyor. 10 gün sonra pasaportum UPS’e teslim ediliyor ve 14 Nisan’da elime ulaşıyor.
Artık bekle beni Almanya!!
Erasmus Staj Hareketliliği sonrasında başımdan geçenleri de okumak için diğer yazılarıma göz atabilirsiniz.
İyi okumalar!