Daha önce Münih Teknik Üniversitesi (TUM)’nde yüksek lisansa nasıl başvurabileceğini detaylarıyla anlatmıştım. Bugün ise Münih Teknik Üniversitesi yüksek lisans kabulü ve sürecin takibinden bahsedeceğim. İşte Münih Teknik Üniversitesi – yüksek lisans kabulü!
Yüksek lisans başvurusu, takibi ve daha sonrasında yapacağın birçok işlem için TUMOnline sistemini kullanıyorsun ve çoğu işlemin tek bir platformda toplanmış olması çok büyük bir avantaj. 🙂
Önceki yazımda bahsettiğim üzere başvuru dokümanlarını TUMOnline sistemine yükledikten sonra dokümanları posta yoluyla üniversiteye gönderiyorsun. Şimdi bütün sürecin takibini TUMOnline’da nasıl yaptığına bakalım.
Münih Teknik Üniversitesi – Yüksek Lisans Kabulü
TUMOnline sisteminde başvurunu dört ayrı kategoride takip ediyorsun. (Sistemdeki karşılıklarını da parantez içinde görebilirsin) Detaylara geçmeden önce sistemde durum güncellemelerinde kullanılan simgelerden ve anlamlarından bahsedeceğim.
Kırmızı çarpı – Doküman sisteme yüklenmemiş ya da yüklenen doküman henüz kontrol edilmemiş
Sarı ünlem – Doküman kontrol edilmiş fakat dokümanda problem var (Durumu bu şekilde olan doküman için problemin ne olduğunu mutlaka detayında belirtiyorlar)
Yeşil tik – Doküman kontrol edilmiş ve hiçbir problem bulunmuyor
Zarf – Doküman alınmış fakat henüz kontrol edilmemiş
Online başvuru teslimi (“Submission of application”)
Bu kategoride başvurun esnasında yüklediğin dokümanların özetini görüyorsun. Ayrıca sistem başvuru dokümanlarının durumunu daha önce bahsettiğim işaretler ile gösteriyor ve online başvuru teslim sonucunu iki maddede bu işaretlere bağlı olarak özetliyor.
- Başvurunun elektronik olarak üniversiteye iletilmesi (“Received electronically”)
- Başvuru dokümanlarının üniversitedeki yetkililer tarafından kontrol edilmesi (“The application documents have been checked and they are complete.”)
Online başvurunu tamamladığında “Received electronically” maddesi direkt yeşil tik oluyor. Fakat başvuru dokümanlarının incelenmesi biraz sürdüğü için önce kırmızı çarpı ya da mektup simgelerini görüyorsun. Bu noktada kabul için gerekli bütün dokümanlarının incelenmesiyle hepsi için yeşil tik elde etmelisin. Bu dokümanların birinde bile eksiğin olursa süreç senin için devam ettirilmiyor. Dolayısıyla red almış oluyorsun.
Kabul durumu (“Admission”)
Eğer kabul için bütün dokümanlarında yeşil tik varsa, bir sonraki aşamaya geçiyorsun. Daha önceki yazımda başvurunun iki aşamada değerlendirildiğinden bahsetmiştim. Bu kategoride iki aşamayı da görüyorsun. Bunlar seviye 1 ve 2.
- Seviye 1 – Eğer 69 üzerinden 51 ve üzeri puan aldıysan direkt kabul ediliyorsun, 69 üzerinden 45 – 50 arasında bir puan aldıysan ise ikinci seviyeye geçiyorsun
- Seviye 2 – Burada eğer 90 üzerinden 70 ve üzeri puan aldıysan kabul ediliyorsun
Bu noktada eğer kabul aldıysan, bir sonraki kategoriye devam ediyorsun.
Fikir vermesi adına, başvurduğum 2019 yaz dönemi için 15 Kasım’da başvurular kapanmıştı ve 9 Ocak’ta kabulüm gelmişti. Seviye 1’de direkt kabul almıştım. Dolayısıyla benim için seviye 2 değerlendirmesi hiç olmadı ve sürecim yaklaşık 2 ayda netleşmişti.
Teklif (“Study place”)
Bu kategoride yüksek lisans kabulü elde ettiğine dair bir teklif geliyor. Eğer fikrin değişmediyse kabul etmen, değiştiyse de reddetmen bekleniyor.
Kayıt (“Enrollment”)
Teklifi kabul etmen durumunda kayıt için gerekli belgeleri tamamlaman ve bütün belgelerinin yeşil tik durumunda olması gerekiyor.
Açıkçası ben başvurumda kayıt için gerekli olan belgeleri de en başta yüklemiştim. Dolayısıyla neyin eksik olduğuna dair yetkili kişilerin notlarını daha erken öğrenme fırsatım olmuştu. Sana da bunu tavsiye edebilirim.
Peki hangi belgeler başvuru için gerekli, hangileri kabul aşamasında gerekli dersen aşağıda görebilirsin. 🙂 Bu noktada GMAT’in zorunlu bir doküman olmadığını belirtmek isterim.
Münih Teknik Üniversitesi yüksek lisans kabulü için gerekli belgeler:
- Güncel ve eksiksiz CV
- Güncel transkript
- İngilizce seviyeni kanıtlayan belge
- Uni-assist e.V. değerlendirme sonucu
- TUMOnline sisteminde doldurulan başvuru formu
- Eğitim programı analizi formu (Curricula analysis)
- Essay
- GMAT (varsa)
- Referans mektubu (varsa)
Münih Teknik Üniversitesi yüksek lisans kaydı için gerekli belgeler:
- Diploma, diploma eki ve transkript
- Pasaport
- Pasaport fotoğrafı
- Sağlık sigortası
Bunun dışında kayıt için bir de dönem ücretini yatırman gerekiyor. TUM için bu ücret dönem başına 129.40 €. Ödeme üniversite tarafından alındığında bu madde de yeşil tik alıyor. Üniversitenin ücreti alıp sistemde bunu yeşil tik olarak işaretlemesine kadar 4 – 5 gün gibi bir süre geçebilir.
Bütün belgelerin ve ödemen yeşil tik olduğunda da kayıt maddesi yeşil tik alarak resmi kaydını tamamlıyorsun.
Eğer Münih Teknik Üniversitesi’nde istediğim gibi bir program yok diyorsan da Almanya’da yüksek lisans başvurusu yazımız ilgini çekecektir.
Ayrıca Otto von Guericke Üniversitesi ve Technische Hochschule Ingolstadt yüksek lisans başvuruları konusunda detaylı bilgiyi eklediğim linklerde bulabilirsin. Almanya’da iş bulmak için de Almanya iş bulmak – Almanya’da iş arama siteleri yazımıza göz atabilirsin.
Soruların varsa yorum kısmından sorabileceğin gibi, Instagram ya da Facebook‘tan da bize ulaşabilirsin. Bunun dışında YouTube kanalımızı da ziyaret edebilirsin. 🙂