Almanya'da İş Bulmak - Almanya'da İş Arama Siteleri

Almanya’da İş Bulmak – Almanya’da İş Arama Siteleri

Almanya’da iş bulmak yazımızda Almanya’da yeni bir hayat kurmak isteyenler için iş bulma sürecini detaylı bir şekilde ele alıyoruz. İşte Almanya’da iş bulmak konusunda deneyimlerimize bağlı önerilerimiz ve Almanya’da iş arama siteleri!

Almanya’da İş Bulmak

Almanya’da iş bulmak yazımızda Almanya’da iş bulmak zor mu, Almanya’da iş başvuru belgeleri, Almanya’da iş nasıl bulunur, Almanya’da iş arama siteleri, Almanya’da şirket değerlendirme siteleri ve Almanya’da iş ilanlarında dikkat etmen gerekenleri uzunca anlattık. O zaman gelsin Almanya’da iş bulmak yazımız!

Almanya’da iş bulmak zor mu?

Almanya’da iş bulmak için sabırlı olmak gerektiğini söyleyerek başlayalım. Süreç deneyimine bağlı olarak biraz zorlu olabiliyor. Ama kesinlikle imkânsız değil! Bizce Almanya’da iş bulmanın üç altın kuralı şöyle: çok başvuru yapmak, iyi hazırlanarak başvuru yapmak ve bir ilana olabildiğince erken başvurmak.

Çok başvuru yapmak şansını arttırmak adına çok önemli. Hiçbir zaman karşına nerden ne çıkar ya da kimler o ilana başvurmuştur bilemezsin. Bu yüzden şansını zorlamalısın. İyi hazırlanarak başvurmak ise başvurularının değerlendirilmesi açısından kritik. Dolayısıyla başvuru belgelerini nasıl hazırladığın fazlasıyla önemli. Bunun dışında bir ilana yayınlandıktan ne kadar süre sonra başvurduğunda çok önemli. Çünkü genelde belli bir başvuran sayısına ulaştıktan sonra başvurunu değerlendirmeyebiliyorlar. Bu yüzden ilanın yayınlanmasının üzerinden çok geçmeden başvurmanı tavsiye ederiz.

Almanya’da iş başvuru belgeleri

Almanya denince aklımıza ilk gelen her konuda standartların olması. Durum böyle olunca bunun yansımasını tabi ki iş başvurularında da görüyoruz. Şimdi bu standartlara göre Almanya’da iş bulmak için hangi başvuru belgelerini hazırlaman gerektiğine bakalım. Öncelikle tabi ki bütün belgelerin sadece doğru bilgi içermesi gerektiğini söylemekte fayda var. Ayrıca bütün başvuru belgelerin İngilizce ya da Almanca olmalı.

CV

Tahmin edebileceğin üzere CV en önemli başvuru belgesi. Kişisel bilgilerin, deneyimlerin, eğitimlerin, konuşabildiğin diller, kullanabildiğin programlar ve hobilerin gibi bilgileri içeren bu belgeyle ilgili detaylı bir yazımız mevcut. CV nasıl hazırlanır yazımızın linkini buraya bıraktık.

CV’nde kullandığın dilin açık, anlaşılır ve içeriğin de az ama öz şekilde olması çok önemli. Çünkü günümüzde birçok firmada adaylar CV’lerindeki bilgilere göre sistemsel bir filtreden geçiriliyor. Ancak bu filtreden geçebilen kişilerin CV’si insan kaynakları tarafından inceleniyor. Ayrıca bu noktada çok uzun bir süre CV’ne zaman ayrılıp inceleneceğini de düşünüyor olabilirsin. Ama gerçekte durum hiç öyle değil! Hazırladığın CV’ye 1 dakikanın altında bir sürede göz atıyorlar. İşte bu yüzden de kendini doğru, açık ve net bir şekilde CV’nde anlatman baya kritik! Ancak bu şekilde CV’ni hazırlamışsan görüşmeye çağrılma ihtimalini arttırabilirsin.

Ayrıca bazı Avrupa ülkelerinin aksine Almanya’da iş başvuruları için CV’nde başvuruya uygun bir fotoğrafa sahip olman önemli. Başvuruya uygun fotoğraftan kastımız da temiz, düzenli ve enerjik bir fotoğrafa sahip olman.

Önyazı

Almanya’da iş başvurularının olmazsa olmaz belgesi önyazı. Öncelikle önyazının başvurmak istediğin ilana göre olması gerektiğini söyleyelim. Yani kesinlikle bir ilanda kullandığın yazıyı diğeri için de direkt (hiçbir değişiklik yapmadan) kullanmamalısın. Ama tabi ki başvurmak istediğin ilanlara göre (eğer aynı alandaysa) ufak değişiklikler yapıp kullanmanda bir sıkıntı yok. Önyazıyla ilgili detaylı bir yazımız mevcut, önyazı nasıl hazırlanır yazımızın linkini buraya bıraktık. Bu yazımızdan önyazının nasıl olması gerektiğiyle ilgili detaylı bilgiyi bulabilirsin.

Diploma ve diploma eki

Üniversitenden alabileceğin İngilizce diploma ve diploma ekini başvuru belgelerin arasına mutlaka eklemelisin. Eğer bu belgeleri İngilizce olarak alamıyorsan yeminli tercümana çevirtmen gerekecek.

Referans mektubu (Arbeitszeugnis)

Referans mektubu çalıştığın şirketteki deneyimlerini kanıtlamak için şirketten alabileceğin bir yazı. Almanya’da her şirket çalışanı işten ayrılırken ona böyle bir yazı vermek zorunda. Peki bu yazıda neler yazıyorlar? Hadi bunları kısaca özetleyelim: hangi zaman aralığında ve hangi pozisyonda o şirkette çalıştın, aldığın sorumluluklar nelerdi ve performans değerlendirmen nasıldı. Maalesef böyle bir referans mektubu Türkiye’de kullanılmıyor. Fakat eğer Almanya’da çalışma gibi bir hedefin varsa, kesinlikle çalıştığın şirketlerden bu bilgileri içeren İngilizce yazı almanı tavsiye ederiz. Böylece CV’nde yazdığın deneyimlerini kanıtlaman mümkün olur ve görüşmeler için şansın artar.

Diğer

Eğer Almanya’da çalışma iznin olduğuna dair belgen varsa bunu da mutlaka başvuru belgelerin arasına eklemende fayda var.

Almanya’da iş nasıl bulunur?

Avrupa vatandaşı için iş bulmak

Eğer hâlihazırda Avrupa vatandaşıysan Almanya’da iş bulman çok kolay. Çünkü zaten çalışma iznin var ve sadece iş başvurusu yapıp iş bulunca Almanya’ya gelmen ve yerleşmen mümkün. Hatta eğer maddi imkânın varsa buraya gelip burada da iş arayabilirsin, ki bu çok daha kolay olacaktır.

İş bularak Almanya’ya gelmek

Almanya için yaptığın iş başvurularının sonucunda teklif aldıysan çalışma vizesine başvurarak Almanya’ya gelmen mümkün. Bu noktada Avrupa Birliği dışındaki bir ülkeden birlik içindeki bir ülkeye çalışmak için gelecek üniversite mezunu ya da nitelikli meslek sahibi kişilere mavi kart verilebildiğini hatırlatalım. Bu konuyla ilgili mavi kart başvurusu yazımız da ilgini çekebilir.

Şunu da söylemekte fayda var. İş bulma şansın deneyimin arttıkça daha yüksek oluyor. Yani yeni mezun birinin Almanya’ya iş bularak gelmesi biraz zor bir ihtimal açıkçası. Bu yüzden yeni mezun olarak Almanya’ya gelme hedefin varsa yüksek lisans düşünmende fayda var. Çünkü yüksek lisans sonrası Almanya’da iş bulman çok daha kolay. Bu konuda Almanya yüksek lisans başvurusu yazımıza da göz atmak isteyebilirsin.

İş arama vizesiyle Almanya’ya gelerek iş bulmak

İş arama vizesiyle Almanya’ya gelerek burada iş araman mümkün. Almanya’da iş arama vizesiyle (Jobseeker Visa for Germany) ilgili detaylı bilgi için yazımızın linkini bıraktık. Bu yazıda iş arama vizesi için başvuru koşulları ve dokümanları bulabilirsin. Bu vize iş ararken büyük avantaj sağlıyor. Çünkü Almanya’da olduğun için şirketler başvurularına daha olumlu yaklaşıyorlar. Ayrıca yüz yüze görüşmeler için de esnek olmuş oluyorsun ve Almanca’nı geliştirerek iş bulma sürecini daha kolay hale getirmen de mümkün.

Bunun dışında Almanya’da olduğun için kariyer fuarlarını ziyaret ederek şirketlerle birebir iletişime geçmen de mümkün oluyor. Ayrıca “İş Bulma Kurumu (Arbeitsagentur)”‘a iş aradığına dair kaydolman da mümkün oluyor. Böylece profiline göre bir ilan çıktığında seninle iletişime geçebiliyorlar. Bu konudan iş arama siteleri başlığında daha detaylı bahsettik.

Tabi bunların yanı sıra bu vizeyle geldiğinde düzenli olarak şirket sitelerini ziyaret edip, açık iş ilanlarına da başvurmalısın. Çünkü bu vizenin sadece 6 ay süresi var!

Almanya’da iş arama siteleri

Peki Almanya’da hangi sitelerde iş arayabilirsin şimdi bunlara bakalım. Senin için aktif olarak kullanılan siteleri özetledik!

Şirket kariyer sayfası

Almanya’da iş arayışına alanındaki Almanya’da bulunan şirketleri arayarak başlamalısın. Bunları Google’da “Automotive companies in Germany” gibi yazarak kolayca bulabilirsin. Ya da LinkedIn’de çalışmak istediğin alana göre iş arattığında karşına Almanya’daki birçok şirket çıkacaktır. Şirket isimlerini bulduktan sonra, şirketlerin web sitelerindeki iş ilanlarına bakmalısın. Bu şekilde ilanı bulduktan sonra başvurunu yapabilirsin.

Ayrıca şirket web sitelerinde yeni ilanlar geldiğinde haberdar olmak için filtre oluşturmanı tavsiye ederiz. Böylece ilan LinkedIn, XING, Monster gibi platformlara düşmeden haberdar olabilir ve başvurabilirsin. Bu filtrelerin çok büyük avantaj sağladığını tekrar vurgulayalım çünkü ne kadar erken başvurursan o ilan için değerlendirilme şansın da o kadar yüksek oluyor!

LinkedIn

Linkedin Avrupa genelinde en yaygın kullanılan iş arama platformu. Bu yüzden mutlaka burada profil oluşturmalısın! Bu platformda pozisyon ve şehir bazlı tam zamanlı, yarı zamanlı ya da öğrenciyken yapabileceğin işler arayabilirsin. Ayrıca kriterlerine göre filtre oluşturup her ilan geldiğinde haberdar olarak başvuru yapabilirsin. Bunun dışında birçok “headhunter” da burada aktif olduğundan, eğer profilini görünür yapar ve iş arayışında olduğunu işaretlersen, sana ulaşmaları da mümkün. Bu platformda profilini ziyaret edenler hakkında kısıtlı bilgiye ücretsiz olarak ulaşabiliyorsun ve şirketlerin sayfalarını takip ederek ilgilendiğin şirketler hakkında bilgi edinebiliyorsun.

XING

XING‘i Almanya’nın LinkedIn’i gibi düşünebilirsin. Maalesef sitenin dili sadece Almanca. Ama Almanya’da baya yaygın kullanıldığı için profil oluşturmanda fayda var. Burada tam zamanlı, yarı zamanlı işler ya da staj, bitirme tezi pozisyonları bulabilirsin. Ayrıca aynı LinkedIn’deki gibi burada da “headhunter”‘lar bir hayli aktif, dolayısıyla profilinin aradıkları kriterlere uyması durumunda seninle iletişime geçmeleri de mümkün. Bu platformun tek olumsuz yanı profilini görüntüleyenler hakkında hiçbir bilgiyi bedava vermemesi.

Monster

Monster Almanya’da yaygın olarak kullanılan kariyer sitelerinden biri. Ayrıca Avrupa’daki birçok farklı ülke için de yine bu siteyi kullanmak mümkün. Burada istersen pozisyon, istersen de şehir ya da eyalet bazlı arama yapabilirsin. Bu sitenin her alandan ilan içerdiğini de söylemiş olalım. Ayrica yine LinkedIn ve XING’teki gibi “head hunter”‘lara denk de gelmek mümkün. Bu yüzden profil olusturup aktif olmakta fayda var!

Ayrıca bu sitede CV’ni bir kereye mahsus ücretsiz olarak inceletmen de mümkün! Monster CV incelemesi linkini buraya bıraktık. Tavsiyemiz özenle hazırlayacağın İngilizce CV’ni başvuru yapmadan önce inceletmen. Ya da bizim zaman zaman yaptığımız CV inceleme çekilişlerimize de Instagram hesabımızdan katılabilirsin. 🙂

Indeed

Indeed‘de tam zamanlı, yarı zamanlı ya da mini-job işleri bulabilirsin. Diğer sitelerden farklı olarak bu sitede evden çalışma (Home office) seçeneği sunan pozisyonları bile filtreleyebiliyorsun. Korona’yla beraber iyice hayatımıza yerleşen bu çalışma düzeninin filtre olarak sunulduğunu görmek bizi çok mutlu etti. Dünya artık evden çalışma yönüne giderken keşke her sitede böyle bir seçenek olsa. 🙂

Stepstone

Stepstone‘da tam zamanlı ya da yarı zamanlı işler bulabilirsin. Aynı Indeed’deki gibi burada da evden çalışma (Home office) seçeneği sunan işleri filtreleyebiliyorsun.

Glassdoor

Glassdoor‘da tam zamanlı ya da yarı zamanlı işler bulabileceğin gibi staj pozisyonları da bulman mümkün. Ayrıca bu sitede şirket, şehir, branş, iş alanı gibi filtrelerle daha odaklanmış bir şekilde de iş arayabilirsin.

İş bulma kurumu (Arbeitsagentur)

Arbeitsagentur Almanya’nın iş bulma kurumu. Bu sitede iş başvurusu yapabilmek için öncelikle sisteme kayıtlı olmak gerekiyor. Sisteme kayıt için de Arbeitsagentur’dan randevu alarak iş başvuru belgelerini teslim etmen gerekiyor. Ancak bundan sonra sistemde iş başvuruları yapabiliyorsun. Ayrıca Arbeitsagentur profiline uygun bazı ilanları sana posta olarak yolluyor ve ilana başvurup başvurmadığını Arbeitsagentur’a bildirmen gerekiyor. Başvurmadıysan bunun sebebini de belirtmen gerektiğini söylemiş olalım.

İş ve işçi bulma merkezi (Job Center)

Job Center maddi durumu olmayan ve Almanya’da ikamet eden kişilere işsizlik maaşı veren bir kurum. Ayrıca buradan da iş arayabiliyorsun ama maalesef çok fazla iş seçeneği yok.

Almanya’da şirket değerlendirme siteleri

Almanya’da iş arama siteleri dışında şirket değerlendirme siteleri de sıkça ziyaret edeceğin siteler arasında olmalı! Çünkü bu siteler sayesinde başvuru yapmak istediğin şirket hakkında genel bir fikir edinmen mümkün.

Indeed

Indeed‘de şirketle ilgili değerlendirmeler bulman da mümkün. Şirket kültürü, maaş, sosyal haklar, iş – yaşam dengesi, çalışma şartları, iş güvenliği ve terfi, yönetim alanlarında hemen hemen her şirket için puanlama mevcut. Şirket çalışanlarının bu şekilde değerlendirmeleri sayesinde şirket hakkında gerçekçi bir izlenime sahip olabilirsin.

Kununu

Kununu‘da kariyer, maaş, sosyal haklar, eğitim, şirket kültürü, çalışma ortamı, şirket içi iletişim, iş – yaşam dengesi, çalışma şartları gibi birçok konuda şirket çalışanları tarafından yapılan değerlendirmeyi görmen mümkün. Böylece şirket hakkında gerçekçi bir beklentiye sahip olabilirsin.

Glassdoor

Şirket değerlendirmelerini öğrenebileceğin bir diğer site de Glassdoor. Bu sitenin en güzel yanı şirket değerlendirmesinin yanı sıra şirketleri kıyaslayabilmek. Bilmediğin bir şirketi bir bildiğin bir şirketle kıyaslamak bizce çok mantıklı bir strateji. Böylece şirketin nasıl bir konumda olduğunu öğrenebilirsin. Ayrıca paylaşılan mülakat deneyimlerini de bu sitede bulabilirsin. Diğer sitelere göre bu sitenin negatif yanı ise şirket, maaş ya da mülakat değerlendirmelerini detaylı görebilmek için öncelikle senin de bir değerlendirme yapman gerekmesi. Yoksa sadece sınırlı bilgiye ulaşmana izin veriyorlar.

Almanya’da iş ilanları – dikkat etmen gerekenler

Şimdi de Almanya’da iş başvurusu yaparken başvurmak istediğin ilanda dikkat etmen gerekenlere bakalım.

Başvurmak istediğin iş ilanıyla CV’nin uyumlu olması yani gerekli niteliklere sahip olmak çok önemli. Peki ne kadar bir uyumdan bahsediyoruz şöyle anlatalım. Biz eğer CV’miz yaklaşık olarak %60 istenen kriterlere uyuyorsa o ilana başvuruyoruz. Çünkü zaten her ilanın bütün kriterlerini karşılamanın pek de mümkün olmadığını düşünüyoruz. O yüzden senin de ilana bağlı gerçekçi bir değerlendirme yapıp başvuru yapmanı öneririz. Bu şekilde yaptığın başvurularda insan kaynaklarının uyguladığı filtreyi geçip görüşme imkanı bulman çok daha olası olacaktır. Bunun dışında ilanlarda istenen niteliklerden en önemli olan her zaman en üstte yazılıp, sonrasında ise önemi daha az olanlar yazılıyor. Başvurularında bunu da göz ardı etmemen faydalı olacaktır.

Böylece Almanya’da iş bulmak yazımızın sonuna geldik!

İş bulma sürecinde bol şanslar 🙂

Ayrıca Almanya’da iş görüşmesi ve Almanya’da iş hayatı yazılarımız da ilgini çekebilir.

Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 🙂

Subscribe
Bildir
guest
5 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Yılmaz İbrahimoğlu
Yılmaz İbrahimoğlu
2 yıl önce

Merhaba;
Sizinle uygunsa doğrudan temasa geçmek isterim.
Zira Türkiye’de genç sayılabilecek yaşta emekli olmuş bir Alman vatandaşıyım.
Almanya’ da iş aramaktayım.
Sizin gibi eğitimli ve deneyimli insanlardan bu konuda istifade etmem beni daha hızlı hedefime ulaştıracağını düşünüyorum. Bu sebeple sizce de uygunsa doğrudan temas etmek isterim.

Saygılarımla;

Yılmaz İbrahimoğlu
Yılmaz İbrahimoğlu
2 yıl önce
'e cevap  wasuberalles

Değerli dönüşleriniz için teşekkürler. [email protected] adresine özet CV mi ve sorunuza yanıt olabilecek yazımı gönderdim. Bilgilerinize…

Mehmet kubat
Mehmet kubat
7 ay önce

Merhaba Mehmet kubat Türkiye de marangoz ve mobilya alnında 16 yılık iş tecrübem var tecrübemin son 8 yılını yat mobilyası ahşap kaplama üzerine çalıştım. Yat mobilyası ve dizaynı üzerine Avrupa’da ödül almış bir firmada çalışmaktayım.48yaşında emekli oldum aynı şirkete çalışmaktayım.çıraklık eğitimi mezunuyum kalfalık belgem var . Açık öğretim lise mezunuyum Forklift ve kepçe operatörü belgem var.sixinle Almanya’da iş bulma konusunda birebir konuşabilirmiyiz saygılarımla

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

5
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x