Almanya Yüksek Lisans Başvurusu

Almanya yüksek lisans başvurusu hakkında kafanda birçok soru mu var? Not ortalaması önemli mi? Almanya’da yüksek lisans nereden bulabilirsin? Almanya yüksek lisans için hangi belgeler gerekli?

Eğer Almanya dışında lisans öğrenimini bitirdiysen ya da bitirmek üzereysen ve Almanya’da yüksek lisans yapmak istiyorsan, o zaman Almanya Yüksek Lisans Başvurusu tam senlik.

Almanya Yüksek Lisans Başvurusu

Almanya’daki yüksek lisans programlarını DAAD ve Hochschullcampus‘ten bulabileceğin gibi üniversitelerin kendi sayfalarından da bulabilirsin. Bunun için Wikipedia’dan Almanyadaki yüksekokulları inceleyip her birinin internet sayfasında ilgini çeken alanlara bakabilirsin. Sana uygun olan yüksek lisans programını bulduğunda bölümün başvuru şartlarını ve belgelerini kontrol edebilirsin.

Eğer şimdiden genel belge hazırlığı yapmak istiyorsan, gereken belgeler bölümden bölüme değişmekle beraber benzer olacaktır.

Almanya Yüksek Lisans Başvuru Belgeleri

Özgeçmiş

Almanya’da yüksek lisans başvurusu yaparken genellikle kronolojik ve eksiksiz özgeçmişini de belgeler arasına eklemen gerekecek. Eğer daha önce Almanya standartlarında özgeçmiş hazırlamadıysan CV Nasıl Hazırlanır sana yardımcı olacaktır.

Motivasyon Mektubu

Motivasyon mektubu, Almanya yüksek lisans başvurularının olmazsa olmazı gibi. İyi bir motivasyon mektubu seni detaylı bir şekilde tanıtırken, neden bölüme ilgi duyduğunu ve senin planlarını yansıtmalı. Aynı zamanda motivasyon mektubun gelecek planlarında bölümün yerini ve önemini de içerirse beklentileri karşılamış olur. Eğer detaylı bir rehbere ihtiyacın varsa Almanya motivasyon mektubu sana iyi bir rehber olacaktır.

Diploma ve Diploma Eki

Eğer lisans eğitimini bitirdiysen, yüksek lisans başvurusu için diploma ve diploma ekinin fotokopilerini eklemelisin. Eğer diploman ve diploma ekin hali hazırda iki dilli olarak hazırlanmışsa tercümesine gerek olmayacaktır. Belgelerin sadece Türkçe ise bu belgeleri yeminli tercümana tercüme ettirip eklemelisin. Her fotokopiyi Aslı Gibidir onaylı olarak yollaman gerekli. Aslı Gibidir onayını mezun olduğun okuldan ücretsiz olarak yaptırabilirsin. Apostil yaptırmamıza bugüne kadar gerek olmadı.

Transkript

Güncel tarihli transkript başvuru belgelerinde kesinlikle yer bulacaktır. Öğrenci işlerinden alacağın İngilizce transkriptle tercüme masrafını azaltabilirsin. Mümkünse başvurularından önce yedekleyecek şekilde alarak başvurularına bu belgeleri yollaman mümkün.

Pasaport Fotokopisi

Pasaportta kişisel bilgilerin olduğu sayfanın fotokopisi de istenen belgelerden biri. Bu yüzden başvurularından önce pasaport için başvurmak yararlı olacaktır. Pasaportunu alırken uzun süreli almak burada ekstra işlemlerden seni kurtaracaktır. Eğer buradaki yaşamın süresince pasaportunu değiştirirsen oturum kartını değiştirmen ve diğer bürokratik işlemleri tekrarlaman gerekecek.

Dil Belgesi

Almanya’da yüksek lisansa başvururken yabancı dil bilgini kanıtlaman gerekiyor. Bunun için TOEFL ya da IELTS gibi sınav sonuçlarını kullanabilirsin. Eğer Almanca bir bölüm okuyacaksan da Goethe B2-C1 sertifikası ya da TestDaF sonucu yeterli olacaktır.

Bazı üniversiteler önceki eğitimlerin dili, yüksek lisans eğitim diliyle aynı olması durumunda, belgelenirse sınav sonucu ya da sertifika istemiyor. Böylece başvuru döneminde enerjini sınavlara da ayırmamış oluyorsun. Biz de İngilizce eğitim almış olduğumuz için öğrenci işlerinden eğitim dilini gösterir belge alarak bunu sağlamıştık.

Referans Mektubu

Bazı bölümler kendi alanlarında staj ya da iş deneyimi bekliyor. Bunu staj ya da iş deneyimin sonunda alacağın bir belge ile desteklemek mümkün. Staj ya da işten ayrılmadan önce müdürünle konuşarak senin yaptığın işleri, çalışma süresini gösteren bir belge isteyebilirsin. Bu belge hem okul hem de sonrasında iş başvurularında yararlı olacaktır.

Ayrıca bazı okullar üniversite profesörlerinden de referans mektubu istiyor. Bu yüzden başvuru belgelerini inceledikten sonra profesörlerinle hemen iletişime geçmen yararına olur. Referans mektubunu hazırlamak için onların da zamana ihtiyacı olacak sonuçta.

Yüksek Lisans İçin Not Ortalaması Önemli Mi?

Not ortalaması yüksek lisans başvuru kriterleri içerisindeki en önemli kriter. Almanya’da bazı bölümler kontenjansız, bazılarının da minimum not şartı yok. Böyle olunca her bölüme başvurabilirsin, eğer kontenjansız bölümse şartlarını sağladığın takdirde kabul alırsın. Eğer minimum not şartı yoksa, o durumda not ortalaman değerlendirme kriteri olacaktır. Ortalaman ne kadar yüksekse şansın o kadar yüksek demek oluyor bu da.

Başvuru Süreci

Üniversite kalitesi ve değerlendirme kriterleri ülkeden ülkeye farklı olduğu için Almanya’da 2016 yılından bu yana uniassist diye bir kurum var. Bu kurum yurt dışında aldığın eğitimin sonucunu inceleyerek notlarıni Alman not sistemine çevirerek ön bir değerlendirmeyi gerçekleştiriyor. Bundan sonrasında süreç üniversitenin isteğine göre farklı ilerliyor. Bu ön değerlendirme sonucu sana yollanabiliyor, sen diğer belgelerle beraber üniversiteye yolluyorsun. Ya da uniassist senin yerine direkt bütün belgeleri üniversiteye yolluyor. Bu tamamen üniversiteden üniversiteye değişen bir durum o yüzden bu konuda kesinlikle dikkat etmelisin.

Uniassist’te profil oluşturup başvuru yapacağın üniversiteyi ve master programını seçtikten sonra belgeleri online sisteme yüklemelisin. Bazı okullar için uniassist bu belgeleri posta ile isterken, bazen istemiyor. Bunu da başvurun sırasında görebilirsin. Eğer göndermen gerekiyorsa Turpex‘i önerebilirim, hızlı ve uygun fiyatlı.

İlk başvurunda uniassist’in hesabına 75 Euroyu açıklama kısmına başvuru numaranı, isim soyisim ve doğum gününle beraber başvurduğun dönemi de yazarak havale etmelisin. Eger Türkiye’den havale yapacaksan Wise uygulamasına üye olarak bunu yapabilirsin. Takip eden başvurularda 30’ar Euro yollamalısın.

Uniassist başvurunu olabildiğince önce yapmalısın. Çünkü ön değerlendirme süreci 4-6 hafta sürerken belgelerin uniassiste postayla ulaşmasıyla beraber sekiz haftayı bulabiliyor.

Üniversitenin istediği ve uniassistin istediği belgeler arasında farklılıklar olabilir. Bu yüzden başvuru süresinde dikkatli olarak incelemen gerekli. Aynı zamanda üniversite kendi sitesinden de başvurmanı istiyor olabilir. Başvuru formunu ve diğer başvuru belgelerini de okula göndermen gerekebilir. Ayrıca uniassistten gelen ön değerlendirme sonucunu da okula göndermen gerekli.

Ayrıca Münih Teknik Üniversitesi, Technische Hochschule Ingolstadt ve Otto von Guericke Üniversitesi yüksek lisans başvuruları konusunda detaylı bilgiyi eklediğim linklerde bulabilirsin. Almanya’da iş bulmak için de Almanya iş bulmak – Almanya’da iş arama siteleri yazımıza göz atabilirsin.

Şimdiden başarılar 🙂

Bize destek olmak, sorularını sormak istersen Instagram, Facebook ve YouTube hesaplarımıza da bekleriz.

Almanya Yüksek Lisans Başvurusu

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

3
0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x