Önyazı Nasıl Hazırlanır?

Önyazı iş ve staj başvuruları için olmazsa olmaz bir belge! Bu yazımızda önyazı nasıl hazırlanır detaylıca ele aldık.

Önyazı Nasıl Hazırlanır?

Önyazı Nedir?

Bu sorunun tek bir cevabının olduğunu düşünmek önyazının anlamını daraltacaktır. Bu yüzden önyazıyı tanımlamadan önce, önyazının ne olmadığını söyleyebiliriz. Önyazı özgeçmişin bir metin şeklinde tekrar anlatılması, yazıya dökülmesi değildir. Önyazı daha çok hangi pozisyona, neden başvurduğunuzu anlatan bir yazıdır. Temel olarak özgeçmişinizi kullanması gerekmektedir ama birebir aynısı değildir. Kısaca önyazıyı işverene hitaben yazılan ve neden başvurulan pozisyonun talep edildiğini anlatan metin olarak tanımlayabiliriz.

Ayrıca önyazı, işverenlerin başvuran adaylara dair ilk izlenimlerini edinebilmeleri ve adayların da başvurulan pozisyonu neden istediklerini ve pozisyona neden uygun olduklarını gösterebilmeleri açısından önemli bir araç. Günümüzde, birçok şirketin sadece önyazı içeren başvuruları değerlendirdiğini düşündüğümüzde, ön yazının iş arama süreçlerinin etkili araçlarından birisi haline geldiğini görebiliriz.

Önyazı Nasıl Hazırlanır?

Giriş

Önyazı aşağıdaki gibi standart bir başlangıca sahiptir.

  • Türkçe – “Sayın Yetkili,”
  • İngilizce – “To Whom It May Concern,” ya da “Dear Hiring Responsible,”
  • Almanca – “Sehr geehrte Damen und Herren,”

Önyazınızın ilk paragrafında hangi pozisyona başvurduğunuzu, pozisyondan ne şekilde haberdar olduğunuzu yazmalısınız. Bu paragrafın devamında ise en büyük/ en etkileyici bir özelliğinizi ya da başarınızı anlatmalısınız.

Gelişme

İkinci paragraf ise sizin kim olduğunuzu anlatmalıdır. Bu paragraf özgeçmişinizin bir özeti niteliğinde olmakla beraber soft yeteneklerinizi ve ayrıca kişiliğinizi de içermelidir. Üçüncü paragrafta ise neden bu pozisyona başvurduğunuzu ve bu şirkette çalışmak istediğinizi anlattıktan sonra neden sizi bu pozisyon için seçmeleri gerektiğini detaylandırmalısınız. Pozisyon ilanıyla CV’niz ya da soft yetenekleriniz arasındaki bağlantıları kurarak bu pozisyon için ne kadar uygun olduğunuzu göstermelisiniz.

Sonuç

Son paragrafta yüz yüze görüşmekten ve kendinizi tanıtmaktan mutluluk duyacağınızı belirtmelisiniz ve aşağıdaki kalıplardan biriyle yazınızı sonlandırmalısınız.

  • Türkçe – “Saygılarımla,”
  • İngilizce – “Best regards,”
  • Almanca – “Mit freundlichen Grüßen,”

Sonrasında ise “İsim Soyisim” yazarak önyazınızı bitirip, imzalayıp, PDF olarak kaydederek başvuru belgeleriniz arasına eklemelisiniz. Burada imza verdiğiniz bilgilerin doğruluğunu teyit ettiğiniz anlamına geldiği için çok önemli. Tekrar en baştaki sorumuza dönersek, önyazı pozisyon ilanı ile uyumlu reklam metniniz olmalıdır, okuyan kişinin ilgisini çekip özgeçmişinize bakma isteği uyandırmalıdır.

Böylece önyazı nasıl olmalıdır yazımızın sonuna geldik! Başvurularınızda bol şanslar 🙂

Ayrıca CV Nasıl Hazırlanır, Almanya Staj Başvurusu, Almanya Yüksek Lisans Başvurusu ve Almanya’da İş Bulmak – Almanya’da İş Arama Siteleri yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Biz Instagram, Facebook ve YouTube‘ta da varız, bekleriz 🙂

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

0
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!x